Onbekend Guatemala: de zoete rivier Rio Dulce

In het oosten van Guatemala ligt Rio Dulce, de zoete rivier. Deze bijzondere bestemming in Guatemala wordt maar door weinig reizigers bezocht. Zo jammer! Stap in traditionele lancha voor een boottocht door de jungle in Guatemala en vaar van Lago de Izabal en El Golfete, ofwel van het stadje Rio Dulce naar Livingston aan de Carribische kust.

De brug over de Rio Dulce

Het is vroeg wanneer ik de deur van mijn fijn Airbnb in Antigua achter me dichttrek. Klokslag 6 uur ’s ochtends staat mijn shuttle naar Rio Dulce klaar. Ik had een klein busje verwacht, maar niks is minder waar: voor mijn neus staat een luxe touringcar. Deze blijkt van Antigua naar Flores en Tikal te gaan, ik stap halverwege uit in Rio Dulce.

Langzaam komt de bus in beweging. Ik hobbel over de kasseien van Antigua, de oude koloniale hoofdstad van Guatemala. Tussen Antigua en Guatemala City wordt aan de weg gewerkt en er is veel verkeer. Ik zie de vertraging met de minuut oplopen – vertraging hóórt gewoon bij reizen in Guatemala. Na Guatemala City wordt de weg smaller en het wegdek slechter. Bergen maken plaats voor groene heuvels met bananenplantages, heel veel bananenplantages. De temperatuur stijgt en de warmte voelt klam en tropisch aan na de koele berglucht.

Wanneer de bus stopt bij een tankstation in de buurt van Rio Dulce eindigt mijn reis abrupt. Blijkbaar mag ik niet uitstappen waar ik wil, dus ik loop bepakt en bezakt naar de brug over de Rio Dulce. Daar zal de boot naar mijn accommodatie op me wachten.

De brug over de Rio Dulce is een markant herkenningspunt in de regio. Onder de brug vertrekken de watertaxi’s (lancha’s) naar Livingston. Dit is dé verbinding tussen vervoer over de weg en vervoer over het water. Overal liggen kleine bootjes, mensen ontmoeten elkaar en er wordt handel gedreven.

Hotel Kangaroo Rio Dulce Guatemala

Rio Dulce staat niet in het rijtje van bekende bezienswaardigheden in Guatemala. De toeristische infrastructuur in de regio is minder goed dan in andere delen van het land – maar dat heeft zijn charme. Er liggen verschillende (budget) accommodaties in het stadje Rio Dulce, maar mijn keus is gevallen op Hotel Kangaroo Rio Dulce pal aan de rivier.

Vanuit het Lancheros Station bij de brug is het een paar minuten varen naar het hotel. Al snel laat ik de hectiek van de burg achter me en zie ik houten huisjes omgeven door jungle. Hotel Kangaroo Rio Dulce is écht heel mooi. Het hotel bestaat uit verschillende houten bungalows verbonden met houten vlonders. Vanaf het zonneterras spring je zo de rivier in of pak je een kajak.

Reis je naar Guatemala met kinderen? Hotel Kangaroo Rio Dulce heeft familiekamers. In het loungegedeelte van het restaurant staan liggen spelletjes en ander speelgoed.

Boottocht Rio Dulce – Livingston

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Rio Dulce is de boottocht naar Livingston. Dit is een van de mooiste boottrips in Midden-Amerika!

Reizen met de boot in Rio Dulce is een kijkje in het Guatemalteekse leven: locals wassen hun kleren, de boot bezorgt boodschappen en pakketjes en het is vaak de enige manier om de afgelegen huizen te bereiken.

Onderweg vaart het bootje langs een aantal bezienswaardigheden van Rio Dulce als Castillo de San Felipe, het hyacintenmeer en warmwaterbronnen langs de rivier. Het laatste stuk van de boottocht van Rio Dulce naar Livingston is het mooiste: de rivier wordt smaller en de met jungle bedekte oevers van de zoete rivier gaan over in steile wanden. Dit is de Rio Dulce Canyon.

De Rio Dulce Boat Tour kost Q125 voor een enkele reis. Voor een retour op dezelfde dag betaal je Q200.

Na ongeveer anderhalf uur meert de boot aan in Livingston.

Doen in Livingston Guatemala

Livingston is een Carabisch stadje in het oosten van Guatemala niet ver van de grens met Belize. Voor de echte Carribean vibe en dito stranden kun je het beste uitwijken naar de noordkant van de stad, hier liggen het idyllische Playa Quehueche en Placa Blanco. Omdat ik Livingston bezoek als dagtrip uit Rio Dulce kies ik voor het kleinere Playa Capitania midden in de stad. Het strand is klein maar fijn: terwijl ik geniet van een versgebakken visje staar ik naar de golven, de vissersbootjes in de verte en de pelikanen die voor me neerstrijken.

Na het eten is het tijd om te zwemmen.

Voor de kust van Livingston staat het Estatua El Salvador del Munda. Vanuit de verte lijkt het standbeeld een beetje op het lokale vrijheidsbeeld.

Ik dwaal nog even door de straten van Livingston, dan is het tijd om de boot naar Rio Dulce te nemen.

Finca Paraiso Rio Dulce: baden in de warme waterval

Een ander leuke excursie vanuit Rio Dulce is Finca Paraiso, een waterval met warme bronnen.

Vanuit Hotel Kangeroo neem ik een bootje naar het lancheros station aan de noordzijde van de rivier. (De boot van 8.30 is gratis, later op de dag betaal ik Q20). Vanuit de pier is het een klein stukje lopen naar het centrum van het stadje Rio Dulce waar een minibus naar Finca Paraiso vertrekt. Nergens staat aangegeven waar de bus vertrekt. Elke local zal je de juiste kant op wijzen. Met de volgende coördinaten kom je er ook: 15°39’34.3″N 89°00’15.2″W. De rit van Rio Dulce naar Finca Paraiso duurt ongeveer 45 minuten.

varken bij finca paraiso guatemala

De waterval van Finca Paraiso ligt aan de noordkant van Lago de Izabal. Bordjes met Aguas Termales y Spa wijzen me van de hoofdweg naar de ingang van de waterval. De entree bedraagt Q10 per persoon. Hoewel het niet moeilijk is om de weg te vinden, staat een local erop om mee te lopen. Hij vertelt het een en ander over de omgeving, maar mijn Spaans schiet tekort om zijn verhaal te volgen. Ik geef een kleine fooi voor de moeite.

Ik geniet van de korte wandeling door de jungle. Zachtjes ritselt de wind door het dichte bladerdek. Ineens wordt het geritsel luider: wat is dat? Ik hoop op een of ander wild dier, op zijn minst een aapje. Even later steken een paar varkentjes de weg over. Valt dat even tegen!

Een spa in de jungle: warm water en klei

Dan zie ik de waterval. Aan de voet van de waterval is een klein meer waar gezwommen wordt. Voetje voor voetje daal ik af naar het meertje, het gladde modderpad loopt steil naar beneden. Ik grijp me vast aan de wortels van de bomen. Eenmaal beneden slaak ik een zucht van verlichting.

Finca Paraiso is betoverend mooi. Er zijn geen buitenlandse reizigers en er zijn geen faciliteiten voor bezoekers. Ik gooi mijn kleding op een droog stukje steen en ik duik in het frisse water.

Maar er is meer. Wanneer ik naar de waterval zwem, voel ik de temperatuur van het water langzaam stijgen. Wanneer ik stil sta voel ik kleine visjes aan mijn tenen knabbelen. Het water van de waterval in Guatemala klettert naast me naar beneden. Het water is ineens heet, want bovenaan de waterval liggen warme bronnen.

De klei bij de waterval is rijk aan mineralen. Ik smeer me in met de geneeskrachtige modder.

Bij de ingang naar de waterval (aan de hoofdweg) kun je een verse kokosnoot of mango kopen. Er zijn verder geen winkeltjes.

livingston

Guatemala met kinderen

Er zijn niet veel faciliteiten in de omgeving van Rio Dulce en Livingston. Verwacht hier geen interactieve musea voor kinderen of spannende speeltuinen. Mijn peuter heeft zich prima vermaakt met het spotten van dieren (leguanen, pelikanen), het bouwen van een zandkasteel in Rio Dulce en het zwemmen in de zee en in de rivier.

Hotel Kangaroo Guatemala is erg leuk voor kids, dit is de enige plek in Guatemala waar we sliepen waar speelgoed aanwezig was. “Gaan we snel weer terug?”, heeft de kleine reiziger nog lang gevraagd.

Reizen naar Rio Dulce Guatemala

Het stadje Rio Dulce ligt aan de doorgaande weg tussen Guatemala City en Flores. Er gaan een paar bussen per dag.

De collectivo’s, de kleine minibussen, gaan frequenter. Deze rijden niet van Rio Dulce tot aan Tikal, maar je reist er eenvoudig mee naar Finca Ixobel in Peten. In deze blog lees je waarom de waterval Balneario Las Pozas Poptun een goed alternatief zijn voor Semuc Champey.

Ik reis van Antigua Guatemala naar Rio Dulce met een transfer van American Travel, 6a Avenida Norte #3.

Dit was mijn complete route door Guatemala.