De leukste bezienswaardigheden van Novi Sad, kleurrijke parel van de Balkan

Het is maar anderhalf uur met de bus van Belgrado naar Novi Sad. Wat een wereld van verschil! Novi Sad mist het rauwe randje van de hoofdstad van Servië, Novi Sad is een sierlijke parel van de Balkan. Een onbekende parel – dat dan weer wel. 

Novi Sad is de tweede stad van Servië. Zo voelt het niet. In de zomer trekt het jaarlijkse EXIT festival veel bezoekers naar Novi Sad, de andere maanden is het rustig. Toch is een Novi Sad stedentrip een goed idee! Novi Sad heeft een aantal bijzondere religieuze en historische bezienswaardigheden. In deze blog neem ik je mee naar de bezienswaardigheden van Novi Sad en vertel ik je wat te doen in Novi Sad.

Fort van Petrovaradin in Servië

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het fort van Petrovaradin is hét hoogtepunt van Novi Sad. Dit fort is gebouwd door Oostenrijk en Venetië nadat zij in 1716 de Turkse bezetters hebben verslagen. Petrovaradin Fortress is een van de belangrijkste bewaard gebleven vestingwerken van Europa. Vanaf het fort heb je een schitterend uitzicht over Stari Grad, (de oude stad), de Donau rivier en nationaal park Fruska Gora met zijn glooiende heuvels en groene bossen.

fort petrovaradin novi sad

Een van de belangrijke elementen van het Fort van Petrovaradin is de zogenaamde ‘dronken klok’. Wanneer ik een eerste blik op de klok werp valt me niks bijzonders op. Ja, de korte toren is een soort stompje op de berg – maar waarom zou je een hoge toren bouwen wanneer je gebruik kun maken van de hoogte van de berg? Dan valt me de vreemde wijzerplaat van de toren op: de grote en kleine wijzer zijn met elkaar verwisseld. Waarom? Het verhaal gaat dat de vissersmannen van een afstand de grote wijzer op de omgekeerde klok beter konden zien dan de kleine wijzer. Door de grote wijzer de uren aan te laten geven is het in een oogopslag duidelijk hoe laat het is, zelfs in het donker vanaf de rivier. Stiekem best handig!

Wanneer je het Fort van Petrovaradin bezoekt is het kleine museum een echte hightlight. Helaas is het museum gesloten tijdens mijn bezoek op maandag.

In plaats van een bezoek aan het museum strijk ik neer op een van de terrassen in het fort. Dit blijkt een goede keus! Ik geniet van het betoverende uitzicht en het lekkerste eten in Novi Sad.

Vanuit Fort Petrovaradin loop je in een klein half uur naar het centrum van Novi Sad. Reis je naar Novi Sad met kinderen? Het eerste deel van het pad is bekleed met vervelende keien. Dit is een ware workout met de kinderwagen of buggy Als je hier geen zin in hebt kun je de weg voor de auto’s volgen.

Het oude centum van Novi Sad (Stari Grad)

Novi Sad was in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw de hoofdstad van de Servische cultuur. In 2021 is Novi Sad een Culturele Hoofdstad van Europa. De kleurrijke gerenoveerde gebouwen van Novi Sad doen me denken aan Oostenrijk. Wat verder wordt het multiculturele karakter van Novi Sad opnieuw zichtbaar. Novi Sad is sierlijker dan andere steden in de Balkan.

In de straatjes in het centrum van Novi Sad rijden nauwelijks auto’s. Het is heerlijk om door het compacte centrum te wandelen tussen de gekleurde huizen, langs galarieën en verborgen hofjes. Hoewel de grote internationale winkelketens hun weg naar Novi Sad gevonden hebben zijn er ook nog veel knusse boetiekjes. Dit maakt winkelen in Novi Sad erg leuk.

Trg Slobode Novi Sad: het vrijheidsplein

“Novi Sad heeft vier orthodoxe kerken, een katholieke kerk en een synagoge”, aldus de chauffeur. Ik sta op het vrijheidsplein en voor me rijst de Roman Catholic Church of the Name of Mary de hoogte in.

Het vrijheidsplein is het kloppende hart van Novi Sad. Hier liggen winkels, restaurantjes en de Novi Sad City Hall. Maar er ligt óók de katholieke kerk. Deze kun je gratis bezoeken. Een eindje verderop zie ik de St. George Cathedral.

