Mexico met een huurauto: Tips voor de ultieme roadtrip

Mexico is dé perfecte bestemming voor een mooie roadtrip. Ontdek steden als Oaxaca en Valladolid, rijd door jungle en bergen, ontdek oude tempels en neem een verfrissende duik in een van de vele cenotes. In deze uitgebreide blog voor een reis door Mexico met een huurauto vind je de ultieme route van Mexico Stad naar Cancun, lees je waar je op moet letten bij het huren van en auto in Mexico en nog veel meer tips.

roadtrip door mexico met een huurauto

Autohuren in Mexico of toch met de bus?

Ga je backpacken in Mexico? Wil je de mooiste bezienswaardigheden zien tijdens je Mexico vakantie en twijfel je over een huurauto?

Voorafgaand aan mijn rondreis door Mexico had ik het zelfde dilemma: wil ik een auto huren in Mexico of kies ik voor de ADO bus? ADO bussen in Mexico zijn betrouwbaar en redelijk comfortabel. Er is een handige app om vertrektijden op te bezoeken en tickets te boeken. Maar een eigen auto geeft vrijheid.

Uiteindelijk heb ik toch voor een reis door Mexico met een huurauto gekozen en heb ik maar een paar korte trajecten met de bus gereisd. Mexico is namelijk een ideale bestemming voor een autovakantie!

jenny achter een waterval in palenque

Mexico met een huurauto: mijn ervaringen op een rij

Ik heb acht weken door Mexico met een huurauto gereden. De beste ervaringen heb ik met Sunny Cars. Zij hebben betrouwbare auto’s en je rijdt goed verzekerd rond. Wel zo fijn.

Voordelen van een huurauto in Mexico:

 • Flexibiliteit: tijdens je rondreis door Mexico met een huurauto kun je vertrekken wanneer je wilt en stoppen waar je wilt. (Handig als je reist met kinderen)
 • Overdag reizen: ik heb een HEKEL aan nachtbussen
 • Geen dure excursies: Mexico is al duur genoeg

ongerepte stranden in mexico

Nadelen van Mexico met een huurauto:

 • De kosten: een huurauto in Mexico kost vaak meer dan 50 euro per dag
  Tip: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de auto. Als je hier boekt kun je tot kort voor vertrek annuleren
 • Corrupte politie: gelukkig heb ik daar zelf geen ervaring mee
 • Hoge drop off fee: als je de auto ophaalt op Mexico City Airport en inlevert in Cancun betaal je extra (vaak 400 tot 500 euro). Je kunt eventueel je route aanpassen en deze kosten voor een reis door Mexico met een huurauto vermijden

Is zelf auto rijden in Mexico veilig?

Ik ben zelf geen rare dingen tegengekomen tijdens mijn autorondreis door Mexico. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

huurauto in mexico

Schade aan de auto

Wanneer je de huurauto oppikt op het vliegveld kijk je samen met de verhuurder of er eventuele schade is. Hoewel ik meestal huur bij Sunny Cars (die niet moeilijk doen bij schade) wil ik toch graag dat de papieren in orde zijn. Ik maak daarom bij het ophalen van de auto een filmpje van de hele auto waarbij óók de naam van de verhuurder in beeld is. Better safe than sorry.

Diefstal in de auto

Het is verleidelijk om tijdens je roadtrip door Mexico even de auto te parkeren en bezienswaardigheden onderweg te bekijken. Dat lijkt veilig wanneer niemand ziet dat er (waardevolle) spullen in de achterbak liggen.

Ik raad het af! Bij ons is het reservewiel uit de achterbak gestolen. Georganiseerde bendes hebben een huurauto binnen een paar minuten open – zonder sporen van braak. De politie staat er bij en kijkt er naar.

mural van charlos-alberto-gh

Corrupte politie

Word je aangehouden door de politie in Mexico? Wanneer je ter plekke moet betalen in Mexico is de kans groot dat het een corrupte agent betreft. Geef nooit je paspoort of rijbewijs af en vraag of je mee kunt gaan naar het bureau om te betalen.

Tip: Ik had een internationaal rijbewijs op zak. Beter mijn internationale rijbewijs kwijt dan mijn echte rijbewijs.

