De bezienswaardigheen in Bukhara

Bukhara (Buchara) Oezbekistan was een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen en tijdens de Zijdenroute. Jaarlijks trokken vele handelaren met hun kamelen door de woestijn. Eeuwen later is Bukhara een levendige stad met veel bijzondere historische bezienswaardigheden. Bukhara laat sprookjes tot leven komen. 

Parel in de woestijn

Zodra ik ’s ochtends de deur uit stap van mijn hotel in Bukhara, word ik overvallen door de hitte. Het is begin mei en het is nog vroeg… Het klimaat van Oezbekistan zorgt voor lange, hete zomers.Oezbekistan blijkt minder conservatief dan ik dacht, dus ik besluit met blote armen naar buiten te gaan. Uiteraard heb ik een bloesje in mijn rugzak om me te bedekken wanneer ik een moskee of medressa binnen ga.

Er zijn veel bezienswaardigheden in Bukhara die ik wil zien! Bukhara is een groot en levendig openluchtmuseum. 

Bezienswaardigheden Bukhara: het levendige Lyabi Hauz

Lyabi Hauz is de centrale ontmoetingsplaats van de stad: ’s avonds zitten er mensen op terrasjes langs een eeuwenoud waterbassin. Vroeger werd dit bassin (en de grachten door de stad) gebruikt om je te wassen. Nu hebben de meeste huizen stromend water. De grachten worden alleen nog gebruikt voor het wassen van hun auto’s en het schrobben van de vloer.

Om Lyabi Hauz ligt een aantal interesse bouwwerken, waaronder een oude moskee en een aantal medressa’s. Waar vroeger nog leerlingen woonden die zich wilden bekwamen in de islam, zijn souvenirwinkels gevestigd. Er worden in Bukhara veel tapijten, zijden shawls en schilderijtjes verkocht. Tijden veranderen, maar Bukhara is een blijft een stad waar handel floreert (en waar je mooie spullen kunt kopen). 

Kukeldash Medressa: leven in een traditionele gebedsschool

In de Kukeldash Medressa is een klein museum wat laat zien hoe leerlingen vroeger woonden. De deuren van de vertrekken zijn amper 1,5 meter hoog en erg smal, het is dus echt even manoeuvreren voor mij (en mijn fototas) om binnen te komen. 

Door de kleine deuren zijn de hoge vertrekken heerlijk koel. Ik loop langs oude boeken en tapijten, en kijk naar oude foto’s. Helaas zijn alle bijschriften slechts in het Oezbeeks of Russisch…

De binnenplaatsen van de gebedsschool is een oase van rust. Bloemen bloeien weelderig, de klaprozen zorgen voor een rood tapijt in de tuin. Er klinkt zachte traditionele muziek. Ik waan me even in een sprookje van duizend-en-een nacht.

Ulugbek Medressa en Abdul Aziz Khan Medressa

Een rondreis door Oezbekistan is bijzonder, ik ken maar weinig mensen die er geweest zijn. Reizen door Oezbekistan voelt als een tijdreis. Ik ben een pionier die de oude Zijderoute herbeleeft.

Ineens sta ik voor de Ulugbek Medressa en de Abdul Aziz Khan Medressa. Dit zijn twee grote façades recht tegenover elkaar. In de oude gebedsruimte van de Abdul Aziz Khan Medrassa is een klein museum over houtsnijwerk. Het meest bijzondere is echter het vertrek zelf met prachtig geschilderde koepels. In de kamertjes van de leerlingen van de gebedsschool zitten de gebruikelijke souvenirwinkeltjes.

De Ulugbek Medressa is minder gerestaureerd. In een van de poorten van het binnenplein zit een groot gat. Deze gebedsschool uit de 15de eeuw is de oudste van zijn soort.

Kalon Moskee

Ondanks dat ik deze reis van nacht tot nacht vastgelegd heb, ben ik toch het gevoel van tijd kwijt. Een goede eigenschap tijdens de vakantie – vind ik. Het verbaast me hoeveel mensen ineens uit de Kalon-moskee komen. Het zijn er honderden! En dan realiseer ik me dat het vrijdagmiddag is, het belangrijkste gebed van de week. 

De Kalon moskee biedt plaats aan ongeveer 10.000 gelovigen. Je kunt als niet-moslim de gebedsruimte niet betreden. Je kunt wel rondlopen over de binnenplaats ven door de galerijen. De minaret grenst van de Kalon moskee staat op aangrenzende plein. Ooit was dit de hoogste minaret van Centraal Azië.

Tegenover de moskee ligt de Mir-i-Arab medressa.  De gebedsschool is nog altijd in gebruik, dus je moet genoegen nemen met een blik vanuit de foyer. 

