Tangier Marokko: stad waar culturen samenkomen

Aan de noordkust van Marokko ligt Tangier, een stad waar geschiedenis en verschillende culturen tot leven komen. Door de eeuwen heen heeft Tangier een belangrijke rol gespeeld als toegangspoort tussen Europa en Afrika. Tangier is een smeltkroes van verschillende tradities, talen en kunstvormen.

Tip: Ik combineer Tangier met een bezoek aan Fez en Chefchaouen.

Bezienswaardigheden Tangier: historische schatten uit verschillende beschavingen

De rijke geschiedenis van Tangier gaat terug tot de oudheid. De stad is geregeerd door verschillende beschavingen, waaronder de Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Europeanen. Elk van deze heersers heeft zijn stempel gedrukt op de stad, wat resulteert in een indrukwekkende mix van architectonische stijlen en historische bezienswaardigheden. In de stad vind je moskeeën, kerken en een Joodse begraafplaats.

Ik maak een stadswandeling langs bezienswaardigheden als de Grote Moskee, de Amerikaanse Legatie en het Museum voor Marokkaanse Kunst.

Let op: veel musea in Tangier zijn gesloten op dinsdag.

Bijzonder overnachten in de MUUR van de vesting

Ik overnacht in het oude centrum van Tangier in de muren van de Kasbah, het hoogtepunt van de stad. Binnen de dikke dubbele vestingmuren is een knus appartement gemaakt, compleet met dakterras met een panoramisch uitzicht over de stad en de zee. Het appartement is small: toen ik boekte had ik eigenlijk geen idee dat ik IN de stadsmuur zou belanden. Naast het comfortabele tweepersoonsbed is nauwelijks ruimte over en de woonkamer is niet veel breder. Om bij de woonkamer en de slaapkamer te komen moet ik over een trap met reusachtige treden naar de eerste etage klauteren. Voor mij geen probleem, maar mijn 70+ moeder vond het lastig.

appartement tangier kasbah

Net buiten de stadsmuren is een promenade met een panoramisch uitzicht: bij helder weer kun je hier zelfs Spanje zien liggen. Wat mist bij de promenade zijn leuke plekjes om te eten in Tangier, al verkopen straatventers koffie.

appartement tangier bed

Culturele diversiteit in Tangier Marokko

Wat Tangier uniek maakt, is de levendige mix van culturen die je overal in de stad kunt ervaren. Door zijn strategische ligging aan de Straat van Gibraltar heeft Tangier altijd dienst gedaan als een ontmoetingsplaats voor mensen uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Ik zie verschillende Nederlandse vrachtauto’s staan en bij de Kasbah spreekt een Marokkaanse man me aan in het Duits.

Aan het begin van de twintigste eeuw groeiden de Franse invloeden in Tangier. Rondom de Avenue Belgique en het Franse consulaat staan diverse koloniale gebouwen. Het Gran Café de Paris is populair bij de lokale bevolking én bij Europeanen. (Als je dol bent op tosti’s in rokerig café dan moet je hier zeker heen.)

De koloniale invloeden stoppen niet bij het Europese Grand Café de Paris. Langs de Boulevard de Pasteur met zijn antieke kanonnen loop ik naar het Gran Teatro Cervantes, een theater in art nouveau stijl dat in 1913 gebouwd is door de Spanjaarden. Op dit moment (2023) wordt het theater opgeknapt en kan ik alleen de gouden façade bewonderen.

De culturele diversiteit van Tangier komt tot uiting op vele markten met exotische specerijen, handgemaakte ambachten en traditionele kleding. Af en toe waan ik me even terug in Europa, om even later weer ondergedompeld te worden in de oosterse sferen waar ik zo veel van houd. Alleen al de geuren en kleuren van specerijen, heerlijk!

Kunstenaars, schrijvers en muzikanten vinden inspiratie in de bruisende sfeer van de stad. Op De medina van Tangier gluur ik naar binnen in diverse kleine ateliers.

De betoverende medina van Tangier

De medina van Tangier, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een doolhof van kleurrijke huizen, kronkelende steegjes en levendige pleinen. Dit deel van Tangier vind ik leuker dan het nieuwere Europese deel van de stad! Ik dwaal langs traditionele winkels en ambachtslieden die al eeuwenlang hun vak uitoefenen. Tapijten, schilderijen en T-shirts: je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het op een van de markten van Tangier.

Aan de Grand Socco, het centrale plein van de medina, nip ik aan een kopje muntthee terwijl het Marokkaanse leven aan me voorbij glijdt.

Na een korte pauze duik ik via een van de oude stadspoorten terug naar de Petit Socco en de Kasbah. Ik moet een lange reeks trappen omhoog, waarbij ik soms moet wijk voor een pakezel of een handkar vol met goederen. Mijn verbazing is groot wanneer ik eenmaal boven vlak bij Bab Haha op een oude wasplaats met fraaie mozaïeken stuit. Deze bezienswaardigheid komt als een verrassing!

Tip: Reis je naar de Marokko met kinderen? In het park aan de Rue D’italie aan de noordkant van de Grand Socco ligt een leuke speeltuin met veel bomen die voor schaduw zorgen.

Eten in Tangier

Marokkaanse keuken is wereldberoemd vanwege zijn smaakvolle en geurige gerechten. In de stad liggen talloze restaurants en eetgelegenheden met heerlijke tajines, couscous en gegrilde vis.

  • Gran Café de Paris – Het café heeft een goede naam, maar ik vond de menukaart erg tegenvallen. Gerechten zijn goedkoop en bij het zien van de inrichting van het gebouw maak je een reisje terug in de tijd
  • Macondo – restaurant met een fraaie inrichting, een leuk dakterras en uitzicht over de Kasbah. Het Kasbah Museum zit om de hoek
  • Les Fils du Détroit – heerlijke plek voor koffie, thee en live muziek

Overnachten in Tangier

Ik vind het oude deel van Tangier het leukste, dus ik raad iedereen aan om te overnachten in de Kasbah of de Medina. Dit deel van de stad is autovrij/autoluw, met veel bagage moet je je keus misschien herzien.

Reizen naar Tangier

Ik heb Tangier bezocht tijdens een mini-rondreis door Marokko met mijn moeder en de kleine reiziger. We zijn gestart in Fez en met de bus naar Chefchaouen en Tangier gereisd.

Het centrale busstation van Tangier ligt aan de zuidkant van de stad. Van daaruit brengt een taxi je in ongeveer 45 minuten naar de medina.

Wil je vliegen naar Tangier? Transavia biedt een paar keer per week directe vluchten aan van Rotterdam/Den Haag naar Tangier.

Ik vind Tangier niet de leukste bestemming voor een stedentrip naar Marokko. Ik ben meer gecharmeerd van Fez en Marrakesh. Gezien de bereikbaarheid vanuit Nederland (en de boot naar Spanje) is Tangier een handige bestemming aan het begin of einde van een rondreis door Marokko.