De leukse tuinen in Utrecht (de Botanische tuin en meer)

Langzaam worden de dagen langer en breekt de zon wat vaker door de wolken. De winter lijkt voorbij. De eerste bloemen staan in de bloei, op meer en meer plaatsen ziet het geel, paars en wit van de krokussen en sneeuwklokjes. Dit is hét moment om onder je dekentje vandaan te kruipen en in de tuin te zitten! In deze blog neem ik je mee naar de leukste (openbare) tuinen in Utrecht.

Iedereen kent de Botanische tuin Utrecht. Maar wist je dat er veel meer fraaie parken en tuinen in Utrecht zijn? Je hebt geen excuus om binnen te blijven!

botanische tuinen in utrecht

De Botanische Tuin in Utrecht

Mijn gele huisje in Utrecht heeft een tuintje. Maar eerlijk is eerlijk, door de zwangerschap en de drukte rondom de kleine reiziger heeft die tuin een beetje last van achterstallig onderhoud. Ik heb geen bollen in de grond gezet, dus er zijn minder voorjaarsbloeiers. De voortuin is bedekt door een matje van mos. Niet echt je-van-het.

Gelukkig heeft Utrecht mooie openbare tuinen. Daar kun je me regenmatig vinden op een zonnige voorjaarsdag. En ook in de zomer, herfst en soms zelfs in de winter. De openbare tuinen in Utrecht vormen een oase van rust in de stad.

herfst in utrecht

De Botanische Tuinen in Utrecht

De bekendste tuinen in Utrecht zijn de Botanische Tuinen in het Science Park (Botanische tuin Uithof). Dit is het universiteitsterrein aan de rand van de stad dat in de volksmond nog steeds Uithof wordt genoemd. Stiekem vind ik deze tuin de mooiste Botanische Tuin van Nederland.

Wanneer je de Botanische Tuin binnen komt valt je oog al snel op een watertje en een oud fort. Fort Hoofddijk Utrecht maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is compleet geïntegreerd in de tuin, op het fort is een rotstuin aangelegd met tientallen verschillende soorten planten en bloemen.

mooie bloemen

De Botanische Tuin in Utrecht bestaat uit verschillende thematuinen. Behalve de rotstuin is er een kruidentuin, Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut. Elk seizoen is uniek, de Botanische Tuinen in Utrecht hebben dan ook steeds weer een andere uitstraling.

Naast de vaste collectie zijn er tijdelijke tentoonstellingen, doedagen en festivals. Ik ben helemaal fan de vlindertuin in de Botanische Tuinen. In juni ontpoppen zich de eerste vlinders. In september sluit de tentoonstelling helaas.

Na een bezoekje aan de Botanische Tuinen kan ik het niet laten om even te snuffelen in het kleine winkeltje. Hier worden niet allen mooie (geïllustreerde) boeken gekocht, maar ook allerhande planten en kruiden. Leuk voor thuis!

het vlinderfestival in de botanische tuin van utrecht

Tropische vlinders in Utrecht

In de tropische kassen van de tuinen wonen honderden vlinders. Dit is mijn favoriete plekje van de Botanische Tuin Utrecht, ik vind het heerlijk om hier rond te struinen om vlinders te fotograferen. Hier vind je knalblauwe morpho’s, smaragdgroene pages, roodzwarte en oranje passiebloemvlinders en nog veel meer soorten vlinders.

De vlinders komen uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. In de kas hangen verschillende cocons.

poppen van vlinders

Vlinders fotograferen in de Botanische Tuinen in Utrecht

De vlinders fladderen vrolijk door de kas. Er zijn tientallen vlinders. Je hoeft nooit lang te zoeken en daardoor zijn de vlinders relatief makkelijk te fotograferen. Maar wat zijn ze snel, zeker als het warm is!

Het kan soms druk zijn in de kas. Met mede-fotografen, ouders met kinderen en dagjesmensen. De meeste mensen zijn snel de kas weer uit, met een beetje geduld maak je de mooiste foto’s. 

Tip: de kassen zijn warm en vochtig. Geef je camera de tijd om op temperatuur te komen en verwissel niet snel even de lens. Je wilt voorkomen dat er condens op de koude spiegel slaat. 

vlinder in de boanische tuinen in utrecht

De mooiste vlinderfoto’s maak je zo

 • Zorg dat je dicht op je onderwerp kan komen. De vlinder komt dan beeldvullend op de foto. Een telelens of (beter) een macrolens is ideaal
 • Neem je sluitertijd niet te kort, vlinders zijn beweeglijk
 • Zet je camera op ‘continuous shooting’. Dat maakt het makkelijker de vlinders mooi vast te leggen.
 • De vleugels komen het scherpste op de foto wanneer ze evenwijdig aan de lens zijn
 • Je kan eventueel een statief gebruiken. Zorg dat je andere mensen niet hindert – de vlinderkas is niet zo ruim

