Bezienswaardigheden in Koningsstad Patan

Patan is een van de drie koningssteden van Nepal. Patan is ongeveer 2600 jaar oud, en daarmee de oudste stad van Nepal. Veel van de oude gebouwen van de koningsstad zijn goed bewaard. Je kunt Patan eenvoudig bezoeken als dagtrip uit Kathmandu.

Lees meer over mijn route in Nepal.

Dagtrip naar Patan Nepal

Patan ligt niet ver van Kathmandu. In de loop van de tijd zijn de steden meer en meer naar elkaar toegegroeid. Ze worden enkel nog gescheiden door een rivier. Ik bezoek Patan als dagtrip vanuit Kathmandu. Een taxi brengt me in korte tijd van mijn accommodatie in Kathmandu naar het historische centrum van Patan.

Wanneer ik de rivier oversteek en uit het raam kijk, zie ik direct dat ik Kathmandu achter me heb gelaten. Het verkeer lijkt ineens rustiger en minder chaotisch. Fijn, want ik vind Kathmandu op sommige plekken echt iets te druk!

De bezienswaardigheden van Patan liggen op loopafstand van elkaar. Gewapend met een ouderwetse kaart plan ik mijn route door het oude centrum.

Bezienswaardigheden van Patan

Durbar Square in Patan

Het hoogtepunt van Patan is het centrale Durbar Square. Elke koningsstad in Nepal heeft zijn eigen Durban Square. Net als in Kathmandu en Bhaktapur is dit een religieus en historisch middelpunt van de stad. Hier liggen veel bijzondere tempels en paleizen. Lokale mensen komen om hun offer aan de goden te brengen. Na afoop verzamelt jong en oud zich op het plein om mais te voeren aan de duiven – dit brengt de gever geluk. De mais verdwijnt in no-time in de duiven.

Plotseling vliegt de groep duiven uit elkaar, als een waterballon die plots uiteen klapt. Een peuter rent lachend over het plein, tot groot ongenoegen van de moeder. Ik lag stiekem in mijn vuistje. Ik ben geen fan van duiven.

Durbar Square in Patan is kleiner en rustiger dan het gelijknamige plein in Kathmandu. Toch heeft het de grootste concentratie tempels van Nepal per vierkante meter. Deze bezienswaardigheden van Patan zijn een knap staaltje Newari architectuur. Ze bestaan uit meerdere verdiepingen. De muren van de tempels zijn van roodkleurige bakstenen. Ze zijn versierd met gedetailleerd houtsnijwerk en franjes aan de daken.

Mijn favoriete tempel in Patan is de Krisjna Madir tempel.

Houtsnijwerk in Patan

Na uitgebreid rondgekeken te hebben op Durbar Square wandel ik nog een tijdje langs minder grote en bekende tempels van de stad. Ik beland bij de Kumbheswar Tempel. Lokale kinderen nemen een verfrissende duik in de bronnen rondom de tempels. De heilige naga’s worden hierbij als klimtoestel gebruikt.

Even later beland ik bij Pim Bahal Pokhari. In een waterbassin bij de tempel worden karpers en eenden gekweekt. Ernaast ligt de kleine maar fraaie Chandeswari Tempel.

Meer dan honderd kloosters

Er liggen meer dan honderd kloosters verspreid over de straten van Patan. De kloosters hebben geen religieuze funcite meer, tegenwoordig wonen er gezinnen in. Een oude tandeloze man hangt uit het raam en knikt me lachend toe. Zijn buurvrouw legt pepers te drogen op straat.

Ik herken de kloosters vaak aan het oude houtsnijwerk bij de ramen. Of hebben ook gewone huizen zulke fraaie decoraties?

Na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Patan keer ik terug naar Kathmandu.