7 tips voor de watervallen van Iguazu

De watervallen van Iguazu zijn een natuurwonder in een weelderige omgeving. De Iguazu watervallen bieden een adembenemend schouwspel van neervallend water en regenbogen. Verlies jezelf in de kracht en schoonheid van deze spectaculaire watervallen van Iguazu en laat je meevoeren naar een magische wereld waar de natuur haar grootsheid onthult.

Veel mensen brengen één à twee dagen door bij de Iguazu watervallen, ik ben na vier dagen van natuurschoon en kabbelend water nog altijd niet uitgekeken. Misschien kan ik beter spreken van bulderend water, de Iguazu watervallen hebben een recordhoogte als ik er in de winter (juli) ben: het water staat 30 meter hoger dan normaal!

iguazu helikopter waterval

Wat moet je zeker doen bij de watervallen van Iguazu? In deze blog deel ik de leukste bezienswaardigheden en veel praktische tips.

1. Maak een helikoptervlucht over de watervallen – Brazilië

Ik heb geluk. Bij het verdelen van de plaatsen in de helikopter krijg ik het plekje naast de piloot toegewezen. Door het raam heb ik vrij uitzicht naar links en naar rechts en er zit zelfs een raampje bij mijn voeten. Ik kan meekijken op het dashboard van de helikopter, maar eigenlijk heb ik veel meer interesse in het landschap buiten dan in de metertjes voor mijn neus.

De Iguazu watervallen liggen niet allemaal netjes op een rijtje. De Rio Iguazu is onstuimig en het water wordt allemaal naar één punt gedreven. Hier ontstaat een kolk, wat er toe leidt dat de watervallen in een grote u-vorm georiënteerd zijn. Hoe kun je dat beter zien van vanuit de lucht?

Vanuit de Braziliaanse zijde van de watervallen kun je met Helisul een vlucht van ongeveer 10 minuten over de Iguazu watervallen boeken (US$ 110). Reserveren is niet nodig: er zijn meerdere helikopters die continu af en aan vliegen. Mits het weer het toelaat: ik heb zelf zo’n 5 uur moeten wachten vanwege laaghangende bewolking.

The Devils Troath. De keel van de duivel. Wanneer je in een helikoper over de watervallen vliegt snap je pas goed waar deze naam vandaan komt. Je vliegt over de bossen en de rivier de Rio Iguazu en ineens lijkt er een gat in de aarde te zitten. Het water verdwijnt in de aarde alsof het een afvoerputje in een grote wastafel is. Het begin van de watervallen.

met een helicopter over de watervallen van iguazu

2. Laat je meezuigen door het water van de Devil’s Troath

Vanuit de Argentijnse zijde van de Iguazu watervallen krijg je ook vanaf een platform een idee hoe het water de aarde in verdwijnt. Pas als je er bijna in staat voel je hoe groot de watermassa is. Enorm. Oorverdovend. Niks dan water en het geluid van bulderend water.

Vanuit het eindstation van het treintje aan Argentijnse zijde, Gaganta del Diabolo, loopt een houten loopbrug naar het platform boven de Devil’s Troath. Normaal stoomt het blauwe water van de Rio Iguazu vredig onder de loopbrug door, met hier en daar wat bosjes en wat struikjes. Door het hoge waterpeil is er nu slechts een grote bruine rivier. In de paar bosjes en takken die boven het water uitsteken zitten verschillende soorten vlinders en vogels. Hun droge leefwereld is afgepakt door het water.

