Een auto huren in IJsland: tips en ervaringen

Ga je een rondreis door IJsland maken? Wat leuk! De kans is groot dat je een auto gaat huren om je naar de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in IJsland te brengen. Omdat het openbaar vervoer in IJsland niet goed geregeld is, ben je als toerist al snel aangewezen op een huurauto. Gelukkig is een roadtrip door IJsland met een huurauto één groot feest. Voor mij is een auto huren dan ook de ideale manier van reizen tijdens mijn IJsland vakantie. 

Een blog over autorijden in IJsland klinkt misschien wat saai, toch is het verstandig om je goed voor te bereiden voor je autovakantie in IJsland. In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen met autorijden en een auto huren in IJsland in de winter. Lees snel verder, want deze blog kan je een hoop geld besparen. Dat kan je mooi uitgeven aan andere leuke dingen tijdens je reis naar IJsland!

Tip: Ik huurde een Skoda Octavia bij Sunny Cars IJsland.

De wegen in IJsland

De meeste toeristen zullen vooral op de ringweg nummer 1 rijden tijdens hun roadtrip door IJsland met de huurauto. Zoals de naam al doet vermoeden: ringweg 1 maakt een rondje langs (min of meer) de kustlijn van het eiland. De totale rondweg is zo’n 1339 kilometer lang. Wanneer je het niet erg vind om elke dag een aardig stuk te rijden dan kun je in ruim een week de hele ringweg 1 afleggen.

Ik ben niet zo’n snelle reiziger en bezocht alleen het westen en zuiden. In deze blog deel ik mijn route door IJsland met huurauto.

Het grootste deel van de ringweg IJsland is een eenbaansweg. Gelukkig is er niet zo veel verkeer in IJsland en kun je makkelijk auto’s passeren. Vaak is dat echter niet nodig: er is zo veel moois te zien dat je echt niet snel wilt rijden.

Ringweg nummer 1 is in principe het hele jaar begaanbaar. Toch kan het gebeuren dat bij heftige sneeuwval een deel van de ringweg tijdelijk afgesloten wordt.

Let op: dit is de enige doorgaande weg, er is géén alternatieve route.

f-weg ijsland

De meeste hoofdwegen zijn verhard. Daarnaast is er een aantal gravelwegen. Hier moet je voorzichtig rijden omdat er zomaar kuilen in de weg kunnen zitten. Zand, grind en kleine rotsen kunnen schade aan de auto veroorzaken wanneer je te hard over deze wegen rijdt.

Veel bergwegen en wegen in het binnenland van IJsland zijn zogenaamde F-wegen. Deze wegen kun je alleen berijden met een 4WD (four wheel drive). De wegen in het binnenland zijn niet het hele jaar open door sneeuw, smeltwater en modder. Sommige wegen gaan pas eind juni/begin juli open. Controleer altijd voor vertrek of wegen begaanbaar zijn.

Ik legde een mooie route af bij Vik langs de zuidkust van IJsland. Via smalle gravelwegen reed ik over kliffen en genoot ik van spectaculaire uitzichten.

auto ijsland trip

Verkeersborden en verkeersregels in IJsland

Rijden in IJsland is niet heel anders dan rijden in Nederland. De verkeersregels in IJsland zijn nagenoeg het zelfde als de verkeersregels in Nederland. Ook de verkeersborden in IJsland zijn weinig verrassend.

De bewegwijzering in IJsland is erg goed. De belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland zijn weergegeven op een bewegwijzeringsbord. Ook staan afstanden tot de volgende stad of het volgende tankstation regelmatig weergegeven.

IJsland hoort niet tot de EU, maar bij de meeste providers gaan data in IJsland gewoon uit je belbundel. Je kunt voordelig gebruik maken van Google Maps tijdens je rondreis. Werk je liever offline? Dan is Maps.me een goed alternatief. Het huren van een navigatiesysteem is mogelijk, maar erg duur.

Bij veel tankstations zit een winkel waar je wat te eten kunt kopen. Dit is misschien niet erg sfeervol, maar ideaal voor een betaalbare lunch.

De verkeersregels in IJsland bijna hetzelfde als in Nederland. Wanneer je te hard rijdt wordt je geflitst en alleen handsfree bellen is toegestaan.

Let op dat je in IJsland je lichten aan moet doen tijdens het rijden.

Het weer in IJsland

In Nederland leidt regen en sneeuw al snel tot kilometerslange files. Daar zul je in IJsland niet snel last van hebben! Toch is het verstand het weer goed in de gaten te houden als je de weg op gaat. Het weer in IJsland kan snel omslaan, neem weerberichten en waarschuwingen van de lokale bevolking daarom altijd serieus, vooral als je een trekking gaat doen of met de huurauto in IJsland reist.

