Bezienswaardigheden in Dali: tempels en minderheden in Yunnan

Dali Yunnan is een populaire reisbestemming in het zuidwesten van China. Het stadje Dali aan het langgerekte Erhai-meer is gezegend met prachtige architectuur. Verscholen tussen de bergen van Dali verschillende dorpen van Bai, een van de vele etnische minderheden in China. Geniet van de bezienswaardigheden in Dali en de betoverende omgeving.

Reizen van Kunming naar Dali

Wanneer ik vanuit Vietnam in Kunming in Zuid-China arriveer, wil ik eigenlijk maar één ding. Ik wil hier weg! Het contrast tussen China en de bergdorpen van Sapa is te groot. Zo snel als kan boek ik een ticket voor de trein naar Dali.

De afstand tussen Kunming en Dali is ruim 300 kilometer. Vanuit de trein valt het me op hoe groot de stad Kunming is! Maar langzaam maakt de hoogbouw van de metropool plaats voor laagbouw en natuur en even later glijdt het Chinese platteland aan me voorbij. Vanuit de trein geniet ik van de heuvelachtige provincie Yunnan. Ik zie kleine dorpjes met lemen huizen, groene velden met rijst en graan, beboste heuvels en verschillende steden.

Een paar uur later ben ik in Dali. 

Bezienswaardigheden in Dali: Old Town

De Bai-cultuur leeft in het oude centrum van Dali. Dit zie je aan de witte huizen, de witte klederdracht van de Bai en de talloze theeceremonies. Het is heerlijk om rond te dwalen in de nauwe straatjes, de verscholen hofjes en je te vergapen aan de authentieke houten gebouwen. Rondom de oude stad liggen delen van de stadsmuren en stadspoorten, allen zijn zorgvuldig gerestaureerd.

Dali rekent vooral op Chinese toeristen en minder op westerlingen. Er is weinig informatie in de Engelse taal te vinden. Gelukkig kom je met handen en voeten een heel eind.

Bezienswaardigheden in Dali: Three Pagodas

Dali is een bijzonder stadje, maar het achterland van Dali is minstens net zo mooi. Hier kun je prachtige wandelingen maken en kun je een kijkje nemen op het Chinese platteland. 

Een bezoek aan de Three Pagodas is een populaire excursie vanuit Dali. Het oude complex is in het begin van de eeuw helemaal gerestaureerd en ziet er uit om door een ringetje te halen. Helaas doet het complex niet echt oud meer aan: verwacht niet dat je een historische bezienswaardigheid bezoekt wanneer je de Drie Pagodes bezoekt. (Ik was slecht voorbereid en moest echt even schakelen toen ik het nieuwe complex bezocht.)

Zeg ik dat je deze Dali bezienswaardigheid niet moet bezoeken? Absoluut niet!

De drie pagodes zijn uniek. De middelste pagode heeft een hoogte van maar liefst 70 meter en is daarmee een van de hoogste pagodes van China. Het complex bestaat uit een aantal tempels en paviljoens. Uit verschillende vertrekken klinkt het zachte rustgevende gezang van monniken. Vanuit de Drie Pagodes heb je bovendien een prachtig uitzicht over de bergen en het Erhai-meer bij Dali. 

Wandelen bij Dali

Rondom Dali kun je een aantal adembenemende wandelingen maken. Liggend op een hoogte van 2000 meter omgeven door besneeuwde bergtoppen heeft Dali een zeer mild klimaat. Vanuit de Zhonghe-tempel en Gantong-tempel net buiten Dali brengen kabelbanen je naar het gebergte van de Cangshan.

Ik besluit de Jade Cloud Pass Walkway te lopen, een wandeling van kabelbaan naar kabelbaan. De wandeling begint bij de tempel. Vanuit de tempel brengt een stoeltjeslift me zo de bergen in. Hier start de Jade Cloud Walkway, een eenvoudige wandeling die grotendeels vlak is. Onderweg geniet ik van de prachtige uitzichten over Dali en het meer en passeer ik verschillende watervallen. Helaas eindigt mijn wandeling in een forse regenbui die het maken van mooi foto’s van Dali onmogelijk maakt…

Bezienswaardigheden omgeving Dali: Xizhou en meer

Helaas rijdt er geen bus tussen Dali en Xizhou, een stad die ook bekend staat om zijn Bai minderheden. Noodgedwongen stap ik in een taxi. Ja, het is een aanslag op mijn budget voor China, maar ik krijg er een leuke dag voor terug!

Xizhou is een gezellig dorpje met authentieke huizen. Het dorp lijkt op Dali, al zijn er minder Chinese toeristen. 

De Chinese chauffeur stelt voor om niet alleen naar Xizhou te gaan, maar om ook een aantal bezienswaardigheden rondom Dali te laten zien. Hoewel hij erg zijn best doet dingen uit te leggen (met name in het Chinees), is er geen koek van te bakken. Ik besluit me te laten verrassen. 

Eerst rijd ik naar Shangguanhua, een plaatsje met veel bloemen en een kabelbaantje naar de Dragon Cave. De grot bevat een aantal kunstige formaties uit druipsteen en met een beetje (heel veel) fantasie kun je er leuke vormen in ontdekken. De grot is uitgelicht met felle neonlampen in bizarre leuren en een gids in lokale klederdracht vertelt er een leuk verhaaltje bij. Helaas alleen in het Chinees… 

De laatste attractie van de dag is geen aanrader. Met een speedboot (veel herrie en pijnlijk voor je onderrug) het meer op naar het Golden Island. Het meer is mooi, maar de boot gaat te snel om te genieten en lekker wat foto’s te maken. Het eiland is een typische Aziatische attractie, een hotel met daaromheen een tuin met Buddha- en Hindoebeelden. Het is de dure entreeprijs niet waard. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *