Bezienswaardigheden in de Baai van Kotor

De Baai van Kotor is een van de mooiste baaien ter wereld. Langs de Baai van Kotor in het zuidwesten van Montenegro liggen pittoreske plaatsjes als Kotor, Tivat, Perast en Herceg Novi. De Baai van Kotor genoot in de Middeleeuwen van grote rijkdom, wat je nog altijd terug ziet aan de architectuur en bijzondere bezienswaardigheden. Maar dat is niet alles: de baai van Kotor ziet uit als een fjord zoals je in Europa alleen in Noorwegen vindt.

De Baai van Kotor staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Je kunt je hier makkelijk een paar dagen vermaken. In deze blog vertel ik je meer over de bezienswaardigheden van Kotor, wat te doen in Kotor en deel ik praktische tips voor reizen naar Kotor. Zo haal je het beste uit je Kotor reis!

De Baai van Kotor, Montenegro

Ik stuur de auto door een haarspeldbocht. Meteen naar de bocht volgt er nog één, en nóg één. Opeens zie ik de Middellandse Zee glinsteren in de verte. Langzaam nader ik de Baai van Kotor. Het is een prachtige baai met een heerlijk klimaat. Ik kijk er naar uit om de Baai van Kotor de komende dagen te ontdekken!

Vanuit de lucht ziet de Baai van Kotor er uit als een vlinder. Het grootste deel van de baai staat door zijn culturele waarde op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een smalle weg leidt me langs de kust van de Baai van Kotor tot in Kotor: het plaatsje waar de baai zijn naar aan te danken heeft.

Op de kaart hierboven vind je de volgende bezienswaardigheden in de Baia van Kotor: 1. Herceg Novi – 2. Ferry – 3. Eiland Lady of the Rock – 4. Perast – 5. Tivat (Airport) – 6. Kotor – 7. Kotor Fortress – 8. Lovcen National Park

Bezienswaardigheden Kotor, Montenegro

Het oude Kotor ligt diep in de baai, ver weg van de open zee. Tegenwoordig weten cruiseschepen de haven van Kotor te vinden, maar in de Middeleeuwen werden vijanden door de ligging van Kotor op veilige afstand gehouden. Kotor was een belangrijke handelsstad. De rijkdom van Kotor uit die tijd zie je nog altijd terug, bijna nergens liggen zo veel kerken en Venetiaanse paleizen als in Kotor.

Ik dwaal door een wirwar van kleine straatjes. Het oude ommuurde centrum van Kotor is geheel autovrij. Dat is fijn!

klokkentoren kotor montenegro

Via smalle steegjes zwerf ik van plein naar plein. Vroeger had ieder plein zijn eigen functie, zo was er een groentenplein en vleesplein. Je ziet daar tegenwoordig weinig van terug, behalve in de naam van de pleinen. Kotor heeft nog altijd een kleine bazaar. Onder oude bogen worden souvenirs als kruiden, honing en (helaas) koelkastmagneten verkocht. Maar er ook handwerk te koop, van zelfgebreide trui tot houten speelgoed.

Bezoek de Kathedraal van Kotor 

Het is bijna onmogelijk om alle kerken van Kotor te bezoeken – en ik denk dat je dat ook niet moet willen.

De Kathedraal van Kotor is erg bijzonder. Wanneer je voor de Kathedraal van Kotor staat valt al snel op dat de torens van de kerk niet symmetrisch zijn. De kathedraal is ernstig beschadigd tijdens de aardbeving van 1979, net als vele andere bezienswaardigheden van Kotor. De kathedraal is grotendeels in ere hersteld, maar helaas was er te weinig budget om beide torens weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Zo is de linkertoren soberder dan de toren rechts.

Kotor en katten

Op de muren van het oude fort. Op de vele trappen. Zomaar lui in het zonnetje. Waar je ook kijkt, overal is wel een kat te zien.

De katten van Kotor zijn geliefd bij veel mensen. Zo geliefd, dat er zelfs een heus kattenmuseum is opgericht in Kotor. De katten zijn bovendien zeer functioneel. Ze helpen niet alleen de muizen buiten de stadsmuren te houden, maar ook de slangen!

