De allermooiste geheime plekken van Bali

Wil je Bali ontdekken zonder een grote stroom toeristen te volgen? Dat kan! Je moet er misschien wat moeite voor doen, maar het is het waard. Echt. Dit zijn de allermooiste geheime plekken van Bali.

Bali is een populaire vakantiebestemming. Het kan daarom erg druk zijn op Bali. Niet-toeristische plekken lijken zeldzaam. In deze blog deel ik de mooiste plekjes op Bali. Verborgen parels waar je soms het rijk voor je alleen hebt. Psssst, niet verder vertellen. Neem een kijkje op alternatief Bali.

Geheime plekken van Bali: De rijstvelden van Jatiluwih

Ubud staat bekend om zijn rijstvelden, maar stiekem zijn de rijstvelden van Jatiluwih veel mooier. Én minder toeristisch.

Komang geeft me zijn hand, ik balanceer over een richel tussen twee rijstvelden. Als ik nu uitglijd, lig ik languit in de derrie. Maar zelfs een kluns als ik kan met een beetje hulp over de muurtjes van modder lopen.

Een karbouw ploegt het veld. In de steekt de top van de Gunung Batukaru, de op een na hoogste vulkaan van Bali, door het wolkendek. Ik geniet van de rust van deze geheime plek op Bali

Hoe kom je er? Je kunt mooie trekkings door de rijstvelden van Jatiluwih maken vanuit het zuiden van Bali of vanuit Ubud. 

verborgen tempel in bali batukaru

Verborgen tempels: de Pura Batukaru

De Pura Batukaru ligt ver van het toeristische zuiden van Bali. Eerst passeer ik de rijstvelden van Jatiluwih (zie hierboven), daarna wordt de weg al snel smaller en smaller. De weidse uitzichten verdwijnen en maken plaats voor begroeiing. Ineens sta ik bij de ingang van de Pura Batukaru.

De Pura Batukaru is een van de heiligste tempels op Bali. De tempel ligt midden in de jungle op de helling van een vulkaan. De tempel is her en der begroeid met mos, en lijkt daarom een beetje vergeten en verwaarloost. Maar niks is minder waar!

Hoe kom je er? De Pura Batukaru is het makkelijkste te bereiken met eigen vervoer via Tabanan.

Duiken bij Secret Bay

De naam verraadt het al: Secret Bay is een van de best bewaarde geheime plekken van Bali voor duikers. In deze baai, vlak bij de haven van Gilimanuk, vind je de mooiste zeedieren. En het leuke is: je hebt het rijk voor jezelf.

Secret Bay heeft geen kleurrijke koralen als Menjangan, enkele kilometers verderop. Secret Bay is een muck dive site met zeepaarden, spookfluitvissen, slakken en sepiola’s.

Hoe kom je er? (Bijna) elke duikschool op Bali kan je meenemen naar Secret Bay. Omdat de duikstek nogal afgelegen ligt, moet je meestal een toeslag betalen.

The Hamsa in Lovina

Bali heeft meerdere infinity pools. Vooral de zwembaden rondom Ubud zijn populair: plonzend in het water kijk je uit over betoverend groene rijstvelden en wuivende palmbomen.

The Hamsa Resort bij Lovina is een van de goed bewaarde geheime plekken van Bali in het noorden. ’s Ochtends schijnt het gedimde licht van de opkomende zon door de gordijn van de luxe bungalow. Ik ontwaak en maak me gereed voor een vroege yoga-sessie. Terwijl ik mijn spieren oprek na een nacht vol rust, zie ik in de verte de zon hoger en hoger aan de horizon verschijnen.

Na de yoga-sessie is het genieten van de infinity pool en een voedzaam ontbijt van huisgemaakte yoghurt en vers fruit aan het zwembad.

Hoe komt je er? Vanuit de bus stop in Lovina is het een behoorlijk eindje lopen (de berg op) naar the Hamsa. Het is niet moeilijk om een taxi of ojek (motortaxi) te vinden die je kan brengen.

Taman Ujung Waterpaleis

Dagelijks bezoeken honderden mensen Titra Ganga, het waterpaleis tussen Padangbai en Amed. Titra Ganga is mooi, maar erg druk.

Een beter alternatief is het paleis Taman Ujung. Dit geheime plekje op Bali stamt uit 1909 en is een aantal jaar geleden volledig opgeknapt. Taman Ujung ligt in het water en is mooier en minder toeristisch dan Titra Ganga. De slingerweg naar Taman Ujung voert je door een groen landschap met kleine dorpje en betoverende vergezichten. Als je je ogen opent zie je overal mooie plekken. Bali is prachtig.

Taman Ujung is met eigen vervoer te bereiken vanuit bijvoorbeeld Padangbai.

Het tofste hotel op Bali

Zoek je een kamer met een fraai uitzicht? Slaap dan een nachtje in Patal Kikian Villa in Sidemen. Ik ontdekte dit kleinschalige resort tijdens mijn laatste bezoek aan het eiland. Ik kan je verzekeren, dit is de beste plek op Bali om te genieten van de zon die langzaam opkomt over de rijstvelden. Echt, dit is zo mooi!

Village homestay

Wil je het echte Bali ervaren? Slaap dan een aantal dagen in een lokale homestay op Bali en ervaar het Balinese leven.

De mooiste niet-toeristische stranden op Bali

Wil je een strand waar nauwelijks toeristen komen? Waar in de vroege ochtend de vissers hun vangst binnen halen en in de late middag de locals voetballen terwijl de zon langzaam in zee zakt? Overweeg dan een bezoek aan Pantai Yeh Gangga. 

Yeh Gangga ligt op slechts een paar kilometer vanaf de beroemde Tanah Lot tempel. Wanneer je deze tempel bezoekt zul je wellicht de conclusie trekken dat Bali te toeristisch is. Maar deze toeristen zullen het onontdekte Yweh Gangga niet bezoeken. Misschien omdat Yeh Gangga niet lijkt op de reisbrochure met witte stranden? Bali is echter een vulkanisch eiland en stranden zijn zelden zo wit als op de foto. (Tenzij het een opgespoten strand is, dat vind je op verschillende plaatsen op Bali.) Nee, de mooiste stranden op Bali zijn voor mij de authentieke stranden waar het lokale leven domineert.

Mangrove Point Nusa Penida

Bali heeft niet veel verlaten witte stranden zonder massa’s toeristen. Zodra een nieuwe baai in het zuiden van Bali wordt ‘ontdekt’, is het binnen de kortste keren druk en gaat de plek ten onder aan zijn eigen succes. (Zoals ook gebeurde met Padang-Padang en zelfs Cangu.)

Mangrove Point op Nusa Lembongan heeft een fijne vibe. Er liggen wat houten bungalows, en verder niks. Mangrove Point is niet de ideale plek om te zwemmen (vanwege de mangroves), maar is wel een fijne plek voor iedereen die in alle rust wilt genieten van een mooi strand.

Hoe kom je er? Een korte boottocht brengt je van Bali naar buureiland Nusa Lembongan. Vanuit de haven is het een korte rit met de tuktuk of scooter naar Mangrove Point.