Novi Sad Synagoge

Novi Sad Synagoge is een historisch monument aan de rand van het oude centrum in Jevrejska Str (de Joodse straat). Wanneer ik om de synagoge heen loopt valt me de bijzondere architectuur van het bouwwerk uit 1909 gelijk op.

De Novi Sad Synagoge is ontworpen door de Hongaarse architect Lipot Baumhorn, dé synagoge architect van de twintigste eeuw. Het prachtige driekoepelgebouw is een meesterwerk en een icoon voor de stad. De buitenkant van de synagoge is een kruising van een orthodoxe kerk, een katholieke baseliek en een Joodse synagoge, een interessante mengelmoes van culturen. Aan de binnenkant valt mijn oog gelijk op het prachtige glaswerk in de koepel. De akoestiek is zo goed dat er soms concerten in de synagoge worden gegeven. Dit is met recht een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Novi Sad!

De synagoge van Novi Sad is meestal gesloten voor het publiek. Ik vond de beheerder in een gebouw achter de synagoge en hij was zo vriendelijk de deur even open te maken.

Museum van Vojvodina 

Novi Sad heeft een aantal mooie musea, waaronder de Gallery of Matica Srpska en het City Museum of Novi Sad.

Ik bezocht het Museum van Vojvodina. Dit museum herbergt een permanente tentoonstelling over het leven in de Servische regio Vojvodina. Daarnaast zijn er soms tijdelijke exposities. In het Museum van Vojvodina wordt de Servische cultuur zichtbaar gemaakt aan de hand van oude opgravingen, gebruiksvoorwerpen en eeuwenoude boeken.

Toegang: 200 dinar. Op de website van het museum vind je meer informatie over openingstijden.

Vojvodina museum

Wandelen langs de Donau

Het oude centrum van Novi Sad en het fort worden van elkaar gescheiden door de rivier de Donau. Ik wandel over de brede promonade en ik geniet van het uitzicht over de rivier, de beboste heuvels en het fort. Een aantal panden langs de promonade is versierd met kleurrijke murals, een van de weinig plekken met street art in Novi Sad.

Langs de Donau staat het Children Monument (Raid Victims Memorial ), een bronzen beeld ter nagedachtenis van de Joodse en Servische slachtoffers van de Hongaarse inval in 1942. Verder op ligt Danube stadsstrand – een heerlijke plek in de zomer. In de winter is het Danube Park een beter alternatief.

De Dunavska straat is de oudste straat van Novi Sad. Tussen fraaie gerestaureerde panden komen oud en nieuw samen, onder ander in het Museum of Comtemporary Arts.

Overnachten in Novi Sad

Veel toeristen bezoeken Novi Sad als dagtocht vanuit Belgrado. De hoogtepunten van Novi Sad zijn inderdaad in één dag te bezoeken. Novi Sad is echter ook een heerlijke stad om te overnachten. Bovendien is Novi Sad een prima uitvalsbasis om de klooster van Fruska Gora te bezoeken.

Ík overnacht in het Black August Apartment aan het Danube Park. Wat een fantastisch appartement is dit voor een gezinsvakantie in Servië! Het appartement is op de derde etage zonder lift – een klein nadeel als je met kleine kinderen reist. De woonkamer is erg ruim en stijlvol ingericht. Naast de grote master bedroom is er een twee slaapkamer. Ik geniet van het aanwezige ligbad. De bank in de woonkamer kan uitgeklapt worden tot een comfortabele slaapbank. Al met al is er voldoende ruimte voor zeker vijf personen.

Er is een kinderstoel, babybedje en aankleedkussen aanwezig. Ideaal voor een bezoek aan Servië met baby!

Reizen naar Novi Sad

Met de bus

Er rijden veel bussen tussen Belgrado en Novi Sad. Kaartjes koop je eenvoudig op het station. De prijs van een busticket van Belgrado naar Novi Sad ligt tussen de 5 en 15 euro, afhankelijk van de maatschappij (prijspeil 2023). Bij sommige maatschappijen moet je extra betalen voor de bagage.

Let bij het plannen van de busreis op: sommige bussen gaan direct over de snelweg, andere bussen rijden binnendoor via onder andere Zemun en Karlovci.

Vanuit Novi Sad vertrekken er bussen naar Boedapest.

Met de trein

De trein van Belgrado naar Novi Sad doet er 40-55 minuten over en kost 3-5 euro.