Wat te doen in Lukang? De leukste bezienswaardigheden

De eeuwenoude cultuur van Taiwan komt tot leven in het stadje Lukang. Ik waan me in een groot openluchtmuseum wanneer ik tussen de tempels en rode lampionnen loop. De geur van wierook prikkelt mijn neus wanneer ik slenter langs de bezienswaardigheden van Lukang, Taiwan. Vanuit Lukang maak ik een dagtrip naar Dakeng National Park, een heerlijke plek om te wandelen in Taiwan.

Hier lees je meer over mijn rondreis door Taiwan.

Lukang (Lugang) is een stad aan de westkust van Taiwan. Het grootste deel van Lukang is weinig bijzonders, het oude centrum daarentegen… In Lukang vind je een aantal van de mooiste tempels van Taiwan en veel cultureel en historisch erfgoed. Deze Lukang bezienswaardigheden zijn zeker een stop waard tijdens je Taiwan vakantie!

Lukang ligt op een steenworp afstand van de steden Changhua en Taichung. Als je een beetje doorwerkt is het mogelijk om de hoogtepunten in Lukang in een dag te bezoeken. Ik kies er echter voor om langer in Lukang te blijven, onder andere voor een dagtrip naar Dakeng National Park. In deze blog deel ik mijn Lukang tips.

Bezienswaardigheden Lukang Township

Wat te doen in Lukang? Het oude centrum van Lukang voelt als een groot openluchtmuseum. Lukang is een stad met veel oude tempels, traditionele familiehuizen en niet te vergeten veel lekker eten.

Ik start mijn wandeling door Lukang aan de zuidkant van de stad bij Lukang South Visitor Centre.

Longshan Tempel Lukang, Taiwan

Van alle tempels behoort de Longshan Tempel zeker tot een van de hoogtepunten van Lukang. Zoals de traditie voorschrijft stap ik via de rechter deur de tempel in. Eigenlijk laat de Longshan Tempel in Lukang zich het beste omschrijven als een complex van meerdere tempels die door middel van heilige pleinen, tuinen en poorten met elkaar verbonden zijn. In de tuinen van de 18de eeuwse tempel staat oude waringenbomen die voor schaduw zorgen op warme dagen.

De Longshan tempel is rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerk waar gele en rode lampions aan hangen. De lampjes dansen in de wind. Longshan is een rustpuntje in de stad.

Matsu Tempel

De Matsu Tempel Lukang is een levendige tempel aan de noordzijde van het oude centrum van Taiwan. Bij het naderen van de tempel komt de geur van wierook me tegemoet. De dichtheid van kraampjes met bloemenkettingen, religieuze prentjes, wierook en andere offertjes wordt in een rap tempo hoger.

Ik loop de tempel in en het valt me gelijk op hoe druk het is. Het aantal westerse toeristen in Lukang is op een hand te tellen, het zijn vooral Taiwanezen zelf die de taoïstische tempel bezoeken. Om me heen worden op verschillende plaatsen stokjes wierook aangestoken, er wordt gebeden en een oudere vrouw verft in haar schoonste schrift een wens op papier.

Het plein voor de Matsu Tempel is dé plek voor traditionele Taiwanese noodles en omelet in oestersaus.

Vlak bij de Matsu Tempel ligt de City God Temple, de tempel van de handelaren.

Lukang Old Street

Lukang Old Street is het hart van het centrum. Hier liggen verschillende oude familiehuizen. Ik dwaal door de straat en vergaap me aan de kleurrijke authentieke huizen, de winkeltjes met souvenirs en de vele snacks die gretig aftrek vinden. Het lijkt wel of je overal kunt eten in Lukang!

Behalve de bekende Lukang Old Street zijn ook de Nine Turns Lane (bij het fraaie Din Family Old House) en Mo Ru Lane (Gentlemen Alley) het omlopen waard.

Street art in Lukang Artist Village

De vele bezienswaardigheden in Lukang maken dat de stad op een openluchtmuseum lijkt, is en blijft het Taiwan. Taiwan is het centrum van creativiteit en hippe ontwerpers, het oude Lukang is daar geen uitzondering op.

