Zien en doen bij Vik in het zuiden van IJsland

De auto rijdt langs het zwarte strand in het zuiden van IJsland. Het landschap glijdt aan me voorbij. Ik zie zwart vulkanisch gesteente, zo ver ik kan kijken. De ruitenwissers van de auto vegen de natte sneeuw van de vooruit. Nog even, en ik ben in Vik.

Vik is de meest zuidelijke plaats van IJsland. Vik is tevens de plaats met de meeste neerslag. Dat heb ik geweten! Maar weer of geen weer, je kunt altijd genieten van de bezienswaardigheden van Vik en omgeving.

De zwarte stranden van Vik

Vik staat bekend om zijn gitzwarte stranden en basaltzuilen van Reynisdrangar. Deze zuilen zijn volgens een lokale sage versteende trollen. Zij werden verrast door de eerste zonnestralen toen ze een schip aan wal wilden trekken en versteenden meteen.

uitzicht bij vik

Uitzicht over Vik en het zuiden van IJsland

Na een korte strandwandeling door de regen zoek ik het hogerop. Vanaf Dyrholaey heb je het beste uitzicht over Vik en omgeving. Dit is een korte rit vanuit Vik.

Net buiten Vik verlaat ik de rondweg. De weg voor me wordt slechter en slechter. Ineens zie ik een bordje: vanaf dit punt mag je alleen verder met een 4WD. Gelukkig het ik een huurauto met vierwielaandrijving!

De weg slingert langzaam omhoog. En ineens lijkt de weg verdwenen. Ik rijd nog een klein stukje verder en dan sta ik sta de top van een heuvel met uitzicht over Vik en omgeving.

De koude wind snijdt in mijn gezicht. Om me heen worden tientallen vogels meegevoerd door de wind. Ver onder me slaat de zee tegen de kliffen. Een vuurtoren houdt de wacht.

In het zuiden van IJsland kun je de zomermaanden papegaaiduikers zien. Ik zag deze bijzondere beestjes op de Farne eilanden in Engeland.

Het vliegtuigwrak van Vik

In 1973 stortte een Amerikaanse DC-3 neer op het zwarte zandstrand bij Vik. De wrakstukken van het vliegtuig liggen er nog steeds.

Vanaf de rondweg loop je in een klein uur naar het vliegtuigwrak. Het zwarte pad is weinig afwisselend: tot aan de horizon zie je niks dan zwart grind en basalt. Het wrak wordt pas op het allerlaatste moment zichtbaar.

In deze blog lees je alles wat je moet weten om het vliegtuigwrak bij Vik te zien en te fotograferen.

De Solheimajokull gletsjer IJsland

Op een half uur rijden van Vik ligt de Solheimajokull gletsjer. Deze gletsjer is een uitloper van de Myrdalsjokul, de vierde gletsjer van IJsland.

In de zomer is het ongeveer een kwartier lopen naar de rand van de gletsjer. In de winter doe ik er een stuk langer over: het voetpad naar de gletsjer is verborgen onder een dikke laag ijs. Nadat ik een paar wandelaars op hun gat heb zien glijden ben ik extra voorzichtig. Ik schuifel voetje voor voetje naar mijn doel.

Gelukkig breng ik het er zonder kleerscheuren vanaf. De gletsjer is zo gaaf om te zien!

Gletsjerwandeling op Solheimajokull

IJsland heeft veel fraaie landschappen. De gletsjerlandschappen zijn mijn favoriet. Ik kan uren genieten van de vele kleuren wit en blauw die veranderen onder invloed van de zon en de regen.

Ik maak een gletsjerwandeling bij Solheimajokull. Vol verwachting die ik mijn ijsschoenen aan (met van die pinnen), een tuigje voor noodgevallen en op mijn hoofd zet ik een bouwhelm voor-het-geval-dat. De wandeling van de parkeerplaats naar de gletsjer is best koud in de regen, ik hoop dat ook dat de klim me warm zal maken.

Aan de rand van de Solheimajokull gletsjer stopt het gelukkig met regenen. En zowaar, er verschijnt een regenboog.

En dan begint de wandeling op de gletsjer. Er moet geklommen worden, toch is de gletsjerwandeling bij Solheimajokull niet zwaar. Ik geniet van het uitzicht en de landschappen om me heen.

Het prachtige blauw-witte lijnenspel wordt zo hier en daar onderbroken door zwarte banen, een prachtig lijnenspel. Op sommige plekken stroomt er water onder het ijs door, en een enkele keer weet zo’n stroompje zich een weg naar buiten te banen. Dit leidt soms na verloop van tijd tot grote holtes in het ijs.

Bezoek je IJsland in de zomer? De Laugavegur Trail verbindt de meest imposante landschappen van IJsland met bergen, groene vlaktes en gletsjers.

Watervallen bij Vik in het zuiden van IJsland

In het zuiden van IJsland ligt een aantal mooie watervallen. Deze kun je makkelijk combineren en binnen een dag bezoeken.

Op ongeveer 45 minuten ten westen van Vik liggen de Seljafoss en de Gjufrabui, twee watervallen die naar beneden denderen vanaf het zwarte vulkanische gesteente.

In de zomermaanden is het mogelijk om via een smal voetpad achter de Seljafoss door te lopen. In de winter is dit voetpad echter afgesloten omdat het te glibberig en gevaarlijk is. Jammer maar helaas!

Een klein stukje naar het oosten ligt de beroemde Skogafoss waterval. Deze waterval is op zijn mooist wanneer de zon met de waterdruppels speelt en er regenboogjes in het koude water ontstaan.

Ik klim via een houten trap naar de bovenkant van de Skogafoss en volg het water een stukje stroomopwaarts. Langzaam worden de schaduwen in de winterzon langer. De zon verdwijnt in de zee. Het zal niet lang duren voordat de avond in treedt. Ik geniet nog even van het uitzicht voordat ik naar mijn accommodatie rijd.

Vlak bij Seljafoss in het zuiden van IJsland vertrekt de boot naar de Westman Islands. Op We12travel lees je meer over een bijzondere dagtrip naar de Westman Islands (Vestmannaeyjar).

Bezienswaardigheden omgeving Vik: Rutshellir Cave

Meteen aan de rondweg van IJsland liggen de Rutshellir Cave. Wanneer deze grotten niet praktisch tegenover mijn accommodatie in het zuiden van IJsland zou hebben gelegen, zouden ze me waarschijnlijk niet eens opgevallen zijn.

De Rutshellir Cave is waarschijnlijk een van de eerste nederzettingen van IJsland. De grot zelf is afgesloten met een hek. Met de zaklamp van mijn telefoon probeer ik iets waar te nemen, maar ik kom niet veel verder dan een penetrante geur van ontlasting die mijn neus binnen dringt.

Accommodatie bij Vik in IJsland

Veel reizigers kiezen voor Vik als uitvalsbasis om het zuiden van IJsland te ontdekken. In Vik vind je allerlei accommodaties in verschillende prijsklassen. 

Ik vind het leuk om bij mensen thuis te slapen. Ik kies daarom voor een kamer in het Hrutafell Guesthouse buiten Vik. Dit guesthouse is gebouwd op het erf van een boerderij. Elke ochtend sluit de boer aan bij het ontbijt met melk van zijn koeien. Deze melk is zo vers, dat deze nog een beetje warm is!

Kamers in het Hrutafell Guesthouse zijn klein en knus. Er is een gedeelde woonkeuken en er zijn gedeelde badkamers.