Wat ik leerde van soloreizen

Het is niet de eerste keer dat ik in mijn eentje op pad ga. In 2001 vloog ik alleen naar Indonesië voor mijn stage en later ging ik een jaar backpacken in Azië. Tussendoor maakt ik een aantal kortere trips. Toch ben ik gespannen voor mijn solotrip naar Venetië. Soloreizen is heerlijk, maar net een beetje anders dan reizen met een reisgenoot. In deze blog vertel ik wat ik leerde van soloreizen.

soloreizen naar de woestijn in dubai

soloreizen: Alleen, en dan?

Ik herinner me mijn eerste solo backpackreis. Tijdens mijn stage in Indonesië werd ik verliefd op Azië en ik wil terug! Vrouw, blond, 25 jaar. Ik ga naar Thailand. Ik vind soloreizen heel spannend en hoop dat ik niet lang alleen zal zijn. Mijn angst houdt niet lang stand: al op het vliegveld van Bangkok ontmoet ik een paar Israëli met wie ik de eerste nachten een kamer deel. Problem solved. Alleen is niet alleen.

Dit gevoel wordt alleen maar sterker tijdens mijn jaartje Azië. Op het moment dat je het het hardste nodig hebt, ontmoet je iemand die je uit de put helpt. Misschien zijn dit geen vrienden voor het leven, maar vrienden voor een avond kunnen ook fijn zijn!

Als soloreiziger ontmoet je makkelijk nieuwe mensen. Je maakt sneller contact.

Als vrouw alleen op reis

‘Is het wel veilig om als vrouw alleen te reizen?’ Het is bijna een self fulfilling prophecy. Als mensen vaak genoeg beweren dat het eng en onveilig is voor vrouwen om alleen te reizen, dan ga je er bijna zelf in geloven.

Ik zal ’s nachts niet door donkere steegje in Amsterdam lopen, waarom zou ik dat wel doen in Bangkok? Ik laat mijn drankje niet onbeheerd achter en ik neem geen pillen aan van vreemden. (En ook niet van bekenden.)

Een vrouwelijke Iraanse collega zei ooit: ‘Waarom zouden toeristen niet alleen over straat kunnen lopen. Dat doen wij toch ook?’ Kijk naar de vrouwen om je heen en pas je gedrag aan. Toon respect, ook in je kleding. Zolang je schouders en knieën bedekt zijn, zit je bijna altijd goed. Behalve in Iran.

Tip: In de meeste landen kun je prima reizen als vrouw alleen. Zie deze blog voor meer tips over veiligheid.

jenny op bali

Alleen reizen is me time

Ik vind het heerlijk om op pad te gaan met vriendlief. Ik reis regelmatig met mijn beste vriend of mijn moeder. Toch vind ik het óók heerlijk om solo te reizen. Ieder jaar plan ik bewust een (korte) soloreis. Het afgelopen jaar bezocht ik Seoul, Sevilla en Venetië.

Tip: Op OpReisMetCo vind je meer toffe bestemmingen voor (vrouwelijke) soloreizigers.

Alleen reizen is me time. Ik hoef met niemand rekening te houden, ik kan doen waar ik zin in heb in het tempo dat ík wil. Hoe lief mijn reisgenoten ook zijn, onbewust ben ik toch met ze bezig. Soloreizen is me, myself and I.

Als soloreiziger hoef je met niemand rekening te houden.

Terug op aarde

Alleen reizen brengt me terug bij mezelf. Ik neem tijd om stil te staan wat belangrijk voor me is. Het zet me terug op aarde – en dat is soms nodig. Op reis hak ik knopen door. Wist je dat ik in een hangmat in Indonesië besloot om te stoppen als onderzoeker en voor de klas te gaan staan?

Als je alleen reist ben je op jezelf aangewezen en is er meer tijd voor reflectie. Je wordt er beter van – al is het ook confronterend.

Alleen reizen maakt je sterker  

In de auto naar Schiphol lopen de tranen over mijn wangen. Wil ik echt in mijn eentje naar Venetië? Ik voel me kwetsbaar. Ik ben bang voor wat ik achter laat: als er iets gebeurt met vriendlief of een familielid zit ik in Italië. Samen sta je sterker, wat bezielt me om het ‘samen’ te doorbreken?

Vriendlief is nuchter. De kans dat er iets gebeurt is klein. ‘Jij reed de auto total loss toen ik in Canada zat.’ O ja, hij was er niet.

jenny in dubai

Langzaam glijdt de spanning weg. Ik het tientallen plekken in mijn eentje bezocht, waarom zou het nu niet lukken? Goed, deze reis zal anders zijn dan mijn vorige soloreis. Ik kamp met nekproblemen door een whiplash en ik moet verplichte rustmomenten inlassen. Op mijn werk én op reis. Het maakt geen bal uit of ik thuis op de bank plof of ergens in een hotel. Luisteren naar mijn lichaam moet ik sowieso.

In Venetië kan ik loslaten. Ik leer vertrouwen op mijn nieuwe ik.

Soloreizen maakt me sterker.

Kim deelt toffe bestemmingen voor soloreizen.

Nadelen van het alleen reizen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan alleen reizen, maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen.  

  • Je kan je verhaal niet met iemand delen (anno 2024 is er op veel plekken WiFi, lang leve whatsapp)
  • Alleen uit eten is niet gezellig (maar met een boek of desnoods je telefoon verkeer je in goed gezelschap
  • Alleen reizen is duurder. Je kan de kosten van een taxi en je accommodatie niet delen (je kan kiezen voor een bed in een dorm om de kosten te drukken)  
  • Het is niet eng om te reizen als vrouw alleen. Ik ben niet stoer of roekeloos. Ik doe op reis geen dingen die ik thuis ook niet doe. Ik zie soloreizen niet al gevaarlijk