Bezienswaardigheden van Heidelberg

“Heidelberg is een romantische stad en in trek bij busladingen bejaarden.” Pardon? Ik neem de trein uit Utrecht en ga op onderzoek uit. Wat te doen in Heidelberg en omgeving? Op mijn flipflops loop ik uren langs leuke historische bezienswaardigheden en onderneem ik toffe activiteiten. Mijn conclusie: een stedentrip Heidelberg is leuk voor iedereen!  

Wil je Heidelberg bezoeken? In deze blog deel ik de leukste bezienswaardigheden van Heidelberg en omgeving en deel ik al mijn Heidelberg tips.

Het oude centrum van Heidelberg Duitsland

Heidelberg heeft een compact oud centrum. Het oude centrum heeft iets romantisch met zijn vrolijk gekleurde vakwerkhuizen met bloemetjes voor de ramen. Op zomerse dagen zijn er vele terrasjes waar je samen met een geliefde van een hapje en een drankje kan genieten.

Wat ik nog veel leuker vind: in Heidelberg kun je ook heerlijk in je eentje uit eten gaan. In veel steden word ik met een blik vol medeleven aangekeken wanneer ik zonder vriend op pad ben. Niet in Heidelberg! Ik word niet in een verdomhoekje achter in de zaak gezet. Ik hoef niet snel mijn eten naar binnen te werken. Ik kies een mooi plekje in het restaurant, ik bestel een extra drankje en tel gewoon mee. Fijn.

Een stadswandeling door Heidelberg

Als je in korte tijd het centrum van Heidelberg wilt verkennen, mét gratis tips van de local, kun je het beste een stadswandeling met gids makem. Gids Jean-Paul leidt me langs vele historische bezienswaardigheden van Heidelberg. Ik zie bijzondere kerken, leuke winkeltjes én de studentengevangenis Heidelberg.

Zijn het de studenten die Heidelberg zo leuk maken en romantisch maken? Of mist Heidelberg een ruw randje omdat het met stip de grootste stad is die níet gebombardeerd is tijdens de tweede wereldoorlog? Jean-Paul wijst op kleine herdenkingstegels in de oude binnenstad. Hier woonde vroeger een jehova-getuige of een jood. Huizen overleefden de oorlog, hun inwonenden niet. Soms heb je een gids nodig om te zien.

Boek hier je stadswandeling voor nog geen 10 euro per persoon.

Schloss Heidelberg: het kasteel van Heidelberg

Schloss Heidelberg is een markant herkenningspunt: het kasteel is vanuit de hele oude stad te zien. Ik loop naar boven door de kasteeltuinen. Vanuit de terrassen in de tuin heb je uitzicht over de stad en de rivier de Neckar. Gras, bomen en verschillende struiken wisselen elkaar af. Tussen de begroeiing door zie ik de stad onder me liggen. Naast me piept de zon door een gat in de vervallen toren door.

Als je een kaartje koopt kun je de binnenplaats van het kasteel Heidelberg bezoeken. Dit deel van het kasteel is in originele staat. In de kelder bezoek ik de ‘big barrel’, een wijnvat waar maar liefst 220 duizend liter wijn in past! Uiteraard kun je ook verschillende soorten wijntjes proeven en kopen in het kasteel.

Dol op kastelen? Hier vind je een overzicht van de twintig mooiste kastelen in Duitsland!

Het hoogtepunt aan het bezoek van de burcht voor mij is echter het Duitse Farmacie museum. Van de oude Grieken en Romeinen tot nu. Compleet met verschillende accessoires uit de apotheek, een eeuwenoud laboratorium én een aantal oude apotheken (uiteraard met kasten met heel veel laatjes voor verschillende pillen). Je kan ook zelf geneesheer spelen en je eigen kruidenthee brouwen.

Ik besluit niet dezelfde weg naar beneden te lopen, maar de funicular te nemen.

Informatie over prijzen en openingstijden vind je op de website van Schloss Heidelberg.

Heidelberg bezienswaardigheden: het verpakkingsmuseum

Sommige dingen klinken me zo raar in de oren, dat ik gewoon een kijkje móet nemen. Dat overkwam me toen ik hoorde van het verpakkingsmuseum.

De buitenkant is niet altijd wat het lijkt. Zo ook voor het verpakkingsmuseum. In een voormalige kerk vind je een museum met – hoe kan het ook anders – allemaal verschillende verpakkingsmaterialen. Van de eerst Perga melkpakken tot de geschiedenis van de Coca Cola-flesjes en oude blikken. Sommige verpakkingen zijn retro en weer helemaal hip, terwijl je andere zo in de prullenbak zou mikken.

Het museum is niet heel groot, maar een leuke suggestie voor een verloren uurtje.

