Filandia Colombia: een groen juweeltje in de koffieregio

Filandia is een prachtig stadje verborgen tussen weelderige groene bergen en omgeven door uitgestrekte koffieplantages. Hoewel Filandia midden in de populaire koffieregio op slechts een uur reizen van Salento ligt, wordt het meestal niet bezocht tijdens een rondreis door Colombia. Dit juweeltje wacht om ontdekt te worden!

Bezienswaardigheden Filandia Colombia

Filandia is gezegend met een goed bewaard gebleven koloniale architectuur. Wanneer ik de bus uitstap bij het Plaza de la Rosa tussen vrolijk gekleurde huizen waan ik me in vervlogen tijdperk. Het is zondagmiddag en het centrale plein is afgesloten voor verkeer. In plaats daarvan flaneren Colombianen in hun mooiste kleding over het levendige plein bij de charmante kerk. In de omliggende cafés wordt heerlijke Colombiaanse koffie geserveerd.

Na een week overnachten op een lokale finca in Jardin midden tussen de koffiebonen ben ik nog altijd geen koffiedrinker. In plaats van een koffietje sip ik aan een glaasje versgeperst sinaasappelsap terwijl ik geniet van de klanken van Colombiaanse live muziek.

Ik overnacht in een heerlijk appartement aan de hoofdstraat van Filandia. 

Het handwerkmuseum

Filandia heeft niet veel binnenactiviteiten. Dat is jammer, want tijdens mijn bezoek aan Filandia regent het dat het giet. Er zijn veel leuke koffietentjes en winkeltjes in Filandia (vaak goedkoper dan in Salento!), maar een hele dag winkelen in Colombia of koffiedrinken is niet aan mij besteed.

Ik besluit een bezoek te brengen aan het handwerkmuseum van Filandia, ofwel het Centro De Interpretacion Del Bejuco Al Canasto. Dit kleinschalige museum laat verschillende artefacten zien en neemt je mee in de traditionele koffiecultuur van Colombia. Er worden onder andere manden en andere gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Helaas is er geen Engelstalige informatie. Omdat het museum niet echt interactief is, is het niet zo’n leuke activiteit voor een reis door Colombia met kinderen.

Het andere museum in Filandia, het Museo Casa De Los Abuelos, is dicht tijdens mijn bezoek.

Eten en drinken in Filandia

Ik ben geen fan van de Colombiaanse keuken, zeker niet wanneer de keus zich beperkt tot patat en gefrituurde kip. Gelukkig staan er in Filandia meer gerechten op de kaart!

Tuk Tuk Restaurante Bar

Tuk Tuk Restaurante Bar is mijn favoriete plekje in Filandia. Het Thaise fusion restaurant ligt in een bocht van de Calle 7 en op de menukaart staan lekkere (vegetarische) gerechten. Naast lekker eten kun je hier ook heerlijke sapjes en verse iced thee drinken.

Het zal je niet verbazen dat ik hier meerdere keren gegeten heb 🙂

Tip: de tafels op de bovenste verdieping bieden een mooi uitzicht over de koffieplantages.

La Remesa

Naast TukTuk ligt La Remesa. Dit restaurant in Filandia serveert een selectie van Mexicaans-Colombiaanse gerechten.

In de verschillende markthallen/winkelcentra van Filandia staan tafeltjes waar je goedkoop kunt eten. Ik testte Plazoleta de los Toldos en vond dat niet zo’n succes. Het eten is goedkoop en de kwaliteit navenant. (Tenminste: de gerechten die wij drietjes bestelden.)

Barbas Bremen Nature Reserve: een leuke excursie vanuit Filandia

Niet ver buiten Filandia ligt Barbas Bremen, een natuurgebied in Colombia met betoverende paden, weelderige bossen en fascinerende dieren, waaronder brulapen. Samen met een gids uit Filandia ga ik de rijke biodiversiteit van het gebied ervaren.

Barbas Bremen is een half uur rijden vanuit het centrum van Filandia.

Er lopen verschillende wandelroutes door Barbas Bremen. Ik kies voor een relatief korte route: de kleine reiziger van vier jaar loopt ook mee. De wandeling start bij een weiland, niet logisch als je verwacht de jungle in Colombia in te gaan. Maar al snel laat ik de koeien achter me en sta ik in dichte bossen.

De gids laveert tussen de bomen. We steken kleine riviertjes over waarbij we gebruik maken van glibberige boomstammen. Ik verwonder me over de diversiteit aan boomsoorten, kleurrijke bloemen en weelderige vegetatie. Hoog boven me fladdert een toekan en verscholen tussen de wortels van een boom zit een kleine vogel te broeden.

De gids loopt vastberaden naar de plek waar normaal de apen zitten, hun poep is het bewijs dat we op de goede weg zijn. Maar daar blijft het bij, we zien geen aap. In plaats daarvan dalen we af naar en spectaculaire waterval. Aan de voet van de waterval heeft zich een natuurlijk zwembad gevormd, ik kan me voorstellen dat je op warme dagen een frisse duik in het kristalheldere water neemt. Helaas regent het tijdens mijn hike: ik doen mijn regenjas wat verder dicht om me te beschermen tegen water en koude.