En zo beland ik in Lukang Artist Village, een moderne enclave vlak bij Lukang Old Town. Hier zijn even geen tempels en draken, in plaats daarvan dompel ik me onder tussen de street art en concept stores.

Meer tempels

Ik ben op slag verliefd op Lukang, zijn oude huizen en vele tempels. Want ja, er zijn nog veel meer tempels in Lukang! Ik besluit zelf om deze te voet te bezoeken, maar als je daar geen zin in hebt kun je ook een riksja nemen. Deze vertrekken voor de Longshan Tempel en zijn ter plekke te boeken.

Een van de mooiste minder bekende tempels in Lukang is de Wende Tempel. De voorgevel van deze tempel wordt gedomineerd door een aantal draken uit donker speksteen. De binnenkant van de tempel is gedecoreerd met bladgoud. De Wende Tempel is geen monumentale tempel, maar zeker een bezoek waard.

Reis je net als ik met eigen vervoer door Taiwan? Dan is de kans groot dat je bezoek aan Lukang start bij het South Visitor Centre. (Hier mag je gratis parkeren.) Hier ligt de negentiende eeuwse Lukang Wenchang Shrine and Material Tempel.

Activiteiten in Lukang: wandelen in Dakeng National Park

In de heuvels van Dakeng zijn tien goed gemarkeerde wandelingen uitgezet. Trail 6 tot en met 10 liggen aan de westkant van Dakeng tegen de Taichung City aan. Deze trails zijn het makkelijkste om te lopen (weinig hoogtemeters) en zijn redelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer van Taiwan.

Bus #1, 15, 16, 20, 21, 31, 51, 66, 68, 85 (THSR), 270, 271, 276 rijden naar de trails aan de westkant van Dakeng. Je kunt uitstappen bij halte Taipower Dongshan in Dongshan Road.

Trail 1 tot en met 5 liggen in de steile heuvels. De trails zijn kort, maar overbruggen 400 tot 800 hoogtemeters. De trail zijn met elkaar verbonden en je kunt makkelijk meerdere trails combineren. Trail 1, 2, 3 en 4 open bijna parallel aan elkaar, terwijl trail 5 boven op de heuvel de rest aan elkaar koppelt. Je loopt over houten paden door de heuvels met tropische bossen en heerlijk geurende orchideeënDeze Dakeng hiking trails zijn lastiger te bereiken met het openbaar vervoer. Ik ben blij met mijn eigen autootje.

Met de dreumes in de draagzak loop ik over de houten bielzen die de heuvels van Dakeng Scenic Area met elkaar verbinden. Ik word verrast door de weelderige flora op de heuvels om me heen. Bij een picknickplek spot ik een eekhoorn. Het nieuwsgierige diertje komt kijken of er iets lekkers te halen valt. Jammer dat de eekhoorn zo verwend is en mensen met eten associeert.

Hoewel de stad Taichung op nog geen uur rijden van het park verwijderd is, waan ik me in een compleet andere wereld. Een bezoek aan Dakeng is zeker iets wat je moet doen in Taichung regio.

Hier vind je meer informatie over de Taichung Trails

Thee in Taiwan

Wil je genieten van de heuvels van Dakeng en de natuur in Taiwan zonder te wandelen? Dat kan natuurlijk ook! In Dakeng liggen verschillende theehuizen met uitzicht over de groene heuvels.

Mijn keus valt op lokaal theehuis. Thee is niet goedkoop, maar daar krijg ik een prachtig uitzicht voor terug. De weelderige tuin van het theehuis staat vol met tropische bloemen en is een lust voor het oog én de neus.

