De mooiste bezienswaardigheden in Ubud

Hoeveel ik de Balinese stranden erg mooi vind, verlang ik soms naar groene rust. Naar uitgestrekte rijstvelden en Balinese cultuur. Naar tempels en andere bezienswaardigheden. Dit alles vind je in het kunstenaarsdorp Ubud in het midden van Bali. 

Ubud is de culturele hoofdstad van Bali, gelegen te midden van prachtige rijstvelden. Een regio waar je heerlijk kan wandelen of te fietsen. Waar je houtsnijwerk, beelden of schilderijen kan kopen. En waar je tempels kan bezoeken of aapjes kijken. Daarnaast kun je in Ubud verrukkelijk massages krijgen en lekker en gezond eten. Ik kan niet genoeg krijgen van Ubud, ik ben er nu vijf keer geweest. In deze blog lees je mijn Ubud Bali tips.

Tip: Ben je specifiek op zoek naar plekken om te eten? Hier vind je de leukste plekjes om te eten in Ubud.

Hierboven zie je de bezienswaardigheden in Ubud op de kaart: 1. Sangeh Monkey Forest – 2. Ubud – 3. Tegenungan waterval – 4. Goa Gaja en Yeh Pulu – 5. Goa Garba – 6. Kanto Lampo Waterval – 7. Tegalalang Rice Fields – 8. Gunung Kawi – 9. Tirta Empul

Bezienswaardigheden in Ubud: Monkey Forest en de Pura Dalem

Het Monkey Forest is voor veel mensen hƩt hoogtepunt van Ubud. In een klein dal aan de zuidelijke rand van het centrum ligt een prachtig stukje tropisch bos met verschillende heilige bronnen en tempels. Het bos is wordt gedomineerd door brutale aapjes die wonen in dit apenwoud. Ubud bezoeken zonder een bezoek aan Monkey Forest kan eigenlijk niet!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de bouwstijl van vele hindoetempels op Bali een beetje raar vindt, zo ook van de tempels in het apenwoud. Je hebt de deur, de poort naar het Nirwana, maar daarachter ligt dan niks. Of een hoop puin. Ik heb af moeten leren om een kijkje te nemen naar het Nirwana, de tempel wordt echt niet mooier wanneer je weet wat er in de hemel verstopt zit šŸ™‚

Tip: Dit zijn de mooiste tempels van Bali.

De belangrijkste tempel uit Monkey Forest is de Pura Dalem, de tempel van de dood. Hier worden meerdere keren per jaar ceremonies gegeven om de doden te eren, vlak bij deze tempel kun je ook vaak een kleine begraafplaats vinden. Traditioneel gezien worden Balinezen gecremeerd, maar wanneer een familie nog niet het geld heeft om de dure crematieceremonie te betalen, wordt de overledene vaak tijdelijk begraven.

Pura desa en het paleis van Ubud

Vlak bij de markt van Ubud liggen de Pura Desa en het paleis van Ubud (Ubud Palace). Deze mooie plekken behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in Ubud.

Het paleis van Ubud is prachtig! Ondanks dat het nog steeds bewoond is, is het grootste deel van het paleis toegankelijk. Veel ‘kamers’ zijn als het ware paviljoens, alle muren ontbreken. Een raar idee dat wanneer je op je sofa ligt (die er gewoon staat) je naar buiten kan kijken. Maar goed, het is op Bali dan ook een stukje warmer dan in NL en zeker in de tijd dat er nog geen Airco’s en ventilatoren waren, is een beetje wind vast heel fijn.

In de avonden worden er in het paleis verschillende dansvoorstellingen gegeven. Het is niet moeilijk om aan kaartjes te komen, deze worden dagelijks aangeboden aan de ingang van het paleis.

Ik kan iedereen aanraden een dansvoorstelling te bezoeken. Ja, zo’n voorstelling wordt neergezet voor toeristen en is in dat opzicht erg toeristisch. Aan de andere kant zijn de voorstelling zeker authentiek, want Ć³Ć³k in Balinese dorpen wordt nog meerdere keer per jaar een Barong dans uitgevoerd om boze geesten te verjagen of de Legong dans voor voorspoed en geluk.