Ik had altijd een aantal kleine coupures voor in de auto liggen “voor het geval dat”. Ik heb een aantal keer mijn paspoort moeten laten zien, ik heb geen vervelende ervaringen met de politie.

hierve agua

Wegen in Mexico

Het echte gevaar op de weg in Mexico zijn de Tope. Deze verkeersdrempels zijn belachelijk steil en vaak kun je er alleen stapvoets overheen. Let dus goed op!

Mede door de Tope en sporadisch ook kuilen in de weg heb ik niet ’s nachts gereden in Mexico.

Tanken in Mexico

Tussen de steden zijn niet veel tankstations. Het is slim om even te tanken voordat je de bewoonde wereld verlaat.

Tip: De meeste benzinepompen in Mexico zijn bemand. Controleer altijd of de meter voor het begin van de tankbeurt op 0 staat. Ik geef altijd een kleine fooi voor het poesten van de ruiten van de auto.

drempels in mexico

Tolwegen in Mexico

Sommige wegen in Mexico zijn tolwegen. Omrijden kost extra reistijd – dat moet in je planning passen.

De meeste tolwegen kun je betalen met je creditcard. De kosten hangen onder andere af van de lengte van het traject, variërend van een paar euro tot ruim 15 euro.

Tip: Google Maps geeft een indicatie van de tolwegen, maar soms staan de wegen in Yucatan nog gemarkeerd als tolweg terwijl je niet (meer) hoeft te betalen.

tolweg in mexico

Navigeren in Mexico

Tip: koop een lokale SIM-kaart bij de OXXO met data of maak gebruik van een eSIM. Gebruik geen roaming op je Nederlandse telefoon, dat is echt heel duur.

Ik gebruik meestal Google Maps om te navigeren, zo ook in Mexico. Tussen de steden is soms geen internet, het kan daarom handig zijn een offline navigatie app als backup te hebben, bijvoorbeeld Maps.me. Je kunt ook kaarten van Google Maps downloaden op het moment dat je Wifi hebt.

ruines van palengue

Parkeren in Mexico

Waar laat je je huurauto tijdens je overnachtingen? Kun je veilig parkeren in Mexico?

Tijdens mijn roadtrip door Mexico heb ik geprobeerd om te overnachten in hotels en appertementen met een eigen parkeerplek. Dat lukt natuurlijk niet overal (binnen het beschikbare budget). Op websites als booking.com of AirBnb kun je gericht zoeken naar accommodaties in Mexico met een parkeerplek. In mijn route hieronder zal ik mijn accommodaties met parkeerplek delen – dat scheelt jou een hoop zoekwerk!

Bij bezienswaardigheden in Mexico moet je vaak een paar euro betalen aan de locals die “op je auto passen”. 

drankje op het strand

Mexico met een huurauto: de ultieme reisroute

Eerder schreef ik een blog over mijn roadtrip in Mexico van Puerto Escondido naar Mexico Stad en mijn autovakantie in Yucatan. (Tussendoor maakte ik een rondreis door Guatemala.) Wil je deze twee routes combineren? Dat kan!

Hieronder zie je een voorbeeldroute in Mexico van dag tot dag. Heb je haast? Dan zou je deze route in 3 of 4 weken af kunnen leggen.

Route rondreis Mexico met een huurauto

 • Dag 1-3: Mexico Stad
 • Dag 4-6: Puebla Mexico
 • Dag 6-10: Oaxaca en omgeving
 • Dag 10-12: Puerto Escondido
 • Dag 12-14: Huatulco
 • Dag 14-17: San Cristobal de las Casas
 • Dag 17-20: Palenque
 • Dag 20-22: Calakmul
 • Dag 22-24: Bacalar
 • Dag 24-27: Tulum
 • Dag 27-30: Valladolid
 • Dag 30-33: eiland hoppen naar Isla Mujeres of Isla Holbox
 • Dag 34: vertrek vanuit Cancun

Hier zie je de globale route ingetekend op de kaart van Mexico.

route 4 werken door mexico op de kaart

Hieronder lees je meer over bovenstaande route in Mexico, inclusief tips om de backpackroute uit te breiden of juist in te korten.

