De mooiste plekjes van Sofia (en veel handige tips)

Sofia is de sprankelende hoofdstad van Bulgarije. Sofia stad heeft een rijke historie: in een paar minuten loop je van de communistische tijd naar Byzantijnse en Romeins bezienswaardigheden. Sofia is bovendien een hippe stad, je kunt heerlijk eten en drinken in Sofia. Neem de tijd, een weekend Sofia is eigenlijk te kort. Heb jij je stedentrip Bulgarije al geboekt?

Ik ben drie keer in Sofia geweest, ik ben dol op de diversiteit van de stad! In deze blog deel ik mijn ervaringen en neem ik je mee langs de vele bezienswaardigheden van Sofia, langs communistische kunst en indrukwekkende musea. Wat is er te doen in Sofia Bulgarije? Met deze Sofia reisgids word je citytrip beslist een succes.

Zien in Sofia: bijzondere bezienswaardigheden

Sveti Petka Kerk, een kerk op een rotonde

De manier van bouwen in Sofia is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Zo staat de tweeduizend-jaar-oude Sveti Petka kerk midden in een rotonde. Het verkeer raast, maar in het lager gelegen midden van de rotonde is het een soort oase van rust. Althans, er is geen verkeer. Om de kerk heen zijn verschillende winkeltjes gevestigd waarin drank, eten en souvenirs verkocht worden.

De entree van de kerk is klein, en je moet (uiteraard) een kaartje kopen om binnen te mogen. Wanneer je echter voorbij de balie loopt, kan je via een smal trapje naar boven. Er staan wat klapstoelen voor gelovigen om op te zitten, en er is een kansel ingericht voorzien van rode doeken. De kerk oogt erg sober.

Het oude Serdica: een eeuwenoude stad onder de grond

Bij de aanleg van de tweede metrolijn van Sofia is het oude Serdica ontdekt. Serdica is het overblijfsel van een eeuwenoude Romeinse stad. Het moderne Sofia ligt er bovenop. 

Serdica verbindt de Sveti Petka Kerk met de Banya Bashi Moskee. De stad loopt door onder de Plaza Nesavisimort. Serdica is gratis toegankelijk, je kunt gewoon door de oude ruïnes lopen. Naast de ruïnes hangt duidelijke informatie over de Romeinse stad.

De Banya Bashi Moskee

De Banya Bashi Moskee is de centrale moskee in het centrum van Sofia. De moskee stelt zijn deuren open voor toeristen, al moet je uiteraard bedekkende kleren aan en je schoenen uit. Naast de deur van de moskee hangen capes en hoofddoeken die je kunt lenen.

Sveti Georgi Kerk

Een kerk in het midden van een rotonde vind ik eigenlijk al raar, maar dat is nog niet alles. Om de Sveti Georgi-kerk uit de vierde eeuw is het Sheraton Sofia Hotel Balkan gebouwd. Bulgaren weten grond efficiënt te benutten en daarbij oudheden te sparen.

Voor mij is deze rare infrastructuur iets wat Sofia bijzonder maakt. Je weet nooit wat je te zien krijgt als je om een verborgen hoekje kijkt, overal vind je verborgen pareltjes en bijzondere plekjes!

Alexander Nevski Kathedraal en Sveti Sofia-kerk

Sofia heeft veel kerken. Tijdens mijn Sofia bezoeken maak ik een kleine selectie. De orthodoxe inrichting, het contrast tussen de sobere buitenkant en het gouden interieur en de kleurrijke fresco’s spreken me aan. Ik neem het geprevel van gelovigen in me op, net als de zachte muziek en de onmiskenbare geur van wierook die prikkelt in mijn neus. 

Pracht en praal kun je onder andere bewonderen bij het gouden dak van de Alexander Nevski-kathedraal en de Sveti Sofia-kerk.

Deze kerken mag je echt niet overslaan tijdens je Sofia stedentrip. Als je foto’s wilt maken moet je 5-10 BGN betalen.

Antiekmarkt bij de Alexander Nevski Kathedraal

Rondom de Alexander Nevski Kathedraal is een leuke antiekmarkt. Hier worden veel antieke dingen, maar nog meer nep-oude dingen, voor een prikje van de hand gedaan. Sieraden, oude muntjes, leger attributen, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. 

Zo tik ik zelf in Sofia een oude camera uit 1948 op de kop. Of hij werkt? Ik weet het niet. Maar de camera krijgt een mooi plekje in mijn woonkamer.

antieke fresco

Synagoge Sofia: een van de grootste van Europa

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Sofia is de Synagoge. Deze Synagoge is opgetrokken in Moorse stijl en de op twee na grootste synagoge van Europa. 

Er zijn niet veel diensten meer in de Joodse Synagoge, een groot deel van de Joodse gemeenschap van Sofia is geëmigreerd naar Israël. 

Doen in Sofia Bulgarije

Eens stadswandeling langs kunst en architectuur

In Bulgarije heerste tot 1989 een communistisch regime. Dit is snel duidelijk wanneer je door Sofia loopt. Vanaf de jaren ’90 begon de grote make-over: ik heb nog nét het mausoleum van Dimitrov gezien tijdens mijn eerste bezoek aan Sofia voordat het werd opgeblazen in 1999.