Het Water Palace in Ubud

Het waterpaleis ligt een beetje verscholen achter het Lotus Pond restaurant aan de Jalan Raya Ubud. Het is een typische tempel van rode bakstenen, gedecoreerd met houtsnijwerk en Balinese beelden.

Om bij de tempel te komen volg je een smal stenen pad. De grote vijvers aan weerszijden zijn gevuld met lotusbloemen en waterhyacinten. Als je geluk hebt staan ze in de bloei en verspreiden ze een heerlijke geur. Van alle bezienswaardigheden in Ubud is deze tempel misschien wel mijn favoriet.

Ik ben niet de enige die deze tempel waardeert. Ik ben de tempel nog niet goed en wel binnen, of een dame vraagt of ik een foto van haar wil nemen. Natuurlijk wil ik dat wel. Het blijkt echter niet bij Ć©Ć©n foto te blijven. Wacht even, ik heb geen zin in een uitgebreide fotosessie met een onbekende dame. Gelukkig vindt ze vrij snel een ander slachtoffer die foto’s van haar wil maken.

Naast het waterpaleis ligt het Lotus Restaurant. De prijzen zijn hier ietwat aan de hoge kant, maar het uitzicht vanaf het terras is erg mooi!

Welness in Ubud

Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan een spa! Ik voel altijd een soort van barriĆØre als ik een Spa ga bezoeken. Ik zie al snel door de bomen het bos niet meer. De buitenkant van een salon zegt helemaal niks over de kwaliteit van de massage.

De goedkoopste massages op Ubud kosten ongeveer 70.000 – 80.000 rp voor een massage van een uur. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 5 euro! Eigenlijk kun je er geen buil aan vallen.

Bij sommige massagesalons kun je na afloop nog even genieten van een lekkere warme douche of bad.

Wanneer je van winkelen houdt moet je zeker naar Ubud. Hoewel je op heel Bali wel schilderijen en houtsnijwerk kan vinden, is Ubud de plek waar deze gemaakt worden. Je kan werkplaatsen bezoeken en krijgt vaak voor een gunstige prijs de mooiste werkjes mee.

De markt van Ubud

Op de markt van Ubud vind je ook veel houtsnijwerk, schilderijen en kruiden. De aankleding is niet zo mooi als in een designwinkel, maar daar staat tegenover dat de prijzen ook stukken lager liggen. Zeker na goed onderhandelen.

Balinees houtsnijwerk

Bali staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Naast de gebruikelijk maskers en etnografische beeldjes kun je op Bali ook rijkelijk decoreerde bekers, manden en schalen vinden. Daarnaast worden ook meubelstukken als bijzettafels, bedden, lampen of een complete eethoek uit hout vervaardigd.

Veel Balinees houtsnijwerk uit Bali is handwerk. Je kan de werkplaatsen net ten oosten van Ubud (richting Goa Gaja) zonder afspraak bezoeken. Wanneer je iets op bestelling koopt, of iets wat niet in je tas past, is het mogelijk deze stukken naar Europa te laten verschepen.

Zilver in Ubud

in veel winkeltjes, en zelfs op de markt, worden mooie en betaalbare zilveren sieraden aangeboden. Soms heb je echt vakwerk in handen, soms is de uitvoering of afwerking wat minder – maar daar is de prijs dan ook naar.

Wil je een mooie kwaliteit en zien waar je sieraad vandaan komt, dan is een bezoek aan het dorp Celuk tussen Denpasar en Ubud een aanrader. Soms kom je hier als toerist ‘vanzelf’ al langs wanneer je een toertje boekt, maar je bent goedkoper uit als je op eigen gelegenheid gaat: de zilversmid hoeft dan geen commissie te betalen aan je gids en er is meer ruimte om te onderhandelen.

