Baguio: de bergstad van de Filipijnen

De Filipijnse archipel bestaat uit duizenden eilanden. Midden op het eiland Luzon, ten noorden van hoofdstad Manilla, ligt de bergstad Baguio. De stad wordt omringd door weelderige dennenbossen en groene valleien en het klimaat is aangenaam koel. Baguio heeft een aantal leuke bezienswaardigheden en is een interessante stop tijdens een vakantie in de Filipijnen.

Tip: Dit is mijn route door de Filipijnen.

Reizen naar Baguio Filipijnen

Mijn rondreis door de Filipijnen start in Manilla. Wanneer ik het vliegtuig uitstap word ik overvallen door een drukkende tropische warmte. Even later valt de regen met bakken de lucht uit. Ik word niet blij van Manilla en ik besluit gelijk door te reizen naar Baguio.

De bus slingert omhoog de bergen in. Ik geniet van de adembenemende natuurlijke schoonheid om me heen. De bus slingert langzaam de bergen in en ik laat de zomerse hitte van Manilla achter me. Baguio ligt op een hoogte van 1500 meter tenmidden van schilderachtige bergen. De landschappen in Luzon in juli zijn groener dan groen – zo mooi!

Baguio is klein en compact. Ik blijf er twee nachten, dit blijkt voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Baguio te zien.

Durnham Park

Het is druk op de vroege zondagmorgen. In de vijver van Durnham Park dobberen al Filipijnse gezinnen in roeibootjes en waterfietsen. De eerste verkopers stallen hun waar uit langs de fraai aangelegde paden.

Plots wordt de rust verstoord door de geluiden van een fanfare. Mijn nieuwsgierigheid overwint (uiteraard) en ik volg mijn oren. Er is een parade van verschillende muziekverenigingen aan deelnemen, vergezeld door de lokale scouting en verschillende scholen en universiteiten. Er marcheren mannen in pak over straat, maar er dansen ook mannen in een minuscuul broekje en een tooi met veren.

De parade is ter ere van de herdenking van een grote aardbeving in Luzon op 16 juli 1990. Deze aardbeving kostte het leven aan maar liefst 1200 mensen.

Bezienswaardigheden Baguio: Botanische Tuin

Een van de hoogtepunten van Baguio is de Botanische Tuin. Deze betoverende tuin strekt zich uit over 50 hectare en herbergt een indrukwekkende collectie van inheemse planten en bloemen. Ik maak een ontspannen wandeling door de tuin, ik bewonder kleurrijke orchideeën en ik leer meer over de rijke flora van de regio.

De Botanische Tuin is een geweldige plek om te picknicken en te genieten van de rustige omgeving. In de weekenden komen hier veel lokale mensen, het is dan ook erg druk tijdens mijn bezoek. Doordeweeks is de Botanische tuin van Baguio een rustige en serene plek met uitzichten over de bergen in de Filipijnen.

Culturele schatten van de Filipijnen

Naast de natuurlijke schoonheid heeft Baguio ook een rijke cultuur en geschiedenis om te ontdekken. In het Baguio Museum leer ik meer over de inheemse culturen van Luzon.

Bezienswaardigheden Baguio: Tam-awan village

Sommige dingen zijn niet wat ze lijken. En sommige dingen komen totaal niet overeen met de voorstelling die je er van had.

Volgens de Lonely Planet is Tam-awan village een van de hoogtepunten van Baguio. In het culturele park vinden regelmatig dans en zang, terwijl lokale artiesten hun werk tentoonstellen. Maar dat beeld klopt niet met de glibberige paadjes die me naar het topje van een van de bergen rondom Baguio brengt. Gladde paadjes en flipflops zijn geen goede combinatie! Gelukkig is hier en daar een bamboeleuning waar ik me vast aan kan houden – ik ben soms erg onhandig.

Boven op de berg staat een droomvanger. Is dit het nu? Kunst is het, maar niet het soort kunst wat ik begrijp. Ik glijd naar beneden naar een ander deel van het park.

Uiteindelijk vind ik de traditionele huizen. Er staan houtsnijwerken voor, en zo hier en daar is er een bordje met wat uitleg. Het meest bizarre bouwwerk is de “Fertility hut”: een kleine hut met een dak van riet, waar man en vrouw gedurende een maand in worden opgesloten als ze een jaar naar hun trouwen nog geen kinderen hebben.

Is de vrouw na die maand alsnog zwanger, dan is er niks aan de hand. Is de vrouw na de maand nog steeds niet zwanger, dan mag de man bij een ander zijn geluk beproeven (hij blijft wel getrouwd). Na weer een maand te zijn opgesloten mag de vrouw vreemdgaan. Volgens oud gebruik een goede methode om te kijken wie er onvruchtbaar is….

De beroemde Baguio-markt

Een bezoek aan Baguio is niet compleet zonder een wandeling door de kleurrijke Baguio-markt. Op weg naar de markt wordt mijn aandacht getrokken door muziek: er is een parade in Baguio. De lokale muziekverenging blaast een deuntjes, terwijl groepen kinderen van verschillende scholen kun danskunsten tonen. Traditionele kledij en schooluniformen bestaande uit T-shirtje wisselen elkaar af.

Op de bruisende markt in Baguio geniet ik van verse aardbeien uit de omving. Ze zijn heerlijk rood en zoet. Hier kun je ook lokale producten, ambachtelijke souvenirs en andere soorten verse groenten en fruit kopen.

Session Road: het bruisende hart van Baguio Filipijnen

Hoewel mensen in de Filipijnen overwegend Christelijk/Katholiek zijn, zijn alle winkels gewoon open op zondag. Het is koppenlopen bij Session Road .

Session Road de place to be voor winkels, restaurants en een levendige sfeer. Het kloppende hart van is bezaaid met boetieks, souvenirwinkels en eetgelegenheden waar je kunt genieten van de lokale keuken. In de knusse cafés staan lokale lekkernijen als warme chocolademelk en zelfgemaakte aardbeienjam op de kaart. Heerlijk!

Een lange trap vanaf Session Road brengt me naar de Kathedraal van Baguio. Ook hier is het druk, zowel in de kerk als ook op het plein voor de kerk. Door de speakers galmt de mis, en in de tuin van de kerk hangen beeldende posters tegen abortus en tegen het gebruik van de pil.

Bell Church

Is het een kerk? Of is het een Taoïstische tempel? Officieel het eerste, al heeft deze bezienswaardigheid qua uiterlijk meer weg van het tweede.

Een aantal draken staren me aan terwijl ik de kerk nader. Voor de kerk staan spreuken is het Chinees (al ben ik niet helemaal zeker van de oorsprong van de karakters die ik zie). In een vijver drijven prachtige lelies. De kerk wordt bewaakt door leeuwen, en de klokkentoren is een pagoda boven op de berg.

Overnachten in Baguio Filipijnen

Er zijn veel bijzondere plekken om te overnachten in Baguio. Naast de traditionele hotels met wit betegelde kamers met bedden met dikke pluizige dekens zijn er zogenaamde love hotels. Deze verhuren kamers voor een paar uur. Borden met knipperende LED-verlichten lokken mensen naar binnen met de laatste aanbiedingen. Ik gniffel als ik zie dat je bij regen en op zondagen korting krijgt.

De gemiddelde backpacker zal niet slapen in een love hotel. Dan zijn onderstaande plekken betere hotels om te slapen in Baguio.

Vanuit Baguio neem ik een bus naar Sagada. Heb je een ruimer budget voor je reis door de Filipijnen? Met de taxi doe je 2,5 uur over het traject Baguio – Sagada in plaats van 6 uur met de bus.