Doen in Casablanca: de leukste bezienswaardigheden in één dag

Casablanca is de grootste stad van Marokko. De stad biedt een interessante mix van oude en moderne architectuur, levendige markten en prachtige bezienswaardigheden. Casablanca is een fijne plek om je rondreis door Marokko te starten.

Heb je (net als ik) niet zo veel tijd? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Casablanca in één dag.

Dit is mijn complete reisroute door Marokko.

Eten in Casablanca Marokko

Het is al donker wanneer ik vanaf het vliegveld van Casablanca aan kom in de stad. Ik houd er nooit zo van om in het donker ergens aan te komen – maar het is wat het is. Nadat ik heb ingecheckt in mijn hotel ga ik op zoek naar een hapje eten. Gelukkig zijn er veel leuke en hippe restaurantjes in Casablanca, je kunt op veel plekken goedkoop eten.

Casablanca ligt in het noorden van Marokko. De stad is een interessant mix van Europese en Arabische cultuur. Dat zie je terug in het straatbeeld van Casablanca én in de keuken. Ik word het meest gelukkig van de lokale toetjes, een soort pudding met gepureerd fruit.

Bezienswaardigheden Casablanca: Hassan II-moskee

De volgende ochtend zet ik koers richting een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Casablanca, namelijk de Hassan II-moskee. Dit is één van de grootste en meest moderne moskeeën ter wereld. Het imposante gebouw is gebouwd aan de kust en biedt een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

De Hassan II-moskee is een plek vol symboliek en rijkdom. De bouw van de moskee was een ambitieus project van koning Hassan II als teken van Marokko’s rijkdom en grootsheid. Nog altijd neemt de bezienswaardigheid een markante plek in in de skyline van Casablanca.

Wanneer ik de moskee in stap valt mijn oog op de prachtige marmeren vloer en rijke tegelwerk. Kleurrijke mozaïeken vormen fraaie patronen. De moskee heeft een opvallend dak van glas, wat zorgt voor een bijzondere lichtinval. Ik vergaap me aan prachtige marmeren kolommen, kunstwerken en schilderijen. Deze plek mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis door Marokko!

Tip: neem een privé gids bij de ingang. Wij betaalden € 20,00 voor 1,5 uur. De Hassan II-moskee is een van de weinige moskeeën in Marokko waar je als niet-moslim naar binnen mag.

Notre-Dame de Lourdes Casablanca

De Hassan II-moskee is niet de enige religieuze bezienswaardigheid in Casablanca die haar deuren opent voor toeristen. Na een bezoek aan de moskee loop ik naar de Notre-Dame de Lourdes (Casablanca Cathedral), een van de weinige christelijke kerken in Marokko. De kerk in Casablanca staat symbool voor de Franse aanwezigheid in Marokko. De kerk is opgetrokken uit wit marmer en steen en is een echte blikvanger.

Het interieur van de Notre-Dame de Lourdes is rijk versierd met marmeren pilaren, fresco’s en een prachtig plafond. Wanneer ik op mijn gemakje door de kerk struin, word ik aangesproken in het Frans. Of ik misschien naar het dak van de kerk wil? Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Via een smalle trap klim ik naar het dak van de kerk. Ik had een soort van balestrade verwacht waar ik rond kon lopen, maar niks is minder waar. Vanuit de deur stap ik zo op het gipsen dak van de kerk. Dit is best een beetje spannend. In de verte zien ik de zee liggen en onder me zie ik de verschillende bezienswaardigheden van Casablanca. Wat een bijzondere ervaring om hier te mogen staan.

Parc de la Ligue Arabe

Pal naast de kathedraal van Casablanca ligt het Parc de la Ligue Arabe, een groot park met talloze wandelpaden, fonteinen en prachtige bloemen. Op de vele bankjes in het park zitten verliefde stelletjes en kinderen spelen in de zon. Het is winter, maar het weer in Marokko lijkt meer op lenteweer. (Later blijkt dat het in de bergen behoorlijk koud zal worden!)

Old Medina Casablanca

Een rondreis of stedentrip naar Marokko is niet compleet zonder een bezoek aan een medina: de oude markt. De medina van Casablanca bestaat uit een wirwar van smalle steegjes waar je als toerist makkelijk verdwaald. Slechts twee van de historische toegangsporten staan nog overeind, de Bab Marrakesh en de Bab el-Jedid.

Casablanca is mijn eerste kennismaking met Marokko en ik vind de Old Medina erg leuk. (Vooral om er lekker te gaan zitten met een kop thee en mensen te kijken.) De markt is echter kleiner, minder chaotisch en minder authentiek dan de Medina van Marrakesh of Fez.

Mohammed V Plein

Casablanca betekent letterlijk wit huis (of witte stad). Het is dan ook niet vreemd dat de meeste gebouwen in de Marokkaanse stad een witte kleur hebben. Zo ook de bezienswaardigheden rondom het Mohammed V Plein.

Wanneer ik neerstrijk op het Mohammed V Plein komen ontelbare duiven op me af. Het is duidelijk dat de beestjes regelmatig gevoerd worden. Maar ik kom niet voor de duiven, ik wil slenteren door het fraai park bij het plein en ik wil genieten van de lanen met palmbomen en de vele fonteinen.

De gebouwen rondom het plein weerspiegelen de architectuur in Mauresque en Art Deco-stijl die populair was tijdens de Franse koloniale periode. De architect Henri Prost is het brein achter veel van deze bezienswaardigheden waaronder het Franse consulaat, het Hof van Justitie en het postkantoor.

Tip: in de avonduren is het bruisende Mohammed V Plein fraai verlicht.

Casablanca Ville Nouvelle

Helaas blijf ik maar twee nachten in Casablanca. Ik heb daarom geen tijd om naar Ville Nouvelle te gaan, de moderne stad van Casablanca. De wijk staat bekend om zijn prachtige winkelstraten, hippe cafés en restaurants en moderne architectuur. Wil je shoppen? Dan moet je op de Boulevard D’Anfa zijn.

Overnachten in Casablanca

Ben je maar een à twee nachten in Casablanca? Dan zou ik zeker overnachten in het oude centrum van de stad op loopafstand van de historische bezienswaardigheden.

Dit zijn leuke plekken om te slapen in Casablanca:

  • Jm Suites Hotel ligt in de zakenwijk van Casablanca. Het duurzame hotel wordt omgeven door musea en restaurants
  • Barcelo Anfa Casablanca is een hotel van wereldklasse met een goed restaurant én een buitenzwembad
  • Reis je naar Marokko met kinderen? Mosquee & Sea View Casablanca heeft meerdere slaapkamers. Het appartement ligt pal naast de Hassan II-moskee

Reizen naar Casablanca

Transavia vliegt een paar keer per week naar Casablanca. De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur.

Wil je vanuit Casablanca verder reizen door Marokko? Ik nam de trein naar Marrakesh. De trein in Marokko is goed geregeld. Je kunt gewoon naar het station gaan en daar een kaartje kopen.