Bezienswaardigheden in Neder-Silezië: bijzondere plekken in Polen

Neder-Silezië is de meest sprookjesachtige regio van Polen. Tegen de Tsjechische grens vind je betoverende kastelen, bijzondere kerken, hoge bergen en mysterieuze bossen. Wat een feestje om hier mijn autorondreis door Zuid-Polen te mogen starten!

In deze blog neem ik je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Neder-Silezië Polen.

Wáár ligt Silezië?

Ik geeft toe, voordat ik begon met het plannen van mijn rondreis door Polen had ik nog nooit van Silezië gehoord. Silezië is een historische regio in Centraal-Europa die zich uitstrekt langs de rivier de Oder. Silezië ligt in Duitsland (een deel van Saksen), Polen (Opper- en Neder-Silezië) en Tsjechië (Moravië-Silezië).

Tijdens de industriële revolutie van de negentiende eeuw transformeerde Opper-Silezië en Moravië-Silezië tot een van de grootste en belangrijkste industriële regio’s van Europa. Tot die tijd waren steden als het Katowice en Ostrava slechts onbeduidende dorpen.

Neder-Silezië is anders dan de rest van Silezië. Neder-Silezië is een populaire vakantiebestemming met prachtige natuurgebieden en een rijke cultuur. Iedereen kent Wroclaw, de hoofdstad van Neder-Silezië!

Tip: In het Silesian Museum in Katowice leer je alles over de roerige geschiedenis van Silezië.

Bezienswaardigheden Wroclaw Polen

Wroclaw is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Het charmante centrum van Wroclaw is een aaneenschakeling van kerken, kleurrijke gevels, een rijkversierd stadshuis en gezellige terrassen. De bezienswaardigheden in Wroclaw centrum liggen niet ver uit elkaar – het autoluwe gebied nodigt uit voor een stadswandeling.

Tip: Tijdens ons verblijf in Wroclaw overnachten we in Dream4You, een fijn appartement in het centrum van de stad.

Maar er is meer. Wroclaw is een stad met street art, dwergen en bruggen. De rivier de Oder verdeelt de stad in verschillende stadseilanden verbonden door een netwerk van bruggen. Het mooiste eiland van Wroclaw is het Kathedraaleiland met een kathedraal, meerdere kerken en de botanische tuin. Iedere avond worden de gaslantaarns op het eiland met de hand aangestoken. Ik ga op zoek naar de lantaarnaansteker, het blijkt een meneer met een zwarte cape en een bolhoed te zijn.

Tip: Hier vind je mooie plekken met street art in Wroclaw.

Bezienswaardigheden Neder-Silezië: de betoverende meren Kolorowe Jeziorka

Kleurrijke meertjes, dat is de letterlijke vertaling van Kolorowe Jeziorka. Een naam die wat mij betreft de lading dekt: op zonnige dagen hebben de meren van Kolorowe Jeziorka betoverende kleuren. Officieel zijn de meren geel, paars, blauw en zwart, maar daar valt over te twisten. Persoonlijk zou ik de meren omschrijven als groengeel, bruin en groen. Het kleine zwarte meer lag droog tijdens mijn bezoek aan het zuiden van Polen.

De meren zijn een restant van de mijnbouw in de regio. Tot het begin van de twintigste eeuw werd hier pyriet uit de bodem gehaald. Na het sluiten van de mijnen neemt de natuur het over en vullen de gaten zich met water. Opgeloste mineralen geven de meren kleur.

De meren liggen maar een paar kilometer uit elkaar, dit lijkt me een mooie eerste wandeling in Polen! Een blik op Maps.me verklapt dat de meren door middel van fietspaden met elkaar verbonden zijn. Maak niet de zelfde fout als ik: een fietspad is géén garantie dat de route geschikt is voor kinderwagens. Gelukkig hebben wij een lichte buggy die we uit pure wanhoop vastgeknoopt hebben aan onze rugzakken.

Tip: Wil je fietsen in Polen? Op veel plekken zijn elektrische mountainbikes te huur, zo ook bij Apartamenty Romanowka in Raszow (een mooie plek in Polen om te overnachten).

Wangkerk: de meest gefotografeerde kerk van het Reuzengebergte

Raar maar waar: toen de 12de eeuwse kerk bij het Noorse Vang Meer te klein geworden was voor de groeiende geloofsgemeenschap, werd de kerk in de 19de eeuw verplaatst maar Polen. De houten kerk met afbeeldingen van Vikingen staat nu in Karpacz en vormt een belangrijke bezienswaardigheid in het Reuzengebergte.

We sluiten achter aan in de rij om de kerk van binnen te bewonderen. Zeg nou zelf, je ziet niet iedere dag een kerk uit Noorwegen tijdens een vakantie in Polen. In de kerk vertelt de gids meer over de geschiedenis van het kerk – helaas is deze rondleiding alleen in het Pools.

Tip: Wil je wandelen in het Reuzengebergte? In een uur loop je van de Noorse Wangkerk naar het bergmeer Wielki Staw. De wandeling in Polen staat nog op mijn bucketlist!