Het Nationaal Cultuur Paleis

In een fraai park aan de zuidkant van het centrum van Sofia ligt het Nationaal Cultuur Paleis (NDK). In dit opmerkelijke gebouw vinden concerten, markten en tentoonstellingen plaats.  Het centrum is een architecturaal meesterwerk: voor de constructie van het Nationaal Cultuur Paleis is meer staal gebruikt dan in de Eiffeltoren!

Het park voor het cultuurpaleis is opnieuw ingericht. Het monument ‘1300 jaar Bulgaria’ heeft plaats gemaakt voor een mooie rotstuin en kinderspeeltuin.

Monument to the Liberators en het Monument to the Soviet Army

Het Monument to the Liberators tegenover de National Assembly is een ambivalent monument. Enerzijds herdenkt dit monument de bevrijding van Bulgarije tegen de Ottomanen, anderzijds vereert het de Russen en de Sovjets. Het zelfde geldt voor het Monument to the Soviet Army. Dit monument ligt in een park vlak bij het voetbalstadion.

Veel beelden uit de communistische tijd zijn verplaats naar het Nationaal Socialistisch Museum van Sofia. Hieronder lees je meer over dit museum.

Buzludzha Monument in de omgeving van Sofia

Heb je interesse in Communistische geschiedenis en Urbex fotografie? Deze gave excursie combineert het Buzludzha Monument monument en het Socialistisch museum. Het Buzludzha Monument is het Herdenkingshuis van de Bulgaarse Communistische Partij. Vanuit deze betonnen kolos buiten de stad heb je een geldig uitzicht over het Balkangebergte. 

De leukste musea van Sofia Bulgarije

Het Nationaal Socialistisch Museum

Na de val van het communisme was er een overschot aan standbeelden die de communistische ideologie verheerlijkte, inclusief een aantal standbeelden van Lenin, Stalin en Dimitrov.

De standbeelden werden van hun sokkel getrokken, en opgeslagen in een depot. Deze standbeelden zijn nu samengebracht in een beeldentuin. Voor de ingang van de tuin staat een grote rode ster – deze komt van het dak van een partijhuis.Naast de beeldentuin is er een klein informatiecentrum en een hal met communistische en socialistische schilderkunst.

Het Nationaal Socialistisch Museum is geopend tot 17.30. Deze officiële openingstijd geldt alleen voor het binnendeel van het museum, de beeldentuin kun je ’s avonds ook bekijken. Het museum ligt op loopafstand van metrostation G.M. Dimitrov. (Volgens de Lonely Planet is het lastig om het museum te vinden – dat was voor de uitvinding van Google Maps.)

Het Nationaal Historisch Museum

Het kost wat moeite om er te komen, maar dan heb je ook wat.

Het Nationaal Historisch Museum ligt aan de zuidwestkant van Sofia in de residentie van de laatste communistische leider Todor Zhivkov. Alleen al voor het gebouw is het museum een bezoekje waard. Je komt binnen via een grote marmeren hal met een centraal trappenhuis. De muren en plafonds zijn bekleed met hout en houtsnijwerk. De glazen kralen aan de kroonluchters schitteren als goedkope diamanten.

In het museum worden thracische goud en zilverschatten tentoongesteld, deze horen tot de oudst bekende ter wereld. Ook zijn er vele recentere opgravingen te bewonderen, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd. De bovenste etage van het museum besteedt aandacht aan de geschiedenis van het Bulgarije van de twintigste eeuw.

In totaal zijn er in het Nationaal Historisch Museum meer dan 650.000 objecten te zien.

Het Nationaal Historisch Museum is te bereiken met buslijn 63, 111 of met trolleylijn 2.

Het Natuurhistorisch Museum Sofia Bulgarije

Als scheikundige en bioloog kan ik het vaak niet laten om een kijkje te nemen in het natuurhistorisch museum van het land wat ik bezoek. Niet dat het boven op mijn bucketlist staat, maar als ik dan toch een verloren uurtje heb of wanneer het weer een beetje tegen zit…

Het Natuurhistorisch Museum in Sofia heeft een imposante collectie opgezette beesten en zelfs insecten en spinnen op sterk water. Hoe bizar is dat?

Daarnaast vergaap ik me aan exotische stenen en zoutkristallen. Ik kom namen tegen van elementen die ik (buiten het periodiek systeem) nog nooit gezien heb. Zou hier in de verre toekomst een toepassing voor te verzinnen zijn?

National Polytechnical Museum

Waarschuwing: dit museum is vooral leuk voor kinderen en nerds.

Aan de rand van het centrum van Sofia ligt het National Polytechnical Museum. Dit museum heeft een grappige collectie voorwerpen ‘die met techniek te maken hebben’. De collectie varieert van oude auto’s, fietsen en motoren tot televisies en camera’s tot binnenwerken van klokken.

Een deel van de collectie heeft Engelse bijschriften, een deel van de collectie heeft alleen maar bijschriften in het Bulgaars. 

