IJskoude bezienswaardigheden in Snaefellsnes

Tijdens mijn rondreis door IJsland in de winter besluit ik naar Snaefellsnes te gaan. Dit schiereiland heb ik tijdens mijn eerste reis naar IJsland niet bezocht. En dat terwijl je veel kunt doen in Snaelfellsnes. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe Snaefellsnes in de winter zal zijn! 

Speciaal voor jou zet ik de leukste bezienswaardigheden voor Snaefellsnes in de winter voor je op een rij. Met natuurlijk een hoop praktische tips voor west IJsland.

Ik begin deze blog met tips en een Snaefellsnes kaart. Zelf vind ik het altijd handig om het hoe-wat-waar in één oogopslag te zien. Zeker met die lastige plaatsnamen van IJsland.Mijn Snaefellsnes route is eenvoudig: vanuit het Tradir Guesthouse aan de zuidkant van het eiland steek ik door naar het noorden. Vervolgens vervolg ik de kustweg tegen de klok in totdat ik terug ben in het zuiden. Dit is een volle dagtrip.

Snaefellsnes bezienswaardigheden: het vissersdorp Grundarfjordur

Mijn ontdekkingstocht door Snaefellsnes begint aan de noordkant van het eiland bij het dorp Grundarfjordur. Het kleine dorp ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee en is maar een paar straten groot.

In het dorp vind je – niet onbelangrijk – een tankstation en een Saga Center met heerlijke warme chocolademelk en koffie.

Vanaf de noordkant van het eiland vertrekken er boten naar de Westfjorden, een ruig maar verfijnd landschap met fjorden en zeehonden.

Kirkjufell Mountain: de meest fotogenieke berg van IJsland

Vanuit Grundarfjordur is het maar een paar minuten rijden naar Kirkjufell Mountain, de meest gefotografeerde berg van IJsland. Het is niet raar dat deze berg zo vaak op de foto staat: de berg rijst als een grote molshoop zomaar uit de aarde. De berg Kirkjufell steekt mooi af tegen de zee en de helderblauwe lucht.

Wanneer ik arriveer bij Kirkjufell Mountain is er van die helderblauwe lucht weinig te bekennen. Het is een gure grijze ochtend in februari. De ijzige wind duwt krachtig tegen de deur van de auto aan en belemmert mij een vrije doorgang. Toch is het druk op de kleine parkeerplaats.

Een enkele bikkel trotseert de koude en begint aan de beklimming van de Kirkjufell Mountain. Ik loop een stukje om de berg heen over het winderige pad over het strand. Wanneer er natte sneeuw en hagel de lucht uit komt zetten, is de lol voor mij er snel af.

Kirkjufellsfoss: de mooiste waterval van Snaefellsnes, IJsland

Een bezoek aan Kirkjufell Mountain is niet compleet zonder een bezoek aan Kirkjufellsfoss. Deze fraaie waterval ligt aan de voet van de berg een de overkant van de weg.

De Kirkjufellsfoss is in de winter deels bevroren. Het ijskoude water stroomt naar beneden door een muur van ijspegels. De pegels glinsteren in het spaarzame licht. Door de wind is er een muur van koude nevel langs de waterval ontstaan. Het pad naar de top van de waterval is glibberig door de aangevroren nevel. De rubberen matten op het pad doen daar weinig tegen. Mijn ijsijzers zorgen voor een beetje grip. Voetje voor voetje schuifel ik omhoog.

Het kost wat moeite, maar uiteindelijk ben ik boven. (In de zomer loop je hier zonder ijsbaan fluitend naar boven.) Het was de enge klim waard, wat is het hier mooi! Aan mijn voeten ligt de Kirkjufellsfoss tegen een decor van de Kirkjufell Mountain en de grijze zee.

In deze blog lees je meer over watervallen in IJsland.

Met de auto vervolg ik de kustweg langs het noorden van het eiland. De weg kronkelt verder voor het fraaie landschap van Snaefellsnes. Ik geniet van het uitzicht over de zee en over Snaefellsjokull National Park met zijn gletsjers en besneeuwde bergtoppen.

Djupalonssandur: een strand met zwarte rotsen

Djupalonssandur is een van de vele zwarte stranden van het schiereiland Snaefellsnes. Het strand is bezaaid met keien en ligt aan de voet van de Snaefellsjokull gletsjer. Op weg naar het strand passeer ik bijzondere rotsformaties. Een rots met een gat, genaamd Gatklettur, is een erg populaire selfiespot. Ik heb even geen zin om met mijn kop op de foto te gaan, dus ik wacht geduldig totdat er niemand meer voor mijn beeld staat.

