Route Guatemala: een veelzijdige rondreis in 3 weken

Guatemala is een veelzijdige bestemming in Midden-Amerika met actieve vulkanen, mooie meren en sfeervolle steden. Guatemala is een aaneenschakeling van hoogtepunten en mooie plekken: ik geniet drie weken lang van een flinke dosis natuur en cultuur.

In deze blog deel ik mijn route door Guatemala in 3 weken. Daarnaast deel ik leuke informatie over Guatemala zodat ook jij een onvergetelijke rondreis door Guatemala kunt maken.

Route Guatemala in 2-3 weken.

Guatemala is geen uitgestrekt land, maar door bergen, vulkanen en slechte wegen gaat de bus niet snel. Tijdens het plannen van mijn route door Guatemala heb ik gekozen voor korte reistijden van maximaal 5 à 6 uur per dag. Door vertragingen is dat niet altijd gelukt.

Mijn schematische reisroute door Guatemala die zie je op de kaart hieronder.

Reisroute Guatemala van dag tot dag

  • Airport Hotel Guatemala City (1 nacht)
  • Lake Atitlan (6 nachten)
  • Antigua (6 nachten)
  • Rio Dulce (3 nachten)
  • Finca Ixobel (3 nachten)
  • Flores/Tikal (3 nachten)

Ik ken weinig gezinnen die door Guatemala met kinderen reizen. Onze reis met peuter is zeer goed bevallen!

Aankomst in Guatemala Stad

Veel reizigers slaan Guatemala Stad over. Onveilig. Er is weinig te doen. Hoewel ik denk dat er voldoende leuke bezienswaardigheden in Guatemala Stad zijn, besluit ik tóch om de stad over te slaan. Ik heb geen zin in de drukte.

Mijn vlucht van Mexico Stad naar Guatemala Stad komt pas laat aan, dus ik slaap mijn eerste nacht in Guatemala in knusse Mariana’s Petit Hotel. Het hotel is net een tijdscapsule uit de jaren ’50! Pluspunten voor de gratis transfer vanaf het vliegveld en het goede ontbijt.

Vanuit Guatemala Airport ga ik naar San Marcos de Laguna. (Private driver, Q650.)

Lake Atitlan Guatemala vanuit San Marcos, San Juan en Panajachel

De rondreis door Guatemala start in San Marcos de Laguna aan Lake Atitlan. Het dorp trekt hippies en holistische reizigers aan, qua kleding val ik uit de toon.

De ontspannen vibe in het dorp bevalt goed. De Airbnb heeft een heerlijke ruime tuin vol tropische planten, verse koffie en hangmatten. Ik wissel het niksdoen af met een korte wandeling door het Cerro Tzankujil natuur reservaat. Dit is een heilige plek voor de Maya’s, wat te zien is aan verschillende altaars midden in de natuur.

In deze blog leer je mijn ervaringen en tips voor Lake Atitlan.

Vanuit San Marcos neem ik een bootje naar de overkant van Lake Atitlan. Ik val als een blok voor de lokale markt van San Pedro en ik klim naar Mirador Kaqasiiwaan voor het uitzicht over Lake Atitlan en de vulkanen.

Het regenseizoen in Guatemala is gestart. ’s Ochtends is het droog, maar ’s middags komt het met bakken de lucht uit. Gelukkig heb ik vanaf mijn balkon van Eco Hotel Uxlabel een prachtig uitzicht over het meer en de vulkanen. Ik spot kolibries vanuit mijn hangmat – wat wil een mens nog meer?

Tip: Hospedaje El Viajero – ideaal voor de eerste/laatste nacht in Panajachel 

De kleurrijke markt van Chichicastenango

Chichicastenango is de leukste markt van Guatemala. Elke donderdag en zondag komen mensen uit de wijde omgeving om inkopen te doen, spulletjes (of dieren!) te verkopen of om te socializen. Veel dames dragen kleurrijke traditionale kledij. Bij de kerken rondom het centrale plein vinden aan de lopende band Maya-ceremonies plaats.

Je kunt Chichicastenango bezoeken vanuit Panajachel (Lake Atitlan) of vanuit Antigua. Een transfer tussen beide steden met een stop in Chichicastenango kost US$ 35 per persoon. In deze blog lees je meer over de markt van Chichicastenango.

Antigua in Guatemala

Antigua was tijdens de Spaanse periode de hoofdstad van Guatemala. In 1773 is Antiqua grotendeels verwoest door een aardbeving, de belangrijkste monumenten zijn bewaard als ruïnes. Het gezellige centrum van Antigua voelt als een openluchtmuseum met kleurrijke huizen, straten met hobbelige kasseien en veel planten.

Rondom Antigua ligt een aantal actieve vulkanen. NATUURLIJK wil er één beklimmen! De keus viel op de Pacaya vulkaan, een kleine jongen van ‘slechts’ 2552 meter. De krater is gevaarlijk, dus klom ik naar verschillende uitzichtpunten en lavavelden.

Boek hier je excursie naar de Pacaya vulkaan

Guatemala is het land van chocolade en koffie. In Antigua Guatemala volg ik een chocoladeworkshop en wandel ik door een koffieplantage waar ik alles leer over koffie in Guatemala.

Grappig detail: ik ben geen fan van chocolade én ik drink geen koffie.

Vanuit Antigua neem ik een shuttle naar Rio Dulce. Ik ben 7,5 uur onderweg en betaal US$ 40.

Rio Dulce en Livingston Guatemala

Vanuit het hooggelegen Atitlan en Antigua daal ik af naar de jungle van Rio Dulce. En lijkt geen eind te komen aan de rit naar en door Guatemala Stad, overal staat het vast. Na een paar uur stapvoets rijden komt er langzaam schot in de zaak. Langzaam maar zeker maakt het stedelijke landschap plek voor groen met koeien en bananen.