Varen over de Neckar in de omgeving van Heidelberg

Eerlijk is eerlijk: Heidelberg is óók in trek bij ouderen. Ik ben een van de jongste passagiers die op een regenachtige zondagochtend van Heidelberg naar Neckarsteinach vaart. Daarnaast ben ik een van de weinigen die niet op zondagochtend om tien uur al aan het bier of de wijn zit. Hallo generatiekloof! Doe mij maar een groene thee.

Terwijl de ouderen in Neckarsteinach in de bus stappen, stap ik vol goede moed de berg op. Rondom Neckarsteinach liggen vier burchten: twee ervan zijn privébezit, de andere twee kan je in. De burchten liggen op loopafstand van elkaar. Dit is een leuke wandeling door de Duitse natuur.

Na twee uur stap ik weer op de boot. Deze boot is kleiner en het aanwezige publiek is stukken jonger. Hier voel ik me meer thuis! Ik geniet van de mooie landschappen, dit is een van de leukste uitstapjes omgeving Heidelberg. 

Doen in Heidelberg: wandelen over de Filosofenweg

Op de heuvel tegenover het kasteel, aan de overkant van de rivier de Neckar, ligt de filosofenweg Heidelberg. Een heerlijk wandelpad met mediterrane planten en bloemen waar je helemaal tot rust kan komen. Vanuit het centrum van Heidelberg stap je zo de natuur in. Hoe cool  is dat!

Ik ga voor nóg meer rust en klim via kleine zigzagweggetjes naar de top van de Heiligerberg. Op het moment dat ik denk dat ik helemaal fout loop (waarom wijk ik altijd van de aangegeven route af?) beland ik op de Oberste Philosophenweg. Wat een mooi uitzicht over de burcht heb je hier! En er komt bijna niemand…

Boven op de Heiligerberg vind je een aantal kasteelruïnes en een amfitheater. In het weekend rijdt er een bus naar boven, maar op maandagochtend is er bijna niemand. Mijn hoofd is lekker leeg en ik ben klaar voor de nieuwe werkweek (die begint bij mij dit jaar op dinsdag).

Shoppen Heidelberg

Heb je tijd over of geen zin in cultuur tijdens je citytrip? Heidelberg heeft veel leuke winkels en markten. Voor het Rathaus is een markt met groente en fruit, vlak ernaast ligt een markt met alternatieve hebbedingetjes. De Hauptstrasse is een van de langste voetgangersgebieden van Europa. Zoek je een internationale keten of wil je liever een designshop? Zoek je een souvenirtje, chocolade en gummiberen of nieuwe schoenen? Het kan in Heidelberg!

Reizen naar Heidelberg

Vanuit Utrecht sta je met de trein in nog geen vijf uur in het centrum van Heidelberg. Ik vind reizen met de ICE altijd een feestje. De stoelen zijn ruim en je kunt af en toe een kleine wandeling maken door de trein. Door de gereserveerde zitplaatsen hoef je nooit te staan en je zit wanneer je met meerdere mensen reist altijd bij elkaar.

Tip: Je boekt je online treinticket naar Heidelberg eenvoudig bij NS internationaal.

Overnachten in Heidelberg Duitsland

Heidelberg heeft passende accommodatie voor elk budget. In Europa kies ik tegenwoordig vaak voor een appartementje via AirBnb, maar in je eentje is een hostel wel zo fijn. Je ontmoet makkelijk andere mensen en je hebt een keuken tot je beschikking. 

Ik heb een eenpersoonskamer in Steffi’s Hostel. Het hostel ligt vlak bij het station – ideaal als je zoals ik met de trein naar Heidelberg gaat. De bekendste Heidelberg bezienswaardigheden liggen op minder dan een half uur lopen. De kamer is ruim zonder veel poespas. Ik deel de douche en het toilet met anderen. Gelukkig zijn de douches en de toiletten gescheiden, je hoeft dus niet lang te wachten totdat de ander klaar is met wat-dan-ook. Het hostel heeft gratis WiFi, in mijn kamer aan het eind van de gang is het signaal een beetje gammel.

Ben je op zoek naar sfeervolle accommodatie in het centrum van Heidelberg? Hotel am Schloss ligt aan de voet van het kasteel van Heidelberg. Vanuit het hotel kijk je uit over de historische binnenstad van Heidelberg. Meteen aan de rivier de Necker en de voetgangerszone van Heidelberg centrum ligt het Hotel Vier Jahreszeiten. Ook dit is een bijzondere plek!

HeidelbergCard voor veel voordeel

Met de HeidelbergCard heb je gratis toegang tot vele bezienswaardigheden in Heidelberg, inclusief het kasteel en de kabelbaan naar het kasteel. De kaart biedt tevens toegang tot het openbaar vervoer in de stad. Bij de kaart zit een handige reisgids.

Tip: De HeidelbergCard is 1, 2 of 4 dagen geldig, je kunt de citycard makkelijk online bestellen.