Wat te zien tijdens je roadtrip door Prizren in Kosovo

Prizren is een van de mooiste plekken in Kosovo. De op één na grootste stad in Kosovo is heeft veel Ottomaanse invloeden, wat tot uiting komt in pittoreske pleinen, fraaie burggen en mooie huizen. Ik combineer mijn stedentrip naar Prizren met een rondreis door Albanië en het zuiden van Kosovo.

BEZIENSWAARDIGHEDEN PRIZREN KOSOVO

Prizren is ligt in het zuiden van Kosovo. Ondanks de regen straalt Prizren vrolijkheid uit, waarschijnlijk door de vrolijke mensen en de vele ijssalons en notenbars. Mijn hotel duwt me een kaart van het stadje in mijn hand. Ik trotseer de regen en ga op ontdekking uit naar de historische bezienswaardigheden in Prizren.

Bezienswaardigheden Prizren: kerken en moskeeën

Prizren heeft vele oude kerken en moskeeën. Wanneer ik om het hoekje van de oude Sinan Pasha Moskee gluur word ik uitgenodigd om binnen te komen. Ik sla mijn shawl om mijn hoofd en glip naar binnen. Naast me is een aantal vrouwen in gebed.

Terwijl mijn reisgenoot naar het fraai beschilderde plafond van de moskee staart, kijk ik naar de imam voor in de moskee en naar de konten van biddende mannen. Ik snap eindelijk waarom vrouwen nooit vóór in moskee plaatsnemen voor het gebed, maar discreet achterin.

Helaas zijn veel bezienswaardigheden van Prizren tijdens mijn bezoek gesloten voor het publiek, inclusief het Turkse badhuis en archeologisch museum.

Old Stone Bridge

De Prizren Bistrica rivier stroomt vlak langs het gezellige Shadervan plein. De oevers van de rivier worden verbonden door de iconische Old Stone Bridge, een van de hoogtepunten van Prizren. De Old Stone Bridge is een fraaie boogbrug die waarschijnlijk gebouwd is in de vijftiende eeuw. De brug met zijn drie bogen speelt een belangrijke rol in de handel en het sociale leven in de stad. 

De straten rondom de brug zijn veelal bedenkt met kinderkopjes. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en de oude huizen te bewonderen. Echte bezienswaardgheden zijn er niet, dat maakt Prizren juist leuk en authentiek. 

Prizren wordt nog niet overspoeld door toeristen. Toch kun je de Old Stone Bridge het toeristische middelpunt van Prizren noemen, vooral vanwege de gezellige straatjes en vele terrassen rondom de brug.

Fort Kalaja Prizren

Fort  Kalaja ligt hoog op een berg en kijkt uit over het oude centrum met de historische bezienswaardigheden van Prizren. Ik was van plan mijn verstuikte enkel rust te gunnen en níet naar het kasteel te lopen, toch zie ik mezelf ineens de steile berg opklimmen. Ik kan de belangrijkste bezienswaardigheid in Prizren toch niet overslaan?

Een pad met platte keien leidt me vanuit het oude centrum naar het kasteel. Ik begin met een steile klim en gaandeweg zwakt de helling af. Aan weerszijden van het pad bloeien kleurrijke wilde bloemen. Ik geniet van al het moois in Kosovo en het uitzicht over Prizren en de bergen in de omgeving.

Het fort van Prizren is een ruïne waar flink aan getimmerd wordt. Een groot deel van het fort ligt nog verscholen onder een dikke laag aarde, waarschijnlijk zijn er zelfs resten uit de vijfde of zesde eeuw. De ruïne die je nu ziet, stamt grotendeels uit de Byzantijnse tijd.

