Alternatieve stadswandeling Luxemburg

Als je een stedentrip boekt naar een Europese hoofdstad kies je vaak voor een stad als Berlijn, Londen of Parijs. Grote landen hebben veelzijdige en interesse hoofdstad, zo lijkt het wel. Echter, Luxemburg stad is óók een leuke bestemming voor een stedentrip. Je weet wel, de hoofdstad van dat kleine Luxemburg omklemd tussen België, Frankrijk en Duitsland.

De stad is compact en biedt een gevarieerde aaneenschakeling van oude en nieuwe bezienswaardigheden. Deze kun je prima verkennen te voet verkennen! Een stadswandeling door Luxemburg is een aanrader voor iedereen die Luxemburg-stad bezoekt. 

Je kan een stadswandeling met gids regelen via het lokale verkeersbureau Visit Luxemburg. Tijdens de wandeling maak je op een leuke manier kennis met de levendige geschiedenis van Luxemburg. Wist je bijvoorbeeld dat de kazematten gezien worden als een groot balkon met een van de mooiste uitzichten van Europa? En wist je dat Spaanse, Belgische, Franse, Nederlandse , Oostenrijkse en Pruisische ingenieurs hebben bijgedragen aan deze militaire verdedigingsgordel? En nog steeds is Luxemburg een bruisende stad met internationale alure.

Ook zonder gids kun je mooie stadswandelingen door Luxemburg maken. Ik begin mijn stadswandeling op een zonnige ochtend net buiten het centrum bij MUDAM. Ik heb niet echt een plan, maar de route die ik afleg langs verschillende bezienswaardigheden is zo leuk dat ik deze graag wil delen. Bij deze Jenny’s alternatieve stadswandeling langs oud en nieuw! Een wandeling door een stad vol contrasten.

1. Nieuw: het MUSAM

Lijnen. Licht. Open. Wit.

Net buiten het centrum van Luxemburg Stad ligt het MUDAM, het musée d’art morderne grand-duc Jean. De wisselende exposities, maar ook het gebouw an sich is een bezoek waard. Opgebouwd uit marmer, staal en glas. Op zonnige zomerdagen zul je aangenaam verrast worden door de hoeveelheid licht, dit in tegenstelling tot veel andere musea. De geometrische vormen in het dak laten een speelse schaduw achter op de vloer, terwijl de trappen juist ronde vormen hebben, een aangenaam contrast. Een aanrader voor iedereen die van moderne architectuur houdt!

Luxemburg is een stad waar oud en nieuw hand in hand gaan, maar ook in het museum komt oud en nieuw bij elkaar. Wanneer je de permanente expositie van kunstenaar Wim Delvoye binnentreedt. Waan je je in eerste instantie in de reproductie van een oude kerk, wanneer je de glas-in-lood-ramen beter bestudeert zie je het menselijk lichaam uitgelicht met verschillende moderne medische technieken. Lelijk wordt mooi, het cynisme druipt er soms vanaf.
Liefhebbers van architectuur zullen zich ook vergapen aan de gewaagde ronde vormen van de Philharmonie Luxemburg, wat naast het museum ligt.

Start stadswandeling Luxemburg

 • Zodra je het MUDAM uitkomt volg je de weg naar links. Het bomenrijke pad loopt met een boog linksom om het museum heen
 • Achter het MUDAM ligt het Park Dräi Eechelen, de volgende bezienswaardigheid langs de route.

2. Oud: Park Dräi Eechelen

Oud en nieuw, schouder aan schouder.

Meteen naast het moderne MUDAM ligt het kleine Musée Dräi Eechelen, een oud fort waarin onder andere oude wapens zijn tentoongesteld. Vanuit het kasteel en het park voor het kasteel kijk je uit in over de stadsmuren en Luxemburg Stad. Een heerlijke locatie voor een ontspannen picknick in het park. In het park zijn ook resten van oude vestigingsmuren te vinden waar je tussendoor kan lopen.

Als je het voetpad naar beneden volgt kom je uit bij de oude kruitdepots aan de Rue des Trois-Glands. Let ook even op de spoorbrug net voorbij het kruitdepot: is in Nederland het spoor in een stad omringt door een geluidswal, hier loopt de oude stalen brug letterlijk (!) over de huizen heen.

Als je geen zin hebt om omhoog te lopen, kun je hier op de Rue Vauban een bus nemen die je naar de binnenstad brengt.

