Taipei Taiwan: tips en bezienswaardigheden

Taipei is de hoofdstad van Taiwan, het hart van Azië. Taipei is een hypermoderne stad met lekker eten en een rijke historie. De kans is groot dat je Taiwan vakantie start of eindigt in Taipei. Wat te doen in Taipei? Ik verbleef bijna een week in de stad. In deze blog deel ik de leukste tips en Taipei bezienswaardigheden. 

Lees meer tips voor een rondreis naar Taiwan.

Toxisch Taipei Taiwan

Ik heb het niet zo op miljoenensteden. Ik ervaar de drukte en hectiek al snel als vermoeiend. Wat dat betreft ben ik blijf ik misschien een meisje uit de provincie. Aan de andere kant vind ik miljoenensteden gaaf. Er is altijd wat te zien in Taipei en te doen in Taipei. Ik kan niet wachten om in mijn eigen tempo alle Taipei highlights te bezoeken.

Ja, ik neem bewust mijn rustmomentjes. Ik overnacht niet in een hip hotel met uitzicht op de skyline van Taipei en de Taipei 101, maar in een knus appartement met wasmachine en goede Wifi. Volwassenheid 2.0, het is fijn om af en toe met schone kleren weg te kruipen achter je laptop.

Free Walking Tour Taipei

Laat ik beginnen met een van de leukste Taipei tips. Er zijn veel leuke manier om een nieuwe stad te leren kennen, maar een van de leukste vind ik vaak een Free Tour met een local. In Taipei zijn verschillende Free Walking Tours, ik kies voor de tour van TourMeAway. Een goede keus, zo blijkt achteraf!

Gids Ralph vertelt op gepassioneerde wijze over de geschiedenis van Taipei en Taiwan. De moeizame relatie met China wordt niet verzwegen. In een paar uur tijd loop ik van het rustige 2/28 Peace Park via het bruisende Taipei Old Town naar het hectische Zhongshan. Daar plof ik neer in het hippe Red House voor een heerlijke kop ice tea.

De spits is er af, hallo Taipei!

Taipei 101, Taiwan

Love it or hate is – dat bruisende hart van Taipei. En dat geldt zeker ook voor Taipei 101, ooit de hoogste toren ter wereld. Nu is Taipei 101 ‘gewoon’ de hoge toren van Taipei. Met zijn 508 meter domineert Taipei 101 de stad. Een bezoek aan Taipei 101 is dan ook een must do tijdens je Taiwan stedentrip.

De metro brengt me naar de voet van Taipei 101. De aanblik van de grote glazen kolos is overweldigend. Natuurlijk wil ik naar binnen!

Een supersnelle lift brengt bezoekers van het ticket office op de 5de etage naar het observatiedek op de 89ste etage. Deze tour is druk en duur – ik besluit deze kans aan mij voorbij te laten gaan. (Al ben je volgens een Deense reiziger echt wel een paar uur zoet met je bezoek aan Taipei 101.) Ik hoef niet perse naar het hoogste uitzichtpunt van de stad.

Insider tip voor Taipei: Secret Starbucks

Ik kies voor een rustiger en goedkoper alternatief, de Secret Starbucks. De beroemde Amerikaanse keten heeft een filiaal op de 35ste verdieping van Taipei 101. Dit is het hoogste Starbucks filiaal ter wereld. Je kunt hier niet zomaar binnen lopen, je moet telefonisch reserveren. Je krijgt dan een tijdslot en binnen dit tijdslot kun je ongestoord voor minimaal 250 Taiwanese Dollar koffie drinken en taartjes eten. Het uitzicht krijg je er gratis bij. Echt goedkoop is de Starbucks natuurlijk niet, maar het is goedkoper dan een ticket naar de 89ste verdieping van Taiwan Taipei 101.

Per tijdslot kunnen er maximaal 30 gelukkigen naar binnen. Vroeg reserveren leidt tot een laag volgnummer en een grotere kans op een tafeltjes bij het raam. Wanneer ik de Secret Starbucks bezoek is het echt niet druk en ik kan zitten waar ik wil.