Mexico Stad en Teotihuacan

De hoofdstad van Mexico (Ciudad de Mexico) is een metropool met een rijke historie. Het is een illusie dat je alle Mexico Stad bezienswaardigheden in een paar dagen kunt zien. Ik start met een street art excursie en fiets ik samen met een gids langs kleurrijke murals in Mexico. In deze blog lees je alles over street art in Mexico.

Ik ga met de auto naar de tempels van Teotihuacan, de historische stad van de goden.

Tip: Boek hier een street art tour in Mexico Stad.

ballonvaart in mexico

Puebla: stad van porselein

Afstand Mexico Stad – Puebla: 138 km (1u50)

Je ziet ze overal: tegeltjes op de muren van huizen, porselein op de koepel van de kathedraal én op de uitgestrekte antiekmarkt. Puebla is de stad van het porselein.

Wanneer je door Mexico met een huurauto reist, kun je eenvoudig uitstapjes maken naar de mooie plekken van Mexico rondom Puebla. Deze bezienswaardigheden zijn misschien nog wel leuker dan de stad zelf!

Atlixco, de stad van de bloemen, is leuke dagtrip vanuit Puebla. Het stadje ligt aan de voet van de Popocatepetl, een rokende vulkaan in Mexico met een hoogte van bijna 5,5 kilometer. De archeologische vindplaats Cholula staat bekend om zijn grote piramide en zijn ondergrondse tunnels.

straat in puebla

Overnachten in Puebla

Suit Vintage is een zeer ruim appartement met eigen afgesloten parkeerplek. Laden en lossen kan voor de deur, de (bewaakte) parkeerplaats ligt een blok verderop.

Oaxaca Mexico: koloniale geschiedenis, street art en lekker eten

Afstand Puebla – Oaxaca: 340 km (4u20)

Oaxaca is een bruisende stad in het zuiden van Mexico. De stad staat bekend om zijn historische (koloniale) bezienswaardigheden, street art en het lekkere eten. Vanuit Oaxaca rijd ik naar de opgravingen van Monte Alban en Yagul.

jenny in hierve agua

Mijn persoonlijke hoogtepunt van Oaxaca is het natuurwonder Hierve el Agua met zijn versteende watervallen en natuurlijke baden. Met de huurauto ben je hier in anderhalf uur.

Tip: Wil je wandelen in Mexico? Naast de bekende wandeling bij Hierve el Agua kun je ook prachtig wandelen tussen Oaxaca en de zuidkust van Mexico, onder andere bij San José del Pacifico.

Appartement in Oaxaca

Ik sliep in Casa Mixteca Santo Domingo Oaxaca, een knusse woning vlak bij de kathedraal. Je kunt gratis parkeren op de openbare weg net achter de woning. 

Ongerepte stranden in het zuiden van Mexico

Afstand Oaxaca – Puerto Escondido: 258 km (6u35)

Puerto Escondido is een van mijn favoriete badplaatsen van Mexico. In tegenstelling tot des stranden van Yucatan zijn de meeste stranden in het zuiden van Mexico openbaar en gratis toegankelijk.

Daarnaast heeft Puerto Escondido Mexico een Baby Turtle Release Centre. Toeristen kunnen (na een donatie) ‘helpen’ pasgeboren schildpadden veilig naar zee te brengen. Een leuke activiteit tijdens een rondreis door Mexico met kinderen.

Overnachten in Puerto Escondido

Ik sliep in een fijne AirBnb met twee slaapkamers en een zwembad. Ideaal voor een gezinsvakantie in Mexico! Aan de openbare weg is voldoende ruimte om gratis te parkeren. 

Je kunt ook surfen in Puerto Escondido.

Tip: Vanuit Puerto Escondido bezoek ik de stranden van Mazunte en Huatulco.

San Cristobal de Las Casas: ongerept Mexico

Afstand Puerto Escondido – San Cristobal de Las Casas: 617 km (9u23)

Helaas, ik ben niet in San Cristobal de Las Casas geweest. Deze stad met zijn bijzondere inheemse culturen, kloven en vele mogelijkheden om te wandelen staat nog op mijn bucketlist.