Ik herinner mij die ene beruchte dag tijdens mijn rondreis door IJsland in de winter. In de ochtend werd ik wakker met een stralend zonnetje in mijn snuit. Heerlijk! Ik gooide snel mijn spullen in de auto en stond klaar om de mooiste bezienswaardigheden van IJsland te ontdekken.

Ik was nog niet goed en wel op weg en de lucht betrok. In een fractie van een seconde maakte de zon plaats voor een vroeg uitgevallen nacht. Terwijl het ineens pikdonker werd waaide de wind om mijn oren. Het begon te sneeuwen en al snel verzamelde zich een dik pak sneeuw op de ringweg. Gelijk paste ik mijn snelheid aan, terwijl ik mijn beide handen en volle aandacht nodig had om de auto op de weg te houden.

Ik bezocht IJsland twee keer in februari. Tijdens mijn eerste bezoek leek het bijna lente, terwijl de tweede reis de IJsland wintervakantie veel sneeuw waar ik op hoopte. Op sommige dagen had ik vier seizoenen in één dag, zo bizar!

Een auto huren in IJsland: 4×4 of een gewone auto?

Ik weet van mijn eerste reis in IJsland in de winter dat sommige zijwegen best lastig begaanbaar zijn, zeker bij sneuw. Tijdens mijn tweede reis naar IJsland neem ik het zekere voor het onzeker en huur ik een 4WD (vierwielaandrijving).

Een 4WD is niet noodzakelijk en een gewone auto huren in IJsland is goedkoper. Achteraf kan ik echter zeggen dat ik BIJNA alle plekken van mijn rondreis door IJsland met een gewone auto had kunnen bezoeken. Zelfs voor rondreis door IJsland in de winter heb je niet perse een 4WD nodig – mits je je route afstemt op het weer en de auto. Een 4WD is bij Sunny Cars IJsland een paar tientjes duurder dan een gewone auto.

Moet je in IJsland een 4WD huren? Nee. Toch vond ik het fijn om een 4WD tot mijn beschikking te hebben. Het rijdt net wat fijner bij heftige sneeuw en op gravelwegen. Een 4WD geeft meer vrijheid en dat is fijn tijdens je IJsland vakantie!

Wil je naar een plek die moeilijk bereikbaar is in de winter, bijvoorbeeld de grotten van Vidgelmir? Vaak kun je een excursie boeken waarbij je voor een kleine meerprijs wordt opgehaald bij je hotel of een centraal punt. Je hoeft dan niet zelf over gevaarlijke wegen te balanceren.

Langs de kant van de weg staat aangegeven of een weg wel of niet toegankelijk is voor een normale auto. Maar bordjes of niet, het blijft natuurlijk belangrijk om je boeren verstand te blijven gebruiken wanneer je met een huurauto in IJsland rijdt.

Verzekeringen in IJsland

Ga je een auto huren in IJsland? Let dan op de kleine lettertjes.

Huurauto’s in IJsland hebben minimaal een WA-verzekering (aansprakelijkheid), CDW (Collision Damage Waiver), TP (Theft Protection) en onbeperkt aantal kilometers. Bij sommige maatschappijen is het eigen risico vrij hoog. Schade aan het dak, aan de onderkant van de auto, schade aan de banden en schade veroorzaakt door zand en as zijn uitgesloten bij bepaalde verzekeringen. Je kunt in IJsland aanvullende verzekeringen afsluiten wanneer je een auto huurt. Bijvoorbeeld een extra verzekering wanneer je een rivier wilt over steken, een extra verzekering tegen schade door gravel en zand of gewoon het afkopen van je eigen risico.

Auto huren IJsland: mijn ervaringen met Sunny Cars IJsland

Ik vind het fijn om niet voor onverwachte verrassingen te staan, zeker niet wanneer het geld kost. Ik huur daarom mijn auto het liefst bij Sunny Cars. De auto’s van Sunny Cars IJsland zijn standaard all risk verzekerd. Niet voor rijden door de rivier, maar wel voor de meeste andere schades.

Het is verboden off road te rijden in IJsland, omdat dit mogelijk schade aan de natuur veroorzaakt. Gelukkig zijn er bij alle bezienswaardigheden in IJsland parkeerplaatsen en hoef je nooit in de berm te parkeren – ook dat is namelijk verboden.

Meer handige tips voor reizen naar IJsland met de auto

  • Rondom Reykjavik zijn voldoende tankstations. Verder naar het oosten zijn ze dunner bezaaid. Wacht niet tot het laatste moment met tanken
  • Denk aan je veiligheid en die van anderen. Stop je auto niet midden op de weg om van het uitzicht te genieten of een foto te maken 
  • Neem muziek mee voor in de auto 
  • Zorg voor voldoende ruitenwisservloeistof tijdens je IJsland trip (neem een extra fles mee). Niks zo vervelend als vieze ruiten en laagstaande zon