Zien in Taipei: bijzondere tempels

Hoewel ik best kan genieten van de hypermoderne hoogbouw en shopping malls in Taipei wil ik zeker ook het authentieke en historische Taipei zien. De stad kent vele tempels en ik bezoek er een paar.

De bekendste tempel van Taipei is misschien wel de Longshan Tempel (Lungshan Tempel) in het Wanhua district. Deze Taoïstische en boeddhistische tempel stamt uit de 18de eeuw en is een belangrijke religieuze plek voor de Chinese gemeenschap.

Naast de Longshan Tempel ligt een bijzondere markt met geneeskrachtige kruiden.

Aan de historische Dihua Street ligt de Taipei Xiahai City God tempel. Deze tempel eert de God van de Stad. Hoewel ik de macht van deze godheid niet wil ondermijnen, vond ik de tempel an sich een beetje tegenvallen.

Meer naar het noorden liggen vlak bij elkaar de Dalongdong Bao’an Tempel en de Confucius Tempel. Vooral de Bao’an Tempel is erg mooi – dit is mijn favoriete tempel in Taipei. Tegenover de Bao’an Tempel, aan de overkant van de straat, ligt de Tempel Garden. Dit is een fijne plek om even tot rust te komen. Tussen de weelderige bomen en bloemen staat een aantal religieuze beelden en in de grote vijver zwemmen joekels van koikarpers.

National Chiang Kai-shek Memorial Hall

In het Zongzheng District ligt de National Chiang Kai-shek Memorial Hall. Dit historische herkenningspunt ligt midden in een fraai aangelegd park, omringd door een viertal fraaie poorten. Ieder uur vindt bij het memorial de wisseling van de wacht plaats.

National Chiang Kai-shek Memorial Hall is een oase van rust midden in het hectische Taipei.

De leukste creative parks van Taipei

Een creative park, wat is dat nu weer? Een creative park is een plek waar kunst en design samen komen. Vaak is zo’n creative park gevestigd op een plek die in het verleden fungeerde als barak of fabriek. Nu zitten er design winkeltjes met producten van lokale artiesten, pop-up musea en zijn er (gratis) kunstprojecten en street art te vinden. In Taipei zijn verschillende van die creative parks.

Huashan 1914 Creative Park Taipei is een van de grootste en interessantste creatieve parken in Taipei. Het park ligt in het Zhongzheng district vlak bij het Zhongxiao Xinsheng metrostation. Het is gevestigd in een oude wijn- en sakefabriek wat zorgt voor een gave industriële look. In het park bezoek ik diverse expositieruimten, winkels en cafés.

Songshan Cultural and Creative Park is zelfs nog groter dan Huashan. Dit park huist in een oude tabaksfabriek uit de Japanse tijd. Nog zo’n tof gebouw! Shongshan ligt op loopafstand van Taipei 101, ik loop via een groen bamboebos aan de zuidoostkant van het park langs het water naar de oude fabriek. Tussen het bamboe en het riet zie ik de eerste kunstwerken al liggen. Een mooi voorproefje van hetgeen me nog te wachten staat.

In Songshan Cultural and Creative Park draaien verschillende pop-up musea. Voor ongeveer tien euro sta ik oog in oog met Barbapappa en badder ik in een ballenbak.

Een onbekend creatief park is het Taipei City Hakka Cultural Park in het Zongzheng District. Naast verschillende indoor tentoonstellingen en een heuse fietsroute wordt in dit kleine park aandacht besteed aan de ecologie en rijstbouw op het Taiwanese platteland.

Ook in Tainan is veel street art.

Street art in Taipei

Binnen de Creative Parks in Taipei is al veel street art te vinden, maar ook daarbuiten vind je op vele plekken gratis kunst.

Doen in Taipei: street food eten op een night market

Een bezoek aan Taipei is niet compleet zonder een bezoek aan één of meerdere night markets van Taipei. Dit zijn de beste plekken om te eten in Taiwan. Hier kun je zo lekker eten voor weinig geld! De meeste nachtmarkten openen eind van de middag of begin van de avond hun deuren. Het verkeer wordt dan geweerd en in hawker stalls op straat worden de lekkerste gerechten getoverd.

