Doen in Limburg: mooie plekken en leuke activiteiten

Limburg, wat ben je mooi! Een bezoek aan Limburg voelt een beetje als een vakantie naar het buitenland, zeker wanneer het platte rivierenlandschap plaats maakt voor glooiende heuvels. Ik ben geboren en getogen in Zuid-Limburg en ken de regio als mijn broekzak. In deze blog deel ik de leukste activiteiten en mooie plekken in Limburg. Wedden dat je na het lezen van deze blog zin hebt in een weekendje Limburg?

Doen in Limburg: wandelen op de Brunssummerheide

Wat zijn er veel leuke activiteiten in Limburg! Een mooie wandeling mag zeker niet ontbreken tijdens een weekendje weg. Het glooiende heuvellandschap maakt dat je je bijna in het buitenland waant. Dit wordt alleen maar versterkt door het zangerige Limburgse taaltje.

De Brunssummerheide is een groot recreatiegebied in Zuid-Limburg, persoonlijk vind ik dit een van de mooiste plekken in Limburg. Het natuurgebied ligt ingeklemd tussen de gemeentes Heerlen, Landgraaf en Brunssum.

Wanneer je wandelt over de Brunssummerheide loop je afwisselend door gevarieerde loofbossen en restanten van oude dennenbossen. Tussen de bossen liggen zandvlakten met beekjes en vennen. De Brunssummerheide is op zijn mooist in de late zomer als heide in bloei staat. Op deze mooie plek in Limburg wisselen dopheide en struikheide elkaar af.

In deze blog lees je meer over wandelen op de Brunssummerheide.

Valkenburg aan de Geul: een van de oudste toeristenstadjes van Nederland

Het mergelstadje Valkenburg is al anderhalve eeuw een trekpleister voor toeristen. In Valkenburg liggen unieke mergelgrotten, een imposante kasteelruïne en het oudste treinstation van Nederland. Op een van de vele terrasjes in Valkenburg kun je optimaal genieten van de Bourgondische gastvrijheid van het zuiden van Nederland. Dit is een fijne plek om je dag af te sluiten na te hebben genoten van de mooiste plekken in de regio.

Valkenburg met kinderen

Bezoek je Limburg met kinderen? In Valkenburg ligt pretpark de Valkenier, het voordeligste pretpark van Europa voor het hele gezin. 

In het Sprookjesbos van Valkenburg aan de Geul komen fantasie en werkelijkheid samen. Een bezoek aan het Sprookjesbos is een leuk uitstapje voor jonge kinderen. Boven het Sprookjesbos ligt Kidsescape Valkenburg, een escaperoom speciaal voor kinderen. 

Nationaal Park Meinweg: mooie wandelroutes in Limburg

Nationaal Park de Meinweg heeft een bijzonder terrassenlandschap met steile overgangen tussen de zanderige terrassen. Het reliëf is het gevolg van eeuwenoude beekdalen en breuklijnen. Tussen de beekdalen liggen heidevelden, stille vennetjes en uitgestrekte bossen.

Door het nationale park lopen verschillende mooie wandelingen. In Limburg wandelen voelt een beetje als wandelen in het buitenland: nergens in Nederland kun je zo veel hoogtemeters maken!

In deze blog lees je meer over Meinweg NP.

Maastricht: wat is er te doen in de hoofdstad van Limburg

Wat te zien in Maastricht?

Maastricht is een stad met historiscje panden en hippe designwinkels. Wanneer je door de smalle straten van het oude centrum dwaalt, komt je vanzelf op mooie plekken. Maastricht is echter een stad met een dubbele bodem: onder de grond liggen de Maastrichtse kazematten en oude Romeinse opgravingen.

mooie plekken maastricht

Het Vrijthof is het kloppende terras van Maastricht. In de zomer wordt het centrale plein omgebouwd tot een groot terras. Hier worden concerten en toffe evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse Preuvenemint

Nationaal Park de Maasduinen: wandelen langs betoverende plassen

In Noord-Limburg tussen Bergen, Well en Arcen ligt het prachtige Nationaal Park Maasduinen. De Maasduinen vormen een natuurgebied met opwaaiend stuifzand en helderblauw water. Vele (gemarkeerde) wandelroutes verbinden de mooie plekken in Limburg. De routes verschillen in lengte, maar zijn stuk voor stuk zeer gevarieerd. Onderweg passeer de heide, verschillende loofbossen, zandduinen en als kers op de taart kun je met een pontje over Reindersmeer.

In bezoekerscentrum de Maasduinen leer je alles over de flora en fauna in het gebied. Hier vind je ook meer informatie over het routenetwerk Maasduinen.

Het rauwe Heerlen: street art en mijnen

Lange tijd zou het niet bij me opgekomen zijn om Heerlen te noemen in een blog met mooie plekken in Limburg. Heerlen is geen mooie bourgondische stad als bijvoorbeeld Maastricht. Heerlijk heeft geen leuke terrasjes langs de grachten als Utrecht. Toch is mijn geboortestad Heerlen uitgegroeid tot een stad die er mag zijn!