Ondanks dat ik minder wildlife heb gezien dan gehoopt, heb ik genoten van deze wandeling in Colombia.

Uitzichtpunt van Alto de la Cruz Filandia

Aan de rand van Filandia ligt het uitzichtpunt Alto de la Cruz. Het is slechts een korte wandeling vanuit het centrum en de andere bezienswaardigheden van Filandia.

Het uitzichtpunt is een houten toren met heel veel trappen. Na het beklimmen van 244 treden naar de top word ik beloond met een panoramisch uitzicht over de bergen, koffieplantages en het stadje zelf. Dit is de perfecte plek even tot rust te komen en de schoonheid van de omgeving in je op te nemen.

Aan de voet van de houten toren ligt een fraai aangelegd park met bloemen, houten huisjes met souvenirs en een enkel restaurant. Tot grote vreugde van de kleine reiziger is er ook een kleine speeltuin.

Koffie in Colombia

Een reis door Colombia is niet compleet zonder je onder te dompelen in de wereldberoemde koffiecultuur van het land. Zelfs wanneer je – net als ik – geen koffie drinkt. Filandia is omringd door uitgestrekte koffieplantages. In een lokale finca (koffieboerderij) kun je alles leren over het kweekproces, het plukken van koffiebessen en het branden van koffiebonen. Trotse koffieboeren zullen alles vertellen over de verschillende variëteiten van koffiebonen die hier groeien. Uiteraard kun je op veel plekken in de Eje Cafetero (de Colombiaanse koffieregio) verschillende soorten aromatische koffie proeven. Verser en dichter bij de bron kan haast niet!

Omdat ik een traditionele koffieboerderij heb bezocht in Salento en Jardin besluit ik om geen finca in Filandia te bezoeken. Op verschillende plekken in het stadje worden echter excursies aangeboden.

Dagtrip vanuit Filandia: Parque del Café in Montenegro

Na een paar dagen Filandia neem ik afscheid van het stadje. Met de taxi ga ik naar het Parque del Café, een bijzonder pretpark in Colombia. Dit pretpark staat namelijk in het teken van KOFFIE!

Parque del Café is echt een aanrader. Vanaf de ingang van het park neem ik een achtbaan naar beneden naar de attracties. Het uitzicht over de met koffie begroeide bergen is fenomenaal. Waar ter wereld kun je over de kop in de achtbaan tussen de koffieplanten? Naast verschillende achtbanen zijn er wildwaterbanen en is een deel van het park ingericht met attracties speciaal voor kinderen.

Met een taxi rijd je in een ruim half uur naar het Parque del Café, iets ten zuiden van Montenegro. Met de bus (via Armenia) doe je er anderhalf à twee uur over.

Hoewel je (met eigen vervoer/een taxi) makkelijk dezelfde dag terug kunt reizen Filandia, doet ik dit niet. Na een bezoek aan het pretpark in Colombia overnacht ik in Hotel de la Vega vlak bij de ingang van Parque del Café. Het hotel beschikt over eenvoudige stenen huisjes, een zwembad en een fraaie tuin met veel vogels.

Reizen naar Filandia

Ik vind de koffieregio in Colombia FAN-TAS-TISCH! Tijdens mijn vakantie in Colombia bezocht ik Jardin, Manizalis, Montenegro (voor het koffiepretpark) en Salento.

Van Jardin/Manizalis naar Filandia

Er gaat geen directe bus van Jardin naar Filandia. In Salento kun je een bus nemen naar Riosucio en daar overstappen op een bus naar Pereira. Deze weg is hobbelig en onverhard. Vanuit Pereira kun je een bus naar Filandia nemen.

Ik ben gevoelig voor wagenziekte en zag de weg tussen Jardin en Rioscio niet zitten. Ik ben daarom via Manizalis gereisd, waar ik een nachtje sliep in dit fijne hotel. Let op: er gaat maar één directe bus per dag van Jardin naar Manizalis. Deze bus doet er 4-6 uur over. (Wegwerkzaamheden tussen Medellin en Manizalis/Pereira zorgen voor forse vertragingen.)

Vanuit Manizalis is het een klein stukje met de bus naar Pereira, waar de bus naar Filandia vertrekt.

Van Salento naar Filandia

Reis je van Salento naar Filandia? Er rijdt twee keer per dag een Willy, deze moet je vooraf reserveren (op Plaza Bolivar).

Zit de Willy vol? Het alternatief is de bus van Salento naar Armenia. Bij Los Flores / La Florestaria kun je overstappen op de bus naar Filandia. Je kunt het beste aan de buschauffeur vragen waar het overstappunt voor de bus, dan zal hij op tijd stoppen.

Je zou Filandia ook kunnen bezoeken als dagtrip vanuit Salento.