Batik workshop in Ubud

In Ubud wordt veel batik verkocht. Tijdens mijn eerste reis naar Bali kocht ik een paar mooie doeken, die nog altijd ingelijst in mijn woonkamer hangen. Maar hoeveel schilderijen wil je in je huis? Ik ben verzadigd.

Toch besluit ik op een goede dag een Batik Workshop te volgen. Deels uit nieuwsgierigheid omdat ik het proces wel eens met eigen ogen wil zien. Maar ook een beetje uit noodzaak: ik heb het klaargekregen mijn teen te breken op Bali en kan niet goed lopen. De workshop is grotendeels zittend šŸ˜‰

De keus valt op de Nyoman Warta Batik Workshop. Nyoman en zijn zoon zijn meesters in het vak. Ze leiden me stap voor stap door het proces om Batik te maken.

Volgens TripAdvisor is de workshop heel geschikt is voor kinderen. Mijn dochtertje was nog te jong toen ik de workshop volgde. Zij keek toe vanuit de kinderwagen en werd opgevangen door de familie van Nyoman.

Bezienswaardigheden rondom Ubud: tempels en watervallen

Je hebt eigenlijk twee Ć  drie dagen nodig om de bezienswaardigheden in Ubud te zien. Ben je eerder klaar? Boek dan een excursie en verken de omgeving! De meeste bezienswaardigheden hieronder bezocht ik met Ketut, mijn favoriete driver op Bali.

Sangeh Monkey Forest

In Ubud ligt het beroemde en zeer toeristische Monkey Forest. Wat minder mensen weten is dat in Sangeh, ten noordwesten van Ubud, nĆ³g een apenbos ligt. Ook hier is een tempel, en daarnaast kun je in de bomen grote groepen vleermuizen zien hangen.

Het Sangeh Monkey Forest is erg leuk, totdat een van de apen besluit in mijn rok te moeten klimmen. Daar ben ik dus niet van gediendā€¦ En nee, ik heb niet eens pinda’s of bananen bij me, alleen een camera. 

Tegenungan Waterval

Op een klein half uurtje rijden van Ubud ligt de populaire Tegenungan Waterval. Om bij deze waterval te komen moet je 15.000 rp betalen. Een lange betonnen trap voert je dan naar de waterval. Boven aan de trap ligt nog wat horeca, maar als je verder naar beneden komt, rest alleen een klif. Gelukkig ligt het grootste deel van de trap in de schaduw.

Langs de trap zijn een aantal uitzichtpunten. Sommige uitzichtpunten zijn omgetoverd tot Instagram-spots met vogelnestjes, hartjes en andere zooi. Ik klim in het vogelnestje voor een foto. Been there, done that. Wanneer ik verder naar beneden loop, begint de waterval meer en meer op een circus te lijken. In de verte klinkt muziek. Ik zie een grote schommel, vanaf deze Bali Swing klinkt soms een hoge gil. Waar komen al die schommels ineens vandaan? Wat is er mis met het bekijken van de bezienswaardigheden van Ubud terwijl je je beide voeten op de grond houdt?

Ik beken. Ik ben niet helemaal afgedaald tot de waterval. Ik vind het laatste stuk te druk.

Hier lees je meer over mijn bezoek aan Tegenungan en alternatieve watervallen van Bali.

Kanto Lampo waterval

Op een klein stukje rijden van Tegenungan ligt de Kanto Lampo waterval. Deze is een stuk kleiner dan Tegenunungan, maar als je het mij vraagt veel mooier!

Via een glibberige trap daal ik af naar de waterval. Dan stopt de trap en moet ik over de rotsen verder klauteren. In eerste instantie stelt de waterval me een beetje teleur: ik zie niet veel meer dan de zijkant van de waterval en de plek waar deze uitmondt in de rivier. Dit lijkt totaal niet op de plaatjes bij de ingang. Dan realiseer ik me dat ik toch echt een stukje door het water moet waden om van de waterval te kunnen genieten. Echt goed voorbereid ben ik niet, ik heb geen bikini bij me.

Ik besluit gewoon het water in te gaan. Mijn kleren zullen snel genoeg weer droog zijn. Uiteindelijk blijkt het water niet al te diep te zijn en houd ik het redelijk droog.