Het plaatsje Rio Dulce ligt in het oosten van Guatemala aan de gelijknamige rivier. Dit deel van Guatemala verken je het beste per boot. Met een lancha vaar ik langs mangroven, warmwaterbronnen en huizen op palen.

In deze blog lees je wat te doen in Rio Dulce.

Livingston is een stad met een Carabische vibe. Ideaal voor een paar uurtjes strand in Guatemala!

Vanuit Rio Dulce neem ik de bus (Litegua, Q90) naar San Juan en reis ik met de collectivo verder. Geen handige keus, aangezien de bus maar één keer per dag gaat en flink vertraging heeft. Fuentes del Norte is waarschijnlijk een beter alternatief.

Tip: Kangaroo Hotel Rio Dulce – houten huisjes met uitzicht op het water.

Finca Ixobel

Het natuurreservaat Semuc Champey bij Lanquín in Coban is een van de hoogtepunten van Guatemala. Het is een lange reis erheen, maar de natuurlijke turkoisegekleurde poelen en grotten van Semuc Champey zijn het waard. Zegt men.

Hoewel ik niet twijfel aan de schoonheid van Semuc Champey besluit ik deze bezienswaardigheid in Guatemala over te slaan. Ik reis naar Finca Ixobel, waar óók turkoisegekleurde poelen en grotten te bewonderen zijn. Deze verborgen parel ligt praktisch tussen Rio Dulce en Flores.

Finca Ixobel is een leuke stop tijdens een rondreis door Guatemala (met kinderen). Je kunt hier slapen in een boombut.

Vanuit Poptun gaat iedere 15-20 minuten een colectivo naar Flores. Ideaal! Reistijd: 2 uur (40Q)

Maya tempels en Isla de Flores Guatemala

Safe the best for last: ik sluit mijn route door Guatemala af in Flores voor een bezoek aan de Maya tempels Tikal en Yaxha. Deze tempels liggen in het Maya Biosphere Reserve, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden op aarde.

Ik bezoek Tikal en omgeving voor de Maya tempels, maar eigenlijk maakt natuur veel meer indruk op me. Ik zie brulapen en spidermonkeys, toekans, wassnuitberen, een grijze vos en veel andere vogels. Ik hoor nog veel meer dieren verscholen in het groen. Het jachtluipaard laat zich niet zien – je kunt niet alles hebben.

Tip: Hotel del Patio, een van de weinige hotels in Flores met een zwembad. 

Backpacken Guatemala: chicken bus versus shuttle

Na mijn lofrede over Guatemala volgt een kritische noot. De veiligheid in Guatemala. De website Nederland Wereldwijd windt er geen doekjes om: wandelen tussen dorpen bij Lake Atitlan Guatemala wordt afgeraden net als de chicken bus. Dat terwijl de chicken bus dé manier is om goedkoop te backpacken in Guatemala!

Wat is een chicken bus? De chickenbus (kippenbus) is een versierde kleurrijke bus die mensen en goederen vervoerd. Je vindt deze typische bussen vooral in de regio tussen Lake Atitlan en Guatemala Stad. De bussen gaan frequent, een overstap hoeft niet veel tijd te kosten.

Mijn ervaring met openbaar vervoer in Guatemala

Ik heb tijdens mijn rondreis door Guatemala gebruik gemaakt van shuttles voor de langere afstanden. Veel backpackers in Guatemala kiezen door deze (dure) optie. Het traject Rio Dulce – Poptun – Flores heb ik met lokale bussen en collectivo’s (minibussen) afgelegd.

Beste reistijd Guatemala

De beste reistijd voor Guatemala loopt van november tot april, daarna begint het regenseizoen.

Kun je Guatemala bezoeken tijdens het regenseizoen? Mijn ervaring (mei-juni) is dat het prima kan! Ik heb bijna dagelijks regen gehad, waarvan de meeste regen in de avond en nacht. Het regenseizoen is het laagseizoen, waardoor het minder druk is en prijzen dalen.

Nadeel van het regenseizoen is de bewolking/mist en het verminderde zicht tijdens het wandelen in Guatemala of het beklimmen van een vulkaan. Tijdens de beklimming van de Acatenango kan het koud zijn wanneer je kampeert bij de top. Deze populaire excursie in Guatemala heb ik overgeslagen.

Guatemala met kinderen

Tijdens mijn rondreis door Guatemala ben ik niet veel gezinnen met (jonge) kinderen tegengekomen. De toeristische infrastructuur in Guatemala is minder goed ontwikkeld dat bijvoorbeeld in Mexico.

rondreis guatemala met kinderen

Wil je naar Guatemala met kinderen? Ga voor vertrek de GGD of het Tropeninstituut. Voor Guatemala worden verschillende inentingen aangeraden (niks is verplicht). Vanwege het grillige verloop van malaria bij kinderen wordt hun Malarone Junior voorgeschreven.

Vanwege de (zeer kleine) kans op malaria heb ik heel erg getwijfeld over mijn rondreis door Guatemala. Ik ben gegaan, anders zou je hier mijn ervaring in Guatemala niet kunnen lezen. De peuter heeft elke ochtend een pilletje geslikt en ze heeft geen last gehad van bijwerkingen.

route Guatemala: wat zou ik volgende keer anders doen?

Tijdens het plannen van mijn reisroute door Guatemala heb ik gekeken naar verschillende voorbeeldroutes. Ik ben op veel plekken langer gebleven dan de gemiddelde reiziger en tóch had ik op veel plekken langer kunnen/willen blijven. Vooral Rio Dulce en Finca Ixobel hebben me verrast!

Ik heb zeker wensen voor een volgende reis naar Guatemala. Ik heb genoten van het land!