Stara Kopalnia w Walbrzychu

Silezië staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuur, maar ook om zijn minerale rijkdom. In het plaatsje Walbrzych bezoek ik een oude mijn.

Het mijncomplex van Walbrzych is fraai gerenoveerd. In de oude steenkoolmijn zitten een wetenschapsmuseum en verschillende culturele centra. Samen met een Poolse gids kun je afdalen onder de grond en in de huid van een mijnwerker kruipen. In de hoofdgang van de ondergrondse mijn hangen oude materialen.

Doen in Neder-Silezië: Skywalk van Swieradow-Zdroj

In het Poolse IJzergebergte ligt de Skywalk van Swieradow-Zdroj, een toren van 62 meter met een spectaculair uitzicht. Een kronkelende loopbrug van maar liefst 850 meter voert me tot boven in de toren. Daar is een glazen loopbrug en een spannend net.

Helaas ben ik niet de enige die op een zonnige zondagmiddag in juli wil genieten van de mooie uitzichten over het IJzergebergte. De Skywalk van Swieradow-Zdroj is een van de hoogtepunten van Neder-Silezië en het is er erg druk. Ik loop voorbij aan de lange rij voor de glazen loopburg, de volgende keer beter.

Tip: Hier vind je andere toffe boomkroonpaden en sky walks in Europa.

De klein reiziger kruipt meteen op het net. Voor haar geen verschil tussen netten in de speeltuin en netten op duizelingwekkende hoogte.

Tip: Reis je naar Polen met kinderen? De Skywalk van Swieradow-Zdroj is geschikt voor kinderwagens. Oudere kinderen kunnen hun hart ophalen in de tunnels van netten binnen de bizarre structuur.

Opgesloten in Krzeszow Abbey (Abdij van Grüssau)

Vanwege zijn Pruisische geschiedenis hebben veel plaatsnamen en bezienswaardigheden in Neder-Silezië naast een Poolse ook een Duitse naam. Zo heette Wroclaw in het verleden Breslau en wordt de Krezsow Abby ook wel de Abdij van Grüssau genoemd.

Wanneer ik aankom in Krezsow komt de regen met bakken de lucht uit. Het is niet echt uitnodigend om Krezsow te verkennen, ware het niet dat mijn maag knort en de kleine reiziger roept dat het tijd is voor een sanitaire stop. Ik strijk neer op een terrasje waar ze wafels en thee verkopen. Hoewel het lekker smaakt, is dit niet mijn ideale lunch. Je moet toch wat…

Ik trotseer het staartje van de bui en huur een audioguide om Krzeszow Abbey te verkennen. De kleine reiziger vermaakt zich intussen met de enorme plassen op de parkeerplaats.

De rondleiding start in de Sint-Jozefkerk, een kerk uit de zeventiende eeuw ter vervanging van een middeleeuwse parochiekerk. Deze kerk is misschien nog wel mooier dan de kloosterkerk: de Sint-Jozefkerk staat bekend om zijn prachtige gedetailleerde fresco’s. Om te voorkomen dat de makers van de fresco’s tijdens het schilderen te veel zouden drinken, zijn ze tijdens hun werkzaamheden opgesloten. Een mooi verhaal!

Wanneer ik alle schilderingen en kappelen van de bezienswaardigheid in Polen heb aanschouwd, is het tijd om de kerk te verlaten. Maar wat is dat? De deur zit op slot! Ik duw op de bel bij de deur, en nog eens. Helaas volgt er geen reactie. Pas na een klein half uur hoor ik het gerammel van sleutels en word ik bevrijd uit mijn benarde positie. Ik weet niet hoe snel ik naar buiten moet komen.

De schrik zit er goed in, eigenlijk ben ik wel een beetje klaar mat de Abdij van Krezsov. Toch laat ik me overhalen om óók de kleine begraafplaats, de Vorstenkapel (annex mausoleum) en de Kloosterkerk te bezoeken. Gelukkig word ik niet opnieuw ingesloten.

Terug in de tijd in Muzeum Sentymentow

Ik ben dol op het bezoeken van verlaten gebouwen. Soms beland ik op een plek waar de tijd heeft stilgestaan, alsof mijn jonge ik uit de jaren ’80 elk moment binnen kan komen wandelen. Bij toeval stuit ik op Muzeum Sentymentow, een bijzondere plek in Kowary aan de voet van het Reuzengebergte.

Het museum is gevestigd in de failliete Kowary Carpet Factory. ik me in het socialistische Polen van de vorige eeuw. Aan de muren hangen oude pamfletten en telefoneren gebeurt met een draaischijf. De tv is dieper dan dat-ie breed is, terwijl de was nog door de mangel gehaald wordt. De speciale 18+-kamer werkt op mijn lachspieren Achter in het museum is zelfs een klein laboratorium wat ooit in gebruik was voor het mengen van de juiste kleuren. Maar er zijn ook oude woonkamers, kinderkamers en natuurlijk een DOKA voor het ontwikkelen van films.

Als je eens wat anders wilt dan de geijkte bezienswaardigheden in Neder-Sliezië, dan is dit the-place-to-be

Tip: Bezoek je Polen met kinderen? In hetzelfde gebouw zit Park Miniatur Zabytkow Dolnego Slaska, een Madurodam in Polen.