Vervolg stadswandeling Luxemburg:

 • De wijk rondom Rue Vauban is een heerlijke volksbuurt. Kleurrijke huizen, een speeltuin en een school. Nauwelijks toeristen, geen hippe barretjes, maar gewoon een no-nonsense kroeg. Sla linksaf zodra je onder de spoorbrug door bent
 • Net voordat de Rue Vauban het spoor weer kruist sla je rechtsaf de Rue Fort Olisy in. Je steekt hier de rivier over.
 • Bij de jeugdherberg ga je naar links, de Sente-Sentier de ‘Espérance in
 • Hier sla je meteen naar rechts het voetpad in
 • Aan het eind van het voetpad kom je opnieuw uit op de Rue Fort Olisy, ongeveer op het punt waar deze samen komt met de Montée de Clausen
 • Als je op de Montée de Clausen naar rechts gaat, kom je uit bij de ingang van de Kazematten (10 Montée de Clausen)

3. Oud: Stad op en onder de heuvels. De Kazematten.

Luxemburg is gebouwd op verschillende heuvels. Maar ook ónder de heuvels leeft de stad voort. De uit de rotsen gehouwen Kazematten zijn dé toeristische trekpleister van de stad. De Kazematten werden vroeger ingezet om de stad te verdedigden. De lange gangen boden uitzicht op strategische punten zodat je de vijand kon zien naderen, vormden een vluchtweg voor het geval de vijand toch te sterk zou zijn én vormden een depot voor wapens en kruit.

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen door de Kazematten, maar je kunt er ook op eigen gelegenheid doorheen wandelen. Het gangenstelsel biedt verkoeling op een warme zomerdag en vanuit verschillende hoeken kun je genieten van het uitzicht over de oude stad.

Vervolg wandelroute:

 • Vanuit de ingang van de Kazematten die je hem al: recht onder je ligt een kleine brug die langs de kerk loopt. Vanaf die brug gaat de wandeling verder 😉
 • Steek de brug over met het pleintje en de kerk aan je rechterhand. ’s Avonds worden er op dit pleintje in de zomer regelmatig openluchtconcerten gegeven
 • Het voetpad komt uit op de Rue de Treves, ga hier naar rechts
 • Heb je interesse in een bezoek aan de kerk Saint-John en het natuurhistorisch museum? Ga dan naar rechts

4. Nieuw: het natuurhistorisch museum

Vlak bij de brug ligt het natuurhistorisch museum. Het museum is een aanrader voor jong en oud. Enerzijds bevat het een collectie opgezette dieren, maar daarnaast komen ook astronomie en bio-industrie aan bod. Hoewel ik zelf fan ben van oud materiaal uit de tijd dat de echte wetenschap nog uitgevonden moest worden, maakt een deel van het museum gebruik van displays, waardoor een groot deel van het museum interactief is.

Vervolg wandeling:

 • De Rue Munster loopt dood, je moet dus een klein stukje terug lopen
 • Na de wegversmalling met verkeerslichten vind je aan je rechterhand een prachtige brug.

5. Oud: Grund, de oude stad van Luxemburg

Grund is de oude stad van de Luxemburgse hoofdstad. Omringt door heuvels en bewaakt vanuit de Kazematten.
Mijn favoriete plekje is wellicht het bruggetje waar de Rue Munster de rivier oversteekt. In de zomer zijn hier diverse terrassen te vinden waar je een koel drankje kan nuttigen aan robuuste houten picknicktafels.
Wanneer de zon langzaam achter de Kazematten verdwijnt en er een blauwe deken neerdaalt over de stad zijn de vakwerkhuizen naar de rivier dromerig uitgelicht.

Afstand wandeling: ongeveer 3 kilometer. Als je de nodige stops inlast om dingen te bekijken ben je echter een dagdeel zoet. Bij deze een kaart van de wandeling.

Ben je nog niet klaar met wandelen? Vanaf de brug gaat er een lift naar boven, naar Plateau Saint Esprit. Hiervandaan kun je klassiekers als de kathedraal van Luxemburg en het paleis van de groothertog bezoeken.

Wanneer je geen zin meer hebt om te wandelen, kun je je ook vergapen aan één van de mooie fototentoonstellingen in Luxemburg.

Zoek je een meerdaagse wandeling? Dan is de Lee Trail in Luxemburg wellicht iets voor jou!

Reizen naar Luxemburg

Met de auto reis je in nog geen vier uur van Utrecht naar Luxemburg. Luxemburg is daarmee een fijne bestemming voor een (korte) vakantie dicht bij huis.

Ga je op vakantie naar Frankrijk? Overweeg dan een stop van een paar dagen in het mooie Luxemburg. (De benzine is er heel goedkoop!) Reis je na Luxemburg verder naar het zuiden, dan zijn deze tips voor tussenstops in Frankrijk erg handig.

Accommodatie in Luxemburg

Ik overnachtte in het Park Inn Hotel in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim en de bedden zijn fijn. Het hotel serveert een goed ontbijt in een gezellige lobby. 

Parkeren in het centrum van Luxemburg is niet eenvoudig, maar gelukkig heeft hotel een eigen parkeergarage.