Bandung Indonesië een stad met een rijke koloniale geschiedenis, vanwege zijn unieke gebouwen wordt Bandung ook wel het Parijs van Java genoemd. De stad is uniek, maar de mooiste bezienswaardigheden van Bandung bevinden zich buiten de stad: van uitgestrekte theeplantages tot actieve vulkanen en warmwaterbronnen.
Tip: Bezoek Bandung tijdens je rondreis door Java.
Tempo Dulu: het koloniale Bandung
Bandung is de hoofdstad van West-Java. Het koloniale verleden heeft een duidelijke stempel op de stad gedrukt. Moderne bouwstijlen zijn aangepast aan het tropisch klimaat, wat heeft geleid tot een aantal unieke bezienswaardigheden in Bandung. De stad is uitgegroeid tot een van de drie Art Deco steden in de tropen!
Midden in het centrum van Bandung ligt het Gedung Merdeka, gebouwd in 1895 in neoclassicistische stijl en herbouwd in art-deco stijl door de architect Charles P. Wolff Schoemaker. In het koloniale gebouw huisde ooit de Sociëteit Concordia, die inmiddels heeft plaatsgemaakt voor het Azië-Afrika Conferentie museum.
Ik maak een stadwandeling lang verschillende koloniale gebouwen en andere bezienswaardigheden van Bandung. Veel van de gebouwen zijn nog in gebruik (vaak door overheidsinstellingen), het is daarom niet mogelijk om de gebouwen van binnen te zien. Een van de mooiste plekken is het institut technologi Bandung (ITB) is gebouwd tijdens de Nederlandse bezetting, de markante gebouwen zijn ontworpen door de Nederlandse architect Maclaina Pont.
Wandelen op Java: het beroemde Dago theehuis
Vanuit het universiteitsterrein loopt een mooi voetpad naar het Dago-theehuis, iets wat je zeker moet doen in Bandung. Ik laat de drukte van de stad achter me en wandel door de glooiende heuvels. Vanuit het theehuis geniet ik van het prachtige uitzicht over de Bandung en omgeving.
Het theehuis is een goede uitvalsbasis voor een bezoekje aan een aantal watervallen rondom Bandung. De watervallen zelf zijn niet echt indrukwekkend, maar de omgeving is adembenemend.
Wanneer ik verder loop, laat ik al snel de gebaande paden achter me. Ineens sta ik midden in een kleine kampong. Ik word van alle kanten vriendelijk begroet en sommige kinderen proberen me stiekem even aan te raken. Over een hekje wappert vrolijk gekleurde was en de kipjes scharrelen vrolijk rond.
Het is heerlijk om hier rond te dwalen. Er zijn geen echte bezienswaardigheden, in plaats daarvan word je getrakteerd op een kijkje in het Indonesische leven.
BEZIENSWAARDIGHEDEN RONDOM BANDUNG: VULKANEN EN MEER
Hoogtepunten Bandung: de Tangkuban Perahu vulkaan
De vulkaan Tangkuban Perahu is een van de hoogtepunten van West-Java. Tangkuban Perahu ligt 30 kilometer ten noorden van Bandung en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten. De naam van het vulkaan betekent letterlijk ‘het omgevallen schip’ en eerlijk is eerlijk: de vorm van de vulkaan heeft als je goed kijkt iets weg van een gekanteld schip.
In de krater van de vulkaan heeft zicht een kratermeer gevormd. Vanaf de uitkijkpost heb je fantastisch uitzicht op de krater van de Tangkuban Perahu. Je bevindt je dan op 1830 meter hoogte.
Het schijnt dat het water soms magisch blauw is, maar door heftige regelval lijkt met meer bij mij wat weg te hebben van een ondoorgrondelijke modderpoel. In het natuurgebied rondom de hoofdkrater liggen meer kraters. Uit sommige borrelt een stinkende zwavellucht naar boven.
Ik reisde per taxi van Bandung naar de Tangkuban Perahu vulkaan. De krater van de vulkaan is bijna per (normale) auto te bereken, je hebt geen 4×4 nodig! Uiteraard moet je goed onderhandelen voor een ritje naar boven – het is mij niet gelukt om een taxi te vinden die op de meter rijdt. Boven op de berg is een grote parkeerplaats, deze staat in het weekend vol met lokale toeristen die bij de vulkaan komen picknicken. Buiten het weekend staan er vooral verkopers die proberen eten, souvenirs en poncho´s aan argeloze toeristen te slijten.
Doen in Bandung: de warme bronnen van Ciater
Na een bezoek aan de vulkaan is het grappig om via Ciater terug naar Bandung te gaan. Hier is een recreatiepark met verschillende watervallen en warme (!) zwavelhoudende bronnen. Een genot voor de mens, schijnt, al vind ik persoonlijk water van boven de 60 graden niet comfortabel om in te badderen…
Ik ben een uitzondering die de regel bevestigt. Om me heen zitten overal mensen (met hun kleren aan) in het water. Kinderen rennen vrolijk rond en pa rookt een sigaretje. De vrouwen bespreken de nieuwtjes van de dag en lachen mij stiekem uit omdat ik niet in de warme bronnen van Ciater wil badderen.
Tips: Kijk uit met je kleren. Het T-shirt van een vriendinnetje is door het water van lichtblauw naar zalmroze getransformeerd!
Theeplantage Bandung
Rondom Bandung liggen verschillende mooie theeplantages. Deze zijn te bezoeken als eenvoudige dagtrip van een halve dag.
Ik bezoek de beroemde theeplantage Gunung Mas bij Puncak. Je kunt hier een wandeling maken tussen de theevelden, maar ook een kijkje nemen in de theefabriek.
Meer TIPS
Reizen naar Bandung
Ik ben geen fan van Jakarta. Gelukkig kun je ook van Maleisië direct vliegen naar Bandung, zo omzeil je de hoofdstad van Indonesië. AirAsia vliegt een paar keer per week tussen Kuala Lumpur en Bandung.
Bandung heeft een goede treinverbinding met Jakarta en Yogyakarta. Deze treinrit schijnt een van de mooiste treinritten van Java te zijn. Helaas heb ik deze treinrit zelf nog steeds niet afgelegd. (Maar hij staat op mijn bucketlist!) Van Bandung naar Bogor en van Bandung naar Pangandaran rijden shared taxi’s.
Tip: hier lees je meer over treinen op Java.
Overnachten in Bandung
Op loopafstand van het centrum en het station van Bandung ligt Mogens Guesthouse. VK Pods is een andere populaire plek onder backpackers.
Wil je meer luxe? Kijk dan eens naar het sfeervolle Dago Teuku Angkasa 14.