Gaganta del Diabolo is ook het startpunt van een kanotocht met locals, aldus het informatieboord. Het leek me een unieke ervaring om vanaf het water rond te peddelen over de rivier en intussen contact te maken met de lokale bevolking. Helaas laat het hoge waterpeil een dergelijke excursie niet toe.

wandelen langs de watervallen van iguazu aan de brazilie kant

3. Bezoek het vogelpark van Iguazu in Brazilië

Aan de Braziliaanse zijde van de watervallen van Iguazu ligt het Parque das Aves, Foz do Iguassu (BRL 45,00/ US$ 11). In het park huizen vogels die zijn ingenomen door de douane toen men probeerde hen het land uit te smokkelen. De vogels zijn over het algemeen zeer ruim behuisd. Er zijn verschillende overdekte vogelverblijven waar je als bezoeker gewoon in kan, waardoor je ook zonder tralies de vogels kan bewonderen.

Wanneer ik nu, terug in Nederland, denk ik terug aan een mooi park waar ik heerlijk heb rondgelopen en gefotografeerd. Terwijl ik in het park rondliep zat ik echter in mijn gedachte bij de helikoptervlucht, Deze was ’s ochtends geannuleerd door laaghangende wolken, en continu staarde ik naar de lucht in de hoop dat het helder werd. Bij elk vreemd geluid vroeg ik me af of het een helikopter was. Bij elk vreemd geluid vroeg ik me af of ik naar buiten zou rennen om voor een eigen plekje in de heli. Ik wilde zo graag mee! Zou het donderwolkje boven mijn hoofd de wachttijd verlengd hebben???

Er is genoeg te zien en doen in Iguazu. Ook zonder helicoptervlucht hoef je je niet te vervelen bij de watervallen van Iguazu.

papegaai iguazu brazilie

4. Geniet van de uitzichten over de Iguazu watervallen in Brazilië

Goed, een helikoptervlucht is misschien wel de ultieme manier om een beeld te krijgen de watervallen van Iguazu. Wil je echter met beide benen op de grond blijven staan, dan is de Braziliaanse kant van de watervallen een goede uitgangspositie. Vanaf bushalte Paserella loopt wandelpad langs de Rio Iguazu, en aan de overkant van de rivier zie je de watervallen van Iguazu rijen breed naar beneden storten. 

Op sommige delen van het pad is het druk en is het koppenlopen, met name bij de ‘selfiepoints’ langs de route. Ik ben niet zo goed in selfies en ik besluit dan ook dat ik geen kwartier of langer in de rij gaan staan voor een foto met mijn eigen kop. Ik heb nu eenmaal meer interesse in de watervallen van Iguaza dan in mezelf.

Langs het pad bij de watervallen van Iguaza zijn wat kraampjes te vinden om wat te drinken en er zijn ook toiletten. Daarnaast worden er poncho’s verkocht voor de mensen die de loopbrug richting de Devil’s Troath willen bewandelen. Zoals je in het filmpje ziet, houd ik het niet echt droog bij de watervallen van Iguazu!

5. Wandelen tussen de regenbogen

Ik zie een regenboog. En nog een. En nog heel veel. Er zijn ontelbaar veel regenbogen bij de watervallen van Iguazu.

Het is dat ik de leeftijd gepasseerd ben om in sprookjes te geloven, want anders zou ik elk moment verwachten dat er een eenhoorn over een regelboog zou galopperen.

Na twee dagen met vooral bewolking en een beetje regen in Brazilië schijnt de zon. In combinatie met de nevel door het vele water leidt dit al snel tot regenbogen. Een ideaal decor voor een dag wandelen.

De ‘upper trail’ in Argentinië is de meeste spectaculaire, maar ook de drukste wandeling. Deze is ongeveer 800 meter lang en leid je over houten paden naar de bovenkant van verschillende watervallen. Vervolgens loop ik de ‘lowertrail’. Deze is net wat rustiger en voert langs de onderkant van verschillende watervallen zoals de Dos Hermanos, Bossetti, Ramirez, Chico en uiteindelijk de San Martin waterval. Helaas is de brug naar het eiland San Martin gesloten in verband met het hoge water.

wandelen tussen de watervallen van iguazu aan de argentinie kant

Tip: Ben je nog niet uitgewandeld aan het eind van de dag? Dan kom je via de ‘Green Trail’ bij de uitgang uit.

