Kosice Slowakije: het onbekende oosten

Het oosten van Slowakije is (nog) niet ontdekt door de massa. Aan de mooie landschappen zal het niet liggen, de natuur in dit deel van Slowakije is adembenemend mooi, vooral langs de Ruzin rivier. Daarnaast heeft de stad Kosice een aantal interessante bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Koscive Slowakije

Tijdens mijn rondreis door Slowakije bezoek ik de stad Kosice in het oosten van het land. Laat ik met de deur in huis vallen: Kosice is niet de meest interessante plek van Slowakije. Ik ben zelfs een beetje teleurgesteld! Toch zijn er een aantal Kosice bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Kosice is een stad zoals vele andere in centraal Europa. Het oude centrum kenmerkt zich door fraai gekleurde huizen, een bisschopshuis en het oude stadhuis gelegen aan een aaneenschakeling van stadspleinen met weelderige parken en fonteinen. Op warme dagen zorgt de nevel rondom deze fonteinen voor een welkome verkoeling – het weer in Kosice kan behoorlijk drukkend zijn. Jonge kinderen rennen en plonzen in de fontein, een vrolijk tafereel. (Die van mij doet vrolijk mee.)

Sint Elisabeth Kathedraal

In het hart van de stad ligt de Sint Elisabeth Kathedraal. De kathedraal van Kosice staat bekend als de meest oostelijk gelegen Gotische kerk van Europa. De kerk stamt uit de veertiende eeuw en met de tijd uitgegroeid tot de grootste kerk van Slowakije.

De buitenkant van de kathedraal van Kosice is erg fraai. Het is mogelijk om via een trap van 160 treden tot boven in de kerktoren te klimmen. Vanaf hier moet je een prachtig uitzicht hebben over Kosice en de bezienswaardigheden van het oude centrum. Het is me te warm, ik eet liever een ijsje in de schaduw van de kerk dan dat ik naar boven klim.

Aan de voorkant van de Kathedraal van Kosive ligt een fraai gerenoveerde stadstoren (Urbanova veza).

Meer kerken in Kosice

Aan de voet van de kathedraal van Kosice ligt de Premonstratsky kostol Najsvatejsej Trojice, een onbekende bezienswaardigheid in Kosice. Wanneer ik de kerk binnenstap krijg ik een korte rondleiding aangeboden. Een dame geeft informatie over de geschiedenis van de katholieke kerk en toont me het mooie interieur vol fresco’s en altaren.

Kosice in de middeleeuwen

De meeste bezienswaardigheden in Kosice concentreren zich rondom het Hlavne namestie plein. Verder naar het zuiden zijn resten van de oude stadsmuren van Kosice te bewonderen, deze dateren uit de middeleeuwen. In een kelder ligt een reconstructie van de Middeleeuwse stadspoort Kosicka brana.

slowakije route kosice

Slovak Technical Museum

Aan de rand van het oude centrum van Kosice ligt het Slovak Technical Museum, een klein museum met een grote collectie techniek (in de ruimste in van het woord). In het museum worden klokken, meet- en analyseapparatuur en oude machines tentoongesteld. Ondanks dat het museum niet heel interactief is, was er ook voor onze peuter genoeg boeiends te zien.

Veel beschrijvingen zijn alleen in het Slowaaks.

Eten in Kosice: Tabacka Kulturfabrik

De Tabacka Kulturfabrik is een van de leukste plekken om te eten in Slowakije. Een oude fabriekshal is omgetoverd tot een hip cultureel centrum met concerten, filmvertoningen en theatervoorstellingen. De bistro van Tabacka serveert lekkere burgers met eerlijke ingrediënten uit de omgeving.

Terwijl vanaf het terras de kleurrijke muurschilderingen op de binnenplaats bestudeer, klimt en klautert de kleine reiziger in de speeltuin van het complex.

