Tip voor Ameland met kinderen

Ga je naar Ameland met kinderen? Dit zijn de leukste dingen om te doen! Wij gingen in de herfstvakantie vijf dagen naar Ameland – achteraf gezien is dat niet de beste reistijd voor een vakantie op de Waddeneilanden. (Je kunt pech hebben.) Toch hebben we genoten van de natuur op Ameland en de leuke activiteiten die het Ameland te bieden heeft.

In deze blog deel ik de leukste tips voor Ameland met kinderen.

een molen op ameland

Kun je met de auto naar Ameland?

Je kunt de auto slechts meenemen naar een beperkt aantal Waddeneilanden. Op Texel, Terschelling en Ameland kun je rijden met je eigen auto, op Vlieland en Schiermonnikoog is de auto niet toegestaan.

Als je met de auto naar Ameland wilt, moet je een apart ticket voor het voertuig kopen. Je reserveert dan een plek op een specifieke boot van Holwerd naar Ameland en weer terug.

Als je zonder auto naar Ameland gaat, kun je de auto parkeren bij de haven van Holwerd. De kosten bedragen EUR 6,50 per voertuig per dag.

jenny op het strand van ameland

De boot naar Ameland

Ga je zonder auto naar Ameland? Er is altijd plek op de boot naar Ameland, je hoeft niet te reserveren voor de ferry. De ferry van Holwerd naar Nes doet er ongeveer 50 minuten over. Onder in de boot (onder het autodek) is een ruime lounge waar je eventueel wat te eten of te drinken kunt kopen. Wij spelen een spelletje en gaan daarna een kijkje nemen op het panoramadek bovenin. Als je geluk hebt kun je vanaf de boot naar Ameland zeehonden spotten, een goed begin van een vakantie met kinderen!

Er gaat ook een fastboat van Holwerd naar Ameland. Deze boot doet er slechts 20-25 minuten over. Er is een beperkt aantal zitplaatsen, het is daarom aan te raden op tijd te reserveren. Voor deze boot moet je een toeslag betalen.

Let op: voor de snelle boot mag je maar een beperkte hoeveelheid bagage meenemen. Bij het zien van het weerbericht besluiten we spontaan om met de ferry te reizen: zo kunnen we voldoende dikke warme kleding meenemen voor onze herfstvakantie in Ameland.

strand op ameland

Wat te doen op Ameland met kinderen?

Ameland is een leuk eiland met volop mogelijkheden voor actieve uitjes met kinderen. Wij willen wandelen, fietsen, uitwaaien op het strand en wadlopen.

Hier lees je mijn Ameland tips voor een weekendje Ameland met kinderen. Wij waren vier nachten op Ameland, mede vanwege het slechte weer zijn we een dagje eerder naar huis gegaan.

uitwaaien op het strand

Fietsen op Ameland met kinderen.

Je kunt op veel plekken fietsen huren op Ameland. Wij hebben gekozen voor fietsen van Kiewiet, een van de grootste en bekendste aanbieders voor huurfietsen op Ameland. Kiewit heeft een winkel op een paar minuten lopen vanaf de pier. Zij brengen je bagage naar je accommodatie en halen hem daar ook weer op. Erg handig!

Wij kozen voor een elektrische fiets voor mij en een gewone fiets voor manlief. (Verschil moet er zijn.) De kleine reiziger zat in een stoeltje achterop.

Tijdens onze vakantie in Ameland blijkt dat er veel meer mogelijkheden zijn om te fietsen met kinderen op Ameland, zo zijn er ook tandems voor twee of zelfs drie personen – waarbij de kindjes voorop de fiets zitten. Veel gezinnen die naar Ameland met een kleuter reizen kiezen voor deze optie.

Achteraf had me dit best leuk geleken, al denk ik dat ik als een dronken bestuurder door het verkeer zou laveren. Misschien is dit een leuk idee voor mensen met een betere lichaamscoördinatie dan ik? (Dat is bijna iedereen.)

Tip: Op De Nederlandse Toerist vind je leuke tips voor fietsvakanties in Nederland.

fietsen op ameland met een kind achterop

Het Mini-Wad

Het miniwad is een van de leukste activiteiten op Ameland voor kinderen. Deze activiteit is speciaal voor kindjes van twee tot acht jaar. Samen met een gids loop je een stukje het waD op, en gewapend met een schepnetje ga je op zoek naar beestjes die leven in de Waddenzee. Kriebelende garnaaltjes, kleine visjes, een zeesterretje, er is van alles te vinden. De kleuter had al snel een paar krabbetjes te pakken.

Uiteraard kun je deze activiteit alleen doen met laag water. Tijdens onze vakantie op Ameland zijn er verschillende excursies gecanceld vanwege de harde wind, maar gelukkig konden we tijdens onze laatste dag in Ameland alsnog meedoen!

