24 uur in Napels: tips en bezienswaardigheden

“Wanneer je in Napels bent, moet je pizza eten”, drukt de eigenaar van de bed en breakfast me op het hart. Ik eet bijna nooit pizza, maar vooruit, het hoort bij Napels. Met een ballpoint tekent hij vage strepen op een kaart. Dat belooft wat! “En wees voorzichtig in deze buurt, er zitten veel zakkenrollers.” De tijd loopt, ik ga beginnen aan mijn ontdekkingstocht van 24 uur in Napels.

Napels en ik zijn geen liefde op het eerste gezicht…

Ik ben nog maar een dag terug uit het mooie Valencia wanneer ik een ticket naar Napels boek. Een week later zit ik in het vliegtuig. Wist je al dat ik soms heel impulsief kan zijn?

Mijn vriend moet voor werk naar Italië. Hij weet niet hoe lang hij weg blijft. Niet leuk. Ik besluit om hem weg te brengen. Dat ik nauwelijks weet waar Napels ligt mag de pret niet drukken. We gaan er iets moois van maken! Dat we slechts 24 uur in Napels zelf hebben is jammer, maar ach, soms moet je keuzes maken.

Napels en ik, het is geen liefde op het eerste gezicht. De chaos in het verkeer op vrijdagmiddag. Zelfs op het trottoir ben je je leven niet zeker. Auto’s die om het hardst claxonneren en scooters die rakelings langs je scheuren. Verkeerslichten zonder betekenis – iedereen rijdt door rood – en de stank van benzine. Stank die mengt met de stank van sigaren en sigaretten. De afvalberg op straat. Temperamentvolle Italianen schreeuwen continu. Zelfs de ober in het restaurant bij het opnemen van de bestelling. Hallo? Ik ben toe aan een beetje rust na een week vol jengelende pubers.

10 tips voor 24 uur in Napels

Napels is een leuke bestemming voor een stedentrip. Echt. Bereid je voor op de chaos en geniet! Mijn tips voor 24 uur in Napels.

1. Pizza in Napels

Napels staat bekend om zijn heerlijke pizza’s. De bodem is dun en behalve de korst niet echt krokant. Op die dunne bodem liggen de heerlijkste lokale producten. Favoriet bij de locals zijn pure varianten als pizza met wat olijfolie, tomaat en knoflook. Zelf kan ik echter de buffelmozzarella niet weerstaan. Nomnom.

vesuvius vanuit napels

2. Room with a view

Ik verblijf in een Bed and Breakfast genaamd La Peonia. Vanuit deze centraal gelegen accommodatie heb je uitzicht op de Vesuvius én de zee. Hoe bijzonder is dat?

Het appartement ligt een een oud Italiaans appartementencomplex. Ik moet een muntje in de kooilift gooien, andere brengt deze me niet naar boven. (Hilarisch!) Het appartement is van binnen helemaal gerenoveerd en van alle gemakken voorzien.

Ontbijt zit er niet bij in, maar op een paar meter lopen vanaf de voordeur zitten verschillende bakkertjes. 

3. Slenter door het oude centrum

Mijn eerste kennismaking met Napels waren de wijken rondom net centraal station. Geen aanrader. Druk en slecht onderhouden. Viezig.

Voor een stadswandeling kun je beter het oude centrum ontdekken. Leuke winkeltjes rondom de autovrije Via Toledo. Kleine straatjes die je meezuigen de hoopte in. Napels is een stad in lagen.

futuristisch metrostation toledo in napels

4. Metrostation Toledo

Volgens sommigen is het metrostation van Toledo het mooiste metrostation ter wereld. (Moskou heeft ook mooie stations, maar dat die zijn niet met het futuristische Toledo te vergelijken.) Toledo neemt je mee naar een bijzondere onderwaterwereld van foto’s van de zee, blauwe tegeltjes en lampen in verschillende kleuren blauw. Vanaf het plein kun je via een lichtschacht zó het station inkijken, waar mensen als kleine poppetjes op een lopende band aan je voorbij glijden op de roltrap naar boven. De wereld onder de stad.