De Guangzhou Street Market bij de Longshan Temple is een populaire nachtmarkt onder (lokale) toeristen. Tussen de kraampjes met eten worden cd’s (ja echt!), kleding en tassen verkocht. Er is weinig ruimte om te zitten, maar de meeste gerechtjes kan ik prima naar binnen schuiven terwijl ik loop. Behalve stinky tofu wordt er verse seafood, gefrituurde vleesjes en verse sapjes verkocht.

Een paar minuten lopen in noordelijke richting ligt de Huaxi Street Night Market. De opbouw van deze markt begint al om 4 uur ‘s middags, ideaal voor een middagsnack. De focus van deze markt ligt echter niet op street food, maar op levensmiddelen (om zelf te koken) en kant-en-klare gerechten in kleine restaurantjes.

De Linjiang Night Market in het Da’an District is mijn favoriete street market in Taipei. Deze markt is eenvoudig te bereiken met de rode metrolijn. Deze markt klein en heel gezellig. Er zijn weinig toeristen en het eten is er goed. Een aanrader dus!

Tip: tijdens deze food tour leer je meer over eten in Taiwan (en proef je veel lekkere gerechten!).

Rariteiten in Taipei

Dineren uit een toilet, een Hello Kitty Restaurant, eten met een levensgrote Teddybeer, in Taipei kan het allemaal. Taipei is net een grote speeltuin met overal tekenfilmfiguren, ballenbakken en selfiespots.

In een creative park zag ik de ingewanden van Elmo en ging ik in bad met Barbapappa. Ook op straat zijn fotogenieke murals te zien die niet misstaan op Instagram.

Taipei Zoo: panda’s en meer

Hoewel ik geen groot fan ben van dierentuinen stond een bezoek aan Taipei Zoo hoog op mijn bucketlist. Voor nog geen twee euro kun je hier vele soorten dieren zien, waaronder panda’s!

De dierentuin van Taipei is fraai aangelegd. De meeste dieren beschikken over ruime hokken met voldoende plek om zich terug te trekken als ze even geen zin hebben in mensen. Helemaal prima.

Het pandaverblijf viel echter tegen: bezoekers worden in een lange stoet langs het dubbele glas geleid waarachter de panda’s zitten. Er is nauwelijks ruimte om stil te staan, te observeren en genieten Jammer.

Maokong Gondel

Taipei Zoo is de laatste halte van de bruine metrolijn. Hier vertrekt de gondel naar Maokong, de theeplantages net buiten Taipei.

Mijn bezoek aan Taipei Zoo is in het water gevallen. Het water druipt nog van mijn net aangeschafte poncho wanneer ik een kaartje voor de gondel koop. Langzaam verschijnen de eerste gaten in het wolkendek. Zie ik daar een stukje blauwe lucht?

Ik vervloekte de regen tijdens mijn bezoek aan de dierentuin. Nu tel ik mijn zegeningen: de wolken zorgen voor een spectaculair schouwspel in de bergen. Als een tapijt van watten rollen ze over de glooiende toppen. Ik ontwaar het silhouet van Taipei 101 in de nevel. Zo mooi!

De gondel heeft twee soorten cabines, de normale cabines en cabines met een glazen bodem. Voor de glass botom cabines hoef je niks extra’s te betalen, soms moet je echter langer wachten voor een gondel met een glazen bodem. Ik vond het uitzicht niet extra spectaculair – je kunt net zo goed de gewone gondel nemen.

Let op: op maandag is de gondel gesloten voor onderhoud. Er rijdt dan een bus.

Thee drinken in Taipei

Tourist trap of vergane glorie? Ik weet het niet zo goed.

Net buiten Taipei ligt Maokong, deze glooiende heuvels staan symbool voor de theehistorie van Taiwan. Persoonlijk vind ik de theeplantages echter tegenvallen. Ze zijn niet zo ongerept en uitgestrekt als Ella in Sri Lanka.

