Bezienswaardigheden in Malakka: wat te doen in de historische stad?

Malakka, ook Malacca of Melaka genoemd, is een leuke historische stad op het Maleisische schiereiland. De stad is eenvoudig te bezoeken als dagtrip vanuit Kuala Lumpur of Singapore. Wil je maximaal genieten van je trip naar Malakka? Blijf dan een paar nachten slapen, want er zijn veel leuke attracties en bezienswaardigheden in Malakka.

Ik vind Malakka een geweldige stad! Ik ben er twee keer geweest: de eerste keer tijdens een rondreis door Maleisië en Singapore, jaren later bezocht ik Malakka met mijn vijfjarige dochter. In de tussentijd is er veel veranderd en ik geniet beide keren van het lekkere eten, de smeltkroes van culturen en de bijzondere bezienswaardigheden in Malakka.

het oude centrum van malakka

Reizen naar Malakka

Vanuit Singapore gaan er expressbussen naar Malakka. Deze bussen vertrekken vanuit Queen Bus Station bij Kampong Glam en doen er ongeveer vier uur over. Bij de grens stopt de bus twee keer: eerst in Singapore en na de brug door niemandsland wordt er in Maleisië gestopt voor een nieuwe stempel.

Het visum voor Maleisië is gratis en is 90 dagen geldig.

Een paar uur later sta ik in Malakka, een historische stad in Maleisië met Nederlandse, Portugese en Chinese invloeden en bezienswaardigheden. Om in het oude deel van de stad te komen neem ik een Grab, een taxidienst in Azië die vergelijkbaar is met Uber bij ons. Ik vind de Grab app ideaal, voor een paar euro kom je bij alle bezienswaardigheden in Malakka.

Er gaan frequent bussen van Kuala Lumpur naar Malakka. Deze rit duurt ongeveer drie uur.

De tickets voor de express bussen kun je online of op het station kopen. Het is aan te raden dat een paar dagen voor vertrek te doen: bussen zitten regelmatig vol.

malakka met kinderen

Illusion 3d art museum Melaka

Wat te doen in Malakka met kinderen?

Het schemert nog wanneer ik vanuit mijn hotel in Singapore naar het busstation loop. Ik neem de eerste bus naar Malakka van de dag – de andere bussen waren al vol. Wanneer ik aankom in Malakka is het nog te vroeg om in te checken in mijn hotel. Elk nadeel heeft zijn voordeel: ik heb een extra middag om van de stad te genieten en de eerste bezienswaardigheden in Malakka te zien.

Samen met de kleuter ga ik naar het Illusion 3d art museum Melaka, een grappig “museum” in een winkelcentrum. De Grab driver weet het niet te vinden, op goed geluk stap ik de auto uit bij een winkelcentrum. Op de bovenste verdieping is het museum. Er is helemaal niemand in het museum, alles wijst erop dat dit een van de minder bekende bezienswaardigheden in Malakka is.

Op de vloer en op de muren zijn allemaal 3D schilderijen getekend, die als decor dienen voor de meest maffe selfies. De kleine reiziger heeft al snel de smaak te pakken. Ik moet haar in de meest bizarre houdingen op de foto zetten. Maar als snel worden de rollen omgedraaid en neemt ze als een volleerd fotograaf foto’s van mij.

De murals zijn leuk, maar het hoogtepunt voor de kleine reiziger is de “Green Room” waar je gefilmd wordt tussen “echte” (projecties) van dinosauriërs, zeedieren en dieren van de jungle. We hebben dubbel gelegen van het lachen bij het terugkijken van het filmpje met ons in de hoofdrol.

bezienswaardigheden in malakka bij dutch square

Nederlandse bezienswaardigheden in Malakka

Vanuit het museum lopen we naar ons hotel. Het is erg warm, dus we doen rustig aan. De overige bezienswaardigheden in Malakka kunnen een dagje wachten.

Gelukkig ligt binnen het oude Malakka alles op loopafstand. Mijn hotel ligt in een wijk met mooie koloniale huizen, niet ver van het wereldberoemde Stadthuys.

Het Stadhuys is een bezienswaardigheid an sich. De vloeren zijn van donker hout en staan strak in de was. Fraaie dikke houten balken verstevigen muren en plafonds. In het Stadhuys is een museum gevestigd met allerlei wapenuitrustingen en kleding. Ik waan me even terug in de tijd bij het zien van poppen in een klederdracht die lijkt op Zeeuwse klederdracht. Niet raar wanneer je je bedenkt dat Middelburg na Amsterdam de belangrijkste VOC-havenstad van Nederland was.

nederlandse kerk in malakka

Op het Dutch Town Square, het plein voor het Stadthuys, staat een ‘authentieke’ Hollandse molen. Deze molen is vooral populair onder Japanse toeristen. De rode klokkentoren spreekt mij meer aan. Zouden alle gebouwen aan dit plein in de tijd van de Hollanders ook al deze rode kleur gehad hebben? Later blijkt dat het rood symbool staat voor de kleur van de Nederlandse bakstenen. Alles is een beetje aangedikt in de loop van de jaren.

Andere bezienswaardigheden in Malakka rondom het Dutch Town Square zijn de oude christelijke kerk. Malaysia Architectural Museum en het Education Museum. Dat laatste museum heeft zich goed verstopt: ik moet op door de poort bij de ingang van het stadshuis, de parkeerplaats over en pas dan vind ik het museum. Helaas blijkt het museum gesloten te zijn.

Let op: zoals op veel plaatsen in Maleisië zijn ook in Malakka de meeste musea dicht op maandag.

lekker eten in malakka

Eten in Malakka Maleisië

Malakka kent veel leuke plekken om te eten. Maar ook hier geldt: een aantal restaurants in Malakka is dicht op maandag.

Deze plekken zijn aanraders:

Vintage Green Cafe @ The Daughter

Mijn favoriete plek om te eten in Maleisië! Vintage Green Cafe @ The Daughter is een kringloopwinkel waar ze tussen de curiosa en prularia heerlijke (vegetarische) maaltijden en sapjes serveren. Ik kies voor een overheerlijke salade met verse groentjes en kaas, de kleine reiziger gaat voor een berg fruit. Terwijl we wachten op het eten mogen we met het oude speelgoed spelen, zo leuk!

13, Jln. Bunga Raya, Kampung Jawa, 75200 Melaka, Maleisië

eten in malakka  bij campong o'oloo

Campong O’oloo

Campong O’oloo is een Aziatisch fusion restaurant wat pal tegenover mijn hotel ligt. Het restaurant heeft bijzondere gerechten op de kaart staan waarbij uitgesproken smaken op unieke wijze worden gecombineerd.

Het restaurant is zeer sfeervol ingericht met een weelderige binnentuin rondom een gietijzeren wenteltrap.

17, Jalan Kampung Hulu, Kampung Dua, 75100 Melaka, Maleisië

Peranakan Place @ Jonker Street Melaka

Malakka staat bekend om zijn Nyonya cultuur, dit is het erfgoed van de eerste Chinezen in Maleisië. Rondom de beroemde Jonker Street liggen verschillende Nyonya restaurants, deze moet je zeker een keer proberen.

Jonker Street, 54, Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, Maleisië

nyonya house in malakka

Baba Nonya Heritage Centre en China town

De volgende morgen maken de kleine reiziger en ik een stadswandeling door Malakka. Het is nog vroeg en niet al te warm. Ideaal om een aantal bezienswaardigheden in Malakka te bezoeken!

Onze eerste stop in China Town in Malakka is het Baba Nonya Heritage Centre. Het kleine museum geeft een goede impressie hoe rijke Chinezen leven (leefden). Ik zie veel antiek en soms is het een beetje kitsch.

Veel panden in China Town zijn recent opgeknapt en ze staan strak in de verf. Er zijn hier veel hotels en eethuisjes gevestigd. Zeer noemenswaardig vind ik de tempel combinatie aan de Jalan Tokong: naast elkaar bevinden zich een moskee, een hindoeïstische tempel en een boeddhistische tempel. Een schoon voorbeeld dat verschillende religies best naast elkaar kunnen gaan.

Bezienswaardigheden in Malakka: Jonker Street

Jonker Street is de bekendste straat van Malakka. Zeker in het weekend is deze straat een ware attractie: er is dan een weekend market en er zijn veel stalletjes met street food.

Ik vind het te druk.

street art in malakka

Street art in Malakka

Maleisië heeft een levendige street art cultuur. Dat geldt ook voor Malakka. De bekendste sport om straatkunst te spotten zijn de Melaka 3D Street Art en My Kiehl’s Heritage aan de Jalan Tukang Besi. Op de hoek van de straat ligt het The Orangutan House, een kunstgalerie met een metergrote schildering van een orang-oetan.

Persoonlijk vind ik The Well leuker. In deze smalle straat zijn taferelen uit het Maleisische leven afgebeeld, van verkopers tot spelende kinderen. Sommige afbeeldingen zijn al een beetje versleten, andere afbeeldingen zien eruit alsof de verf nog moet drogen. (Ik weet niet of het project is afgerond of dat er jaarlijks nieuwe muurschilderingen bijkomen.)

grote mural in malakka

De ruïne van de St. Paules Kerk

Op de heuvel bij het Stadhuys ligt het restant van de St. Pauls kerk. Alleen de kerkmuren staan nog overeind. Je komt hier echter niet voor de kerk, maar voor het uitzicht over Malakka en de bijzondere bezienswaardigheden van de stad.

