Yaxchilan: Een prachtig Maya-tempelcomplex in Mexico

In een rivierlus tussen Mexico en Guatemala ligt Yaxchilan, een oude Maya stad. Deze bezienswaardigheid in Mexico ligt verscholen in de jungle, een bootje over de Usumacinta rivier brengt de avontuurlijke reiziger naar de oude tempel. De kans op slingerapen en krokodillen onderweg is groter dan de kans dat je andere toeristen.

Tip: Hier vind je de leukste route door Mexico met de huurauto.

De hoofdtempel van Yaxchilan

Geschiedenis is nooit mijn favoriete vak op school geweest. Ik ben echter dol op oude tempels en historische bezienswaardigheden. Mijn voorkeur gaat uit naar de ontdekte parels, waaronder Yaxchilan in Mexico (en ook Yaxha in Guatemala).

Ik bezoek de bezienswaardigheden van Yaxchilan als dagtrip vanuit Palenque.

Van Palenque naar Yaxcilan Mexico

Er zijn twee manieren om Yaxchilan te bezoeken. De makkelijkste manier is een excursie, bijvoorbeeld deze. Je bezoekt dan eerst Yaxchilan en daarna ga je verder naar de Bonampak tempel met zijn prachtige fresco’s en talloze hiëroglyfen.

Ik besluit met de huurauto naar deze bezienswaardigheid in Chiapas te gaan: eerst ruim drie uur van Palenque naar Frontera Corozal en daarna een uur met de boot. Het is een mooie route met kleine authentieke dorpen, bergen in de mist en veel koeien langs de weg.

Let op: tussen Palenque en Frontera Corozal is geen tankstation en er zijn nauwelijks winkeltjes.

De rivier tussen Mexico en Guatemala

Het dorpje Frontera Corozal is uitgestorven. De verlaten speeltuin met roestige klimtoestellen wordt enkel door blaffende honden bezocht. Zelfs het immigratiekantoor is gesloten. De meanderende bruine rivier scheidt Mexico van Guatemala.

Ik zoek een boot. Niet om naar Guatemala te gaan, maar om naar Yaxchilan te varen. De tempel is alleen over water te bereiken.

Het is niet moeilijk om een boot te vinden. Maar een BETAALBARE boot? Het tourist office vraagt anderhalf keer zoveel als de prijsindicatie in de reviews van Google Maps. Ik loop weg en probeer zelf een boot te regelen. Maar nee: het kartel bij de jetty zegt dat ik écht bij de tourist office moet zijn. Uiteindelijk kies ik eieren voor mijn geld en betaal ik de gevraagde 1800 pesos (90 euro). Ik heb geen zin om drie uur terug te rijden zonder iets gezien te heb.

De tocht met de lancha is geweldig mooi. Aan weerszijden van de rivier is dichte jungle. Ik hoor brulapen en ik zie verschillende kleurrijke vogels. En dan stopt de bootman. Is dit de tempel al? Nee hoor, hij wijst een krokodil aan! De krokodil is niet gediend van zoveel aandacht en glijdt geruisloos het bruine water in. Niet veel later spotten we een andere krokodil.

Bezienswaardigheden Mexico: het Yaxcilan complex

Yaxchilan is een prachtig Maya-tempelcomplex gelegen aan de oevers van de Usumacinta rivier in het zuiden van Mexico. De stad werd lange tijd geregeerd door de dynastie van Yat-Balam. Wanneer ik via de gammele houten stijger het bootje verlaat, maakt mijn hart een sprongetje. Er is hier helemaal niemand!

Ik spreek af met de bootsman dat ik twee uur later terug zal zijn bij de lancha. Achteraf had ik best langer bij de tempel willen blijven.

Bij de ingang van Yaxchilan staan verschillende wandelroutes aangegeven. Ik besluit meteen de eerste afslag naar boven te nemen, naar de kleine acropolis van Yaxchilan. Het is een steile klim over onregelmatige traptreden en uitstekende boomwortels. De kleine reiziger vindt het “klim en klauterpad” helemaal geweldig, al zijn de stappen erg groot voor de korte pootjes van de peuter.