Het theehuis heeft geen Engelse naam, maar dit is het adres: No. 188?, Section 2, Dongshan Road, Beitun District, Taichung City

Praktische tips voor Dakeng

  • Ga vroeg op de dag wandelen in Dakeng. Het is dan minder druk en warm
  • Neem voldoende eten en drinken mee 
  • Vergeet de insectenspray niet
  • Op de houten leuningen kunnen splinters en insecten zitten. Het kan fijn zijn om handschoenen te dragen. (Ik had deze niet….) 

Reizen naar Lukang Taiwan

Lukang is de eerste stop tijdens mijn rondreis door Taiwan. Ik wil Taiwan combineren met Maleisië en AirAsia brengt me van Kuala Lumpur naar Taipei. Daar staat mijn huurauto voor me klaar. In een paar uurtjes beland ik in Lukang.

Reis je met het openbaar vervoer naar Lukang? De kans is groot dat je eerst de trein naar Taichung neemt en dan met de bus verder gaat.

Vanuit Lukang reis ik verder naar Tainan, een stad met religieuze bezienswaardigheden, street art en lekker eten. 

Lukang Hotel

Houd je vast, mijn Lukang Hotel is een van de meest bijzondere accommodaties waar ik tijdens mijn Taiwan vakantie geslapen heb! Tijdens mijn zoektocht naar een hotel in Taiwan vond ik twee dingen belangrijk: ik wil een kinderbed voor de kleine reiziger en een parkeerplaats voor de huurauto. Zo gezegd, zo gedaan. Wanneer ik op Booking het Rainbow Forest Motel tegen kom hoef ik niet lang na te denken. Het motel ligt net even buiten Lukang. Dat is geen probleem, mits je eigen vervoer hebt.

Bij aankomst ben ik een beetje verbaasd. Waar ben ik beland?!? Een schaars verlicht steegje voert me naar het hotel – ik ben er in eerste instantie gewoon voorbij gereden. De vriendelijke eigenaresse en haar vriend Google Translate wachten me op.

Love love love: bijzonder overnachten in Taiwan

Zoals gezegd, ik heb mijn hotel gekozen vanwege de parkeerplaats en het kinderbedje. De parkeerplaats blijkt een privé garage te zijn. De garage heeft een eigen opgang naar de kamer. Alles voor de privacy. Eenmaal in de kamer begint er wat te dagen: dit hotel blijkt ook dienst te doen als love hotel. Juist, voor een romantische rendez-vous voor Taiwanese jongeren (of hun ouders, geen idee).

Wat zal ik zeggen? De kamer is brandschoon, daar is niks mis mee. De kleine reiziger vindt haar kinderbedje geweldig en ze is nog blijer met (schrik niet) de zwarte pluche knuffelmuur. Op het nachtkastje staat een doos tissues naast een pakje condooms.

lukang hotel

En dan de badkamer. Echt. Hoe verzin je het! De badkamer van dit Motel in Lukang is enorm met een toilet en een inloopdouche, een tweepersoonsbadkuip én een jacuzzi van een formaat waar ik bijna baantjes in kan trekken. Daarbij is er een zitje om bij te komen van het badderen. Ik kijk mijn ogen uit en even later zit ik met de kleine reiziger in het grote bad.

Het ontbijt van het hotel is niet geweldig. Op een paar minuten lopen ligt een 7/11 supermarkt.

Lukang en Dakeng met kinderen

Ik heb het al eerder gezegd, Taiwan is een kindvriendelijk land. Lukang is wat dat betreft geen uitzondering. Het oude centrum van Lukang is voor een groot deel autovrij en het is dan ook geen enkel probleem Lukang met een buggy of kinderwagen te bezoeken.

De tempels in Lukang hebben allemaal een ingang voor rolstoelen, wat handig is wanneer je Taiwan met kleine kinderen bezoekt.

De trails in Dakeng zijn niet geschikt voor kinderwagens. Wij hebben gebruik gemaakt van de draagzak tijdens onze wandelingen in Taiwan.

Het Rainbow Motel is een van de weinige accommodaties in de buurt van Lukang met een kinderbedje. Reis je met oudere kinderen? Lu-Kang Traveler Inn ligt in Lukang Old Town en beschikt over familiekamers.