Palenque Chiapas: tempels en watervallen in de jungle in Mexico

Afstand San Cristobal de Las Casas – Palenque: 213 km (5u10)

Tussen San Cristobal de Las Casas en Palenque liggen de mooiste watervallen van Mexico, zoals de Cascada Misol Ha, de Cascadas Roberto Barrios en Cataratas de Agua Azul.

Palenque wordt echter vooral bezocht vanwege zijn archeologische vindplaats. Echte liefhebbers van de Maya-geschiedenis van Mexico kunnen bovendien naar het nabijgelegen Yaxchilan en Bonampak. Bij deze Maya-tempels en onderweg er naar toe is de kans groot om krokodillen, slingerapen en brulapen te spotten.

jenny in palegue

Wilde dieren en opgravingen bij Calakmul

Afstand Palenque – Xpujil: 366 km (5u10)

In principe kun je in één dag doorrijden van Palenque naar Bacalar in het oosten van Mexico. Zelf heb ik er voor gekozen om onderweg te stoppen bij de Calakmul. Deze bezienswaardigheid in Mexico is wat mij betreft de mooiste Maya-tempel van Yucatan. Vanaf de hoogste tempel (waar ik op mag klimmen!) heb ik een fantastisch uitzicht over ongerepte bossen. Ik zie slingerapen, parelkalkoenen en zelfs een vosje.

Overnachten bij Calakmul/Xpujil

Om bij Calakmul te komen moet je eerst twee uur over een hobbelweg door de jungle rijden. Helaas kun je niet bij de tempel overnachten, ik kies daarom voor een leuk huisje (met eigen parkeerplek)KaralV met een prachtige tuin in de buurt van Xpujil. Elke ochtend bij het ontbijt vliegen de kolibries af en aan, zo leuk.

aap in mexico

Bacalar Mexico: vijftig tinten blauw

Afstand Xpujil – Bacalar: 120 km (1u40)

Diepe cenotes, zandvlaktes en stomatolieten zorgen dat alle kleurschakeringen van het blauwspectrum aanwezig zijn in de Lagune de Bacalar. Dit is een heerlijke plek om een aantal dagen te relaxen tijdens je rondreis door Mexico met een huurauto.

Je kunt uiteraard overnachten in het stadje Bacalar, maar als je eigen vervoer hebt (en dus niet afhankelijk bent van taxi’s) is het veel leuker om net buiten het stadje te slapen. 

Tip: In deze blog lees je meer over het betoverende Bacalar meer.

Slapen aan de Laguna de Bacalar

Ik overnachtte in Karalv, een villa direct aan het meer van Bacalar. Vanaf de stijger van het hotel zag ik de zon opkomen en in de vroege ochtend kon ik kanoën op het meer.

Tip: Karalv heeft een eigen parkeerplaats voor gasten. 

bacalar vanuit de lucht

Koloniale steden en cenotes in Yucatan Mexico

Afstand Bacalar – Valladolid: 264 km (3u40)

Ik heb het geduld niet om heel lang op het strand te liggen. In plaats van strandje hoppen in Quintano Roo wijk ik liever uit naar de binnenlanden van Yucatan. Daar liggen verschillende leuke koloniale Mexicaanse steden waar je je makkelijk een paar dagen kunt vermaken.

Tip: Als je niet naar Calakmul gaat, zou je vanuit Palenque naar Campeche kunnen rijden. Deze ommuurde stad wordt ook wel de piratenstad van Mexico genoemd.

gele muren in campeche

Vanuit Bacalar rijd je in vijf uur naar Merida en in 3,5 uur naar Vallodolid. Die laatste stad in Mexico is een fijne uitvalsbasis om een aantal bezienswaardigheden in Yucatan te bezoeken, waaronder de tempels Chichen Itza en Ek Balam, de mangroves van Rio Lagartos of een van de vele cenotes van Mexico.

Yucatan is op sommige plekken druk en toeristisch, maar wanneer je met je eigen auto door Mexico rijdt kun je deze drukke plekken omzeilen.

cenote in yucatan

Strand in Mexico

Afstand Valladolid – Tulum: 102 km (1u30)

De stranden langs de oostkust van Mexico zijn erg mooi. Vanuit Bacalar kun je langzaam noordwaarts rijden richting Cancun Airport en onderweg stoppen in Tulum, Akumal of Playa del Carmen.