Street art in Kosice

Kosice mist de alternatieve vibe van Bratislava. Ondanks dat is er een aantal toffe murals in Kosice te vinden. De mooiste murals liggen rondom cultuurfabriek Tabacka, maar ook richting het oude centrum zijn gave muurschilderingen.

Kosice kent een actieve street art groep van lokale en internationale artiesten. Op dit moment zijn er in Kosice tientallen murals te vinden en dit aantal groeit ieder jaar.

Op MyWanderlust kun je meer lezen over street art in Kosice.

Overnachten in Kosice

Op loopafstand van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van Kosice liggen veel leuke plekken om te slapen.

  • H75 Apartments is een luxe appartement voor 1-2 personen slechts 300 meter van het centrum
  • TeleDom Hotel is een sfeervol hotel in Kosice
  • Zelf overnacht ik in een appartement buiten de stad, maar die plek wordt niet langer verhuurd

Natuur bij Kosice: langs de Ruzin rivier

Zo sceptisch als ik ben over Kosice, zo lyrisch ben ik over de ligging van de stad in Oost-Slowakije. Kosice ligt aan de rivier de Hornad in een dal tussen de bergen Slanske en Volovske. In 4,5 uur rijd je van Bratislava naar Kosice (let op: je hebt een tolvignet nodig), maar ik besluit een omweg te nemen via een smal dal langs de rivier de Ruzin.

De weg kronkelt door het bergachtige landschap. Het grootste deel van de route wordt het zicht belemmerd door het dichte bos, maar wanneer de bomen even wijken is het uitzicht fenomenaal. Een lint van turquoise water slingert door het groene landschap.

Je kunt uren rijden door de valleien zonder iemand tegen te komen.

Vlak bij het gehucht Kosicka Bela ligt de Ruzin dam, hier maakt de rivier een hoefijzervorm. Als je het mij vraagt is dit een van de mooiste plekken van Slowakije! Buffetrestaurant Lodenice Ruzin verhuurt voor een klein bedrag bootjes en waterfietsen voor een tocht over de rivier.

spissky kasteel bezienswaardigheid slowakije

Overnachten kan op deze mooie plek:

  • Op slechts 200 meter van de dan ligt Penzion Lesanka, een comfortabel hotel met elegante kamers, wellness faciliteiten en gratis parkeren voor gasten
  • Een stukje verderop ligt Chatisko, ook dit hotel heeft een fraai uitzicht

Bezienswaardigheden Oost-Slowakije: Spissky Hrad

Het kasteel van Spissky is een van de mooiste kastelen en historische bezienswaardigheden van Slowakije. Op een heuvel bij het dorpje Spisske Podhradie ligt de ruïne van een stenen kasteel uit de twaalfde eeuw. De romaanse en gotische architectuur van het kasteel is opmerkelijk goed in tact gebleven.

Gewapend met een audioguide begin ik mijn ontdekkingstocht door het kasteel. Verschillende vertrekken zijn opnieuw ingericht, waaronder de oude keuken. Andere delen van de kasteelruïne missen dak en meubilair en zijn daarom minder goed te herkennen, waaronder een aantal kerken en kappelen in de ruïne. In een van de musea van Spissky Krad worden Middeleeuwse martelwerktuigen tentoongesteld.

Door zijn hoge ligging geniet ik niet alleen van het kasteel zelf, maar ook van de prachtige uitzichten over de omgeving.

Let op: het kasteel is niet toegankelijk voor kinderwagens.

Vliegen naar Kosice Slowakije

Kosice is de op een-na-grootste stad van Slowakije. Alleen Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, telt meer inwoners. Op dit moment gaan er geen directe vluchten van Nederland naar Kosice. Sterker nog: er gaan maar een paar vluchten per dag naar Kosice (waarschijnlijk worden het er meer na de pandemie). Wil je naar Kosice vliegen? Dan moet je overstappen in bijvoorbeeld Praag of Wenen.