Adres: Cats Museum Kotor, Trg Gospa od An?ela, Stari Grad 371, 85330 Kotor

Het hoogtepunten van Kotor: Kotor Fortress and City Walls

Binnen de ommuurde stad liggen veel bezienswaardigheden van Kotor. De oude binnenstad is een groot openluchtmuseum. Het echte hoogtepunt van Kotor ligt echter niet aan zee, maar op de heuvels aan de noordkant van de stad.

Een oude trap van 1350 treden brengt me naar Kotor Fortress, het fort dat uitkijkt over de stad. Het is best een steile klim, maar het uitzicht over Kotor en de baai van Kotor maakt veel goed. De trap kronkelt de berg op langs de stadsmuren. Aan beide kanten van het pad wemelt het van de gele en paarse bloemen.

Halverwege de wandeling ligt een kleine kerk, de Church of Our Lady of Remedy. De kerk is niet langer in gebruik als kerk, het kerkje dient nu als een interessante plek voor een stop op weg naar Kotor Fortress.

Ik kan me voorstellen dat het fort van Kotor in de zomer een fijne plek is voor een picknick. Het panorama is adembenemend mooi. Misschien is dit wel het mooiste uitzicht over Kotor Baai. Ik waai bijna weg op de top van de heuvel, ik draai me vrij snel om voor de klim naar beneden.

De toegang tot het Fort van Kotor bedraagt EUR 8. Ga je in de zomer? Beklim het fort dan in de ochtend, omdat het ‘s middags heel warm kan zijn.

Via Old Kotor Road naar Lovcen National Park

Echte wandelfanaten hoeven niet te stoppen bij het fort van Kotor. Je kunt nog veel verder wandelen in Montenegro! Het pad slingert namelijk nog verder de hoogte in. Je volgt dan de Old Kotor Fort Trail, een eeuwenoude wandelroute. Als je deze route vervolgt, kom je in Lovcen Park. Dit is een wandelroute van 16 kilometer waarbij je maar liefst 1250 meter klimt.

Ik ben met de auto naar National Park Lovcen gereden.

Lekker eten in Kotor 

Een dag wandelen langs alle bezienswaardigheden van Kotor maakt hongerig. Gelukkig zijn er vele plekken in Kotor om de honger te stillen.

Konoba Scala Santa is het oudste restaurant van Kotor. Op de menukaart staan vooral lokale gerechten als vis, zeevruchten en Njegusi Proscuitto. Dat laatste is fijne dungesneden ham uit het dorp Njegusi. Door het klimaat en de hoogte (zo’n 25 haarspeldbochten) is de ham optimaal gefixeerd en smaakt deze op zijn best.

Adres: Konoba Scala Santa, Trg od Salate, Old Town Kotor

In Kotor kun je ook op veel plekken Cevapi kopen, een regionale variant op kofte kabab. Ik genoot van dit heerlijke gerecht in Pizzeria Sara.

Adres: Sara, Pjaca Sv. Tripuna, Old Town Kotor

De oude haven van Perast

Perast is een kleine stadje ten noordwesten van de stad Kotor. Het kleine barokken Perast beleefde zijn hoogtepunt in de zeventiende en achttiende eeuw. Perast was een belangrijke handelsstad met maar liefst honderd schepen.

Wanneer ik door het autovrije Perast loop geniet ik van de bijzondere architectuur van het stadje. Venetië heeft zijn stempel op Perast gedrukt.

Our Lady of the Rock

Voor de kust van Perast liggen twee kleine eilanden: St. Joris (Sveti Djordje) en Onze Vrouwe van de Rots (Gospa od Skrpjela, Lady of the Rock).

Met een klein bootje vaar ik naar het eiland Lady of the Rock. Op de plek van dit eiland vonden twee zeevaarders in 1452 een beeld van Maria. Het beeld moet al een hele tijd op de rots gelegen hebben, het was echter nog helemaal gaaf en niet aangetast door het zeewater. Zo ontstond een bedevaartoord. Op de vindplaats van onze vrouwe van de rots is een eiland aangelegd met daarop een kerk en een museum.

Elk jaar in augustus wordt de Lady of the Rock herdacht, lokale vissers laten dan stenen en rotsen in het water vallen bij het eiland.