Heerlen is vorige eeuw groot geworden door de mijnbouw. Zoals veel voormalige mijnsteden is Heerlen een grauwe stad. Met het stoppen van de winning van steenkool stortte de lokale economie grotendeels ineen. Veel mijnen en mijnschachten zijn verdwenen, het industrieel erfgoed dat rest wordt (gelukkig) steeds meer in ere hersteld.

In deze blog lees je meer over de mijnen in Zuid-Limburg.

Naast de bijzondere historische bezienswaardigheden is Heerlen een stad van formaat op het gebied van street art. Heerlen is lang de (zelfuitgeroepen) street art hoofdstad van Nederland geweest. Elk jaar verschijnen er nieuwe werken van gerenommeerde regionale en internationale straatkunst artiesten. Wil je mooie plekken met street art in Heerlen zien? Trek hier zeker een dag voor uit!

Lees meer over street art in Heerlen.

Via Belgica: mooie fietsroute in Limburg

Limburg is een walhalla voor tourfietsers. Ik ben dat niet. Toch kan ik genieten van een mooie route door Zuid-Limburg, zoals de Via Belgica. Ik treed in de voetsporen van de Romeinen wanneer ik de Via Belgica fietsroute volg van Heerlen naar Maastricht. Onderweg geniet ik van de fraaie landschappen en de natuur in Limburg. Echt, mooier dan dit wordt fietsen in Limburg niet.

Bezienswaardigheden Limburg: Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek (Gebrookhoes) is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. Het oudste deel van het kasteel dateert uit de 14de eeuw, al lag er een eeuw eerder in het moeras al een voorloper van deze mooie plek in Limburg.

Kasteel Hoensbroek is prachtig gerestaureerd. Tijdens een rondleiding kun je meer dan veertig vertrekken van het kasteel bezoeken. De authentieke inrichting van het kasteel voert terug naar de Middeleeuwen.

Kasteel Hoensbroek met kinderen

Speciaal voor kinderen is er een leuke speurtocht in het kasteel.

Tip: je kunt kasteel Hoensbroek ook virtueel bezoeken!

Wandelen Leudal

In Midden-Limburg ligt Natuurgebied Leudal. In dit bijzondere stukje natuur in Limburg liggen metershoge zandduinen naast diepuitgesleten rivierbeddingen. Naast het gevarieerde bos graaft een kudde Schotse Hooglanders terwijl de oude watermolens water pompen.

Hier lopen diverse mooie wandelroutes door het vele groen langs cultureel historisch erfgoed. Dit is een fijn uitstapje, het hele jaar door!

Leudal Limburg met kinderen

Kabouters, een natuurbeleefpad, grote koeien en een ruim aanbod aan korte wandelroutes – deze mooie plek in Limburg is zeer geschikt voor kinderen. 

Het rolstoelpad en het natuurbeleefpad zijn geschikt voor kinderwagens. Bij droog weer is de Ursalaroute ook te doen met een wagen met brede banden. 

Bezienswaardigheden Vaalserberg in Vaals

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. De Vaalserberg is met een hoogte van ‘maar liefs’ 322 meter het hoogste punt van Nederland. De Vaalserberg ligt in Zuid-Limburg bij het dorp Vaals.

Hoewel Limburg meer dan genoeg te bieden heeft voor een geslaagd weekendje weg in eigen land, is de verleiding misschien groot om even naar het buitenland te gaan. Op de Vaalserberg kan dit in een vloek en een zucht: hier ligt het drielandenpunt, waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen. Een grote steen markeert de bijzondere plek, maar als je de toeristen die selfies maken volgt kom er ook.

Wandelen Vaals: van Holset naar Lemiers zonder hordes toeristen.

Het nabijgelegen dorp Vijlen met zijn vakwerkhuizen is een van de mooiste plekken in Nederland, vooral als het gesneeuwd heeft.

In deze blog neem ik je mee naar de leukste wandelroutes in het Vijlenerbos.

Overnachten bij Vaals

Gaia Zoo Kerkrade

Een leuke activiteit in Limburg die niet in deze lijst mag ontbreken is een bezoek aan dierenpark Gaia Zoo in Kerkrade. Tijdens je bezoek aan Gaia Zoo reis je in één dag over de hele wereld. De dierentuin in Zuid-Limburg is meerdere keren uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland – en dat is helemaal terecht wanneer je het mij vraagt.

gaia zoo limburg

Dieren als apen, giraffen en flamingo’s zitten in ruime natuurlijke verblijven waar de dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen. De kleine reiziger kijkt vol verbazing hoe de nijlpaarden hun bolle toet uit het water steken, om vervolgens weer onder te duiken. Ze verbaast zich over de grootte van de olifanten. Maar ook de leeuw die plaatsneemt op een safari-jeep is natuurlijk machtig interessant. Kortom: dit is een geslaagd uitje in Limburg.

Naast de grote exotische dieren ligt het speciale LIMBURGhuis met verschillende dieren van eigen bodem.

Tip: Bezoek je Limburg met kinderen? In de dierentuin zijn diverse speeltuinen.