In de kerk zijn verschillende grafstenen te vinden. In oud-Nederlands staat beschreven wie hier zijn of haar laatste rustplaats heeft gevonden en wat diens functie was. (In de trant van: Anna Janszens, huisvrouw van…) Ik zie er blijkbaar Nederlandser uit dan ik zelf dacht: aan aantal Arabische vrouwen in chador komt op me af met de vraag of ik misschien kan vertalen wat op die stenen staat.

Het loont de moeite om aan de achterkant van de heuvel de trap naar beneden te nemen, je loopt dan langs de Porta Santiago, het enige behouden onderdeel van een oud fort, en een aantal musea.

Tip: Wil je genieten van het uitzicht over Malakka zonder de heuvel te beklimmen? Voor een paar euro kun je naar de Taming Sari Tower (Malacca Tower) aan de Banda Hilir.

ruine van een kerk in malakka

Met een riskaw door Malakka

Meteen na aankomst in het historische centrum van Malakka valt het oog van de kleine reiziger al op de hysterische riskaws. Deze fietstaxi’s (tegenwoordig zijn ze gemotoriseerd) zijn versierd met bloemen, lampjes en superhelden als Pokemon, my Little Pony, Elza van Frozen en Spiderman. Belofte maakt schuld. Na een leuke stadswandeling door Malakka mag mijn oververhitte meisje een fietstaxi uitkiezen. Het wordt er eentje in het thema van My Little Pony.

We gaan voor een kort rondje voor RM 50, dit is een vaste prijs. De riskaw start bij Dutch Town Square en rijdt onder andere langs het maritiem museum, Malacca Tower, Famosa en het Melaka Sultanate Palace Museum.

Onze riskaw rijder speelt ook voor gids. Hij heeft een oud boekje (inmiddels niet meer dan een vodje), waarin hij ons aanwijst wat we zien. Omdat ik uit Nederland kom en de Hollanders in zijn ogen een goede invloed heeft uitgeoefend op Malakka is alles wat hij aanwijs afkomstig uit Nederland, inclusief lampen en Boeddhabeelden.

met een fiettaxi langs de bezienswaardigheden van malakka

De Portugese Nederzetting van Malakka

’s Middags neem ik een taxi naar de Portugese nederzetting bij Malakka. Ik zie de zee! Het centrale pleintje schijnt druk en gezellig te zijn. Ik vind er weinig aan…

Het is leuk Malacca Beach gezien te hebben. Er staat een lekker windje en ik eet een ijsje. Al met al vind ik de Portugese nederzetting geen aanrader. Maleisië heeft mooiere plekken en stranden om te genieten aan de kust.

Melaka Straits Mosque is een interessantere plek om de zonsondergang en de zee bij Malakka te zien.

river cruise in malakka

Malacca River Cruise

Vlak bij het Stadthuys vertrekt aan het eind van de middag een boot, die een stukje stroomopwaarts vaart.

Vanaf de rivier zie je een heel andere kant van Malakka, stenen huizen maken plaats voor houten paalwoningen en mensen baden zich in de rivier. Mensen zwaaien en sommige kinderen rennen zelfs een stukje mee met de boot. De River Cruise keert om bij Kampong Morten, een typisch voorbeeld van een Maleise kampong.

In het water zwemmen reuzenhagedissen, sommige zijn meer dan een meter lang. We zien er drie.

Wil je een goedkope boottocht door Malakka maken? Boek dan niet de officiële river cruise, maar vaar (een stukje mee) met de river bus. Deze vorm van openbaar vervoer in Makakka kost slechts een paar ringit.

Malakka met kinderen

Het historische centrum van Malakka is klein en overzichtelijk. We hadden veel plannen om te doen in Malakka, maar daar is niet zo veel van terecht gekomen. Gelukkig liggen de bezienswaardigheden in Malakka niet ver uit elkaar.

Illusion 3d art museum Melaka, rit met een fietstaxi en een boottocht zijn sowieso aanraders tijdens een bezoek aan Malakka met kinderen. Wij hadden helaas geen tijd voor het Upside Down House (Rumah Terbalik Melaka) of Malacca Tower. Voor oudere kinderen zijn de zonsondergang bij Melaka Straits Mosque of het Ghost museum misschien interessant.

hotel in malakka

Slapen in Malakka

Malakka heeft veel leuke plekken om te overnachten. Mijn keus is gevallen op Aava Malacca Hotel, een comfortabele plek in een oude Nonya-huis. Het lijkt net of ik in een museum ben beland! Het hotel ligt aan de rivier op loopafstand van alle bezienswaardigheden van Malakka, ideaal wat mij betreft.

Na twee nachten Malakka neem ik een Grab naar Station Melaka Sentral, de kleine reiziger en ik reizen via Legoland Maleisië terug naar Singapore.

Tijdens mijn eerste bezoek aan Malakka heb ik de bus naar Kuala Lumpur genomen.