Bezienswaardigheden in Stari Bar in Montenegro

Lands de kust van Montenegro liggen verschillende pittoreske historische stadjes. Vooral Kotor, Sveti Stefan en Budva zijn erg bekend én populair. Meer naar het oosten liggen Bar en het oude Stari Bar Hier kun je in alle rust strand en geschiedenis combineren – Bar ligt buiten de gebaande paden.

Tip: lees meer over mijn route door Montenegro

het oude stari bar

Ik houd wel van plekken die niet platgelopen worden door de massa. Ik ga graag naar plekken die veel toeristen links laten liggen. Wanneer ik word uitgenodigd om Bar te bezoeken hoef ik niet lang na te denken: hier rijd ik graag een stukje voor om.

In deze blog vertel ik je meer over Stari Bar en de bezienswaardigheden van Bar en omgeving.

ruines in stari bar montenegro

Stari Bar: de ruïnes van Old Town Bar, Montenegro

Terwijl Kotor en Budva uitkijken over de zee, ligt het oude Bar zo’n vijf kilometer landinwaarts. Dit is een strategische positie: een aanval vanaf zee op de oude stad was nagenoeg onmogelijk. Vanaf de heuvel konden de inwoners van Bar de vijand al van verre aan zien komen. De jaren verstreken en de oude stad bleef uit handen van de vijand.

muurrelief

Uiteindelijk komt het gevaar uit een heel andere hoek. Niet de zee zorgt voor de ondergang van Bar, maar het land. Een zware aardbeving in 1979 verwoest de stad Bar. Bewoners verlaten Stari Bar en bouwen een nieuwe stad aan de kust.

oude boomwortels

Stari Bar is een indrukwekkende ruïne. De oude gebouwen van Bar worden deels overwoekerd door de natuur. In het voorjaar wordt de ruïne gekleurd door vrolijke bloemen. Ik loop langs imposante Venetiaanse huizen, onder poortjes door en ik bezoek aan hamam. Van andere bouwsels zijn slechts een paar hopen stenen over. Gelukkig staan er bij de belangrijkste structuren van Stari Bar borden met informatie over het bouwwerk. Zo komen de bezienswaardigheden van Bar tot leven.’

verlaten badhuis in stati bar montenegro

Verdwalen in een oase van rust

Ik ben de enige bezoeker van het uitgestrekte complex, wat het extra bijzonder maakt. Ooit woonden hier honderden mensen!

Er is geen duidelijke route uitgezet door Stari Bar, maar stiekem vind ik dat alleen maar leuk. Ik vind het heerlijk om tussen de bijzondere ruïnes te dwalen en te genieten van de betoverende uitzichten en fotogenieke plekken van Stari Bar.

De klokkentoren van Bar staat fier overeind. De klok staat echter stil. Hoe symbolisch: ook in Stari Bar staat de tijd stil. Totdat de oude stad misschien ooit weer opgebouwd wordt?

de oude stad

Eten in Stari Bar

Het zal je niets verbazen, maar in de ruïnes van Stari Bar is niks te eten en te drinken te koop. Net buiten de stadsmuren van Stari Bar, langs een steil voetpad, liggen verschillende leuke restaurantjes. Hier zijn traditionele maaltijden uit Montenegro te koop, maar ook souvenirs als honing en andere streekproducten.

het gezellige centrum van stari bar

Zien in Bar: de oudste olijfboom van Europa

Bar heeft de oudste olijfboom van Europa. Deze boom is ruim 2000 jaar oud! Nu heb ik best groene vingers, maar een boom die 2000 jaar in leven blijft?!?! De boom draagt nog steeds olijven – de olijfolie moet heel speciaal zijn. Je snapt het misschien wel: ik heb deze speciale olijfolie niet mogen proeven. Dat is alleen weggelegd voor vooraanstaanden gasten en niet voor deze eenvoudige blogger en juf 😉

oude olijfboom

De olijfboom is erg belangrijk voor de bewoners van de regio Bar. Elk jaar worden hier verschillende festivals gehouden en wordt de oogst gevierd. Trouwen onder de boom brengt geluk. En zelfs drie rondjes om de boom lopen brengt al voorspoed.

Hoewel ik niet bijgelovig ben, loop ik in een gepast tempo drie rondjes om de boom. Je weet maar nooit…

Het nieuwe Bar, de stad aan de zee

Bar is de belangrijkste havenstad van Montenegro aan de Middellandse Zee. De belangrijkste bezienswaardigheid van Bar zijn de lange stranden met gezellige terrasjes, restaurantjes en zo hier en daar een kleine speeltuin. Reis je naar Montenegro met kinderen? Dan is Bar een prima stop.

strand van montenegro met een baby

Bar Beach Montenegro: naar het strand

De weersvoorspelling is gunstig tijdens mijn Montenegro vakantie. Het is eind april en ruim 25 graden. Lekker! Hoewel ik niet de rust heb om uren op het strand te liggen, wil ik even zwemmen in de zee. En een ijsje eten.

Vanaf het strand van Bar zie ik in een ooghoek grote vrachtschepen aan- en afvaren. Bar is geen tropische plek met uitgestrekte stranden met hagelwit zand en palmbomen. Bij Bar vind je vooral kiezelstranden. Maar het water? Dat is bijna tropisch blauw.

muurschildering in bar

Tips voor reizen naar Bar

Bar is uitstekend bereikbaar met de trein. Er gaan treinen van Belgrado in Servië naar Bar, het traject tussen Belgrado en Bar is een van de mooiste treinreizen van Europa. Vanuit de Italiaanse stad Bari gaat er een ferry naar Port Bar.

Zelf rijd ik met de auto van Skadar naar Bar. Via de nieuwe tolweg (EUR 2,50) is het maar een half uur rijden. Je kunt ook kiezen voor de scenic route door de heuvels langs wijnboerderijen en kleine authentieke dorpen. Deze route vind je in Google Maps terug als de ‘Old Bar Virpazar Road’. 

Meer informatie over Bar en Montenegro vind je hier.