Bezoek de Batu Caves vanuit Kuala Lumpur

Net buiten Kuala Lumpur liggen de Batu Caves, een hindoeïstisch heiligdom in een kalkstenen grot. Elk jaar trekken er vele pelgrims naar deze tempel, de Batu Caves zijn het grootste Hindoeïstische heiligdom buiten India. De tempel is een leuke trip van een halve dag vanuit Kuala Lumpur.

Batu Caves bij Kuala Lumpur: tempels in een grot

Een lange trap van maar liefst 272 treden. Naast de trap pronkt een goudkleurig standbeeld van Lord Murugan Langzaam stapt de massa naar boven, een brutaal aapje kijkt toe. Aziatische toeristen maken selfies en proberen de aap te omhelzen. De aap is hier niet van gediend en laat zijn tanden zien. Hij rent weg met een zonnebril. Zijn trofee.

De trap eindigt abrupt in een grot. Onder een luifel staat een aantal kleinere tempels. De Sri Subramaniar tempel, de eerste tempel, is al in 1891 gebouwd. Gelovigen plaatsen dagelijks verse bloemen en kaarsjes. Een aap pakt een stuk fruit en zoekt een rustig plekje hoog in de grot. Een toerist schiet snel een foto terwijl een wierrookstokje aangestoken wordt.

De Batu Caves zijn fascinerend, vooral als de zonnestralen door de grot naar binnen schijnen en de heiligdommen verlichten.

Maleisië kent mooiere tempels dan de tempel van de Batu Caves, maar het sfeertje van de tempel maakt de tempel erg bijzonder.

Gekleurde trappen als een regenboog

In 2018 hebben de trappen van de Batu Caves een complete make-over gekregen. De trappen zijn zijn overgeschilderd in de kleuren van de regenboog. Deze rainbow staircase is een hit op Instagram!

Tip: Toegang tot de Batu Caves is gratis. Om de (toeristische) drukte te vermijden kun je je bezoek aan de Batu Cavers bij Kuala Lumpur het beste doordeweeks bezoeken.

De Dark Cave

Boven aan de trap naar de Batu Cave ligt een tweede grot, de Dark Cave. Zo druk als de Batu Cave is, zo rustig is de Dark Cave. Deze grot is alleen op gezette tijden met een gids te bezoeken.

De Dark Caves zijn grote natuurhistorische waarde, het ecosysteem in de grotten is al meer dan een honderd miljoen jaar oud. In de Dark Cave is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan: het is de meest onderzochte tropische grot.

Ik krijg een helm op mijn hoofd en een lampje in mijn hand. Ik hobbel achter de groep aan de grot in. Mijn lampje is zwak, het lijkt alsof de batterij er elk moment er mee uit gaat scheiden. Ik kan nauwelijks zien waar ik mijn voeten neerzet, laat staan dat ik wat van de omgeving zie. Af en toe wijst de gids op een vleermuis, een spin of een fossiel.

Efteling in Maleisië

Het grottenstelsel van de Batu Caves kent meer grotten. Natural Lingas is de derde grot, een heiligdom met allemaal Hindoeïstische beelden. De kleurrijke goden worden verlicht met knipperende led-lampen. Voor nuchtere westerlingen is het heiligdom misschien too much.

Een leger van kleine mannetjes redt een reus. Het wiel des levens blijft draaien. Een parade van paarse olifanten en koeien marcheert langs de muren van de grot.

Een steile trap voert naar boven naar het hart van het heiligdom. De vochtige lucht van druipende stenen en transpiratie van bezoekers maakt de klim zwaar en beklemmend. Boven aan de trap staat een heilige steen. Een anticlimax. Nee, een wijze les: het draait in het leven om de reis, niet om de bestemming.

natural lingas batu caves

Vervoer naar de Batu Caves

De makkelijkste manier om bij de Batu Caves te komen is met de KTM komuter metrolijn. Batu Caves is het eindstation, binnen een half uurtje vanaf het centrum bij de Batu Caves. Een kaartje voor de metro kost ongeveer RM 2,6 (nog geen euro).

Een taxi kost van het centrum van Kuala Lumpur naar de Batu Caves kost ongeveer 10 euro. Of je boekt een excursie die de Batu Caves en Genting Highlands combineert.

Wil je heel vroeg naar de grotten voor de mooiste foto’s voor Instagram? Overnacht dan vlak bij de Batu Caves en je bent ’s ochtends als een van de eerste ter plekke. Hier lees je meer over de mooiste hotels in Kuala Lumpur mét zwembad op het dak.