Bezienswaardigheden bij Goa Gaja

Ik fiets vanuit Ubud tussen de sawa’s door naar het oosten richting Goa Gaja. Dit is een grot met een beeld van Ganesh en een aantal Shiva Lingga (mag ik dit vertalen als heilig fallus symbool?). Naast de grot zijn een paar heilige baden. Er staat een Boeddhabeeld, een van de weinige in het overwegend HindoeĆÆstische Bali. 

Bij Goa Gaja hangen allemaal ‘irritante’ mannetjes rond die gids willen spelen. Ik houd er niet van als gidsen zich opdringen. Al snel beginnen ze me uit te horen over oude munten, gemengde relaties tussen Balinezen en Nederlanders en het verschillen tussen heb en mij.

Ik bekijk de tempel en dan loop ik door.

Wandelen van Goa Gaja naar Yeh Pulu

Vanaf Goa Gaja loop ik door de rijstvelden en het bos naar Yeh Pulu, een andere bezienswaardigheid bij Ubud. De Balinezen zijn nogal schaars met het plaatsen van bordjes, maar na een paar keer de weg gevraagd te hebben beland ik in de tempel. De naam van de tempel doet vermoeden dat er water is. ‘Yeh’ is namelijk het Balinese woord voor ‘water’ of ‘bron’. De naam van de tempel is echter afgeleid van een uit de rotsen gehakte afbeelding.

Een oud vrouwtje legt met grappige gebaren uit wat er te zien is. Ze spreekt noch Engels, noch Indonesisch. Aan het eind van de rit zegent ze me. En hoewel ik bijna altijd wel wat kleingeld op zak heb, is dat juist nu niet het geval. Jammer maar helaas. Het vrouwtje maakt er niet echt een punt van, maar het was netter geweest als ik een fooi had kunnen geven.

Pura Perukir Ukirang Goa Garba: Bali zonder toeristen

Ik vraag Ketut om me naar de Pura Perukir Ukirang Goa Garba te brengen. Ketut kijkt me verbaast aan. Hoewel hij uit een dorp niet al te ver van Ubud woont, heeft hij nog nooit van deze tempel gehoord. Ik vertrouw op Google Maps om de tempel te vinden. Ketut vertrouwt meer op de mensen onderweg. Hoe dan ook, na een mooie rit door het Balinese landschap belanden we bij de tempel. Ik knoop een sarong om mijn middel en loop de tempel in.

Pura Perukir Ukirang is een vrij nieuwe tempel met mooie details. De tempel is mooi, maar niet heel bijzonder in zijn soort. Een groot deel van de tempel is alleen geopend om te bidden.

Langs de tempel loopt eens pad de jungle in. Het is een steile afdaling. Het laatste stukje leg ik af op mijn kont. Een paar keer stap ik per ongeluk op mijn sarong Weer een scheur erbij.

En dan bereik ik mijn doel: een tempel uit de twaalfde eeuw midden in de jungle. Een boom met offertjes verraadt dat de tempel nog steeds in gebruik is. Ik zie echt niemand en geniet van de rust van de jungle. In de verte hoor ik vredig een watertje kabbelen. Het geluid wordt bijna overstemd door de tjil[ende krekels.

Naast de tempel liggen een paar handgemaakte meditatiegrotten. Deze doen me een beetje denken aan Goa Gaja en Gunung Kawi, maar toch ook weer niet. Het is hier zo rustig en ongerept!

Gunung Kawi: de rotstempel in de rijstvelden

Net ten oosten van Ubud ligt Gunung Kawi, de Rocky Tempel. Om bij Gunung Kawi te komen, moet je vanaf de ingang van het terrein veel trappen afdalen. Deze weg loopt door de rijstvelden en is alles behalve saai. Eenmaal beneden tref je een unieke tempel aan: hier is een aantal chedi’s uit de rotsen gehakt. Natuurlijk zijn er op weg naar de tempel vele offertafeltjes gebouwd, vele zijn ook heel mooi beschilderd. 

Vlakbij de tempel ligt een kleine waterval. Een tandeloos, gerimpeld opaatje laat me graag zien waar het is. Ik stap op flipflops door de sawa’s, terwijl het opaatje mijn hand stevig vast pakt en zorgt dat ik niet uitglijd.

De heilige bronnen van Pura Tirta Empul

Volgende stop is bij de heilige bron (Pura Itra Empul), waar Balinezen het heilige water in een bassins rijkelijk over zich laten vloeien.

Het is ook mogelijk om als buitenlander deel te nemen aan de rituele reiniging in deze tempel. Gehuld in een groene sarong (ter plekke te krijgen) kun je samen met een gids de heilige baden in. Op sommige momenten staat er echter een lange rij en moet je ongeveer twee uur wachten voordat je het water in mag.

Op het terrein van Titra Empul ligt een aantal tempels. Deze mag ik als toerist niet betreden, maar het is mogelijk om een rondje om de tempels te lopen. De weg langs de tempels voert langs meerdere heilige baden, waaronder eentje met grote karpers. Het voeren van deze vissen brengt geluk, in het naastgelegen restaurant is speciaal voer te koop.

Wandelen en fietsen bij Ubud: rijstvelden en authentieke dorpen

Campuhun Ridge Walk

Een van de bekendste wandelingen in de omgeving van Ubud is de Campuhan Ridge Walk. Deze wandeling leid je door de prachtige landschappen net ten westen van Ubud. 

De Campuhan Ridge Walk is een verhard pad over een bergkam. Het is een makkelijke wandeling, na een paar trappen aan het begin van de kam overwonnen te hebben, loopt het pad grotendeels vlak. Aan weerszijden van de kloof ligt een diepe kloof met stromend water.

Vanaf de Campuhan Ridge heb je een prachtig uitzicht over de valleien in de omgeving van Ubud. Aan de noordkant van de kam liggen verschillende restaurantjes. Hier kun je overnachten in het hippe Jungle Fish Ubud. Vind je deze accommodatie in Ubud te prijzig? Voor 150.000 rp mag je gebruik maken van het zwembad van het hotel. 

Het is mogelijk om de Campuhan Ridge Walk met een fiets of kinderwagen af te leggen.

Wandelen door de rijstvelden van Tegalalang

De rijstvelden van Tegalalang zijn voor vele de mooiste rijstvelden van Bali. Je kunt hier een eenvoudige wandeling maken of een trekking met gids. Het wandelpad is duidelijk gemarkeerd. Het is absoluut niet de bedoeling dat je zomaar door de rijstvelden banjert. Hier kunnen de planten door beschadigen, wat ten kosten gaat van de oogst.

De rijstvelden van Tegalalang zijn erg toeristisch geworden. Aan de grote weg liggen allemaal kleine winkeltjes met souvenirs. Er zijn Instagram-spots met grote harten en de tekst ‘I love Bali’. Bovendien kun je op een metershoge schommel over de rijstvelden zwieren: deze Bali swings worden steeds populairder.

Goede wijn behoeft geen krans. Voor mij is Tegalalang mooier zonder al die poespas. Wanneer je de drukte wilt ontlopen, kun je het beste zo vroeg mogelijk komen. Zo rond zonsopkomstā€¦

Fietsen naar Gunung Kawi

Ach, ik wil mijn ervaringen van mijn fietstocht van Ubud naar Gunung Kawi best delen. Ondanks dat het een gĆŖnant verhaal isā€¦ 

Ik begin vol goede moed, het uitzicht over de rijstvelden is erg mooi. Stukje fietsen, stukje lopen, wat is de berg stijl en wat heb ik het warm. Drinken, drinken, drinken dus. Gelukkig passeer ik meerdere dorpjes en in elk dorp zijn wel meerdere warungs waar eten en drinken te krijgen is. 

Ik kom langs verschillende tempels waar ceremonies of voorbereidingen voor ceremonies gaande zijn. Ik word op veel plekken gastvrij onthaald voor een hapje en een drankje. Volgens mij denken de mensen dat ik helemaal gerstoord ben met mijn rode en zweterige kop! Ik heb zelfs een voorraad water voor onderweg in mijn fietsmandje gelegd gekregen. Ik wil niet weten hoe erg men dacht dat ik er aan toe wasā€¦ Dat er duidelijk weinig westerlingen in de dorpen komen (althans, die er niet met een auto doorheen ‘racen’) blijkt wel uit de reacties van de mensen en met name die van de kinderen. Vele zijn super verlegen en de allerkleinste zijn ronduit bang: huilen geblazen dus!

Uiteindelijk bereik ik, een paar uur later dan gepland, toch de Gunung Kawi. De weg terug naar Ubud duurt niet lang. Ik hoef bijna niet te trappen, alleen maar te remmen. En zo voel ik aan het eind van de dag niet alleen mijn benen, maar ook mijn handen en armen.

In Ubud kun je ook scooters huren. Dat maakt deze tocht een stuk makkelijker. Om een scooter te besturen heb je officieel een motorrijbewijs nodig.

Slapen tussen de rijstvelden van Ubud

Het centrum van Ubud is druk, ik overnacht daarom liever net buiten het centrum. De Jalan Bisma is mijn favoriete stek: er is niet zo veel verkeer, er ligt een ruim aanbod aan kleinschalige accommodatie en er zitten leuke restaurantjes – je hoeft niet ver te lopen voor je avondeten.

Puji Bungalow ligt mooi tussen de rijstvelden. Als je ’s avonds op de veranda zit, kun je de vuurvliegjes in de verte zien. Dit is sprookjesachtig mooi! Puri Bungalow heeft zowel slaapzalen voor backpackers als ook luxere private rooms met eigen balkon.

Aan het eind van Jalan Bisma liggen de fraaie Bisma Cottages. Vanuit de Deluxe Cottage heb je uitzicht over de rijstvelden en de tuin. Jawel, aan het eind van de dag laat ik een heerlijk ligbad vollopen, pak ik een kopje thee en kijk ik hoe de zon achter de rijstvelden verdwijnt. De Deluxe Cottage biedt plek aan drie personen, er staat een tweede bed in de serre. Ideaal voor stellen die reizen met kinderen naar Bali!

Helaas heeft het zwembad van Bisma Cottages geen uitzicht over de rijstvelden bij Ubud. Wanneer je een hotel met infinity pool zoekt, is het naastgelegen Pertiwi Bisma I een beter alternatief.

Wil je luxe en heb je een ruimer budget, dan is Aria Villas of het beroemde Hanging Gardens of Bali zeker een aanrader. Beide hotels hebben een geweldige infinity pool die uitkijkt over de jungle en rijstvelden.

Overnachten in Ubud met kinderen

In IndonesiĆ« mogen kinderen vaak gratis verblijven, mits ze gebruik maken van de aanwezige bedden. Met een baby is dat nog te doen, voor oudere kinderen is een familiekamer makkelijker. Mijn verblijf in Bisma Cottages (Deluxe Cottage) was ideaal: met een tweepersoonsbed en een twijfelaar is er voldoende ruimte voor iedereen. Er is een keukentje met koelkast voor bijvoorbeeld babyvoeding.

Ubud met de kinderwagen

In het stadje Ubud is redelijk goed toegankelijk voor kinderwagens. De stoepen zijn hoog, maar meestal lager waar de wagen de weg op moet. Op veel plekken kun je ook gewoon over de straat rijden wanneer het niet al te druk is. Dat doen voetgangers ook, het verkeer kijkt nergens van op šŸ˜‰

De Campuhan Ridge Walk kun je prima lopen met de kinderwagen. Alleen de trapjes aan het begin zijn een beetje lastig.

Bij de heilige bronnen van Titra Empul is gedacht aan kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Dat geldt helaas niet voor de andere tempels, rijstvelden en watervallen. Bij deze bezienswaardigheden van Ubud gaat de baby de draagzak in. 

In deze blog lees je meer over Bali met baby.