Amsterdam Light Festival: fotografeer amsterdam in het donker

De regen lijkt niet te stoppen, en ik weet niet of de zon nog op moet komen of alweer onder aan het gaan is. Toch besluit ik niet de hele dag in pyjama door het huis te banjeren, maar weatherproof kleding aan te doen en naar Amsterdam te gaan voor het Amsterdam Light festival. Dit festival is een must-see en een waar spektakel om te fotograferen.

Elk jaar wordt de stad Amsterdam een kleine twee maanden verlicht door tientallen kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. In 2019 zijn er 20 lichtkunstwerken met het thema DISRUPT! De werken laten zien dat licht een belangrijke rol kan spelen in het overbrengen van een boodschap.

In 2019 wordt voor de achtste keer het Amsterdam Light Festival gehouden. Ik vind het heerlijk om een dergelijk lichtfestival te bezoeken tijdens de donkere dagen voor kerst! De tentoonstelling is varend, fietsend of wandelend te bewonderen. 

Tijdens de achtste editie van het Amsterdam Light festival zijn er twee officiële routes. Allereerst is er een vaarroute van het Amsterdam Light Festival. In ruim een uur kun je met de rondvaartboot langs de lichtkunstwerken varen. De meeste kunstwerken liggen direct aan het water: vanaf de boot heb je het beste standpunt. Zeker wanneer het kunstwerk een van de grachten overspant en je er langzaam onder door vaart!

In 2019 liggen de lichtkunstwerken langs een compleet nieuwe route. Deze route verkent het oostelijk deel van het centrum van Amstersdam (Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok).

Water Colors Cruise

Toen ik de kunstwerken te voet ontdekte, keek ik af en toe met lede ogen naar de boten die onder me door de Amsterdamse grachten voeren. Droog en warm, onder het genot van een hapje en een warm drankje, vlak langs de kunstwerken. Dat wil ik ook. Zo gezegd, zo gedaan.

Aan het begin van de avond stap ik aan boord van de boot. De boot ligt niet ver van Amsterdam CS aangemeerd en is dus makkelijk te bereiken.

water colors 2016

Op de jetty begin ik met een kop erwtensoep, een broodje beenham en een glas glühwein. De pier is versierd, en er klinken kerstliedjes. Hoewel ik over het algemeen geen fan ben van kerstliedjes, zit de sfeer er goed in.

De boot vaart in 75 minuten langs 20 kunstwerken. De schipper is een rasechte Amsterdammer, die de audioguide aanvult en volop grapjes maakt. Zo krijg je leuke informatie over de kunstwerken, deze weetjes heb ik vorig jaar allemaal gemist!

Wist je bijvoorbeeld dat Amsterdam maar liefst 1600 bruggen heeft en dat die er 200 meer zijn dan Venetië? En dat een groot deel van de kunstwerken interactief zijn, en de verlichting reageert op signalen van mobiele telefoons en het passeren van voetgangers of boten?

Sommige bruggen zijn verlicht, en er zijn ook diverse kunstwerken waar je onderdoor kan varen. Door het glazen dak van de boot zie je de lichtjes over te hoofd voorbij glijden als in een sprookje. 

Het fotograferen tijdens het Amsterdam Light Festival

Wil je thuiskomen met mooie foto’s van de lichtkunstwerken? Lees dan snel verder!

Het Amsterdam Light Festival beleven vanaf een rondvaartboot is warm en droog. Je wordt omringd door lichtkunstwerken, waardoor ze optimaal tot kun recht komen. Toch kleven er ook nadelen aan fotograferen vanaf het water. Er is beweging op een boot. Zelfs als de boot maar zachtjes op en neer deint, kan dit leiden tot bewogen foto’s. Houd je sluitertijd kort. Een korte sluitertijd in het donker betekent dat je diafragma zo ver mogelijk open moet en de ISO iets omhoog.

Zit je in een overdekte boot? Dan heb je al snel last van reflecties in het glas. Door de camera tegen het (schone) raam aan te houden kun je reflecties enigszins beperken. Ga niet flitsen. Dat levert geen betere foto’s op en is irritant voor je omstanders.

Tip: In deze blog lees je hoe het ook al weer zit met dat sluitertijd en iso.

Fotograferen vanaf de wal

Tip: het perspectief is anders, maar je kunt veel kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival fotograferen vanaf de kant. Je kunt dan een statief en langere sluitertijd gebruiken. De kunt zo nauwkeurig je compositie en scherptediepte bepalen. Vaak worden de foto’s vanaf de kant mooier dan vanaf de boot omdat je meer tijd hebt om je camera goed in te stellen en je minder last hebt van beweging. 

Bezoek het Amsterdam Light Festival wn geniet van lichtkunstwerken tijdens een boottocht of een wandeling langs de grachten

Het beste tijdstip om het Amsterdam Light festival te fotograferen

Het blauwe kwartier is de beste tijd om foto’s te maken tijdens het Amsterdam Light Festival. De lucht heeft dan een intens blauwe kleur. Het blauwe kwartier is net na zonsondergang aan het eind van de middag.

De lichtkunstwerken gaan aan om 17.00, kom dus vroeg. Bijkomend voordeel is dat het dan minder druk is.

Openingstijden Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival 2019-2020 is van 28 november 2019 t/m 19 januari 2020. De werken zijn verlicht van 17.00-23.00.

Handige plattegronden met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes zijn te koop bij de Iamsterdam Store op Centraal Station of bij informatiepunten van het Amsterdam Light Festival. Deze vind je in het Koffiehuis bij Centraal Station en bij de Hoftuin. 

Update: december 2019