Dagtocht Guatape en Penol: het mooiste uitzicht van Colombia

Niet ver van Medellin Colombia liggen het regenboogstadje Guatape en de gigantische rots Piedra del Penol met een waanzinnig uitzicht. Wanneer de dagjesmensen aan het eind van de middag het stadje verlaten, word je ondergedompeld in een authentiek stukje Colombia.

Lees meer over mijn reis door Colombia.

De makkelijkste manier om Guatape te bezoeken is een tour vanuit Medellin, bijvoorbeeld deze trip of één van deze excursies. Je kunt Guatape ook prima met het openbaar vervoer bezoeken. In deze blog vertel ik je wat te doen in Guatape en leg ik je uit hoe je er komt.

Bezienswaardigheden Colombia: el Penol de Guatape

Het kleurrijke Guatape is de toegangspoort tot Piedra del Penol, die ook wel el Penol de Guatape of the Rock of Guatape wordt genoemd. Vanaf de monolithische steen heb je een betoverend uitzicht over Lake Guatape en omgeving. Volgens kenners is dit een van de mooiste uitzichten van Colombia.

bezienswaardigheden colombia el penol

Tegen de zijkant van de rots zigzagt een trap van ongeveer 740 treden naar boven. Vanaf een afstandje heeft de trap wat weg van een ritssluiting die een reusachtige spleet in de rots probeert te dichten.

Een trap van 740 treden klinkt hoog (dat is het natuurlijk ook), maar de klim naar boven is goed te doen. Ook de kleine reiziger (3 jaar) liep zonder problemen zelfstandig naar boven. Je hoeft deze bezienswaardigheid niet over te slaan als je Colombia met kinderen bezoekt!

De trappen zijn niet toegankelijk voor kinderwagens. Reis je naar Colombia met een baby of dreumes? Neem dan een draagzak mee.

De toegangsprijs is 20.000 COP.

Het mooiste uitzicht van Colombia

Het uitzicht vanaf Piedra del Penol de Guatape is erg mooi, zeker op heldere dagen. Vanaf het observatieplatform geniet ik van de blauwe kleur van Lake Guatape in de diepte. Het kunstmatige meer heeft een grillige kustlijn en in het meer liggen vele kleine (schier)eilanden.

Boven op de rots zijn drankjes, ijsjes en andere snacks te koop.

Tip: je kunt het best zo vroeg mogelijk naar El Penol gaan, het is dan minder druk en minder warm. Ik ben rond 9.00 aan de klim begonnen en ruim anderhalf uur later stond ik weer beneden.

Kleurrijk Guatape

Piedra del Penol is hét hoogtepunt voor een Guatape trip. Je doet het stadje Guatape echter tekort als je alleen de rots bezoekt en het stadje niet verkend. Guatape is gesticht in 1811 toen het dorp vlakbij moest wijken voor de aanleg van een stuwmeer. Het is niet groot, een middag is genoeg voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Guatape.

Parque Principal de Guatape is het kloppende hart van Guatape. Op dit gezellige plein kun je lekker eten, hier vertrekken de tuktuks naar Piedra del Penol en hier ligt de Iglesia de Nuestra Senora del Carmen, de belangrijkste kerk van Guatape. Rondom het plein ligt een gezellige weerwar van geplaveide straten met gekleurde huizen.

Ik overnacht in een centraal gelegen appartement aan het plein.

Guatape is een heerlijk stadje. De huizen hebben minstens drie kleuren verf op de muren – vaak meer. De buitenkanten zijn gedecoreerd met fraaie muurreliëfs in de vorm van bloemen, dieren of geometrische figuren. Aan de gevels hangen weelderige planten en bloemen. Geen enkel huis is hetzelfde als dat van de buren.

De Guatape umbrella’s zijn de bekendste bezienswaardigheid in Guatape. Boven dit toeristische straatje hangen paraplu’s in alle kleuren van de regenboog. Toeristen doen een dansje met een drankje in de hand, terwijl kleine kinderen tikkertje spelen op de kleurrijke trappen van Plazoleta de Los Zocalos.