Ksiaz Kasteel Walbrzych: het mooiste kasteel in Polen

Ksiaz Kasteel Walbrzych (Slot Fürstenstein) is een van de hoogtepunten in Silezië. Vanuit de auto vang ik een eerste glimp op van het kasteel aan de overkant van het dal. Langzaam onthult het betoverende kasteel zich en worden meer en meer details zichtbaar. Sprookjes bestaan!

Ik waan me een prinses in de zonovergoten tuinen van Ksiaz Castle. Tijdens een rondleiding met audioguide geniet ik van weelderige balzalen, eetzalen en slaapkamers. De barokke zalen op de begaande grond zijn mijn favoriet.

Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar. Ik kies voor het eenvoudigste ticket voor het kasteel, de tuinen en het Palm Huis. Heb je meer tijd om deze culturele bezienswaardigheid in Neder-Silezië te bezoeken? Dan kun je ook naar Mausoleum, een oude mijn en het Porcelein Museum. Je bent dan zeker een dag zoet.

Tip: Je kunt tickets kopen aan de deur of via de website van het kasteel.

Siruwia Japanese Garden

De weg slingert omhoog. Ik schakel een versnelling lager en doe een schietgebedje dat ik geen tegenliggers tegenkom. Is dit echt dé weg naar Siruwia Japanese Garden? Dat blijkt inderdaad het geval.

Siruwia is aangelegd volgens de Japanse Feng Shui filosofie. De Japanse tuin met zijn watertjes en bruggen straalt rust en eenheid uit. Het is heerlijk om hier rond te mogen lopen en te genieten van de weelderige bloemen en planten om me heen. Ik waan me niet langer in het Poolse Reuzengebergte maar aan de andere kant van de wereld.

Tip: Dicht bij Siruwia Japanese Garden ligt de Wodospad Kaskady Myi waterval.

Leuke dorpen in Polen: Kowarska Starowka

Aan de voet van het Reuzengebergte liggen verschillende leuke dorpen, welke ’s winters in trek zijn bij wintersporters en ’s zomers bij wandelaars. Bekende voorbeelden zijn Karpacz en Jelina Gora. Zoek je net als ik een minder toeristische bestemming? Geniet dan van een ijsje in het pittoreske Kowary met zijn brede boulevard en kleurrijke huizen.

Getuige van geschiedenis in Polen: Project Riese bezoeken

Ten zuiden van Wroclaw ligt een ingenieus netwerk van tunnels en bunkers, Project Riese. Project Riese is een geheim bouwproject van nazi-Duitsland wat startte in 1942. Rond die tijd namen de geallieerde luchtaanvallen en de Duitse wapenproductie werd verplaatst naar veiligere regio’s waaronder Neder-Silezië.

Project Riese is een van de meest lugubere bezienswaardigheden in Neder-Silezië. Ik bezocht de ondergrondse stad Osowka.

Een rondleiding door de ondergrondse stad Osowka duurt ongeveer een uur. Gewapend met een helm en handschoentjes trek ik door het ondergrondse gangenstelsel. De gids spreekt alleen maar Pools, ik ben dan ook blij dat ik een aanvullende audioguide heb gehuurd.

Het is vochtig in het ondergrondse gangencomplex. Sommige gangen zijn smal, ik moet bukken om mijn hoofd niet te stoten. Andere gangen zijn juist kolossaal en zijn meer dan acht meter hoog! Het verhaal gaat dat er ergens in de regio een ondergrondse goudtrein verstop ligt. Je raadt het al: ik ben hem niet tegengekomen.

Let op: reis je naar Polen met kinderen? Hoewel de website anders beweert, mogen kinderen jonger dan vijf jaar oud niet mee in Project Riese.

Bijzonder overnachten in Polen: Agroturismo Romanowka

Aan de rand van het Reuzengebergte liggen veel ski-resorts waar je het hele jaar door kunt overnachten. Ook de dorpen Karpacz, Szklarska Poreba en Jelenia Gora vormen een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Neder-Silezië.

Wil je meer rust? Verschillende boerderijen in Polen hebben appartementen op hun erf, superleuk voor een gezinsvakantie in Polen!

Wij overnachten in het pittoreske Raszow op een steenworp afstand vanKolorowe Jeziorka. De vriendelijke eigenaar heet ons welkom met een kop zelfgemaakte ijskoffie en limonade voor de kleine reiziger. We genieten vijf nachten van de gastvrijheid van de boer, we hadden allemaal nog veel langer kunnen blijven!

De leegte en de prachtige uitzichten over de bergen in Polen hebben indruk op mijn gemaakt. Dag na dag werd ik getrakteerd op een mooie zonsondergang vanaf het terras, die er elke dag compleet anders uitzag (met dank aan het wisselvallige weer in Polen). De kleine reiziger genoot vooral van de lieve huiskat en de herten in het bos.

Tip: Deze agroturismo in Polen is een goede uitvalsbasis voor een dagje wandelen in Adrspach Rotsstad in Tsjechië.