Brasov bezienswaardigheden: de middeleeuwse stad in de karpaten

De historische stad Brasov ligt in het hart van Roemenië, omgeven door de Karpaten. Deze gezellige stad is een parel voor reizigers die houden van een mix van middeleeuwse charme, adembenemende natuur en een rijke cultuur. Één dag is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden in Brasov te zien, maar reserveer voldoende tijd voor de betoverende omgeving van Brasov.

uitzicht over de stad en bezienswaardigheden van brasov

jenny in brasov

Bezienswaardigheden in Brasov en omgeving

Wij sliepen tijdens onze rondreis door Roemenië niet in Brasov, maar verkenden de stad vanuit een van de charmante boerendorpen in de omgeving. Met de huurauto waren we zo in de stad en er is voldoende plek om je auto (betaald) te parkeren op loopafstand van de bezienswaardigheden in Brasov.

Tip: Wij huren onze auto altijd bij Sunny Cars. Wij hebben fijne ervaring met Sunny Cars en hun Nederlandse klantenservice – ook die ene keer dat we schade aan de auto hadden.

marktplein in brasov

Het historische centrum van Brasov

Het historische centrum van Brasov is niet groot. In een dag(deel) kun je de mooiste plekken van Brasov zien en neerstrijken op een paar leuke terrasjes.

Het centrum van Brasov is een sprookjesachtige plek met goed bewaarde middeleeuwse architectuur. We genoten van een wandeling door de geplaveide straatjes met kleurrijke huizen en gebouwen.

Het centrale plein, Piata Sfatului, is een levendige plek vol met cafés, restaurants en winkels. Het plein wordt gedomineerd door het stadhuis, een prachtig gebouw uit de 15e eeuw dat nu het Historisch Museum van Brasov herbergt. Rondom het oude stadhuis worden regelmatig markten met streekproducten en lokale evenementen georganiseerd.

Verscholen aan de rand van het plein, naast de KFC, ligt een orthodoxe kerk. Na een kleine (vrijwillige) donatie zijn we het pand ingegaan om de fraaie fresco’s te bewonderen.

orthodoxe kerk in brasov roemenie

De smalle straten in het oude centrum

Brasov is ook beroemd om zijn smalle straatjes, waarvan Strada Sforii de bekendste is. Met een breedte van slechts 1,3 meter is dit één van de smalste straatjes van Europa.

Eerlijk is eerlijk: ik vind dat er mooiere plekken in Brasov zijn dan Strada Sforii. Zo ligt een paar gekleurde huizen verderop de Beit Israel Synagoge.

Tip: Verscholen in een iets minder smal steegje aan de overkant van de weg ligt Nola coffeeshop, een leuke plek om iets te drinken in Brasov.

koffie in brasov

De Zwarte Kerk van Brasov

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Brasov is de Zwarte Kerk (Biserica Neagră). Deze gotische kerk is gebouwd in de veertiende eeuw. De kerk dankt zijn naam aan een brand in de zeventiende eeuw die de muren zwart blakerde.

Binnenin de kerk is een indrukwekkende collectie van oude tapijten te bewonderen en een majestueus orgel. Voor kinderen is er een soort speelhoek met boekjes en kleurtjes. Bij het verlaten van de kerk valt mijn oog ineens op een nis in het schip: tegen de voorgevel van de kerk is een aparte ruimte met oude graven.

Er wordt gezegd dat de Zwarte Kerk een van de meest indrukwekkende gotische kerken in Zuidoost-Europa is. Of het waar is? Geen idee, maar wij vonden de kerk erg mooi.

zwarte kerk in brasov

De Poort van Ecaterina

De Poort van Ecaterina (Poarta Ecaterinei) is een andere belangrijke bezienswaardigheid in Brasov. De poort uit de zestiende eeuw was ooit de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Het is het enige overgebleven stuk van de oorspronkelijke stadsmuren.

De Poort van Ecaterina staat bekend om zijn vier kleine torentjes, die symbool staan voor de middeleeuwse jurisdictie van de stad.

Aan beide kanten van de poort ligt een fraai aangelegd stadspark. Wij strijken neer op een bankje om even na te genieten van ons bezoek aan de bezienswaardigheden van Brasov.

graven in de zwarte kerk van brasov

Het Witte en Zwarte Toren

De Witte Toren (Turnul Alb) en de Zwarte Toren (Turnul Negru) zijn twee middeleeuwse wachttorens die uitkijken over de huizen en bezienswaardigheden in Brasov en het omringende landschap.