Hier kun je je aanmelden voor het Mini-Wad.

mini wad excursie op ameland

Natuurcentrum Ameland en het Blote Voetenpad

Het Natuurcentrum is een van de leukste bezienswaardigheden op Ameland voor kinderen.

Natuurcentrum Ameland in Nes is een interactief museum over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Amerland. In het museum worden maatschappelijke thema’s belicht als de stroomvoorziening op Ameland en klimaatveranderingen op het eiland. Daarnaast is er aandacht voor de flora en fauna van Ameland en zijn er aquaria met vissen, krabben en kreeften uit de Noordzee.

Onze vijfjarige vindt de opgezette dieren geweldig. Ze wil alle dieren bij naam benoemen en wanneer ze de naam niet weet probeert ze die op de bordjes te ontcijferen. Ook de bakken met levende dieren vindt ze leuk: hoeveel platvissen hebben zich verstopt in het zand?

musuem op ameland

Zelf vind ik vooral de tentoonstelling over de klimaatverandering interessant: hoe is het eiland geworden wat het is en hoe zat dat ook alweer met Nederland tijdens de ijstijd en het opwarmen van de aarde?

Natuurlijk nemen we ook de lift naar boven naar de uitkijktoren. Dit is een van de mooiste plekken van Ameland om van het uitzicht over de duinen en de zee te genieten. We zien verschillende bezienswaardigheden van Ameland onder ons liggen, zoals de Phenix molen.

Tip: Naast het museum ligt een blotevoetenpad. Voor twee euro kun je over dit pad lopen. Tijdens ons bezoek aan Ameland in oktober is het blotevoetenpad echter gesloten.

uitkijktoren op ameland

Herfstwandeling met kinderen

Op Ameland zijn verschillende leuke wandelroutes voor jong en oud. De kortste routes zijn 2-3 kilometer, ideaal voor korte beentjes tijdens een weekje Ameland met kinderen!

Wat is er leuker dan een boswandeling met kinderen in de herfstvakantie? Het Krumeltjesspoor is een wandelroute van 2,3 kilometer bij Ballum. De Krumeltjes zijn kleine wezentjes van steen, die overdag slapen. Maar ’s avonds komen ze tot leven.

genieten in de speeltuin op ameland met kinderen

Ook de Paddenpad vanaf Natuurcentrum Ameland is een leuke wandelroute voor kindjes. De route is slechts 2,6 kilometer en gaat langs verschillende speeltuintjes. Onze kleuter vond vooral de hangbrug erg spannend: deze tourbrug hangt nét een beetje in het water waardoor het lastig is om met droge voeten aan de overkant te komen. Wij zijn een beetje bang dat we onderweg een laars verliezen, onze dappere kleine reiziger vindt geen probleem om met blote voeten naar de overkant te lopen.

Zeehonden op Ameland

Een bezoek aan de Waddeneiland met kinderen is niet compleet zonder zeehonden te zien. Op Ameland worden er verschillende zeehondenexcursies aangeboden vanuit de haven van Nes. Deze boottochten duren 2-3 uur. De precieze vertrektijd hangt onder andere af van de waterstand.

zwemmende zeehond in de waddenzee

Robbenboot De Zeehond biedt een zeehondensafari aan naar de Robbenbank. De kans om zeehonden te spotten is 100%. Robbenboot de Zeehond combineert het zeehonden spotten op Ameland met een bezoek aan een schelpbank, terwijl je bij MS Ameland ook kunt sleepvissen.

Wij kiezen ervoor om een excursie naar de zeehonden te combineren met de demonstratie van de reddingsboot op Ameland. We hebben geen zin om (letterlijk!) door regen en wind nog een keer vanuit onze glampingtent in Buren naar Hollum te fietsen.

zeehond op een zandbank

Paarden redding op Ameland

Een paar keer per jaar is er op Ameland een demonstratie van de paardenreddingsboot. Wij hebben het geluk er bij te mogen zijn.

Tijdens deze demonstratie van de paardenreddingboot wordt de reddingsboot door tien stoere paarden met donderend geweld over het strand en door de branding in zee ingetrokken. De demonstratie start vanuit het boothuis bij het maritiem centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 in Hollum. 

Tip: Ben je niet op Ameland tijdens de bootlancering? De authentieke boot staat in het maritiem museum tentoongesteld.

De lancering van de paardenreddingsboot van Ameland vindt plaats op het strand van Hollum aan het einde van het Tjettepad.

lancering van de paardenboot op ameland

Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude­

Het Natuurcentrum Ameland is het grootste en volgens ons het leukste museum van Ameland. Maar er zijn nog meer musea op hert eiland.

In het pittoreske Buren ligt Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, een kleinschalig museum over Amelander wol, gevonden voorwerpen en het leven van de oude Amelanders.

Het juttersmuseum spreekt tot de verbeelding bij onze kleuter. Naast de gebruikelijk visnetten en boeien is er op Ameland ook een container met My Little Pony-poppetjes en kleine kabouters aangespoeld. Hoe zijn die paarden op het strand beland? En hoe kan het dat de kabouters ook vakantie op Ameland vieren? De verhalen in het juttermuseum zijn erg leuk voor kleine kinderen.