5. Kruip ónder het oude centrum

Bezoek verschillende lagen van de geschiedenis in het gangenstelsel onder Napels. Vlak achter de dom ligt de ingang van Galaria Bourbon, wat eigenlijk geen galerie is maar een doolhof van gangen.

Elke gang lijkt een andere oorsprong en een andere functie te hebben. Waterputten zijn verbonden door een tunnel als vluchtroute van de koning. Grote ruimtes zijn ontstaan door het delven van bouwmateriaal. Een schuilkelder tijdens WOII werd een opslag van voertuigen die door de politie zijn ingenomen. Allemaal verbonden tot een ondergrondse stad.

Een rondleiding van iets meer dan een uur laat je een deel van de geschiedenis van de stad zien. Het ene moment moet ik bukken om mijn hoofd niet te stoten, het volgende moment sta ik een ruimte die tientallen meters hoog is. Een bizarre excursie in de duisternis.

Op zondagen zijn vrijwilligers druk in de weer om de geheimen van de ondergrondse stad verder te onthullen. Om nieuwe gangen te ontdekken en nieuwe verhalen van oude levens bloot te leggen.

6. Vergaap je aan oudheden in het archeologisch museum

Geen tijd voor het Herculaneum en Pompei? In het archeologisch museum van Napels vind je de mooiste muurschilderingen, standbeelden en mozaïeken uit de Romeinse steden die bedolven werden door as en lava van de Vesuvius.

Het verbaast me hoe fijn en getailleerd sommige mozaïeken zijn. Soms zijn de gekleurde steentjes amper groter dan een speldenknop. Door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius zijn de mozaïeken lange tijd niet blootgesteld aan weersinvloeden. Ze zijn uitstekend bewaard.

In het museum ligt ook een aantal papyrusrollen uit de 1 eeuw. Deze verkoolde rollen zijn helaas niet uit te rollen, want dan vergaan ze. De zwarte gedrochten behoren tot de oudste ter wereld. Met moderne technologie probeert men toch de onderliggende laagjes te ontcijferen. Heel bizar.

7. Bezoek het Royal Palace

Napels is een stad van forten en paleizen. Wanneer je maar 24 uur in Napels bent, heb je uiteraard geen tijd ze allemaal te ontdekken. Het Royal Palace zou ik echter zeker niet overslaan.

Na een bezoek aan het paleis van Ceausescu in Boekarest had ik niet het idee dat ik een gebouw snel megalomaan zou vinden. Toch is het Domanico Fontana gelukt bij het ontwerp en de bouw van het paleis in de 17de eeuw. Zelfs de trappen bij de ingang zijn grotesk. Op de eerste etage zijn verschillende vertrekken, de een nog rijker gedecoreerd dan de anders. Verschillende wachtvertrekken voor gasten, een eigen kerk en natuurlijk een privétheater. Standbeelden, klokken, plafondschilderingen en porseleinen vazen. Het kan niet genoeg glimmen – lijkt het.

haven van napels italie

8. Flaneer langs de kust

Napels heeft geen zandstranden, maar in de zomer kun je zonnebaden op de grote witte keien langs de kust of zwemmen achter de golfbrekers. In de winter kun je hardlopen of flaneren langs de Callata della Marinella en genieten van de zeewind in je haar.

Er zijn niet veel bomen en parken in Napels, maar de Via Partenope met zijn sjieke huizen en hotels gaat vloeiend over in een statig park.

9. Geniet van de ondergaande zon vanaf het Castel dell’Ovvo

Vlak voor de kust ligt het Castel dell’Ovvo, een kasteel dat dateert uit de 15de eeuw. Slechts een klein deeltje van het kasteel is opengesteld voor het publiek, maar vanaf de twee torens heb je een prachtig uitzicht over de stad Napels en de Vesuvius. Op mooie dagen zie je hier de zon de zee in zakken.

10. En het toetje…

Echt. Italiaans ijs. Een Napolitaanse bol gevuld met cake, siroop en marsepein. Puddingbroodjes. Do I need to say more? Sluit je bezoek aan Napels af in stijl.

de brandende velden van campi flegrei

Bezienswaardigheden omgeving Napels