Aswan: bezienswaardigheden in het zuiden van Egypte

Aswan is de meest zuidelijke stad van Egypte. De stad ligt aan de Nijl vlak bij de grens met Soedan. Aswan vormde eeuwenlang de poort naar Afrika. De rijkdom van Aswan komt tot leven in bezienswaardigheden als Abu Simpel en Elephantine eiland.

Met de trein door Egypte

Met de nachttrein reis ik van de Egyptische hoofdstad Cairo naar Aswan in het zuiden van Egypte. Vaak vind ik reizen per trein heel comfortabel en een leuke manier om iets van het land te zien. Deze treinreis in Egypte valt me echter een beetje tegen…. Er zijn helaas geen bedjes in de trein waarin ik zit, dus moet ik genoegen nemen met een soort van vliegtuigstoel. Er is voldoende beenruimte, dat wel, maar echt lekker slaap ik niet.

met een felucca op de nijl

Devolgende ochtend kom ik aan in Aswan in Upper Nubia. Na heel even mijn oogjes dicht te hebben gedaan na aankomst in het stadje, trek ik er ’s middags toch op uit om dingen te zien.

Bezienswaardigheden Aswan: Elephantine eiland

Per boot ga ik naar een eiland Elephantine eiland, een oud eiland in de Nijl. Elephantine eiland is sinds de vierde eeuw voor Christus bewoond. Het eiland is ongeveer een kilometer lang en een halve kilometer breed. In het zuiden van het eiland vind je een antieke stad, in een villa is er een klein museum.

In de oude staat staan verschillende tempels uit het middenrijk. De bekendste tempels zijn de tempels van Chnoem, Satet en Anuket. Van sommige van deze tempels staat enkel nog een aantal zuilen met een dak erop. De vele hierochliefen die op de verschillende oude tempels te vinden zijn voor mij het hoogtepunt van Elephantine eiland.

opgravingen in aswan

Dwalen door de Souq van Aswan

’s Avonds loop ik over de markten in het oude centrum van Aswan. Het is er gezellig druk, en er is van alles te koop. Echt lekker rondkijken lukt echter niet, want zodra je oog ook maar een heel klein beetje in een bepaalde richting kijkt, dan heb je meteen al een aantal verkopers over je heen. Sommigen wensen je een vrolijk kerstfeest, wat wel eigenlijk wel grappig is. Anderen zijn een beetje opdringerig – die negeer ik maar snel.

Abu Simbel: hét hoogtepunt van Aswan

In de hele vroege morgen vertrekken ik met een busje naar het zuiden naar Abu Simbel. Abu Simpel is een archeologisch complex, bestaande uit twee immense tempels die uit de rotsen gehakt zijn.

abu simpel

De tempel van Abu Simpel ligt aan de westelijke oever van het Nasr meer, en werd in de 13de eeuw voor Christus gebouwd in opdracht van koning Ramses II. De tempel was bedoeld als eerbetoon aan hemzelf en aan zijn vrouw Nefertari, maar was tevens bedoeld om zijn buren onder druk te zetten. 

De tempel wordt goed bewaakt, en het maken van foto’s in de tempel is ten stengste verboden. In de tempel zijn verschillende vertrekken, welke worden ondersteund door groteske zuilen. De tempel is schaars verlicht, wat een mistereuze sfeer geeft. En overal zijn hierogliefen, zo ver als je kijken kan…

Hoewel onze bus als een van de eerste busjes aankomt bij Abu Simbel, wordt de tempel vrij snel daarna al overspoeld door heel veel andere mensen. Reis je zelfstandig naar Abu Simpel? Vertrek dan zo vroeg mogelijk!

stuwmeer in agypte

Bezienswaardigheden rondom Aswan: het stuwmeer van Nasr

Op weg terug richting Aswan stopt de bus bij verschillende bezienswaardigheden op de route liggen. Allereerst bezoek ik het Nasrmeer. Door de aanleg van de Aswandam is dit meer ontstaan, en inmiddels is het het grootste meer van Afrika. Het meer speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de omgeving, en tevens ook in de irrigatie.

Daarna stopt de bus nog bij een aantal uitzichtpunten en winkeltje en tot slot bij de tempel van Philae.

oude tempel  bij aswan

De tempel van Philae bij Aswan

Philae is een tempel die je alleen per boot kan bereiken. Met een klein bootje vaar je naar de tempel, waar je korte tijd rond mag kijken voordat de boot je weer terug brengt naar het vaste land. De rij voor de bootjes is lang, en je moet ook goed opletten dat je het juiste bootje neemt op de terugweg.

De tempel is gewijd aan de oud-Egyptische godin Isis. De tempel staat niet op zijn originele plaats, maar is na de bouw van de Aswandam verplaats om het te redden van de ondergang/overstroming.

De oudste gebouwen dateren uit de zevende eeuw na Christus, maar geleidelijk is er meer en meer bijgebouwd. Er staan grote colonnades fier overeind, en achter de zuilengangen staat een groot gebouw met voorin een groot hof en achterin verschillende kapellen. Behalve hiërogliefen zijn er ook afbeeldingen van verschillende goden uit de stenen gehakt, en er zijn verschillende schilderingen. Met name de schilderingen in het hart van het gebouw, welke in de schaduw gelegen zijn, zijn mooi bewaard gebleven (of wellicht mooi gerestaureerd).

Een Feluccatocht over de Nijl

Gelukkig hoef ik de dag daarna niet veel te lopen of te zitten. Met een felucca, een traditionele zeilboot, vaar ik naar het noorden. Ik vaar via het tempelcomplex Kom Ombo naar Luxor

Het bootje is vrij primitief, maar met een aantal  matrassen zit je nog best lekker. En ’s nachts slaap je onder de sterrenhemel terwijl het water van de Nijl je in slaap wiegt. 

Tip: lees meer over mijn route door Egypte.