Arequipa Peru: de mooiste stad van Peru (tip: Colca Canyon)

Arequipa is een van de mooiste steden in Peru. De stad heeft de bijnaam ‘witte stad’, omdat veel gebouwen gemaakt zijn van het witte gesteente van vulkaan Misti. In de omgeving van Arequipa liggen een aantal van de mooiste natuurwonderen van Peru, waaronder de Colca Canyon.

Wat te doen in Arequipe Peru? Deze blog neemt je mee naar de leukste bezienswaardigheden in Arequipa,

Tip: in deze blog vind je een leuke route voor een rondreis door Peru.

Santa Catalina klooster Arequipa in Peru

Vroeg in de ochtend loop ik naar het Monasterio de Santa Catalina, een van de meest bijzondere religieuze bezienswaardigheden in Arequipa. Het ommuurde Santa Catalina klooster is zo groot, dat het voelt als een dorp verscholen van de drukte van de stad. Deze kleine religieuze citadel is gebouwd in 1579 en sommige delen zijn nog altijd in gebruik.

bezienswaardigheden arequipa klooster

Het Santa Catalina klooster is een kleurrijk een doolhof van straatjes, patio’s en kleine huizen die lange tijd bewoond waren door de nonnen. In de vele passages zijn scenes uit de bijbel te vinden. Binnenin het klooster worden schilderijen en foto’s tentoongesteld.

Het Santa Catalina klooster is zo groot, dat ik er makkelijk een paar uur kan ronddwalen zonder me te vervelen.

Entrée Monasterio de Santa Catalina: 10 euro.

Museo Arqueologico Chiribaya

Na een bezoek aan het klooster bezoek ik het kleine archeologische museum in Arequipa. Ik heb even genoeg religieuze kunst gezien en ga op zoek naar een ander stukje geschiedenis van Peru. Het museum toont verschillende artefacten uit de pre-inca tijd, inclusief een schedels en oude sieraden. De zalen met nautische ‘kunst’ als schilderijen, oude boeken en kaarten vind ik net wat minder interessant

Het Museo Arqueologico Chiribaya museum in Arequipa is gevestigd naast de San Fransiscokerk.

Tip: combineer een bezoek aan het museum met de naastgelegen markt met Peruaans handwerk.

Bezienswaardigheden Arequipa: Plaza de Armas

Plaza de Armas is het kloppende hart van Arequipa. Er hangt een relaxte sfeer: oude mannetjes voeren de vele duiven en kinderen spelen bij de fontein terwijl hun moeders gezellig kletsen. Rondom het plein liggen verschillende bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal (deze is dicht rond het middaguur). Rondom het plein liggen kleine sfeervolle restaurants en winkels, en zijn er ook de nodige reisbureautjes te vinden voor bustickets en tours.

Colca Canyon: een must see in de omgeving van Arequipa

“Please clap your hands and say hi to Jenny”.

Ik zit in een busje op weg naar de Colca Canyon en de gids slooft zich nét te veel uit. Gelukkig past de rest van de trip beter bij mij.

De gids is gelukkig niet alleen een lolbroek. Hij vertelt vol passie over lokale gebruiken en de geschiedenis van de regio. We leren over de gunstige effecten van coca-bladeren tegen de hoogte en we krijgen een mini-college over de flora en fauna bij de Coca Canyon. Onderweg stoppen we regelmatig om foto’s te maken. Naarmate we stijgen wordt het landschap steeds minder groen. Even tikken we de 4900 meter aan, dan dalen we af te Colca Canyon in.

colca canyon anders peru

In de middag staat een bezoek aan de warmwaterbronnen bij Chivay op het programma. Ik begin vol goede moed, maar al snel haak ik af. Mijn lijf heeft geen zin in een steile wandeling op een hoogte van 3600 meter. Ik ben buiten adem en ik heb hoofdpijn! Ik besluit om te draaien en een wandeling door het dorpje in de Colca Canyon te maken.

Mijn wandeling door Chivay blijkt een goede keus, de wandeling is erg mooi. Aan het eind van de middag keren de vrouwen terug van het land met hun schapen en geiten. Ik geniet van de lokale bevolking in hun gekleurde kledij.

baby alpaca

Ineens beland ik in de processie ter ere van de heilige St. Franciscus. Poppen ter grootte van een mens worden op een draagbaar door het dorp gedragen. Versierde lama’s en gemaskerde mannen verjagen de boze geesten. Hun dans wordt kracht bijgezet door het afsteken van vuurwerk.

De hoogte laat me niet los. Er volgt een onrustige nacht.

religieus festival andes

Hoogteziekte in Peru

Een groot deel van Peru ligt hoog in het Andesgebergte. Op grootte hoogte zit er minder zuurstof in de lucht, waardoor je last kunt krijgen van hoogteziekte in Peru. Wanneer je te snel stijgt, kun je last krijgen van kortademigheid, hoofdpijn en misselijkheid. In extreme gevallen kan hoogteziekte zelfs leiden tot orgaanschade.

Mijn klachten zijn mild, ik heb last van kortademigheid bij inspanning en wat hoofdpijn. Ik slaap slecht, mijn hoofd bonkt en ik voel me misselijk. Pas tegen de ochtend gaat de hoofdpijn liggen.

Condors spotten in de Colca Canyon

Om half 6 zit ik aan het ontbijt, ik wil condors zien! Dit is een speciale plek waar de kloof maar lieft 1000 meter diep is. Als gevolg van een aardbeving kan ik de kloof hier niet in. Er schijnen vaker aardbevingen voor de komen in deze regio, op sommige plekken daalt de aarde een paar meter per jaar.

Vanaf een uitzichtpunt wacht ik op de condors. Ik moet geduld hebben. Af en toe vliegt een roofvogel over, maar geen condor. Het is bewolkt en koud, de condors hebben de thermiek van de opwarmende lucht nodig om op te stijgen.

Ineens breekt de zon door. Even later zie ik de eerste condor opdoemen uit de diepte. Wat een grandioze ervaring! In het begin stijgen de reusachtige vogels langzaam, maar uiteindelijk komen ze sneller en sneller dichterbij. 

condor andes peru

Doen in Arequipa Peru: raften op Rio Chili

In de omgeving van Arequipa liggen verschillende rivieren. De Rio Chili is er eentje van. Rio Chili betekent ‘koude rivier’, het water is er ongeveer 12 graden. Ik ga raften in Peru, hoe cool is dat.

De trip begint met een goede en duidelijke instructie. Dat is fijn, ik heb niet veel ervaring. Ik leer hoe ik moet peddelen, welke commando’s de gids kan geven en wat we in dan geval moeten doen. Klinkt misschien hilarisch, maar het blijkt essentieel.

raften peru

Ik trek mijn wetsuite en jas aan en stap in de boot. We zijn met zijn vieren.

In het begin gaat het er rustig aan toe, maar al snel volgen de eerste stroomversnellingen. De stroomversnellingen worden steeds langer en moeilijker, en we moeten ons regelmarig goed vasthouden om niet uit de boot geslingerd te worden. Ondertussen geniet ik van de prachtige omgeving van Arequipa met veel groen, steile rotswanden en het betoverende uitzicht op de vulkaan Misti.

chivay andes peru

Scams in Peru

Ik ben afgezet… Het overkomt de beste, maar leuk is anders.

Vanuit Arequipa vervolg ik mijn backpackreis door Peru en Bolivia naar La Paz. De makkelijkste manier is een directe nachtbus, maar deze moet vaak lang wachten aan de grens. Een tourist office kan me helpen met tickets voor een bus die overdag gaat. Deze is wat duurder, want het is een feestdag. Voor die prijs krijg ik speciale tickets in een luxe bus met extra veel beenruimte – NOT.

arequipa centrum

Buiten vriest het, de verwarming in de bus staat op standje sauna. Helaas kan er geen raampje open voor wat frisse lucht. In Puno bij Lake Titicaca moet ik overstappen in een andere bus. De temperatuur is draaglijker, de beenruimte ben ik kwijt. In bus drie zit ik met een van mijn benen in het gangpad, terwijl de andere dubbelgevouwen onder mijn kin zit.

Op het busstation gaan tickets voor minder dan de helft over de toonbank. Gelukkig kan ik heeeeeeel lang van mijn dure ticket genieten, de busreis duurt namelijk geen tien maar 16 (!) uur… Maar daar kom ik pas achter wanneer ik de grens met Bolivia ben gepasseerd.

Hoera, mijn rondreis door Bolivia kan beginnen!

Tip: Achteraf gezien had ik veel tijd en geld kunnen sparen door online een tweedaagse excursie naar de Colca Canyon te boeken, die me na afloop direct naar Puno bracht.