Er zijn fotografen die zo zuinig zijn op hun camera, dat ze hem nauwelijks durven te gebruiken. Zonde! Er zijn ook fotografen die heel roekeloos zijn – ook dat is niet slim. Bescherm je camera en foto’s met deze nuttige accessoires en maak de mooiste foto’s onder moeilijke omstandigheden. Dit zijn essentials voor reisfotografen én hun camera’s.
De basis: een goede cameratas op reis
Een fotograaf kan niet zonder goede cameratas. Een camertas beschermt de camera en eventuele extra lenzen tegen schokken en weersinvloeden. Wanneer je je camera uit het zicht bij je draagt, word je minder snel slachtoffer van diefstal of beroving op reis. (Al is die kans sowieso klein – gelukkig.)
Welke cameratas is het beste op reis? Zelf heb ik gekozen voor de LowePro Photo Sport BP 200AW II. Deze cameratas biedt plek aan de camera plus een extra lens. In het bovenvak is ruimte voor verschillende accessoires en er is een handig laptopvak.
Omdat een cameratas op reis al snel 10 kilogram weegt, heb ik liever een rugzak dan een schoudertas.
Deze tas is ook ideaal als ik alleen met handbagage reis!
De EasyCover: een laagje siliconen
Sommige fotograferen zweren erbij, andere vinden het onzin. Ikzelf vind een siliconenbody heel fijn!
Dit omhulsel van mijn body beschermt de camera net wat beter tegen stootjes en spatwater. Het sealt gevoelige knopjes van de camera. Bovendien zorgt de geribbelde buitenkant voor extra grip.
De EasyCover is beschikbaar voor veel type camera’s.
Een regenhoes
Het weer kan elk moment omslaan – zeker in Nederland. Bij fotograferen in de regen is een regenhoes onmisbaar. De hoes beschermt de camera én de body tegen een plensbui.
Er zijn regenhoezen die heel stevig zijn (en vrij prijzig) en er zijn lichte en goedkope regenhoezen. Misschien slijten die laatste wat sneller, ze zijn echter makkelijk te vervangen. (Als je ze netjes laat drogen en daarna weer opvouwt zijn ze meerdere keren te gebruiken.)
Budgettip: geen zin om geld uit te geven? Een plastic zak en een elastiek beschermen je camera ook tegen de regen. Het nadeel van doe-het-zelven ten opzichte van een regenhoes is dat de camera moeilijker te bedienen is.
Bescherming van de lens: een zonnekap en UV-filter
Het primaire doel van een zonnekap is het tegenhouden van ongewenst licht en het voorkomen van lensflair (vlekken op je foto). Elke lens heeft zijn eigen zonnekap, de zonnekap is niet uitwisselbaar. Helaas krijg je als je een lens koopt, er niet automatisch een zonnekap bij. Belachelijk, lenzen zijn al duur genoeg en een zonnekap is echt onmisbaar! Ook als de zon niet schijnt.
Een zonnekap beschermt je lens. Hij beschermt de voorkant van je lens tegen vallende regendruppels. Bovendien beschermt de zonnekap de lens tegen slag- en stootschade.
Sommige verkopers raden je aan een UV-filter aan te schaffen om lenzen te beschermen. Een zonnekap is effectiever!
Schoonmaken van de camera op reis: een blaasbalg en doekjes
Door de camera regelmatig schoon te (laten) maken, bescherm je je camera.
Wanneer je een blaasbalg mee neemt op reis, kun je stofjes en zandkorrels van de camera afblazen. Wanneer je zandkorrels met een doekje verwijderd, kun je krasjes op de coating van je lens krijgen.
Met doekjes kun je de voorkant van de lens en de buitenkant van de camera schoonmaken.
Onderweg wordt je camera snel vies. Ga daarom nooit op reis zonder cleaning kit.
Zelf reinigen van de sensor: sensor swab
Helaas, soms zit er ineens een vuiltje op de lens van de spiegelreflexcamera. Dat kan er zijn gekomen bij het verwisselen van de lens, of wanneer je je camera hebt gebruikt in een gebied met veel fijn stof (bijvoorbeeld een woestijn).
Iedere fotospeciaalzaak kan je lens voor je reinigen, maar je kan het ook zelf doen. Je kan hiervoor gebruik maken van een blaasbalg of sensorswab. Handig voor onderweg als er geen betrouwbare fotowinkel in de buurt zit!
Zelf je sensor reinigen is niet zonder risico: als je de randen naast de sensor raakt, kun je het vet wat naast de sensor zit over de sensor smeren. Harde vuiltjes als kleine zandkorreltjes kunnen vervelende krassen op je sensor veroorzaken. Dan ben je verder van huis.
Toch is het niet al te moeilijk om zelf je sensor te reinigen.
Bescherm je foto’s en maak een backup
De kans is misschien klein, maar SD-kaarten kunnen kunnen kapot gaan en je kan ze verliezen. Het spreekt voor zich dat je altijd een goede backup van je foto’s moet maken, ook op reis!
De producten hierboven gebruik ik zelf al jaren met veel tevredenheid. Wil je ze ook aanschaffen? Als je dat doet via bovenstaande afiliatielinks betaal je zelf niks extra, maar krijg ik een kleine vergoeding.