Hoewel het niet mogelijk is om de torens van binnen te bekijken, zijn ze zeker een bezoekje waard. Een steile trap loopt van de stadsmuren van Brasov naar de torens midden in het groen. We zijn nog maar net uit het centrum en we wanen ons al midden in de natuur.

De Witte Toren biedt een prachtig uitzicht over het oude centrum van Brasov. Via een fraai bospad lopen we vervolgens naar de Zwarte toren. Deze dankt zijn naam aan een blikseminslag.

Achter het centrum van Brasov zien we Mount Tampa liggen.

Mount Tampa

Wil je meer natuur? Breng dan ook een bezoek aan de berg Tampa (Muntele Tâmpa). Op de top van de berg Tampa vind je een uitkijkplatform en een groot Hollywood-achtig bord met de naam van de stad.

Je kunt de top bereiken door een wandeling te maken of de kabelbaan te nemen. Wij slaan de berg Tampa over – één heuvel met uitzicht op de bezienswaardigheden van Brasov is voldoende tijdens ons korte bezoek aan de stad.

De bergen bij Brasov en het Holy Trinity Monastery

Wil je een bezoek aan de bezienswaardigheden in Brasov combineren met een bezoek aan de bergen en de natuur in Roemenië?

Een stukje buiten Brasov ligt Prapastiile Zarnestiului, ook bekend als de Zărnești Gorges. Dit natuurgebied is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met zijn indrukwekkende kliffen, weelderige bossen en rijke biodiversiteit is er genoeg te doen voor bezoekers van alle leeftijden.

schapen op de weg in roemenie

Er lopen verschillende gemarkeerde wandelpaden voor het natuurgebied. Een van die paden leidt naar Manastirea Sfanta Treime, het Holy Trinity Monastery.

Holy Trinity Monastery

Het Holy Trinity Monastery (Manastirea Sfanta Treime) is een geheime plek buiten Brasov. Het klooster ligt half verscholen in de bergen. De kerk van het klooster heeft prachtige schilderingen – helaas is deze niet altijd geopend voor publiek.

Tijdens ons bezoek aan de religieuze bezienswaardigheid bij Brasov was de deur in eerste instantie gesloten. Er hangt een briefje met daarop een telefoonnummer, maar helaas spreken wij geen Roemeens en spreken veel mensen op het Roemeense platteland geen Engels. Wanneer we weg willen gaan, arriveert een man met een boormachine. Hij gebaart dat we mee naam binnen mogen.

trinitiy kerk in de karpaten

We kijken onze ogen uit. Het harde geluid van de boormachine is niet in staat de serene sfeer van de mooie kerk te verstoren. Even later arriveert een van de zusters van het klooster, bij haar kopen we een potje honing en een paar kaarsjes. De kaarsjes worden buiten naar de kerk aangestoken.

Slot Bran: het kasteel van Dracula in Roemenië

Last but not least, op ongeveer 30 kilometer van Brașov ligt het beroemde Slot Bran, beter bekend als het kasteel van Dracula. Hoewel de connectie met Vlad de Spietser (de historische figuur die als inspiratie diende voor Dracula) discutabel is, trekt het kasteel veel bezoekers vanwege zijn mystieke uitstraling en de prachtige ligging op een heuveltop in het schilderachtige Transsylvanië.

kasteel bran dracula in roemenie

Kasteel Bran werd gebouwd in de veertiende eeuw voor de verdediging van de smalle doorgang tussen Transsylvanië en Walachije. Door de eeuwen heen heeft het kasteel vele heersers en bewoners gekend, elk met hun eigen verhalen en geheimen.

Het kasteel is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur met torentjes, kantelen en smalle gangen. Binnenin het kasteel bevinden zich 57 kamers, elk gevuld met een schat aan historische artefacten en meubels.

Kasteel Bran is de meest toeristische plek die we bezochten tijdens onze rondreis door Roemenië.

roemenie met kinderen

Museum van Kasteel Bran

Vandaag de dag herbergt Kasteel Bran een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van het kasteel en de omliggende regio. De tentoonstellingen omvatten middeleeuwse wapens, kunstvoorwerpen, traditionele kleding en meer, die allemaal bijdragen aan het begrip van de rijke en complexe geschiedenis van Roemenië.

Overnachten in Brasov

Als gezegd, wij overnachten niet in Brasov maar in Bran-Sohodol. Daar hebben we een fijne familiekamer bij een boerengezin. Dit is een heerlijke plek om te genieten van prachtige uitzichten, de kuddes schapen en het leven in Roemenië.

Slaap je liever in de stad? Kijken dan eens naar deze leuke plekken: