Tips Tainan: street art, tempels en lekker eten

Tainan is een toffe stad met veel street art, historische bezienswaardigheden en lekker eten. In Tainan komen oud en nieuw samen! In deze blog lees je alles over Tainan in Taiwan.

Mijn rondreis door Taiwan is alweer een tijdje geleden. Toch ga ik een Tainan blog schrijven! Omdat Taiwan het waard is en omdat Tainan City een toffe stad met veel bezienswaardigheden en lekker eten is. Bij deze mijn Tainan tips.

Lees meer over mijn route met de huurauto door Taiwan.

Tainan Street food: Garden Night Market

De liefde van de vrouw gaat door de maag. Ik kan zó genieten van lekker eten op vakantie! Het eten in Taiwan is geweldig, vooral de kleine gerechtje op een van de vele night markets.

De Garden Night Market is mijn favoriete plek voor street food in Tainan. Deze nachtmarkt is geopend op donderdag, zaterdag en zondag vanaf 17.00u. Het is er gezellig druk, soms moet je even wachten om een tafeltje te veroveren om je gerechtjes op te eten. Met een dreumes in mijn kielzog voel ik er weinig voor om een kom noodles uit het vuistje naar binnen te slurpen.

Maar wat een lekkere gerechtjes hebben ze op deze nightmarket! Ik geniet van verschillende soorten groenten en fruit, gebakken vleesjes en diverse visgerechtjes. De kleine reiziger is vooral fan van noodles en fruit.

Confucius tempel Tainan

De Confucius Tempel van Tainan is een van de mooiste en belangrijkste tempels van de stad. De koraalrode tempel ligt in een fraai groen park. Lommerrijke bomen zorgen voor de nodige schaduw. Op de stenen bankjes aan het water is het goed vertoeven na een bezoek aan de traditionele vertrekken.

Aan de noordoostkant van het tempelterrein ligt het zogenaamde Wenchang-paviljoen. Ik kan het paviljoen (wat eigenlijk een toren is) niet in, maar het is een feestje om rondom de toren te wandelen en te kijken naar de dartelende eekhoorns.

Tainan is waar eeuwenoude tradities en moderne kunst en architectuur in elkaar overvloeien. Pal tegenover de oude Confucius Tempel ligt Fuzhong Street, een gezellig straatje met unieke winkeltjes en street food.

Een oude toegangspoort markeert de ingang van Fuzhong Street, een straat met leuke winkeltjes en plekken om te eten.

Bezienswaardigheden Tainan: Hainlu Art Street

Met hoge verwachtingen zet ik koers richting Hainlu Art Street (Hai’an Road Art Street). Deze straat in Taiwan staat bekend om zijn straatkunst, vooral in de vorm van kunstinstallaties op de ventilatieschachten van de ondergrondse parkeergarages.

Primaire kleuren trekken mijn blik naar de gevel van van het Street Museum of Art, het museum zelf is niet meer.

Hainlu Art Street valt een beetje tegen. Het is een drukke straat als vele andere Aziatische straten: het verkeer raast langs me heen terwijl ik over het trottoir laveer tussen de geparkeerde motoren, improvisatorisch aangelegde terrassen en vitrines met mango’s en bananen.

Shennong Street, een van de leukste straten van Tainan

Niet ver van Hainlu Art Street ligt Shennong Street, een van de leukste bezienswaardigheden in Tainan.

Shennong Street was de toegangspoort van een van de belangrijkste rivierhavens van de Qing-dynastie. Een eeuw later is de rivierhaven getransformeerd tot een stadsweg. De oude pakhuizen raakten in verval en een stukje geschiedenis van Tainan dreigde verloren te gaan.

Tijden veranderen! Rode lampionnen deinen zachtjes heen en weer door de wind. De eeuwenoude panden hebben een metamorfose ondergaan en zijn geschilderd in zachte pastelkleuren. De straat leeft weer. Shennong Street is een Walhalla voor jonge kunstliefhebbers van kunst in Tainan.

In het fotogenieke straatje is veel straatkunst.

Tainan Grand Mazu Temple

De geur van wierrook prikkelt mijn neus. Er is veel bedrijvigheid in de Grand Mazu Tempel.

De Grand Mazu tempel is gewijd aan Moeder Matsu, de zeegod en oppergod. Een levensgroot beeld van Matsu heeft een prominente plek in de Main Hall van de tempel. Devote Taiwanezen eren de godheid.

matsu tempel tainan

Vanuit de Main Hall loop ik verder naar de San Chuan Hall, the Worship Hall en de Back Hall. Ik rol van de ene verbazing in de andere: ik zie overal fraaie schilderingen, houtsnijwerk, duizenden boedha’s en kleurrijke lampions.

De steegjes rondom de leiden naar andere schilderachtige plekjes in Tainan. Ben je net als ik een liefhebber van straatkunst? Vlak bij de Grand Mazu tempel, langs Xinmei street lane 125, zijn veel muurschilderingen.

Zien in Tainan: Chihkan Tower

Zijn er plekken op deze aardbol waar Nederlanders níet hun sporen hebben achtergelaten. De Chihkan Tower staat op de fundamenten van een Nederlands fort en staat daarom bekend als Fort Provintia.

Mijn oog valt op het immense Chinese Paviljoen wat boven het terrein uit toornt. Ik besluit het Chinese bouwwerk met zijn steile trappen even te laten voor wat het is en ik duik het ondergrondse Nederlandse fort in. Tekeningen en maquettes brengen de VOC-geschiedenis tot leven. Vervolgens klim ik alsnog de toren in: deze bezienswaardigheid in Tainan mag je niet overslaan tijdens je rondreis.

Koxinga’s Shrine

Koxinga verdreef de VOC uit Taiwan, zijn metershoge witte standbeeld prijkt op het Koxinga’s Shrine. Het Koxinga’s Shrine oogt strak en modern in vergelijking tot vele andere tempels in Taiwan. In de rietkraag langs de waterpartijen dansen libellen in de zon. Romantische brugjes verbinden de wandelpaden binnen het heiligdom.

Koxinga’s Shrine is een mooie plek in Tainan om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Tainan tip: tussen de hoogbouw van Tainan zijn meer shrines en tuinen met water en tempels te vinden. Tainan Wu Garden hoort beslist tot mijn favorieten, dit is een mooie plek in Tainan om even tot rust te komen.

National Museum of Taiwan Literature

Ik ben dól op (oude) boeken! Het National Museum of Taiwan Literature is een museum in Tainan wat ik zeker wil bezoeken. Het museum brengt de ontwikkeling van de Taiwanese literatuur in kaart van het pre-Han tijdperk tot aan de moderne literatuur.

Ken ik alle klassiekers die ik zie? Nee, beslist niet. Het ik de intentie op me te verdiepen in de Taiwanese literatuur? Zelfs dat niet. Het museum is echter een heerlijke plek om een uurtje rond te neuzen.

Bezoek je Tainan met kinderen? Voor hen is er een leeszaal op de eerste etage.

Blueprint Culture & Creative Park Tainan City

Als je mijn blog over Taipei gelezen hebt, ken je het begrip ‘Creative Park’ vast. Een Creative Park is een creatieve hotspot met hippe winkeltjes, koffietentjes, lekker eten en natuurlijk veel kunstenaars en andere creatievelingen.

Blueprint Culture & Creative Park is een unieke attractie in Tainan. Veel oude gerenoveerde huizen zijn omgetoverd tot ateliers en concept stores. In Blueprint Culture & Creative Park vind je beslist een bijzonder souvenir (het is het echt goedkoop).

Op de muren van de oude panden is toffe street art te vinden, de meeste murals zijn meters groot en voorzien van veel details. Blueprint Culture & Creative Park Tainan staat bovendien bekend om zijn bijzondere kunstinstallaties, waaronder de blauwe lasers waar de wijk zijn naam aan te danken heeft.

Wil je zien en gezien worden? Deze bezienswaardigheid is ’s avonds of in het weekend populair bij (alternatieve) Taiwanese jongeren.

Hayashi Department Store

Het Hayashi warenhuis heeft de harten van vele Taiwanezen gestolen. Het warenhuis is in de jaren dertig gebouwd in Art Deco Stijl en is recent in ere hersteld. Ik gluur de winkel in door de geometrische ramen in het trappenhuis en ik neem de antieke lift naar de bovenste etage. Een bezoek aan Hayashi Department Store moet je zeker doen in Tainan, ik mag daarom plaatsnemen tussen de andere pottenkijkers.

Vanaf het dakterras van Hayashi Department Store kijk ik uit over de stad. Tijdens de tweede wereldoorlog vonden hier serieuze gevechten plaatst, kogelgaten zijn conserveert ter nagedachtenis van de vreselijke oorlog.

Niet ver van de Hayashi Department Store ligt de Snail Alley, een verborgen parel in Tainan met street art en gezellige terrassen en knusse koffiebarretjes.

Bezienswaardigheden rondom Tainan City: koloniale geschiedenis in Anping

Een dag of twee is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Tainan centrum te zien. Aan de kust is nog een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn! Het is een kort ritje met de auto naar het historische Anping waar de koloniale geschiedenis van Taiwan tot leven komt. Ooit was Anping bezet door de Hollanders.

In Anping is een aantal forten en vestingswerken. De bekendste zijn Anping Small Fort en Fort Zeelandia. Ik zie af van een rondleiding met gids, in plaats daarvan kies ik voor een bezoek aan Old Tait & Co Merchant House (Old De-Ji Merchant House).

Anping Tree House

Anping Tree House is een van de leukste bezienswaardigheden in Tainan. Achter het Old Tait & Co Merchant House ligt een fraai begroeide ruïne. De naam ‘Tree House’ verwijst naar de wortels en takken van de grote bayanbomen die het oude pakhuis bedekken. Langzaam bezwijken de oude stenen muren onder het nieuwe hout.

Er zijn verschillende looproutes door Aning Tree House. Wanneer ik een van de oude kamers binnen stap, zie ik dat het plafond plaats heeft moeten maken door een dicht bladerdek. De bladeren zorgen voor koelte terwijl het diffuse zonlicht zorgt voor een fascinerend schaduwspel op de oude muren.

Door Anping Tree House loopt een soort boomkroonpad, waarvan de krachten van moeder natuur nog beter zichtbaar zijn.

Tainan met kinderen

Taiwan is een ont-zet-tend kindvriendelijk land! Het mooie Tainan is zeker geen uitzondering. Tussen de historische bezienswaardigheden van Tainan is veel street art, vooral de stripfiguren die je op verschillende plekken tegenkomt zijn heel toegankelijk voor kinderen.

Tainan is goed toegankelijk voor kinderwagens en buggy’s. Er zijn veel plekken om je kindje te verschonen en er zijn speciale ruimtes om borstvoeding te geven. Heeft je kleintje tussendoor honger? Voeden in het openbaar is geen probleem!

Lees meer over borstvoeding op reis.

Praktische tips Tainan Taiwan

Reizen naar Tainan

De miljoenenstad Tainan ligt aan de westkust van Taiwan. Tainan is eenvoudig te bereiken met de trein vanuit Taipei of Taichung (en Lukang).

Ik heb gekozen voor een rondreis door Taiwan met de huurauto. De auto huurde ik op het vliegveld van Taipei.

Overnachten in Tainan

Tijdens mijn zoektocht naar een kindvriendelijk hotel in Taiwan stuitte ik op een fijn appartement mét voldoende parkeergelegenheid aan de rand van het centrum van Taiwan. Het appartement heeft een ruime woonkamer, een keuken met wasmachine (ode aan de wasmachine als je met een dreumes reist) en er zijn twee slaapkamers.

Eten in Tainan

Garden food market ligt op loopafstand van het appartement en er liggen ook verschillende lokale restaurantjes. Helaas kan ik de namen niet lezen, dus geen aanbevelingen van mijn kant. Laat je verrassen, dat deed ik ook!