Betoverende stranden en duiken bij Vilanculos Mozambique

Wil je duiken in Mozambique? Ga dan duiken bij Vilanculos en de Bazaruti Archipellago. Vilanculos is de parel van Mozambique. Hier is (nog) geen massatoerisme, je hebt het witte zand en het helderblauwe water bijna voor jezelf. De Bazaruti Archipellago voor de kust van Vilanculos heeft een aantal van de mooiste stranden van Mozambique.

Dit is mijn complete route door Mozambique.

Reizen door Mozambique: de lange weg van Tofo naar Vilanculos

Na een paar mooie duiken in Tofo rijd ik naar Vilanculos. Ik wil meer duiken in Mozambique! Ik trek richting noorden op te duiken bij Vilanculos.

De eerste stop op weg naar Vilanculos is het stadje Inhambane, een oude Portugese handelsstad. Als Portugese handelspost maakte Inhambane geschiedenis door de ivoor- en vooral ook slavenhandel. Rond 1850 werden hier gemiddeld 1500 slaven per jaar vanuit de haven naar Brazilië geëxporteerd. De geschiedenis van de stad wordt zichtbaar door enkele koloniale gebouwen die nog fier overeind staan.

De reisleider gaat inkopen doen op de overdekte markt in Inhambane, en ook wij hebben ruim de tijd om op de markt rond te lopen. Ik houd van markten, het is prachtig te zien wat verkocht wordt. Mijn oog valt op de vele exotische groentes, de kleuren en een kakofonie van geren prikkelt mijn neus.

De verkopers prijzen vol passie hun waar aan (de concurrentie is groot) en kopers doen hun best om voor een prikje de beste en mooiste producten te bemachtigen. De weinige toeristen hebben niet veel interesse in de handelswaar, al worden op sommige plekken souvenirs verkocht. Ook de cashewnoten vinden gretig aftrek.

Varen met een traditionele Dhow

Volgens de reisbeschrijving is het de bedoeling dat we met een dhow de baai van Inhambane oversteken. Een dhow is een zeilboot die in de middeleeuwen door Arabische handelaren in Afrika geïntroduceerd is. De traditionele Dhow is nog steeds een populair transportmiddel langs de kust. 

Dingen gaan in Afrika niet altijd als gepland – ik vaar niet met de Dhow bij Inhambane. In plaats daarvan moet ik met een gewone boot net als de locals.

De veerboot is vol en er is weinig ruimte om te zitten. Door de slechte ventilatie en de afwezigheid van ramen voel ik me snel zeeziek. Maar dan wenkt een van de medewerkers me, ik mag op het achterdek zitten. Wat een eer! De frisse lucht doet me goed en ik voel me al snel een stuk beter. En zo wordt het toch nog een hele mooie boottrip.

Het havenstadje Maxixe

We stappen uit aan de andere kant van de baai, in Maxixe. De haven is als een mierenhoop vol bedrijvigheid, mannen met steekwagens dragen handelswaar af en aan. De vrouwen gebruiken geen steekwapens, zij dragen de zware last op hun hoofd.

Ik eet in een restaurant vlakbij de haven. Het eten is niet echt geweldig en ik moet er lang op wachten. Voordeel is echter dat ik daarom voldoende de tijd heb om mensen te kijken en dit lokale stukje Mozambique in me op te nemen.

Vilanculos en de Bazaruti Archipellago

Na een lange rit in de truck beland ik in het vissersplaatsje Vilanculos. Ik volg mijn neus naar de lokale markt – het is niet moeilijk de visafdeling te vinden. In het doolhof van marktkraampjes is een bonte verzameling van artikelen te koop.

Voor de kust van Vilanculos ligt het Parque Nacional de Bazaruto, ofwel de Bazaruti Archipellago. Deze onbewoonde eilanden staan bekend als een van de mooiste eilandengroepen van Afrika: hier vind je azuurblauwe zee, zandstranden, palmbomen en koraalriffen.

Duiken bij Vilanculos

Het duiken bij Vilanculos is anders dan in de omgeving van Tofo. Het zuiden van Mozambique werd gedomineerd door een rotslandschap met af te toe wat begroeiïng, hier zijn kleurrijke koralen. Daarnaast zie ik maanvissen, lipvissen, kleurrijke garnalen, koraalduivels en nog veel meer! De schildpadden zijn mijn favoriet.

Tussen de duiken vaart de boot langs verschillende elanden van de Bazaruti Archipellago. Het water is hier turquoise, de witte en gele zandduinen vormen een mooi contrast. De gezapigheid van het plaatsje Vilanculos wordt ruimschoots goedgemaakt door het prachtige landschap voor de kust!

Vanuit Vilanculos reis ik naar Barra Point.