Help, mijn bagage is kwijt!

Het is de vrees van iedere reiziger. Je komt na een lange reis het vliegtuig uit gestrompeld en je baant je een weg naar de bagageband. Het rode lampje gaat branden. Met een plof vallen de eerste stukken bagage op de band. Langzaam wordt de band leger – maar waar is mijn bagage gebleven?  Help, mijn bagage is kwijt!

Grote vliegvelden sorteren tienduizenden tot honderdduizenden stukken bagage per dag. Daar kan natuurlijk wat mis gaan. Ik heb meerdere keren op Schiphol gestaan zonder bagage. Bagage kwijt op Schiphol? Geen probleem, de bagage wordt netjes thuisgebracht. (Vroeger was dat binnen de Randstad vaak nog de zelfde dag. Nu Schiphol het leveren van de bagage heeft uitbesteed aan PostNL duurt het helaas langer.) Maar wat als op de heenvlucht je bagage kwijt raakt?

Lees en huiver.

Ervaring met China Eastern en KLM: vliegen met een stopover in Shanghai

Zomer 2019, ik vlieg met KLM en China Eastern naar Kuala Lumpur. Onderweg heb ik een lange stopover in Shanghai. Geen probleem, ik wil graag deze metropool ontdekken.

Ik check in op Schiphol. Mijn bagage krijgt het label ‘Kuala Lumpur’, zo heb ik er geen omkijken naar volgers de vriendelijke KLM medewerker. Dat is fijn. In mijn handbagage tas zitten naast de nodige dure elektronica wat reservekleren en vooral ook eten en luiers voor de dreumes. Hetzelfde geldt voor de tas van manlief. Omdat de kleine reiziger geen eigen stoel heeft, moeten we zelf eten meenemen. De totale reistijd bedraagt ongeveer 40 uur, de hoeveelheid eten tikt aan. Onze handbagagetassen zitten vol.

Vlak voor landing in Shanghai wordt omgeroepen dat een aantal transfer passagiers hun bagage op moet halen. In het rijtje vluchten hoor ik vluchten naar Australië, Nieuw-Zeeland en bestemmingen in China voorbij komen. Mijn bagage gaat direct naar Kuala Lumpur, verzekert de stewardess me. Op het vliegveld van Shanghai word ik door de douane geloodst, weg van de bagageband. Echt niet nodig zegt ook het grondpersoneel. Top! Na een nacht zonder slaap sta ik niet te springen om met een zware tas door de stad te zeulen.

Horror: waar is mijn tas?

De volgende ochtend vlieg ik verder naar Kuala Lumpur. Mijn reserve set kleren is inmiddels niet schoon meer. Ik voel me altijd onfris na een dag reizen, de snot- en etensresten van de dreumes komen mijn outfit ook niet ten goede.

Eenmaal aangekomen blijkt de bagageband uit Shanghai leeg. Geen paniek. Dat kan gebeuren, de dreumes moet eerst drinken en een schone luier, we zijn als laatsten door de immigratie gegaan. Maar waar zijn die tassen dan? Na een paar rondjes langs de bagageband (je weet maar nooit) kan ik maar één conclusie trekken. Mijn tas is er niet. En die van manlief ook niet. De bagage is kwijt.

De Bagage is kwijt in Kuala Lumpur

Wanneer je met China Eastern en KLM vliegt, moet je je melden bij het kantoor van Malaysian Airlines. Er moet een PIR aangemaakt worden. PIR staat voor Property Irregularity Report. Op deze manier kun je later een vergoeding krijgen als je bagage zoek raakt. Ik word erg netjes geholpen, al kost het invullen van het nodige papierwerk vrij lang. Maar mijn bagage is kwijt, ik moet wat als ik mijn tas terug wil.

Al snel blijkt waar de ruimbagage is: de bagage ligt nog in Shanghai. Het oponthoud is vervelend, maar ik ben positief dat mijn tas de volgende dag in Kuala Lumpur arriveert. Dat is namelijk de volgende China Eastern vlucht. Ik laat een telefoonnummer achter en ga naar mijn AirBnb. Daar was ik de weinig kleren die ik heb. Gelukkig droogt alles snel onder de airco.