Zelf vind ik de commendeurswoning het leukste. Levensechte poppen laten het oude Ameland herleven.

speelgoed in het juttermuseum op ameland

Activiteitcentrum Ameland

Ga je een weekend naar Ameland en zoek je meer leuke buitenactiviteiten met kinderen? Bij Nes is een activiteitencentrum waar je onder andere sups of kajaks kunt huren. Je kunt er ook klimmen met kinderen. Voor dat laatste geldt een minimumleeftijd van 6 jaar, onze dame is dus net te jong.

Glamping met kinderen op Ameland

We hebben al vaker op een vakantiepark geslapen of in een natuurhuisje. Maar met kamperen hebben we niet veel ervaring. Kamperen vind ik al snel “gedoe”, al helemaal als je ergens slaapt zonder eigen sanitair.

villatenten op ameland

In een glampingtent kun je op comfortabele wijze het buitenleven ervaren. De tent staat klaar als je aankomt, je slaapt in echte bedden en er een badkamer met heerlijk warm stromingen water. De tenten van Villatent beschikken zelfs over een vaatwasser! En voor kinderen is er een leuke speelruimte onder de bedstee of een klimnet aan de buitenkant van de tent (afhankelijk van het gekozen type accommodatie).

Aan de rand van vakantiepark Klein Vaarwater staat een aantal glampingtenten van Villa Tent. De tenten zijn geschikt voor zes personen, al vind ik dat persoonlijk wat krap. De tent kijkt uit over een veldje met lage duinen, waardoor je helemaal niet het idee hebt dat je op een vakantiepark zit. Dat is fijn!

Als bewoner van een Villatent mag je gebruik maken van alle faciliteiten van het vakantiepark op Ameland. Zo kun je er veel dingen doen met kinderen, er zijn er verschillende kleine speeltuinen, er is een grote binnenspeeltuin, een bowlingbaan en er is een huiskamer annex restaurant met veel verschillende (bord)spelen.

interieur van een villatent op ameland

Eten Op Ameland met kinderen

Wij eten een aantal keer op Vakantiepark Klein Vaarwater. Het park beschikt over een Spar supermarkt met een redelijk assortiment, er is een snackbar en een restaurant met een redelijk prijs-kwaliteitverhouding. Lekker makkelijk om hier te gaan eten met kinderen als je in de buurt blijft.

We vonden de volgende plekjes ook erg leuk:

  • Beach Club The Sunset – deze beach club ligt pal aan het strand bij de vuurtoren van Ameland. Je kunt er binnen eten of op het verwarmde terras. De vegetarische oesterzwamkroketten zijn een aanrader
  • Heksenketel – leuk restaurant midden in het centrum van Nes
  • Beach Club Bravo – hele fijne beach club met een vriendelijke bediening en kleurplaten en een buitenspeelhoek voor jonge bezoeker. Het broodje pulled mushroom was verrassend lekker
soep als lunch op ameland

Wat doe je op Ameland als het regent?

Een weekendje weg in Nederland in oktober is natuurlijk een risico. Toch gaan wij de uitdaging aan en besluiten we om in de herfstvakantie naar Ameland te gaan. (Texel in de kerstvakantie was een groot succes, dan kan dit ook!).

Onze eerste dag op Ameland was het heerlijk weer. Niet warm, maar zonnig. Daarna sloeg het weer om. Wat kun je doen in Ameland met kinderen als het slecht weer is?

binnenspeeltuin tijdens een bezoek aan ameland met kinderen

Ameland is een echte buitenbestemming. Toch kun je ook leuke dingen doen tijdens je vakantie op Ameland als het regent. Bovengenoemde musea zijn leuk voor een uurtje of wat, maar als je lang moet fietsen om er te komen dan is de lol er snel af. Wij logeren op vakantiepark Klein Vaarwater, daar is veel te doen voor kinderen als het regent. We maken dankbaar gebruik van het zwembad en de overdekte speeltuin.

Wij hebben onze auto in Holwerd laten staan. Bij slecht weer geeft een auto veel meer vrijheid.

kleuter op het wad

Overnachten op Ameland met kinderen

We zagen het al helemaal voor ons: slapen in een luxe glampingtent op Ameland.

De praktijk is weerbarstig. Tijdens onze vakantie in Ameland is er veel regen en harde wind. Super avontuurlijk natuurlijk, maar slapen in een tent met windkracht 8-9 is niet echt warm. We hebben ons prima vermaakt, maar de volgende keer gaan we liever voor een huisje aan zee.

Vakantiepark Klein Vaarwater heeft meerdere soorten accommodaties. Via hun website kun je ook een vakantiehuisje boeken. Dit is wellicht een beter alternatief als je buiten het seizoen naar Ameland met kinderen reist.

Verderop ligt ook een Landalpark.