Plazoleta de Los Zocalos is leuk om te zien, maar ik vind het te druk. Ik word blijer van de andere straatjes van Guatape die authentieker zijn.

Boottocht over Lake Guatape

Het meer van Guatape transformeert langzaam van een stuwmeer naar een toeristische bestemming. In de kleine haven van Guatape worden kajaks en jetski’s verhuurd.

Na een helse busreis (zie hieronder) heb ik geen zin om heel actief te zijn. Ik huur een bootje en ik laat me rondvaren over het meer. Tijdens de boottocht zie ik verschillende bezienswaardigheden van Guatapel, waaronder La Cruz, Piedras del Marial en de ruïnes van een van de buitenverblijven van de beruchte Pablo Escobar.

Liever vantevoren boeken? Deze dagtrip vanuit Medellin naar combineert El Penol met een boottocht over het meer. Deze trips is inclusief ontbijt en lunch. Veranderen onderweg je plannen? Je kunt tot 24 uur voor vertrek kosteloos annuleren. 

Eten in Guatape

Er zijn veel plekken om lekker te eten in Guatape. Rondom het busstation van Guatape ligt een groot aantal restaurant met uitzicht over de kleine haven. Ook bij Plazoleta de Los Zocalos kun je lekker eten.

Mijn favoriete restaurant van Guatape is Namaste Vegan Food. De naam doet misschien vermoeden dat het een Indiaas of Nepalees restaurant is, maar dat is niet waard. Op de kaart staat een aantal overheerlijke vegan gerechten, veelal gemaakt met streekproducten. Rond lunchtijd kan het hier best druk zijn, wanneer de dagjesmensen terug zijn naar Medellin keert de rust weder.

Grappig detail: élk hoekje van Namaste Vegan Food is beschilderd! Van muur tot stoel tot gitaar. Wanneer je denkt dat je het beter kunt, mag je zelf de kwast ter hand nemen en een kunstwerkje achterlaten in het restaurant.

Ga je op zoek naar mijn handtekening? Dan kun je lang zoeken! Het lijkt me niet zo handig om mijn peuter te leren dat je op muren kunt schilderen – ik houd mijn muren thuis graag schoon 😉

Bussen Colombia: met het OV naar Guatape

De bus van Medellin naar Guatape vertrekt 1 à 2 keer per uur vanuit Terminal del Norte in Medellin. Het busstration is vanuit Medellin makkelijk te bereiken met de metro (lijn A, halte Caribe) of met de taxi/uber. Wanneer de taxi op de meter rijdt, is de taxi niet veel duurder dan de Uber.

Ticket voor de bus naar Guatepe koop je bij loket 9 of 14 op het busstation of via de Redbus app. De prijs bedraagt ongeveer 19.000 COP.

Terminal del Norte is een groot busstation. Er zijn veel winkeltjes om iets lekkers te kopen voor onderweg of je kunt alvast een hapje eten op het station.

Over het algemeen zijn de bussen in Colombia van goede kwaliteit, zeker op langere afstanden. De bus van Medellin naar Guatape is minder luxe en er is weinig beenruimte. Zodra de eerste bergen in zicht komen en we de hoofdweg verlaten voel ik een knoop in mijn maag ontstaan. De knoop wordt groter en groter. Ook de kleine reiziger, die normaal nooit wagenziek is, wordt langzaam groen van kleur. Ik voel me niet senang en ik ben blij wanneer ik na twee uur de bus verlaat.

Tip: ’s middags keren veel dagjesmensen vanuit Guatape terug naar Medellin. Soms moet je een of meerdere bussen voorbij laten gaan voor je mee kan. Het is aan te raden om bij aankomst in Guatape meteen een kaartje voor de terugreis te boeken.

Er rijden tuktuks tussen Guatape en Pierda. De afstand is 3 kilometer en er is een vaste prijs.

Overnachten in Guatape

Hoewel de meeste toeristen niet overnachten in Guatape, zijn en in en om het stadje veel mooie plekken om te overnachten. Ik kocht voor het gemak van een appartement midden in de stad, maar er zijn ook luxe glampingtenten met prachtige uitzichten over het meer en El Penol.