Bezienswaardigheden in Penang Maleisië

In het noordwesten van Maleisië ligt het betoverend eiland Penang. Het eiland staat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed, weelderige natuur en bruisende stadsleven. Penang is een smeltkroes van tradities, smaken en historische schatten die zowel de lokale bevolking als reizigers aantrekken. Geniet mee van de bezienswaardigheden in Penang.

Reizen van Kuala Lumpur naar Penang Maleisië

Kuala Lumpur is groots en mooi. Toch verlang ik er na een paar dagen in KL naar om meer van Maleisië te ontdekken. Om de zeelucht op te snuiven vanaf het strand. Ik ben benieuwd naar Penang, één van de eilanden voor de westkust van het Maleisische schiereiland.

Zo gladjes als onze bustocht van KL naar Penang begon, zo abrupt eindigde deze… Begrijp me goed, over het algemeen is Maleisië prima met het OV te bereizen. De bussen zijn goed en gaan redelijk vaak. De wegen in Maleisië zijn beter dan in menig ander land in zuidoost Azië. Ik heb geen reden tot klagen, al gaat er wel eens wat mis. Zoals nu.

De busrit naar Penang

Onze buschauffeur lijkt mooi op schema te liggen, ondanks verschillende stops waarvoor we de tolweg hebben verlaten (bij commissie-restaurants en om mensen af te zetten). Maar dan staan we ineens niet ver van Penang stil, er heerst paniek, niemand snapt wat er aan de hand is. De buschauffeur mompelt iets in het Maleis en verdwijnt, mensen in de bus vragen MIJ wat er moet gebeuren. Het blijkt dat we moeten overstappen naar een andere bus, een gammel exemplaar. Mopperend stapt iedereen met zijn hele hebben en houwen de bus in. Ik met mijn krukken vanwege mijn enkel, anderen met kinderen onder de arm of grote bulkpakketten aan bagage. 

De chauffeur kan niet rijden. Met horten en stoten rijden we Penang-bridge op, de langste brug van Zuidoost-Azië. Via een doolhof eenrichtingsstraten komen we dan aan in George Town, een nogal grauwe stad. Wees welkom. Dit was niet echt wat ik me voor had gesteld als eerste kennismaking met een eiland in Maleisië. Door het raam zie ik de eerste bezienswaardighede in Penang maar ik kan er niet van genieten.

Een duik in het zwembad van het hotel maakt veel goed. De lucht is helder en af en toe vliegt een adelaar over. Heel cool.

Bezienswaardigheden in Penang, George Town

’s Avonds is het goed vertoeven langs de Lebuh Chulia, de levensader van Chinatown. Helaas zijn veel winkeltjes dicht in het weekend. Een paar restaurants en kroegen zijn echter wel open, net als de Hawker stalletjes. Streetfood is goed, dus ik besluit op straat te eten. Lekker en goedkoop.

de Kek Lok Si Tempel

Een leuke activiteit in Penang is een bezoek aan de Kek Lok Si Temple (tempel van de duizend Boeddha’s), de grootste Buddhistische tempel van Maleisië.  Vanaf de Komtar in George Town rijden we verschillende bussen naar Air Hitam (Zwart Water), een heuvel vlakbij Penang Hill. Tijdens de busreis krijg ik verschillende kanten van George Town te zien. Als de bus verder het centrum uitrijdt, maken de koloniale gebouwen en historische bezienswaardigheden in Penang meer en meer plaats voor grauwe flats. En naarmate de behuizing kleiner wordt, zijn er meer en meer mensen op straat, wat leidt tot kleurrijke taferelen.

Bij de Kek Lok Si tempel aangekomen moet ik eerst een weg banen door te tientallen kraampjes. Verkopers zijn hier duidelijk opdringeriger dan in andere delen van het land, jammer.

De Kek Lok Si tempel bestaat uit verschillende kleinere tempels, in elk deel van de tempel wordt een andere boeddhistische godheid vereerd. Het is niet alles goud dat blinkt en niet elke Boeddha is van goud. Elke tempel heeft min of meer een unieke indeling en is een bezoekje waard. Vanaf de begane grond van het tempelcomplex heb je een mooi uitzicht over Penang en George Town, maar voor het ultieme uitzicht moet je de pagoda (Ban Po Tar) beklimmen. De wanden van elke etage van de pagoda (het zijn er zeven) zijn bekleed met honderden tegeltjes met elk een afbeelding van Boeddha. Elk niveau heeft zijn eigen kleurencombinatie en hoewel ik gen idee heb of dit waar is, lijkt ook met elk niveau de rijkdom toe te nemen. Het is trouwens grappig dat de tempel niet in één stijl gebouwd is, de bovenkant is Burmees, de onderkant Chinees en alles wat ertussen zit Thais.