Abdullah Khan Medressa

De laatste medressa van de dag die ik bezoek is de Abdullah Khan Medressa, een stukje naar het westen. Een allervriendelijkst mannetje geeft me een korte rondleiding door de hal bij binnenkomst en verschillende vertrekken die hier aan grenzen. Hij wijst me op bepaalde details. Het feit dat ik eigenlijk bijna niks versta van zijn praatje in het Oezbeeks kan ik de moeite die hij doet zeker waarderen. De tegels en de ornamenten in het plaffond zijn inderdaad mooi. En ook voelt het avontuurlijk door via allerlei trapjes door de verschillende vervallen vertrekken van de oude medressa te dwalen. Wat een stof ligt er overigens overal! Het is duidelijk dat Bukhara half in de woestijn ligt. Ook de temperatuur van tegen de 30 graden liegt er niet om (en het is pas begin mei).

Ark en Zidon, een stad in een stad

Volgens de Lonely Planet is de Ark van Bukhara een stad in de stad. Van buiten af ziet het ommuurde bouwwerk er inderdaad groot en imposant uit. Van binnen valt het een beetje tegen: slechts een deel van de oude stad is toegankelijk voor publiek. Binnen de muren bevindt zich een aantal musea. Hier worden oude korans, munten en artefacten uit het oude Oezbeekse rijk tentoongesteld. Daarnaast is er een plein wat vroeger dienst deed als een onoverdekte rechtszaal en is er een oude troon te zien.

Net achter de Ark bevindt zich het Zidon, de oude gevangenis. Is de Ark ommuurd om te zorgen dat de vijand niet naar binnen kan, zo is het Zidon ommuurd zodat de gevangen niet naar buiten kunnen. De gevangenis bestaat uit verschillende vertrekken, waar nu oude foto’s te zien zin. Het meest gruwelijke vertrek is een zes meter diepe put waarin gevangen met insecten en schorpioenen werden opgesloten. Nu ben ik op zich niet bang voor welk insect dan ook, maar het idee dat er van alles over me heen kruipt en kriebelt staat me behoorlijk tegen!

Vliegende tapijten

Via de tapijtmarkt loop ik naar de Joodse wijk. Ik ben niet op zoek naar een mooi tapijtje om naar huis te vliegen, maar het is wel weer tijd om euro’s in te wisselen voor Soms. Discreet vraagt mijn reisgenoot in een winkeltje of er gewisseld kan worden. Het vrouwtje stapt naar buiten, en schreeuwt naar de overkant van de straat of iemand wellicht kan wisselen. Wanneer bevestigend wordt geantwoord, wordt er een bedrag over de straat gescandeerd. Na onderhandeld te hebben over de koers (jawel) heb ik in plaats van een enkel biljet van 50 euro weer een hele stapel geld. Gelukkig krijg ik er een elastiekje bij om het zaakje bij elkaar te houden.

bezienswaardigheden bokhara

De filmset van Bukhara

Bij de Kalon Moskee stuit ik op een paar mannen verkleed als ridder (of zoiets). Ik vermoed dat het een aantal verklede mannen zijn die een centje bij proberen te verdienen door met toeristen op de foto te gaan. Ik vergis me. Ik ben op de filmset van een videoclip beland. Er is een aantal ridders, er is een prinses en er is een oude markt met jonkvrouwen. Dit is overigens mijn vrije interpretatie van het geheel 🙂

De crew vraagt of ze met me op de foto mogen. Ik vraag of ik een paar foto’s van hen mag maken.

Ik ben dol op portretfotografie op reis.

Bazaars en Joodse wijk

Via de Taki-Telpak Fushion Bazaar en de Taki-Saraffon bazaar kom ik dan eindelijk aan in de Joodse wijk. Een doolhof van staten, met huizen van steen en leem. De straten zijn niet mooi en egaal betegeld als in het toeristische deel van de stad. Het is een mengsel van afvalt met gaten, steentjes en los zand. Helaas zijn alle winkeltjes dicht en zijn de straten uitgestorven – even vergeten dat het Sabat is.

Met behulp van een vriendelijk meneer die me spontaan rond leidt bezoek ik een synagoge. De synagoge oogt rommelig met heel veel oude foto’s en allerlei prullaria en kleedjes.

Voor de meesten Medressa’s en overige bezienswaardigheden in Bukhara moet je 2 Som betalen om binnen te komen. Soms komt hier nog een toeslag voor een camera bij.

Accommodatie in Bukhara

Ik overnacht in het Aist Hotel bij Lyabi Hauz. De kamers zijn niet ruim, maar er is een ruime (overdekte) en sfeervolle binnenplaats. Het ontbijt is heerlijk en het personeel is erg vriendelijk.

Het fijnste aan dit hotel is de ligging. De meeste bezienswaardigheden in Bukhara liggen op loopafstand.