Tip: combineer tijdens je boottocht de Our Lady of the Rock en de Blue Cave

Herceg Novi en de stranden in de baai van Kotor in Montenegro

Ik ben de grens tussen Bosnië-Herzegovina nog maar net over wanneer mijn oog valt op een oude man langs de kant van de weg. Ik weet niet waarom, maar ik ben er van overtuigd: deze meneer wil een lift. Aangezien er maar heel weinig verkeer langskomt, wil ik hem best helpen. Alleen, hoe moet dat met de bagage?

Het is even passen en meten, maar uiteindelijk zit ik bepakt en bezakt in de auto naar Herceg Novi, de eindbestemming van de oude man. Herzeg Novi is al eeuwenlang de poort tot de baai van Kotor. Het dorpje oogt moderner, ook al is het stadje al in 1382 gesticht.

Op het schiereiland van Herzeg Novi liggen enkele populaire strandjes waar in het toeristische seizoen dagelijks bootjes naartoe varen, zoals de stranden van Zanjice, Miriste en Dobrec.

De cruisehaven van Kotor

Kotor is een steeds populairder wordende bestemming voor cruiseschepen. Alleen kleine cruiseschepen kunnen aanmeren de steiger. Grotere schepen gaan voor anker in de baai van Kotor, je komt dan aan met de tenderboot. De haven van Kotor ligt op nog geen minuutje lopen van de stadspoort en de stadsmuren van de oude binnenstad.

In de zomer meren dagelijks cruiseschepen aan in Kotor, soms zelfs meerdere boten tegelijk. Het kan dan behoorlijk druk zijn in de compacte binnenstad van Kotor.

Hier vind je het cruise schema van Kotor.

Doen in Kotor: met de boot door de baai van Kotor

Een cruise is niet aan mij besteed, toch vind ik het leuk om een stukje met de boot te varen. In de baai van Kotor zijn verschillende mogelijkheden. Ik vaar met een klein bootje van Perast naar de Lady of the Rocks. Deze trip is erg populair.

In de zomermaanden kun je een kajak- en snorkeltour naar de Blue Cave (Plava Spilja) boeken. Tijdens deze tour bezoek je grotten en baaien vanaf het water en heb je ongeveer een uur de tijd om te zwemmen en snorkelen op verlaten plekjes.

Veel minder toeristisch is de ferry. Deze ferry brengt je voor 4,50 euro (met auto) van Kemari naar Lepetane. Je rijdt dan langs het zuidelijke deel van de baai van Kotor. Dit deel van de baai heeft een open verbinding met zee. Dit deel van de baai eigenlijk net zo mooi als de binnenste baai bij Kotor en Perast, maar hier is het een heel stuk rustiger en authentieker.

Wil je goedkoop overnachten aan de baai van Kotor? Hier vind je veel particulieren die een kamer of appartement verhuren.

Overnachten in Kotor

De meeste toeristen bezoeken Kotor als onderdeel van een cruise vakantie of als dagtrip vanuit Dubrovnik. In de namiddag en in de avonden is Kotor heerlijk rustig. Het loont dan ook zeker om één of meerdere nachten in Kotor te verblijven om aan de drukte te ontsnappen.

Ik verblijf in Hotel Marija in het oude centrum van Kotor. Overdag door het open raam dringen veel geluiden van de straat de kamer binnen, maar in de late middag verstommen de geluiden en geniet ik van de rustige centrale ligging.

Hotel Marija serveert een voortreffelijk ontbijt.

Tips voor reizen naar Kotor in Montenegro

Ik reis naar Kotor vanuit Bosnië. Na een mooie rit door de bergen parkeer ik de auto net buiten de stadsmuren van Kotor – hier is voldoende plek. Parkeren in Kotor kost EUR 20 per dag (EUR 1,50 per uur). Gratis parkeren in Kotor is bijna onmogelijk.

In de zomer kun je met TuiFLY vliegen van Eindhoven naar Montenegro. Je landt dan in het stadje Tivat net buiten Kotor. Eventueel kun je een auto huren in Kotor en zo verder reizen in Montenegro.

Wil je met de auto naar Montenegro? Van Utrecht naar Kotor is ongeveer 2000 km (22 uur rijden). Door zijn ligging is Kotor een logische start van je Montenego roadtrip! In deze blog deel ik mijn complete route door Montenegro en veel tips.

Prijspeil april 2023.