Uiteraard is het ook mogelijk om naar Gaganta del Diabolo, de eindstop van de trein te lopen. Dit is echter geen mooie wandeling door het bos, je loopt gewoon over het oranje zand langs het spoor. Een saaie wandeling, als je het mij vraagt.

Ik hoopte eigenlijk op een natuurbeleving waarbij je zelf op ontdekking kunt in het bos, maar de meeste paden zijn verhard en goed gemarkeerd. Ook wel logisch gezien het jaarlijkse aantal bezoekers.

6. Geniet van de grappige witsnuitberen

Het kan je niet ontgaan zijn, overal in het park hangen waarschuwingsborden voor witsnuitberen. De witsnuitbeer (coatis) heeft echter meer weg van een hond met een spitse snuit dan van een beer. Ze zijn eerder schattig met een hoge aaibaarheidsfactor dan dat ze gevaarlijk zijn.

Toch is de coatis een wild dier dat behoorlijk agressief uit de hoek kan komen. Niet voeren dus, geen handen uitsteken, maar gewoon kijken hoe ze om je heen dollen. En stiekem lachen om het huilende kind dat beroofd wordt van een zak chips.

Tip: bezoek de wetlands van Esteros del Ibera wanneer je meer wildlife in Argentinië wilt zien.

wassnuitberen bij iguazu

7. Maak een boottocht over de Rio Iguazu

“Kijk, als je een excursie doet kan je de watervallen vanaf een boot zien”.

Ik werp een blik op de foto’s die de man op zijn iPad toont. Ik houd niet van touts die me wat aan willen smeren terwijl ik in de rij sta, maar deze man wekt mijn interesse. Misschien omdat ik toch al van plan ben om een boottocht te maken? “But you get wet, very wet”. Amerikaanse toestanden en heisa maken om niks? Het zal toch wel mee vallen?

Zowel vanaf de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de watervallen kun je een boottocht maken over de Rio Iguazu. Tickets kun je boeken bij het vertrekpunt van de boot, maar ook bij de ingang. Gelukkig is het ticket de hele dag geldig, dus je hoeft je niet vast te leggen voor een bepaald tijdstip.

Ik ga voor een boottocht langs de watervallen van Iguaza aan de Braziliaanse kant. De boottocht, de Macuco tour, is perfect georganiseerd. Met een elektrisch treintje rijd je vanaf de bushalte naar de rivier. “De vruchten van die plant zijn giftig, maar je kan ze wel gebruiken om je kleding te wassen”. Hoewel vriendlief en ik de enige niet-Spaanstalige toeristen zijn, krijgen we gewoon uitleg in het Engels over alles wat we zien. Wanneer het treintje stopt is het nog maar een paar minuten lopen over vlonders naar de Rio Iguazu.

Het drupt. Er vormt zich een klein plasje water, wat langzaam groter en groter wordt. De mensen die de boot uit komen zijn nat, écht nat. Wat ben ik blij dat ik een kluisje tot mijn beschikking heb waar ik mijn grote cameratas in kan doen. Alleen de actioncam gaat mee op de boot, dat is me wel duidelijk. De beelden van de boottocht zijn spectaculair!

uitzicht over de watervallen

De boottocht begint rustig, maar al snel laat de bootman zijn motor ronken. Er spat wat water op. Mijn plastieken poncho vangt wind. Ik duw de uiteinden wat verder weg onder mijn kont, hopend dat hij me straks droog houdt.

We naderen de eerste waterval. Alle passagiers worden hier op de foto gezet, welke je na afloop kan bestellen. En dan begint het spektakel, we varen naar de tweede waterval van Iguazu. De boot gaat bijna onder de waterval door, en ik voel water stromen op plekken waar ik dat helemaal niet wil voelen. Wat een watermassa! Na een kort rondje varen we nog een keer door de waterval heen en de weinig plekjes die nog droog waren zijn dat nu ook niet meer. Ik snap nu ook wat er bedoeld wordt met de opmerking “you get wet”. Geen woord gelogen.