Bij de tweede tempel hoor ik geritsel. Ik kijk naar boven en ik zie niks. “Kijk, daar mama, daar zit een aap! En nog een.” Boven mijn hoofd slingeren de brulapen van tak naar tak.

Het hoogtepunt van Yaxcilan is trap met hierogliefen, met daarboven een tempel met een typische vorm die ik nergens anders tijdens mijn vakantie in Mexico heb gezien.

Vanaf dit hoogtepunt van Yaxchilan (letterlijk en figuurlijk) loop ik de eeuwenoude trappen af naar main square. Onderweg valt het oog van de kleine reiziger op grote mieren en felgekleurde rupsen. Ze is dol op dieren! Even later spot ze een grote groep slingerapen. Mijn kind is beter dan ik in het spotten van wildlife in Mexico.

Terug naar Palenque Chiapas

En dan is het helaas weer tijd om de boot terug naar Frontera Corozal te nemen. Ook nu liggen er krokodillen op de oever te zonnebaden en spelen de aapjes in de bomen.

Eenmaal terug bij onze huurauto besluit ik om niet naar Bonampak te gaan. Ik ben geen snelle reiziger en ik wil niet in het donker naar huis reizen. Langs de route 199 in Chiapas zijn soms wegblokkades en berovingen en dat voelt niet goed.

Bonampak, Yaxchilan of de Zona Archeologica de Palenque?

Ben je in Palenque en wil je maar één archeologische site bezoeken?

Maya ruïnes van Bonampak en Yaxchilan

Bonampak lijkt me erg tof vanwege zijn muurschilderingen. Dit zijn de best bewaarde Maya-muurschilderingen van handel, oorlog en mensenoffers. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb ik zelf helaas geen ervaring met Bonampak.

Wil je Bonampak combineren met Yaxchilan? Dan zou ik vertrekken met het krieken van de dag, bij voorkeur met een excursie. Zelf regelen kost tijd, kostbare tijd waarin je ook leuke dingen kunt doen in Palenque.

Zona Archeologica de Palenque

De Zona Archeologica de Palenque is erg mooi. Je mag bij een aantal ruïnes van Palenque naar boven klimmen, dit is bijvoorbeeld in Chichen Itza uit den boze. Toch had ik stiekem meer verwacht van Palenque: hoewel de meeste reizigers deze plek niet opnemen in hun rondreis door Mexico, was het best druk bij de site. Bij de parkeerplaats en bij de ingang waren veel opdringerige verkopers en gidsen.

De archeologische site van Palenque ligt dicht bij het stadje Palenque. Door de korte reistijd kun je je bezoek aan deze bezienswaardigheid combineren met een andere activiteit in Chiapas, bijvoorbeeld met een bezoek aan een aantal mooie watervallen in Mexico. Heb je geen eigen vervoer? Hier en hier boek je eenvoudig een excursie die tempels en watervallen combineert.

Yaxchilan is mijn favoriete tempel rondom Palenque. De reistijd van Palenque naar Frontera Corozal is een nadeel., maar de avontuurlijke boottocht over de Usumacinta rivier, de bijzondere architectuur en de absolute afwezigheid van andere toeristen maken dit meer dan goed.


Overnachten in Palenque

De toeristische infrastructuur is niet echt ontwikkeld in de omgeving van Yaxchilan. Je kunt daarom het beste overnachten in Palenque Mexico.

Dit zijn leuke plekken:

  • Hotel La Aldea del Halach Huinic – Prachtige huisjes aan de rand van Nationaal Park Palenque, voorzien van een heerlijk zwembad
  • Hotel Nututun Palenque – Heerlijk hotel met een zwembad, een natuurbad én een hottub in een weelderige tuin. Met een beetje geluk zie je grondeekhoorns scharrelen. (Het hotel heeft ook familiekamers.)
  • Hotel Maya Palenque Mexico – Stijlvol hotel op slechts 300 meter van de ADO-bus in Palenque