Praktische informatie Botanische Tuinen Utrecht

 • Adres: Botanische Tuinen Utrecht, Budapestlaan 27, Science Park Utrecht
 • Toegang tot de Botanische Tuinen in Utrecht bedraagt EUR 7,50. Gratis met een museum jaarkaart
 • Er is een leuk restaurant aanwezig 
 • Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. De tuinen zijn grotendeels toegankelijk met een kinderwagen of buggy. Voor de ingang van de kassen zijn er speciale (overdekte) parkeerplaatsen voor kinderwagen en buggy 
 • Er is volop parkeergelegenheid in de buurt van de Botanische Tuinen in Utrecht. Gratis parkeren is lastig in Science Park Utrecht (al staat er in het weekend wel eens een slagboom open).  
 • Is de parkeerplaats voor de deur vol? Dan kun je voor EUR 5,00 je auto 24 uur lang parkeren bij P&R Uithof. Op vertoon van je parkeerkaartje kunnen 5 personen gratis met de bus. 
 • Vanaf de P&R ben je in een paar minuten bij bushalte Botanische Tuinen Utrecht. Vanaf Station Utrecht CS kun je boven tram 22 naar Science Park/de Uithof nemen
 • In de winter kun je deze tuin niet bezoeken
 • Meer informatie vind je op de website van de Botanische Tuinen
oude hortus in utrecht

De Oude Hortus Utrecht

In het centrum van Utrecht ligt nóg een Botanische Tuin, namelijk de Oude Hortus.

De Oude Hortus is een prachtige stilteplek in het hart van de Utrecht. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van de dag en je kunt er terecht kunt voor lunch en koffie.

De Oude Hortus is opgericht in 1639 bij Sonnenborgh, daar waar nu het museum Sonnenborgh en de sterrenwacht zit. Al snel werd de tuin te klein voor de studenten geneeskunde en hun onderzoek. De Hortus en zijn medicinale planten verhuisde naar de Nieuwe Gracht. Na de oorlog is een groot deel van de Hortus verhuisd naar het Science Park (de huidige botanische tuinen), maar gelukkig is de Oude Hortus bewaard gebleven.

kassen in de oude hortus

Hoogtepunt van de Oude Hortus in Utrecht zijn de authentieke kassen. Dit zijn de oudste universitaire hortuskassen van Nederland. De kassen zijn aangelegd tussen 1906 en 1908. Tot 1990 zijn de kassen gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Daarna raakten de kassen leeg en in verval om pas in 2007 weer open te gaan. Nog altijd zijn er in de kassen bijzondere planten te vinden.

tuinen utrecht zomer

Praktische informatie Oude Hortus

 • De Oude Hortus grenst aan het Universiteitsmuseum
 • Adres: Oude Hortus Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht 
 • Er is een restaurant aanwezig. De brownies zijn erg lekker!
 • De tuinen en kassen zijn grotendeels toegankelijk met kinderwagen of buggy 
 • Gratis parkeren is helaas niet mogelijk in de Utrechtse binnenstad. Bus 2 stopt bijna voor de deur 
 • Op de website van het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) vind je meer informatie over de Oude Hortus
domtuin in utrecht

Domtuin: het mooiste uitzicht op de Dom

De bekendste is waarschijnlijk de Domtuin, de kloostertuin van de Dom. De officiële naam van deze tuin is het Pandhof van de Dom. De Domtuin is een idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. Deze historische tuin dateert uit 1390-1440.

De ingang van de Domtuin bevindt zicht tussen de Domkerk en het academiegebouw. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht over de Domtoren.

Naar de Domtuin ga je niet voor de rust. Steeds meer toeristen weten de Domtuin te vinden en zeker op zonnige dagen kan het er erg druk zijn. Het is leuk om een rondje door de tuin te lopen, maar zelf houd ik het meestal snel voor gezien.

logo van utrecht

Pandhof Sinte Marie

Naast de Domtuin zijn er nog meer pandhoven met mooie tuinen in Utrecht. Persoonlijk vind ik het Pandhof Sinte Marie fijner om te bezoeken dan de Domtuin. Het is er een stuk rustiger dan in de Domtuin – en is de kans groter dat je een bankje in de zon kunt bemachtigen.

Pandhof Sante Marie ligt verscholen achter het conservatorium aan de Mariaplaats op een steenworp afstand van Utrecht CS. Het is een van de oudste pandhoven van Utrecht met zandstenen zuiltjes uit de twaalfde eeuw. Het wijkje behoorde ooit tot de Oudkatholieke gemeenschap.

Pandhof Sinte Marie sluit haar deuren na zonsondergang.

Dit zijn voor mij de mooiste tuinen in Utrecht. Uiteraard heeft Utrecht ook een hoop fijne parken en terrasjes – zo is er voor ieder wat wils.