Hindoestaanse ceremonies in Little India

Wanneer ik door Little India wandel, trekt een hindoeïstisch feest in één van de vele tempels mijn aandacht. Ik word uitgenodigd om deel te nemen aan een ceremonie. Wanneer ik goed zou bidden en mijn best zou doen, zou ik krijgen wat ik wenste.

Alle mensen, met name de vrouwen, hebben hun mooiste kleding uit de kast gehaald. Hun sari’s vormen een kleurrijk geheel. Overal is de geur van wierook, er zijn kaarsje en live-muziek en er worden bloemen, fruit en lappen (?) geofferd. Heel Little India rukt er voor uit, het is dan ook erg druk in de tempel. We worden van verschillende kanten welkom geheten en worden uitgenodigd om foto’s te maken, wat ik eigenlijk een beetje raar vind. Maar goed, als het dan toch mag, kan ik de verleiding niet weerstaan.

China Town

Van Little India hoef je maar de weg over te steken om in China Town te komen. Wat een wereld van verschil! Ineens schalt er geen muziek meer uit allerlei boxen en worden er geen ‘Bollywood’ films meer vertoond. China Town is kleurrijk, maar met minder tinten en details als Little India.

Het Oude Fort van Penang

Ik vereer het oude fort van Penang met een bezoek. Eigenlijk staan alleen nog maar de muren overeind, maar de inwoners van Penang zijn er maar wàt trots op! Er wordt dan ook van alles aan gedaan om het fort voor toeristen aantrekkelijk te maken: er lopen mannen rond in kleding van een paar eeuwen geleden (inderdaad, de kleren van de overheersers!) en er loopt zelfs een paardje aan een touw (arm beest…).

Er zijn verder een paar mooie kanonnen te zien, onder meer met het VOC logo, maar om daar mee te pronken?

Een rondje Penang

In de Lonely Planet staat een ‘rondje eiland’ beschreven langs de meer afgelegen bezienswaardigheden in Penang. Leuk om uit te proberen, een stuk met de bus samen met de lokale bevolking levert vaak de leukste gesprekjes op. Het maakt niet uit dat er geen airconditioning en dat de enige verkoeling de dampende straatlucht is die door de openstaande raampjes naar binnen waait. Ik kan genieten van de geuren van de straat en de tafereeltjes die zich buiten afspelen. Ik houd van deze kant van Azië.

Snake Tempel

De bus vertrekt al snel naar de Snake Tempel, onze eerste stop. De tempel is ietwat commercieel, maar gelukkig is het niet druk ten tijden van ons bezoek. Op het altaar van deze boeddhistische tempel staan vazen met takken, mooi gedecoreerd met een aantal (levende) slangen. Gelukkig worden de slangen, die overigens giftig zijn, bedwelmd door de wierook. Ik hoop het maar…

Omdat er ook geld in het laatje moet komen, is het mogelijk om met een gifslang op de foto te gaan in een aangrenzend gebouwtje. Ik hou me niet met een dergelijke poppenkast bezig, geen spectaculaire foto’s van mij met een slang dus. De tempeltuin is aardig, de slangen die ook hier zouden moet zitten laten zich niet zien.

Balik Pulau

Met de bus vervolg ik mijn rondje langs de bezienswaardigheden in Penang naar Balik Pulau. De eerste bus die langsrijdt (en niet vol zit) rijdt voorbij, dat terwijl de chauffeur vrolijk naar ons zwaait terwijl hij mij uitlacht. Gelukkig komt er binnen het halfuur nog een bus die me meeneemt.

Een prachtige weg voert ons naar Balik Pulau. Onderweg vermaak ik me met de medepassagiers, speel ik met lokale kinderen en geniet ik van het uitzicht. De bus rijdt door jungle, langs plantages en door dorpen, zo nu en dan kan ik een blik werpen op de zee en allerlei kleine eilandjes.

In Balik Pulau is niet veel te doen. Een aantal kleine winkeltjes, een markt, een paar moskeeën en restaurants en meer niet. Verschillende bewoners vragen mij dan ook maar direct op de man af wat ik hier kom doen. Hun verbazing wordt verklaard door het feit dat er helemaal geen bus is die ons verder brengt in ons rondje eiland! De info in de Lonely Planet blijkt achterhaald en dus keren we via de zelfde weg terug naar George Town.

Bezienswaardigheden in Penang: strand en zee

Maleisië heeft mooie stranden, maar Penang strand is daar niet eentje van. Je gaat naar Penang voor het lekker eten en de cultuur. Je gaat naar Penang voor de street art in George Town. Voor strand kun je beter naar Langkawi of de eilanden langs de oostkust gaan.

Op Yvonne Reist Verder vind je meer tips voor George Town.

Overnachten op Penang Eiland

Ik overnacht in Hotel Continental in George Town. Dit is een groot hotel, maar de inrichting is toch gezellig. De kamers zijn ruim met mooi onderhouden badkamers. Helaas is het zwembad erg klein.

Vanuit Penang neem ik de boot naar Langkawi. Helaas vaart deze boot in 2024 niet.