Inspiratie voor een autorondreis door Europa in de herfst

Het maken van een roadtrip is een van de tofste manier van reizen. Je kunt zelf je autoroute bepalen en gaan en staan waar je wilt. Handig als je even wilt stoppen om foto’s te maken bij interessante plekken onderweg of wanneer de kinderen ruzie maken op de achterbank. Daarom deel ik graag een flinke dosis inspiratie voor een autorondreis door Europa voor herfst 2023!

Dresden en Praag: een autovakantie langs de Elbe

Dresden is een prachtig stad in de voormalige DDR. Na de verwoesting van Dresden in de tweede wereldoorlog is de barokke stad als een Phoenix herrezen. Niet voor niks wordt Dresden ook wel het Florence van het noorden genoemd!

Rondom Dresden ligt een aantal betoverende kastelen als Schloss Mortizburg en Schloss Königstein. In de deelstaat Sachsen kun je heerlijk tot rust komen en wandelen in de natuur in Duitsland. Hier is een aantal lange afstandswandelingen en fietsroutes. Reis je naar Dresden met kinderen? Geniet dan van een van de vele korte kindvriendelijke routes.

In iets meer dan twee uur reis je van Dresden naar Praag, de sprookjesachtige hoofdstad van Tsjechië van zijn vele historische bezienswaardigheden. De mooiste autoroute van Dresden naar Praag loopt langs de rivier de Elbe en het Elbsandsteingebirge. Vanuit Praag ben je bovendien in een mum van tijd in het Reuzengebergte en de Bohemen.

De afstand Utrecht-Dresden is 700 kilometer (7 uur rijden).

Roadtrip Slovenië: het groene hart van Europa

Slovenië is het groene hart van Europa. De kleurrijke hoofdstad Ljubljana lijkt in de verste verte niet op metropolen als Londen of Berlijn. Toch heeft Ljubljana met zijn compacte historische centrum en kasteel alles in zich voor een geslaagde citytrip.

De echte hoogtepunten liggen echter buiten de stad. Tijdens een bezoek aan Slovenië mag je zeker het beroemde meer van Bled en het minder bekende meer van Bohinj niet overslaan. Outdoor liefhebbers kunnen een aantal mooie wandelingen in de Soca Vallei maken.

De afstand Utrecht-Ljubljana is 1200 kilometer (12 uur rijden).

Een stedentrip combineren met de natuur in Luxemburg

Je hoeft niet ver te rijden om de Nederlandse vlakte achter je te laten en je in het buitenland te wanen. In vier uur rijd je van Utrecht naar Luxemburg stad. Combineer een originele Luxemburg stedentrip met een bezoek aan de natuur in Luxemburg en bezoek bijvoorbeeld het beroemde Echternach. Echternach ligt aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom en is een walhalla voor wandelaars.

Utrecht – Luxemburg Stad is 370 kilometer (4 uur rijden).

Autovakantie in Duitsland: Deutsche Märchenstrasse

Ben jij ook zo dol op Duitsland én op sprookjes? De Duitse Sprookjesroute (Deutsche Märchenstrasse) heeft precies wat je zoekt! De sprookjesroute is een van de oudste en populairste autoroutes in Duitsland. De autoroute van 600 kilometer verbindt bezienswaardigheden en cultureel interessante plekken tussen de steden Hannau en Bremen. 

Heb je na de sprookjesroute nog geen zin je Duitsland vakantie te beëindigen? Combineer de sprookjesroute dan met een bezoek aan Heidelberg en de rivier de Neckar. Je kunt hier overnachten op een van de vele kleinschalige campings met uitzicht op de burchten en kastelen van de omgeving.

Utrecht Heidelberg is 460 kilometer (5 uur rijden).

Herfstkleuren in Kroatië

Kroatië staat bekend om zijn prachtige azuurblauwe zee en fraaie stranden. De zomer in Kroatië duurt eindeloos! Maar wist je dat juist de herfst een fantastisch seizoen is om Kroatië te bezoeken? (Al zullen weinig mensen voor een weekje op en neer rijden naar Kroatië.)

In Kroatië in oktober zal het nog steeds aangenaam warm zijn. De ergste zomerdrukte is dan voorbij, waardoor je optimaal kunt genieten van de prachtige natuur in Kroatië. Maak je een roadtrip naar Kroatië in de herfst? Breng dan zeker een bezoek een de beroemde Plitvice meren en de Krka waterval.

Utrecht – Rijeka is 1300 kilometer (13 uur rijden).

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN AUTOrondreis door Europa

Navigatie

Kaartlezen heeft natuurlijk zijn charmes, maar een wegenkaart kan ook tot een hoop frustratie leiden. Je herkent het vast: de bijrijder is te traag (“deze plek staat ECHT niet op de kaart”) en de bestuurder raakt gefrustreerd. Geen lekker begin van je roadtrip in Europa. Gelukkig is er Google Maps. Heb jij geen ongelimiteerde databundel in de EU? Dan kan het slim zijn Google Maps of Map.me voor vertrek te downloaden.

Internationaal rijbewijs

Ga je op vakantie binnen de EU? Dan heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Op de site van de rijksoverheid vind je een lijst met landen die een internationaal rijbewijs aanraden of verplichten.

Verzekering 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Schade rijden of pech onderweg is niet leuk. Zorg daarom voor een autoverzekering die bij je past met voldoende dekking (ook in het buitenland).

Ook al rijd je voorzichtig, soms gaat het mis. Lees hier meer over schade aan je huurauto.

Tol en vignetten

Tijdens een stedentrip naar Duitsland is de kans groot dat je te maken krijgt met een ‘Umwelt zone’. Deze milieuzone mag je alleen inrijden met een speciale milieusticker op je autoruit. De sticker is te koop in Duitsland bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations. Je kunt de sticker ook in Nederland kopen bij de ANWB.
Op pad tijdens een autovakantie in Slovenië 

Muziek

Vergeet niet om een leuke playlist samen te stellen voor onderweg. Tenzij je zin hebt om urenlang naar Juf Roos te luisteren…..