Op avontuur in de Balkan: verdwaald in Bosnië-Herzegovina

Mijn avontuur in Europa lonkt. Om me heen zie ik niks dan leegte en bergen. Het is al zeker een uur geleden dat ik voor het laatst een huis heb gezien. Dit is Bosnië-Herzegovina op zijn mooist! Hier zijn geen toeristen, ik waan me even helemaal alleen op de wereld. Een autovakantie door Bosnië-Herzegovina is genieten.

Mijn grote avontuur tussen Mostar naar Trebinje

Met de huurauto doorkruis ik Bosnië. Ik heb mijn route zorgvuldig gepland. Ik vertrek op tijd uit Mostar voor een bezoek aan Devish House en het Zavala klooster. Ergens rond lunchtijd zal ik Trebinje bereiken.

Meteen in de ochtend komen de eerste scheurtjes in mijn zorgvuldige planning. Devish House ligt in Blagaj, maar waar precies? In ieder geval niet op de plek waar een icoontje van een ruïne in Maps.me te zien is, dat is namelijk het erf van een van de bewoners van Blagaj.

Ik zie een oude vrouw gluren vanachter een gordijn. Van achter een druivenrank knikt een man me vriendelijk toe. Ze zullen zicht vast afvragen wat ik hier doe. Eerlijk is eerlijk, dat vraag ik me ook af.

Na even zoeken vind ik Devish House. Hier komen natuur en historisch erfgoed samen: aan het azuurblauwe water van de Buna rivier ligt een oud islamitisch complex.

Ik bezoek Bosnië-Herzegovina eind april. Veel van de winkeltjes waar ‘s zomers souvenirs verkocht worden zijn nog dicht. Ik mis het niet. Ik vind het fijn om in het voorseizoen te reizen.

De weg kwijt

Vol goede moed rijd ik verder naar het Zavala klooster. De weg slingert door authentieke dorpen, watertjes en ik zie zelfs een watermolen. Hoe verder ik naar het zuiden rijd, hoe minder bebouwing ik zie. De huizen maken plaats voor hogere bergen en groene landschappen.

En dan laat mijn navigatie me in de steek. Ik ben de weg kwijt.

Je eest het goed. Ook doorgewinterde reizigers kunnen de weg kwijt raken. Sterker nog, de weg is weg. Daar waar een weg zou moeten liggen, stopt het asfalt ineens en begint er een smal geitenpad. Nee, ik zie het niet zitten om het pad 25 kilometer lang te volgen in mijn huurauto. Via een old school kaart zoek ik een alternatieve route. Dan maar een omrijden.

Mijn nieuwe route brengt me steeds verder omhoog. Er is slechts ruimte voor één auto. Ik kom door gehuchten met namen die klinken Cerovika Neum en Hutovo. Op sommige plekken wappert een Kroatische vlag als herinnering aan de Bosnië-Herzegovina oorlog. De grens ligt op een steenworp afstand. Sommige huizen langs de weg zijn onherstelbaar beschadigd, een spookdorp in een prachtig landschap.

roadtrip bosnie hutovo

Het klooster van Zavala en de grotten van Vjetrenica

En dan, met uren vertraging, sta ik bij mijn doel: het klooster van Zavala in het Dinarische Alpengebergte. Maar zoals vaker is de reis belangrijker dan de bestemming – het klooster blijkt een paar uur per dag open en wachten heeft geen zin.

Vlak bij het klooster liggen de grotten van Špilja Vjetrenica. Dit zijn de belangrijkste grotten in Bosnië-Herzegovina, wereldwijd beroemd om hun karakteristieke en speleologische rijkdom.

Kinderen onder de vier jaar wordt afgeraden de grotten in te gaan. Omdat ik Bosnië-Herzegovina met baby bezoek laat ik deze bezienswaardigheid aan me voorbij gaan.

Lunch met Raki, honing en wijn

Tussen de wijngaarden door vervolg ik mijn weg naar Trebinje. De weg wordt langzaam beter en ik nader Trebinj in een rap tempo.

Wanneer ik stop langs de kant van de weg voor een snelle lunch, blijkt dat ik enkel honing, raki en wijn kan krijgen. Ik bedank vriendelijk – dit is niet helemaal wat ik in gedachte heb.

Herzegovina Herb and Honey Route

Mijn route tussen Mostar en Trebinje blijkt onderdeel te zijn van de Herzegovina Herb and Honey Route. In deze regio komen het mediterrane klimaat en het continentale klimaat samen. Dit zijn de ideale omstandigheden voor vele kruiden en bloemen. Dat proef je in de lokale keuken. Dat zie je aan de vele kraampjes met honing langs de weg. In het zuidoosten van Bosnië-Herzegovina zijn geen grootschalige hotels te vinden, je overnacht vaak bij mensen thuis. ‘s Avonds krijg je een vers gemaakte maaltijd van lokale producten voorgeschoteld, veelal uit eigen tuin. Duurzamer kan haast niet.

Aan het eind van de middag is Trebinj in zicht, mijn bestemming voor vandaag. Morgen gaat mijn avontuurlijke rondreis door Bosnië-Herzegovina verder.

roadtrip kruiden bosnie

Ervaar Bosnië-Herzegovina

Mijn reis naar Bosnië-Herzegovina is één groot avontuur. Dingen lopen niet altijd als gepland. Soms is dat niet zo leuk. Vaker vind ik het geweldig, ik kijk met veel plezier terug op deze mooie detour. Je hoeft niet ver te reizen om mooie dingen te zien.

In deze blog vind je meer mooie routes in de Balkan.