Tip: Wanneer je een boottocht maakt aan de Argentijnse kant zijn daar geen kluisjes, je spullen moeten in een wetbag.

Na afloop kleed ik me snel om in de aanwezige kleedruimte. Ik was niet helder van geest genoeg om een handdoek mee te nemen, maar gelukkig heb ik wel wat droge kleren bij me. Al zou een extra set ondergoed welkom zijn geweest…

Meer informatie vind je op de officiële websites van de watervallen van Iguazu (Argentijnse kant) en Iguassu (Braziliaanse kant). 

regenboog tussen de watervallen

Overnachten bij de watervallen van iguazu

Je kunt zowel aan de Argentijnse als aan de Braziliaanse kant van de watervallen overnachten. Ik wilde zoveel mogelijk bij de watervallen zijn en overnachtte daarom in beide landen.

In Argentinië sliep ik in Tangoinn Club Iguazu. Tangoinn Club Iguazu ligt buiten het centrum van het stadje Iguazu. Er liggen niet echt veel restaurants in de buurt, maar tegen een kleine meerprijs kun je avondeten bestellen. Het is ook mogelijk om zelf te koken. Er rijden bussen en shared taxi’s naar het stadje en naar de watervallen. 

Tip: Heb je weinig tijd? Met deze excursie haal je het meeste uit de watervallen van Iguazu in één dag

In Brazilië overnachtte ik in het knusse Iguassu Guesthouse. Deze budgetaccommodatie ligt centraal in het plaatsje Foz do Iguaçu. Vanuit het Guesthouse is het maar een klein stukje lopen naar de bussen om de watervallen vam Iguazu te bezoeken. Ik koos zelf voor een eenvoudige private room, maar er zijn ook dorms. Het guesthouse heeft een keuken zodat je eventueel zelf kunt koken. Ontbijt zit bij de prijs in. 

Beide accommodaties hebben een zwembad. In de zomer lijkt me dit heerlijk, maar in de winter was het echt te koud om buiten te zwemmen.

het woeste water

Praktische tips om de Iguazu watervallen te bezoeken

  • Nederlanders krijgen voor zowel Brazilië als Argentinië eenvoudig een visum on arrival. Dit is gratis
  • Er rijden bussen van het Argentijnse Fox de Iguazu naar het Braziliaanse Foz de Iguassu. Je moet bij de grens de bus uit. De bus wacht aan de Argentijnse kant, maar niet aan de Braziliaanse kant. Bewaar je kaartje goed. Hoewel je volgens de chauffeur maar 20 minuten hoeft te wachten op de volgende bus, heb ik op de heen- en terugweg meer dan een uur gewacht. Heel frustrerend, passerende bussen van de concurrent nemen je niet mee, zelfs niet als je nogmaals betaalt
  • Vanuit beide landen kan je een (dag)excursie boeken naar de Iguazu watervallen aan de overkant van de grens, bijvoorbeeld deze of deze. Ik zou dit alleen doen als je weinig tijd hebt: bij vertraging bij de grens ben je niet lang bij de watervallen. 
  • Droge kleren en een handdoek zijn geen overbodige luxe bij je bezoek aan de watervallen van Iguazu
  • Entrance fee voor de Iguazu watervallen is aan de Brazilaanse kant is R 53, aan de Argentijnse kant Ar$ 600
  • Als je meer dan één dag wilt doorbrengen aan de Argentijnse kant, kan je aan het eind van de dag je paspoort laten registreren en dan krijg je de volgende dag 50% korting bij je bezoek aan de watervallen van Iguazu
  • Je kunt overal betalen met Real, Pesos, Euro’s, Dollars én er zijn pinautomaten
  • Boek hier je transfer van het vliegveld naar de watervallen

Tip: Reis je verder door Brazilië? Op MyTravelSecret lees je meer over backpacken in Brazilië.

Update: 2022