Ik heb gekozen voor de omgeving van Tulum. Dit is een van de mooiste plekken om te (grot)duiken in Mexico. Maar Tulum is ook dé plek voor een feestje.

zee bij puerto morelos

Isla Holbox of Isla Mujeres

Niet ver van Cancun Mexico liggen de eilanden Isla Holbox en Isla Mujeres. Beide eilanden hebben charmes. Zoek je een relaxte vibe en mooie zandstranden? Dan is Isla Holbox vast iets voor jou.

Omdat ik wil zwemmen met walvishaaien in Mexico kies ik voor Isla Mujeres.

Tip: als je naar Isla Mujeres gaat, kun je de huurauto alvast inleveren in Cancun. Dit scheelt je een paar dagen parkeergeld en autohuur. De jetty van de boot naar Isla Mujeres is makkelijk te bereiken vanuit het ADO busstation van Cancun.

walvishaai in mexico

Mijn ervaringen: wat zou ik anders doen?

Mijn roadtrip door Mexico was onderdeel van een langere reis door Midden- en Zuid-Amerika. Tijdens deze rondreis van vier maanden reisde ik eerst door het zuiden van Mexico, toen door Guatemala, Yucatan en daarna door Colombia.

Kaarten van mijn reizen door Mexico

Mijn autoroute van Puerto Escondido naar Mexicostad:

route van puerto escondido naar mexico stad

Mijn route met de huurauto door Yucatan en Chiapas: 

route door yucatan

Kiezen is verliezen. In mijn route was geen plek voor San Cristobal de Las Casas. Dat is jammer. Doordat ik mijn roadtrip door Mexico in tweeën heb gehakt, heb ik extra vluchten moeten boeken (die zijn niet goedkoop en niet duurzaam). Ook dat is niet ideaal. Toch ben ik blij met de keuze die ik gemaakt heb: door in mei al naar Guatemala te reizen heb ik de piek van het regenseizoen gemist. Door in juni/juli door Yucatan te reizen heb ik kunnen zwemmen met walvishaaien – iets waar ik al lang van droomde!

Tip: Bij een kortere reis zou ik de route door Mexico met een huurauto afleggen als beschreven in deze blog.

zwembad in mexico

Een autovakantie in Mexico met kinderen

Omdat ik bijna twee maanden door Mexico met een huurauto ben gereisd, heb ik gebruik gemaakt van een eigen autostoeltje. Het huren van een kinderstoel is duur en de huurstoeltjes zijn vaak van mindere kwaliteit.

Wil je een autostoel meenemen op reis? Dit zijn aanraders:

 • Voor baby’s: voor baby’s kun je het beste gebruik maken van de maxi cosi. Deze mag vaak gratis mee het vliegtuig in
 • Voor de dreumes/peuter: voor de dreumes gebruikte ik de Urban Kanga Uptown. Deze is klein op te vouwen en past in je koffer
 • Voor de kleuter: vanaf 18 kilogram kun je gebruik maken van de Bubble Bum, een opblaasbare zitverhoger

Pro tip: de luisterboek app van de bibliotheek! Veel leuker dan de hele dag Peppa Pig op YouTube.

Tip: In deze blog lees je meer over een lange autoreis met kinderen.

kinderstoel

Tot slot: reizen met een huurauto in Mexico

Wil je een auto huren in Mexico? Kies dan voor een auto die volledig verzekerd is. Een ongeluk zit in een klein hoekje (en een inbraak ook). Niks zo vervelend als extra regelwerk en extra kosten onderweg!

Wacht niet te lang wachten met boeken van je auto in Mexico. Daardoor ik in eerste instantie twijfelde over mijn route door Mexico en niet meteen een auto reserveerde, was de huurauto ineens honderden euro’s duurder. Zo zonde! En helemaal niet nodig, want als je boekt bij bijvoorbeeld Sunny Cars dan kun je je auto tot 24 uur voor aankomst kosteloos annuleren. Ideaal wanneer je last minute dingen wilt wijzigen aan je route door Mexico met een huurauto.

Mexico met een huurauto is mij goed bevallen. Hopelijk geniet jij ook zo van je vakantie in Mexico!