Misschien moet je Maokong niet bezoeken voor de theeplantages, maar voor het (overpriced) kopje thee met een prachtig uitzicht over de stad. Vooral aan het eind van de middag, wanneer de zon achter de heuvels verdwijnt en de eerste lampjes van Taipei ontstoken worden, is dit een heerlijke plek om een paar uurtjes rond te hangen.

Ik beland in het Redwood Teahouse en dat is zeker een aanrader. De mattee wafels zijn om je vingers bij af te likken.

De mooiste uitzichten over Taipei: Elephant Trail

Er zijn veel plekken om te genieten van de iconische skyline van Taipei. De Elephant Mountain is een van de meest populaire plekken om te genieten van het uitzicht over Taipei. Op deze berg loopt de zogeheten Elephant Trail.

Wanneer je op de kaart van Taipei kijkt, zie je dat er niet één Elephant Trail is. De Elephant Trails is een wirwar van smalle voetpaden en stijle trappen op de heuvel. Vooral aan het eind van de middag wanneer de zon bijna achter de horizon verdwijnt is deze trail erg populair.

Ik stap uit bij Metrostation Xiangshan en naar de start van de trail. Het eerste uitzichtpunt is ongeveer een kwartier lopen. Ondanks de regen is het vrij druk op het observatieplatform, daarom besluit ik na wat verplichte foto’s om verder naar boven te klimmen. Ook bij het tweede uitzichtpunt is het een drukte van belang. Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, lopen de meeste mensen terug de heuvel af.

Uiteindelijk maak ik de mooiste foto’s van de skyline van Taipei bij vanaf de top van de heuvel. 

Geen zin om veel trappen te lopen? Neem dan de lift naar de skybar van W Taipei.

PRAKTISCHE TIPS VOOR TAIPEI

Slapen in Taipei, Taiwan

Er zijn legio hotels in downtown Taipei. Wil je overnachten met uitzicht op Taipei 101? Kijk dan eens voor een kamer in Hotel W. Dit stijlvolle hotel heeft ook een bar met uitzicht op de bekendste toren van Taipei. Niet-hotelgasten kunnen hier ook terecht voor een drankje.

Zelf sliep ik bijna een week in AirBnb in de gezellige wijk Zongshen. Helaas is dit knusse plekje niet langer beschikbaar.

Openbaar vervoer in Taipei

Het openbaar vervoer in Taipei is heel goed geregeld. Taipei heeft een uitgebreid netwerk van metro’s en bussen. De informatievoorziening bij de metro is zowel in het Engels als in de Taiwanese taal.

De prijs voor de metro hangt af van de afstand. De meeste ritten binnen de stad kosten 20-25 Taiwan dollar. (Koers Taiwan Dollar: een euro is 35 dollar, prijspeil 2019) Kaartje voor de metro koop je eenvoudig op het station. Het is mogelijk om een dagkaart of zelfs een weekkaart te kopen, voor mij bleek het voordeliger steeds voor een losse rit te betalen.

Taipei met kinderen

Taiwan is geen logische bestemming voor een verre reis met kinderen. Maar Taiwan is zo ontzettend kindvriendelijk. Mijn kleine reiziger was net een jaar toen we naar Taipei reisden. 

Taipei is een buggy vriendelijke stad. Ik gebruikte alleen voor de Elephant Trail de draagzak. Je kunt je baby of dreumes verschonen in Shopping Malls en op Metrostations. Daar zijn zelfs speciale ruimtes om borstvoeding te geven! Ik heb mijn ogen uitgekeken. De meeste restaurant hebben een kinderstoel.

In veel parken zijn klimtoestellen en glijbanen voor de kleintjes, al is het weer in Taipei ‘s zomers soms echt te warm om lekker buiten te spelen. Hallo temperaturen van meer dan 35 graden! De speelplaatsen in de shopping malls zijn in de zomer een beter alternatief. De ballenbak in Syntrend blijkt hier favoriet!