Tips: apps voor fotografie

Maak jij foto’s met je digitale camera of met je telefoon? Fotografeer je uit je hart en pak je het moment of zoek je mooie momenten bewust op? Wat je ook doet, download vooral deze handige apps voor fotografie! In deze blog deel ik mijn favoriete apps voor fotografie die helpen betere foto’s te maken.

1. Digital DoF: creatief met scherptediepte

Je diafragma bepaalt welk deel van de foto scherp is en welk deel wazig. Soms wil je je model op de voorgrond in zijn geheel scherp, maar de achtergrond juist niet. Kies je voor een groot diafragma (bijvoorbeeld f/1.8) dan loop je het risico dat de ogen van je model scherp zijn, maar het puntje van de neus niet. Dan kan heel mooi zijn, maar meestal wil je het hele gezicht scherp.

Voor het diafragmagetal (F-getal) gedt: hoe lager hoe vager.

In de Digital DoF app kun je instellen met welke camera je fotografeert, wat de afstand is tot je model en met welk diafragma je fotografeert. De app berekent dan hoeveel centimeter vóór en achter het model scherp is zodat je indien nodig je diafragma kan aanpassen. Deze app is ideaal voor de fotograaf die begint met dingen handmatig in te stellen!

Tip: In deze blog lees je meer over diafragma en scherptediepte.

diafragma app

2. ExpoCalc: lange sluitertijden fotografie wordt kinderwerk

Stilstaand water en bewegende wolken. Is het magie? Nee hoor, je kunt dit bereiken met een speciale filter die je voor je lens schroeft. Deze filter houdt een deel va het licht tegen waardoor je fotografeert met een extra lange sluitertijd.

De filter zorgt er echter voor dat de automatische stand van de camera niet meer werkt. Geen paniek, de ExpoCalc App helpt je op weg! Door de juiste instellingen te bepalen zonder het filter en daarna te corrigeren kun je toch goede foto’s maken.

In de ExpoCalc vul je gemeten sluitertijd in, hoeveel stops je ND-filter tegenhoudt en de aangepaste sluitertijd verschijnt vanzelf in beeld. Handig wanneer je niet steeds op je vingers na wilt tellen wanneer je foto klaar is.

3. Canon Camera Connect: onmisbaar voor Canon fans

Canon Camera Connect is een onmisbare app voor het bedienen van een canon camera! Heb je een ander merk camera? Download dan zeker de app voor jouw camera op de telefoon. 

Met Canon Camera Connect kun je makkelijk met je iPhone of iPad je camera aansturen (mits je een camera met ingebouwde Wifi-functie hebt). Geen gedoe met kleine knopjes in het donker, maar gewoon het verlichte beeldscherm van je Apple device. Met de app kun je de camera instellen én foto’s maken.

Canon Camera Connect is ideaal om foto’s van je camera te beoordelen op een groter scherm en te delen op sociale media. Wanneer je camera WiFi kan deze een ad hoc netwerk opzetten waar je je device op aansluit. Je foto’s worden dan opgeslagen.

Let op: RAW files zijn te groot om op deze manier over te zetten, je camera zal dus een gecomprimeerde jpeg-file over het netwerk verzenden. Dit is dus beslist géén waterdichte backup van grote bestanden! Wil je weten hoe je je foto’s kan back-uppen op locatie? Lees dan mijn tips voor back-up op reis.

4. Magic Hour App: wanneer heb je het mooiste licht?

Eerder schreef ik een artikel over nachtfotografie en fotografie in schemering tijdens het blauwe kwartier. Met deze twee apps bepaal je het tijdstip waarop je foto’s kan maken met mooi verlichte gebouwen en kobaltblauwe luchten.

Magic Hour is een eenvoudige gratis app voor fotograferen. De app kijkt met behulp van je GPS-coördinaten naar het tijdstip van de zonsopkomst en de zonsondergang. Met deze gegevens berekent de app hoe laat het magic hour (golden hour) is. 