In het verleden was Djupalonssandur de thuishaven van zestig vissersboten. Het enige wat nu rest, zijn de roestige resten van een wrak. 

Malariff Light House

Mijn volgende stop is het Gestatofa Visitor Centre. In het kleine bezoekerscentrum van Snaefellsnes is een tentoonstelling over ontstaan en de natuur in het gebied. Naast mooie foto’s zijn er opgezette dieren en vulkanische gesteente te zien. Informatieve borden worden afgewisseld met filmpjes en animaties. Voor kinderen wordt het ontstaan van het eiland uitgelegd aan de hand van een metersland stripverhaal – zo leuk!

Malariff Light House is niet de meest bijzondere vuurtoren van IJsland. Het prachtige landschap rondom de vuurtoren maakt de lichte teleurstelling ruimschoots goed.

Wandelen rondom Londrangar

Ik laat de auto bij het bezoekerscentrum staan voor een korte wandeling. Na de vuurtoren volg ik het smalle kustpad naar Londrangar. Dit is een bijzondere rotsformatie aan de kust van IJsland.

Wanneer het smalle pad verdwijnt in de sneeuw, loop ik verder over de zwarte gestolde lava. Het gaat steeds harder waaien en de golven slaan steeds harder tegen de rotsen aan. Dit zorgt voor een metershoge muur van druppels.

En dan ben ik bij de metershoge rotstorens die uitkijken over de oceaan. Dit is IJsland op zijn best!

Veel mensen benaderen Londrangar vanaf de andere kant, vanaf het Londrangar View Point.

De rotsformaties van Amarstapi

De laatste stop van mijn bezoek aan Snaefellsnes is de haven van Amarstapi. Net buiten de haven ligt een aantal bijzondere rotsformaties.

De haven van Amarstapi is een fijne plek om te bezoeken in de zomer. Er is een groot grasveld waar je heerlijk kunt picknicken en een solide voetpad maken het gebied toegankelijk voor jong en oud. Tijdens mijn bezoek aan IJsland in de winter komt de regen echter met bakken de lucht uit. De wind is weer in kracht toegenomen. Ik maak snel wat foto’s en dan volg ik het voorbeeld van de mensen om me heen. Snel wegwezen, de auto in.

IJsland noorderlicht

Snaefellsness is een goede plek om het noorderlicht in IJsland te zien. Het is er minder vaak bewolkt dan aan de zuidkust bij Vik. (Al regent het nog altijd veel, weet ik uit ervaring.) Bovendien ligt Snaefellsnes net wat noordelijker, waardoor de kans op noorderlicht groter is.

Het zien van het noorderlicht was een van de highlights van mijn bezoek aan Snaefellsnes in februari!

In deze blog lees je alles over het noorderlicht in IJsland.

Praktische tips: een dagtrip naar Snaefellsnes vanuit Reykjavik

Het is maar twee uur rijden naar Snaefellsnes vanuit de hoofdstad van IJsland. Het zou dus mogelijk zijn om de Snaefellsnes highlights te bezoeken als dagtrip uit Reykjavik. Vergis je echter niet: als het weer omslaat tijdens je bezoek aan IJsland in de winter dan ben je meteen een stuk langer onderweg.

Omdat er veel bezienswaardigheden op Snaefellsnes zijn, heb ik er voor gekozen om op schiereiland te overnachten. Na twee nachten Snaefellsnes heb ik nog steeds niet alles gezien!

In deze blog vind je meer tips voor een bezoek aan Snaelfellsnes.

Overnachten op Snaefellsnes

Ik overnacht aan de zuidkust van Snaefellsnes. in het Tradir Guesthouse. Vanuit mijn piepkleine kamer kijk ik uit over de koeien en de zee. Gelukkig is er een grote gemeenschappelijke ruimte met een bar en een restaurant. Het aanbod van gerechten is beperkt, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is voor IJslandse begrippen erg goed. Ik geniet van het lekkere eten hier.

De accommodatie ligt een beetje in de middle-of-nowhere. Er liggen een paar eettentjes in een straal van een paar kilometer, maar ik doe niet te moeite om voor eten de kou in te gaan.

Reizen naar Snaefellsnes

Je kunt je bezoek aan Snaefellsnes prima combineren met de grotten van Vidgelmir en de Spa in Krauma, een tof alternatief voor de Blue Lagoon. Beide liggen min of meer op de route tussen Snaefellsnes en Reykjavik. 

Heb je niet veel tijd in IJsland en wil je IJsland in het klein ervaren? Dan is het schiereiland Snaefellsnes in West-IJsland the place to be.