Een excursie naar de DMZ: gluren naar Noord-Korea

Een bezoek aan Zuid-Korea is eigenlijk niet compleet zonder bezoek aan de DMZ (demilitarized zone), de neutrale zone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Hordes toeristen trekken dagelijks naar de DMZ om een blik op het gesloten Noord-Korea te werpen. Ik ben er eentje van, ik kies voor deze excursie naar de DMZ.

Waarom is er een demilitarized zone tussen de Korea’s? Wat is de DMZ?

Korea is een oude Japanse kolonie. Tot de tweede wereldoorlog werd het land aangestuurd vanuit Beijing. Na de oorlog was er onduidelijkheid over het bestuur en de wederopbouw van het nieuwe land.

Het zuidelijke deel van Korea werkte aan de wederopbouw onder begeleiding van de Amerikanen, het noorden onder gezag van de voormalige Sovjet-Unie. En daar ging het mis: de Sovjets wilden dat heel Korea communistisch zou worden. Een nieuwe oorlog brak uit.

De geschiedenis van de gedemilitariseerde zone Korea begint aan het eind van de Koreaanse oorlog in 1953. De DMZ is een neutrale zone van vier kilometer tussen de twee Korea’s. Hier loopt de grens tussen noord en zuid Korea. De paradox: nergens in Zuid-Korea vind je zoveel militairen en landmijnen als in de demilitarized zone. 

checkpoint bij de dmz in korea

Ga mee met een excursie naar de DMZ in Korea

Vanuit Zuid-Korea zijn twee verschillende excursies naar de DMZ. Een excursie naar de DMZ van een halve dag, óf een excursie naar de DMZ van een hele dag die de gedemilitariseerde zone combineert met een bezoek aan de Joint Security Area (JSA) Korea. Je gaat dan naar Panmunjeom in de DMZ.

Dichter bij Noord-Korea dan dit kom je niet vanuit Zuid-Korea. Wil je Noord-Korea bezoeken? Dat kan alleen met een georganiseerde tour vanuit China.

DMZ en JSA Korea

Wanneer je Joint Security Area wilt bezoeken moet je je bezoek op tijd regelen. Je moet minstens 48 uur voor vertrek boeken en je paspoort moet gescreend worden. Er is maar een beperkt aantal plekken voor een bezoek aan de JSA. Ben je te laat, dan heb je pech en kun je alleen mee met de korte excursie naar de DMZ.

Ik heb pech en kan alleen DMZ Korea bezoeken zonder een bezoek aan JSA en Panmunjeom. Van een afstandje zie ik de Noord-Korea grens.

Update 2022: op dit moment worden er geen tours naar de JSA aangeboden. Je kunt wel naar Demilitarized Zone en dat is ook de moeite!

De eerste stop tijdens een bezoek aan de DMZ: Imjingak Park Korea

Na een uurtje rijden vanuit Seoul maakt de bus een eerst stop. Bij het Imjingak Park kan je in de verte de Freedom Bridge zien liggen, de grens van de DMZ.

Imjingak Park is een bizarre plek. Een grote parkeerplaats met veel souvenirwinkels en zelfs een klein reuzenrad, half omringt met prikkeldraad. Het hoge Efteling-gehalte overschaduwt de historie. 

De stop is kort, maar lang genoeg om het Memorial te zien, een oude locomotief te bewonderen en snel wat te eten te kopen. 

Freedom Bridge, de grens van Zuid-Korea

Via de Freedom Bridge rijden we de DMZ in. Ooit werden hier duizendenkrijgsgevangenen van de twee Korea’s uitgewisseld, een teken van vrede. Nu symboliseert de zwaar bewaakte brug het einde van de vrijheid. Onze paspoorten worden gecontroleerd. Gelukkig mag iedereen door.

Dorsa Viewpoint: gluren naar Noord-Korea

Na de paspoortcontrole rijden we door naar Dorsa Viewpoint. Daar, op een steenworp afstand, ligt Noord-Korea. Een van de armste en meest gesloten landen ter wereld.

Het regent en de bewolking hangt laag, veel zie ik niet. Een van de hoogtepunten van mijn bezoek de DMZ vanuit Zuid-Korea valt letterlijk in het water.

In een auditorium is een korte film over het uitzichtpunt. Ik zie op een klein TV scherm wat ik buiten zou moeten zien. Het dorp, net over de grens. Een van de hoogste vlaggenmasten ter wereld, maar liefst 160 meter hoog! Foto’s maken is verboden.

Third tunnel: ongezien de bufferzone oversteken

Ondanks de DMZ had Noord-Korea vorige eeuw nog steeds plannen om Zuid-Korea overland te veroveren. Aangezien de zwaar bewaakte DMZ geen optie was, zijn er verschillende kilometerslange tunnels gegraven onder de grens door. Het is niet bekend hoeveel van dergelijke tunnels er precies zijn. De third tunnel is er eentje van.

Na een korte (propaganda) video mag ik met groep en gids de tunnel is. Via een 350 meter lange helling daal ik of onder de grond. Pas dan ben ik bij de eigenlijke tunnel.

De tunnel is laag. Gebukt loop ik door de tunnel. Ik ben blij met de helm op mijn hoofd, die een aantal klappen opvangt. Mijn rugzak wacht boven in lokker op me, je mag niks meenemen de tunnel in. Beslist geen camera of telefoon.

De wanden van de tunnel zijn zwart van het kolengruis: Noord-Korea wilde de tunnel vermommen als koolmijn. Explosie gaten van dynamiet zijn geel gemarkeerd.

Dorosa station

“Not the last station from the South, But the first station toward the North.”

Even was er licht aan het eind van de tunnel. In 2008 is er een spoorlijn geopend van Dorosa in Zuid-Korea naar Pyeongyang in het noorden. In eerste instantie werd deze spoorlijn alleen gebruikt voor cargo, maar de bedoeling was om op den duur ook personenvervoer mogelijk te maken.

Het station is slechts een jaar gebruikt. Toen verslechterde de relatie tussen de Korea’s en werd de grens weer hermetisch gesloten. Door nieuwe atoomproeven van Noord-Korea is een eenwording verder weg dan ooit. Zuid-Koreanen kunnen alleen per boot of vliegtuig het land verlaten.

De Freedom Bridge brengt me weer terug naar de vrijheid van Zuid-Korea.

Tips voor een excursie naar de DMZ

Via Get Your Guide kun je verschillende excursies boeken naar de Demilitarized Zone. Het is aan te raden je tour op tijd te boeken, zeker als je ook naar JSA wilt. (Bij GetYourGuide kun je tot vlak voor vertrek annuleren, mocht je je bedenken.)

Ik bezocht de DMZ als dagtrip vanuit Seoul. Tijdens mijn stedentrip naar Seoul sliep ik in Star Hostel Insadong. Een klein en schoon hostel met een geweldige ligging!