Street Art in Sofia

Eigenlijk is Sofia een groot openluchtmuseum. In de stad is veel street art te vinden, van kleine (lelijke) graffiti-tag tot grote imposante mural. Ik vind het altijd leuk om samne

Ik maakte een wandeling langs de mooiste street art in Sofia. 

Eten in Sofia

Na lang onderzoek zijn dit mijn favoriete adresjes om te eten en drinken in Sofia.

Green Deli Café

Green Deli Café is een hippe koffiebar met prijzen die ruim de helft minder zijn van wat je gewend bent. Green Deli Café is dé hotspot voor lekkere koffie, goede thee, home made lemonade (die met framboos is een aanrader!) en verse broodjes en yoghurt. Voor mij is dit de ideale plek voor een lekker en gezond ontbijt.

Adres: Green Deli Café, 31 Aleksandar Stamboliyski bulevard, Sofia

Mi Casa

Mi Casa is een heerlijke plek voor diner of lunch. Vooral tijdens lunchtijd kan het er erg druk zijn: deze plek is populair bij Bulgaarse zakenlieden. De kaart heeft een ruim assortiment van verse pasta’s en salades, vis- en vleesgerechten.

Adres: Mi Casa, ul. Iskar 1, Sofia. (De website is niet in het Engels, de menukaart gelukkig wel.)

Happy

Een vreemde eend in de bijt. Happy is niet hip en organisch. Happy serveert naar Amerikaans concept een snelle hap voor weinig geld.

Adres: meerdere adressen in Sofia

Meer Sofia tips

Goedkope vliegtickets naar Sofia

Dagelijks gaan er directe vluchten van Nederland naar Sofia. Transavia vliegt op het traject Amsterdam-Sofia. Wizzair en Ryan Air vliegen op het traject Eindhoven-Sofia. Goedkope tickets naar Sofia kosten minder dan EUR 100. Reizen naar Sofia hoeft niet duur te zijn.

Het vliegveld van Sofia ligt ongeveer tien kilometer ten oosten van de stad. Vanuit het vliegveld rijden taxi’s (EUR 15) en metro’s naar het centrum. 

Hoofdstad Sofia is niet alleen een leuke bestemming voor een stedentrip. Het is ook een goede uitvalsbasis voor een rondreis door Bulgarije. Vanuit Sofia reis je bovendien eenvoudig naar Skopje en Belgrado.

De leukste accommodatie voor je citytrip Sofia Bulgarije

Sofia heeft allerlei soorten accommodatie, voor ieder wat wils. Tijdens mijn laatste bezoek koos ik niet voor een hotel in Sofia, maar voor een appartement vlak bij de bekendste Sofia bezienswaardigheden.

Ik verbleef in Reva’s Cozy Red Place. De naam van het appartement is misschien een beetje fout, maar het is echt een heel fijn plekje om te verblijven. Lekker centraal gelegen, waardoor je makkelijk vanuit je appartement de stad kan verkennen.

Slaap je liever in een hotel? Hotel Lion Sofia ligt midden in Sofia Centrum op een paar minuten lopen van de Alexander Nevski Kathedraal. Voor een goedkoop weekendje Sofia is Hostel Mostel Sofia een goede optie.

Openbaar vervoer Sofia Bulgarije

Het historische centrum is redelijk compact, de meeste Sofia stad bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Ee aantal musea ligt echter buiten het centrum.

Sofia heeft een rijk netwerk aan bussen en trolleys. Deze zijn helemaal niet duur! Een enkele reis binnen Sofia kost BGN 1,60. Voor BGN 4,00 koop je een dagkaart. Voor het nachtnet geldt een kleine toeslag.

Het weer in Sofia

Sofia heeft een vochtig landklimaat. Er is een groot verschil in temperatuur tussen zomer en winter.  De zomer in Sofia is warm,  temperaturen kunnen oplopen tot ver boven de dertig graden. De winter in Sofia kan erg koud zijn, vooral in de maand januari. Er is dan kans op sneeuw en temperaturen kouder dan -15 graden.

Tip: De beste reistijd voor Sofia is april tot oktober, het weer is dan aangenaam warm en er valt gemiddeld genomen niet veel neerslag.

Excursies vanuit Sofia

Heb je even genoeg van Sofia? Of heb je tijd over tijdens je stedentrip naar Sofia?

Vanuit Sofia kun je verschillende uitstapjes naar de omgeving maken. Bijvoorbeeld naar het Rila klooster, het Bodaya klooster of naar het Vitsha gebergte. Wanneer je geen eigen vervoer hebt, is het aan te raden een excursie te boeken om de omgeving van Sofia te verkennen. Ik koos voor deze interesse excursie naar het Rila klooster

Tip: In deze blog lees je meer over de omgeving van Sofia.

Er zijn ook excursies van Sofia naar Plovdiv. Wanneer je de kans hebt, is het een aanrader om in Plovdiv te overnachten. Plovdiv is een leuke stad met interessante bezienswaardigheden waar je je makkelijk één à twee dagen kunt vermaken.

Sofia is een van mijn favoriete Europese hoofdsteden. Waarschijnlijk had je dat wel door gezien de lengte van deze blog.