Het verlossende telefoontje laat de volgende dag lang op zich wachten. Sterker nog: het blijft uit. Inmiddels ben ik minder gelaten, ik vlieg bijna naar Taipei in Taiwan. Snel koop ik nieuwe luiers, melkpoeder en pap voor de dreumes. Ik heb een goede eter, maar met één tandje zijn haar mogelijkheden beperkt. Ik geef mijn nieuwe adres door (het adres in Taiwan) en hoop dat de tas gelijk met mij die kant op reist.

Met AirAsia naar Taipei, nog steeds zonder bagage

Het is de vijfde dag van mijn reis en ik heb nog steeds geen bagage. De dreumes weigert de lokale melkpoeder en pap. De kleine voorraad melkpoeder en pap uit Nederland is op. (Gelukkig geef ik borstvoeding.) In mijn ruimbagage zit meer, maar waar is die ruimbagage?

Ping. Bericht over de bagage.

Wanneer ik land in Taipei blijkt mijn bagage in Kuala Lumpur te zijn. Ik kan het komen ophalen op het vliegveld. HELP! KLM wijst met het vingertje naar Shanghai Airlines en die reageren niet op onze berichten.

Ik wend me tot het kantoor van China Eastern in Taipei. Persoonlijk contact werkt vaak beter dan online berichten. China Eastern in Taipei erkent het probleem (duh), maar kunnen me niet helpen. Omdat ik met Air Asia van Kuala Lumpur ben gevlogen, is Air Asia nu verantwoordelijk voor de bagage die is kwijtgemaakt door China Eastern en KLM. Wat?!?!

De dame van China Eastern loopt mee naar de Air Asia balie. Terwijl de dreumes rondjes stapt om een lege bagageband, vul ik opnieuw het nodige papierwerk in. Ik geef onder andere toestemming aan Air Asia om mijn bagage in te voeren in Taiwan. En dan stap ik in de huurauto: mijn rondreis door Taiwan kan beginnen.

Het eind is nabij

De Whatsapp communicatie met AirAsia verloopt een stuk makkelijker dan met KLM en China Eastern. In plaats van standaardberichten over internationale afspraken zorgen zij ervoor dat mijn bagage op dag zes in Taipei belandt. Ik zit dan al in Lukang, een paar uur verderop. De bagage is in het zelfde land en dat voelt als een overwinning!

De volgende dag krijg ik een bericht van Malaysian Airlines dat ze de bagage niet vrij mogen geven. Het web van communicatielijntjes is aardig in de knoop geraakt, want de bagage is helemaal niet meer in het bezit van Malaysian Airlines. Wanneer ik de koerier betaal, zorgt AirAsia dat de bagage in het hotel belandt. En zo word ik na zeven lange dagen met mijn tas herenigd. Eindelijk.

Tips om te voorkomen dat je je bagage kwijt raakt

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg altijd dat het bagagelabel goed aan de tas bevestigd is en dat oude labels verwijderd zijn. Hang ook een tag met je naam en telefoonnummer/mailadres en de tas.

Reis je met meerdere personen? Wissel wat kledingstukken uit. Wanneer er een van de tassen kwijt raakt, heb je altijd nog iets schoons bij je.

Reis je naar een tropische bestemming? Misschien is het handig om een paar flipflops en een bikini in de handbagage te proppen. Die heb ik het meest gemist. (Vergeet niet eventuele medicijnen in de handbagage te doen.) O ja, de zonnenbrand in de ruimbagage was ook niet heel slim, maar gelukkig is in Kuala Lumpur gewoon zonnebrand te koop.

Rechten bij het verlies van bagage

Op kosten van je reisverzekering kun je toiletspullen en wat ondergoed en kleding aanschaffen. Ik heb hier zelf geen gebruik van gemaakt: ik had geen zin om op zoek te gaan naar kleding die ik net niet leuk vind en die net niet past. Met 1.87m is de keus beperkt 🙂

Sommige maatschappijen geven op het vliegveld meteen al een toiletzakje met de eerste levensbehoeften aan reizigers. Helaas geldt dit niet voor China Eastern en KLM.

Tot slot: bagage kwijt is nooit leuk, maar vergeet vooral niet te genieten van je vakantie!