De patio van Fort Kalaja is omgeven door gewelfde kamertjes. Rode klaprozen geven het kasteel kleur, net als de rode en paarse paraplu’s van de enkele bezoeker. Het regent weer en ik vis mijn paarse regenjas uit mijn tas. 

kasteel prizren kosovo

Accommodatie in Prizren

Prizren is hip en dat geldt ook voor mijn hotel. Hotel Cleon ligt lekker centraal in het midden van de stad vlak bij de Ottomaanse brug. Het hotel is gedoceerd met fraaie foto’s uit Prizren, een oude calculator en zelfs een Vespa. De ruime kamers zijn stijlvol ingericht. Vanaf het grote balkon kijk je uit over de rivier.

En dan het ontbijt: versgebakken brood met tapenade van tomaat en paprika, ei, kaas en jam. Vooral de tapenade is niet te weerstaan, echt om je vingers bij af te likken!

Adres: Hotel Cleon, Shuaip Spahiu 32, 20000 Prizren, Kosovo

ROADTRIP KOSOVO: MET DE AUTO NAAR PRIZREN

Reizen naar Prizren Kosovo

Prizren ligt in het zuiden van Kosovo. Vanuit hoofdstad Pristina is het een uur met de auto naar Prizren. De frequente bus doet er anderhalf tot twee uur over. 

Veel reizigers bezoeken Prizren in combinatie met een rondreis door Albanië. Er loopt maar een beperkt aantal routes door het noorden van Albanië, waardoor het tijdwinst oplevert als je even de grens overwipt op weg van outdoor paradijs Valbona naar de Albanese hoofdtad Tirana. 

Reis je met een huurauto de grens over? Koop dan aan de grens van Kosovo een groene kaart. Deze is nodig voor je autoverzekering.

Reizen van Albanië naar Kosovo  

“Wilt u asiel aanvragen in Kosovo?” De douanebeambte kijkt van mij naar mijn Nederlandse paspoort. Andere bezittingen heb ik niet, die liggen in de Landrover van Gela die me in lift heeft aangeboden. Nee, ik wil geen asiel. Ik ben niet op de vlucht. Of misschien een beetje: de aanhoudende stortregen in Albanië heeft me in een impuls doen besluiten de Albanese Alpen te verlaten en een lift naar Prizren in Kosovo te aanvaarden. En zo maak ik ineens een mini-roadtrip door Kosovo.

“Bij welke auto hoor je?” Tja, liegen heeft geen zin. Niemand gelooft dat twee Nederlanders de grens in-the-middle-of-nowhere te voet over willen steken zonder bagage. Het kan de douanebeambte niks schelen dat de landrover officieel maar plaats heeft voor twee personen en NIET voor drie personen en twee hondjes.

Wanneer Gela betaald heeft voor haar groene kaart voor Kosovo stappen we de auto weer in en rijden we verder. Hond Fransje draait zich eens om bij mijn voeten en slaapt verder.

Roadtrip door de Balkan met de landrover

Wat lijkt het me heerlijk om een lange roadtrip door de Balkan te mogen maken met een omgebouwde landrover. Stoppen waar en wanneer je wilt, wildkamperen in de daktent, genieten van de natuur en historische bezienswaardigheden en het ultieme gevoel van vrijheid ervaren.

Ik mag twee dagen van dit gevoel genieten wanneer Gela me een lift aanbiedt van Valbona naar Tirana. Binnen een minuut stem in. Ik laat de plek in Albanië waar ik het meest naar uitgekeken heb met een weemoedig gevoel achter me. Stortregen en een verstuikte enkel zijn niet de ideale ingrediënten voor een hike, ongeacht de schoonheid van de omgeving.

En zo belanden een vriend en ik bij Gela en haar hondjes Fransje en Mieke in de landrover. De landrover luistert naar de naam Hilda. De roze bloemetjes op het reservewiel van Hilda zijn vervaagd, maar Hilda is een dame met pit. Zeker als James, de TomTom, het wilt.

Heb je geen eigen vervoer? Bezoek Prizren vanuit Tirana met deze toffe excursie!