Het nadeel van de Magic Hour app is dat je niet vooruit kan plannen of een locatie kan kiezen. Fotografeer je boven de poolcirkel? Het algoritme van de app werkt niet wanneer er geen zonsopkomst en -ondergang is.

Tip: Met de Magic Hour App kun je ook zien wanneer de maan opkomt en weer onder gaat.

5. Blue hour app: genieten van het blauwe kwartiertje

Net voor zonsopkomst en na zonsondergang kleurt de lucht magisch blauw. Dit is voor mij hét moment om te fotograferen tijdens een stedentrip!

Met de (betaalde) Blue Hour app kun je zelf een datum en locatie invoeren – je kunt dus vooruit plannen. De app gebruikt een ander algoritme dan Magic Hour, waardoor de app niet afhankelijk is van zonsopkomst en ook in winters Noorwegen het blauwe kwartier kan bepalen. Het blauwe kwartier duurt daar overigens een paar uur.

6. Snapseed: dé gratis app om foto’s te bewerken

Wil je onderweg je foto’s bewerken? Ik gebruik meestal Snapseed op de iPad. 

Snapseed is een gratis app om foto’s te bewerken met heel veel verschillende mogelijkheden. In Snapseed kun je eenvoudig verscherpen, de kleurverzadiging aanpassen of de witbalans herstellen. Daarnaast heeft Snapseed een handige optie om vlekjes weg te poetsen (retoucheren). Dit is met stip mijn meest gebruikte app voor fotografie!

Heb je geen zin om veel tijd in het bewerken van foto’s te stoppen? In dat geval kun je gebruik maken van een van de handig filters in Snapseed.

foto bewerken: oplichten

7. Suncalc.net: de positie van de zon

Suncal.net is een handige app om de positie van de zon te bepalen. Waar raakt de zon de horizon bij zonsondergang? Wanneer schijnt de zon precies tussen de rotsen door zodat het water van de waterval de juiste belichting krijgt? 

Suncal.net houdt rekening met datum, tijd en gps-positie. Je kunt de app gebruiken om je volgende fotografie reis te plannen en niks aan het toeval over te laten. Door middel van een kaart en gekleurde lijnen kun je makkelijk je plek bepalen voor mooie foto’s.

8. Lightroom Mobile: een van de handigste apps voor fotografie

Hierboven heb je al kunnen lezen dat Snapseed mijn favoriete fotobewerkingsapp is. Thuis op de computer maak ik echter gebruik van Photoshop en Lightroom.

Heb je net als ik een abonnement op de Adobe Creative Cloud? Dan kun je gebruik maken van de mobiele Lightroom app. Dit is een uitgebreide app voor de nabewerking van foto’s. Heb je geen abonnement? Dan kun je nog altijd gebruik maken van de gratis versie om kleur en contrast aan te passen. Lightroom mobile is een laagdrempelige app voor een professionele bewerking van je foto’s.

9. Ricoh Theta app: maak tiny planets

De Ricoh Theta App is een fotografie app die speciaal ontwikkeld is voor gebruikers van een 360-graden camera (ik gebruik nog de Ricoh Theta S, er zijn nieuwere modellen). De app is speciaal ontwikkeld om 360-graden foto’s te ‘stitchen’, dat wil zeggen om foto’s uit de camera te combineren tot een bol.

tiny planet indonesie

Met de app kun je in een handomdraai ’tiny planets’ maken, ook van normale foto’s. Is dit nuttig? Mwah, niet echt. Maar leuk is het wel! Het  is een beetje puzzelen en uitproberen (niet elke foto doet het goed als Tiny Planet), maar als je eenmaal de slag te pakken hebt maak ik in een handomdraai unieke foto’s. Deze app is daarom een aanrader als je eens wat anders wilt en creatieve foto’s wilt maken.